Home Review OPPO PM-1 hoofdtelefoon en HA-1 versterker-dac

Review OPPO PM-1 hoofdtelefoon en HA-1 versterker-dac

6

Voordelen

  • HA-1: compleet systeem
  • HA-1; zeer prettige sound
  • PM-1: zit heerlijk
  • PM-1: Prettige sound

Nadelen

  • HA-1: wordt erg warm
  • PM-1: niet helemaal neutraal

Prijs: € ?2900 - set

Afwerking
Geluid
Enegieverbruik
Prijs
OPPO HA-1 en PM-1

Je moet wel lef hebben om als merk, dat met name bekend staat om zijn blu-ray-spelers, met een hoofdtelefoon en hoofdtelefoonversterker van respectievelijk 1400 en 1500 euro op de markt te komen. Gewoon even de markt te betreden met een setje van net geen 3000 euro. Het moet dan wel verdomd goed zijn! We testen de OPPO PM-1 en HA-1. 

OPPO heeft wel vaker gekke sprongen gemaakt. Kijk maar naar de Android-telefoon: de Find 5 en Find 7. Zeker geen slechte telefoons. Sterker nog: goed zelfs. En dat is het gekke aan OPPO. In Nederland associëren we OPPO niet direct met hoogwaardige spullen. Maar dat maken ze dus wel! Tijd voor een imago-verandering cq -verbetering dus.

OPPO PM-1

OPPO HA-1 en PM-1
Superstrak design en prachtige materialen.

Wie de OPPO PM-1 ziet en uit de doos (prachtige doos trouwens) pakt, weet eigenlijk direct dat dit geen instapper is. De PM-1 is een prachtig afgewerkte koptelefoon. En ondanks de mooie materialen heeft OPPO het gewicht rond de 400 gram weten te houden. Hij is dus ook niet zwaar, wat weer bijdraagt aan een goed zitcomfort.

Onder de kussens bevinden zich mangaplanar-units. Welbekend van de magnetostatische luidsprekers. Denk aan Magnepan. De units in de PM-1 zijn 85 bij 69 mm. Dat is vrij fors. Niet geheel verwonderlijk dat OPPO opgeeft dat het frequentiebereik van de PM-1 van 10 tot en met 50.000 Hz is. Onze metingen geven aan dat er inderdaad lekker vlot wordt opgepakt. De hoogafval valt mee, maar eerlijk is eerlijk: na 15 kHz houdt het wel een beetje op. Dus die 50 kHz is wel wat optimistisch.

Laten we meteen de metingen verder bespreken. Vervorming is laag, maar niet uitzonderlijk laag voor een model in deze klasse. We zien nagenoeg alles onder de één procent. Behalve bij 200, 300 en 400 Hz. De hoogste piek zit bij 400 Hz: 3 procent. Is het hoorbaar? Lastige vraag. Wij hebben het niet direct opgemerkt.

Open

Deze kop is wat dubbel. De OPPO PM-1 is namelijk een open model, wat wil zeggen dat de ‘behuizing’ opengewerkt is. Dat heeft als voordeel dat u zich niet zo afgesloten voelt. Tevens kan de unit vrij ademen, wat weer meerdere voordelen oplevert. Denk aan minder vervorming en potentieel iets meer lucht en openheid in de weergave.

Een nadeel van een open model is dat deze minder goed afsluit – u hoort de omgeving beter – en dat de omgeving net zo hard kan meegenieten. Niet echt prettig in het openbaar vervoer dus. Maar goed: de vraag is of u met een hoofdtelefoon van 1400 euro in de bus of trein gaat zitten.

Genieten

OPPO HA-1 en PM-1
OPPO levert de PM-1 in een prachtige doos. Het geeft een echt high-end gevoel.

Luisteren via de OPPO PM-1 is een waar feest. Niet alleen is het comfort uitzonderlijk – met name met de suede kussens – de weergave is ook heerlijk. Er is altijd rust, controle en openheid. Of u nu high-res afspeelt via de HA-1 of gewoon cd, of zelfs mp3. De muziek heeft altijd een aangename warmte, rust en controle.

Nu hebben we jaren met een setje Magnepans gespeeld (0.6SE) en we horen duidelijk een magnaplanar-signatuur. En dat is als compliment. Het is de stressloze weergave van midden / hoog en de prettige laagweergave zonder echte kleuring. “Geen kleuring?”, hoor ik u denken. “We lezen net over warmte”. Ja, dat is ook wel zo. Maar dat is de balans die OPPO heeft gekozen. Het laag ‘an sich’ is zeer goed volgbaar, strak en vrij van vet.

OPPO HA-1

OPPO HA-1 en PM-1
De HA-1: een dac met hoofdtelefoonvesterker. Of is het een hoofdtelefoonversterker met dac? Anyway… ook weer een prachtproduct.

We hebben tijdens deze test de PM-1 altijd aangesloten gehad op de HA-1. Nu hebben we de HA-1 zowel gebruikt als partner voor de PM-1 als als losstaande d/a-converter. Immers: de HA-1 heeft gewoon een setje lijnuitgangen. Kortom: het is niet alleen een hoofdtelefoonversterker, maar ook een converter die prima in een bestaande set zijn werk kan doen. Laten we even door de mogelijkheden heenlopen.

Allereerst zien we voorop twee draaiknoppen (één voor input-select / menu en één voor volume), een usb-aansluiting, een power-knop en twee aansluitingen voor hoofdtelefoons: één gebalanceerd en één 0,25″ voor een grote jack.

Achterop zien we een hele rits aan aansluitingen. Denk aan usb, coaxiaal, optisch, aes en zelfs bluetooth als digitale ingangen. Dan een tweetal analoge ingangen: gebalanceerd en single-ended. Hetzelfde geldt voor de uitgangen. Als afsluiting nog een setje ‘trigger’-koppelingen om de HA-1 automatisch in te laten schakelen.

Binnenkant

OPPO HA-1 hoofdtelefoonversterker - dac (3)
Serious business!

OPPO is serieus bezig geweest onder de kap. We zien niet alleen een grote ringkernvoeding (zou niet misstaan in een bescheiden eindversterker), maar ook een prima, uitgebreid digitaal board, vol met fpga’s.

We zien bijvoorbeeld een tweetal Xmos-chips. Een U16A en een U6A-serie, waarbij de U16A een krachtigere versie is van de U6A. Welke XMOS precies wat doet, durven we echt niet te zeggen, aangezien ze een bijna gelijke featureset hebben. Dan nog een Actel microcontroller. Deze regelt het menu van de OPPO. Een Wolfson WM8805 vormt de digitale interface receiver. Het is een complex gebeuren in de OPPO!

Een ESS Sabre 9018-dac neemt het converteren voor zijn rekening. (whitepaper staat hier). Deze 8-kanaals dac die ook in stereo zijn werk kan doen, kan overweg met DSD. En OPPO heeft daar dan ook gebruik van gemaakt door de usb-input te voorzien van de mogelijkheid DSD te streamen vanaf een pc. We hebben het geprobeerd met J River en het werkt feilloos. Uiteraard wel even de drivers installeren.

Klasse-A

OPPO HA-1 hoofdtelefoonversterker - dac (6)
Het mainboard van de HA-1. Een feestje van fpga’s.

De OPPO HA-1 staat volledig in klasse-A. En dat is te voelen. Het ding wordt echt behoorlijk warm zoniet heet. Oppassen met wegproppen in een kastje dus.

Kenners weten natuurlijk dat klasse-A doorgaans erg prettig klinkt. Lekker soepel, open, mild en open. En dat is bij deze OPPO echt niet anders. Het energieverbruik van de HA-1 ligt rond de 34 en 37 watt in rust. Met spelen scheelt het bijna niets door de klasse-a schakeling. Standby is onmeetbaar door gebruik van een schakelende voeding in standbymodus.

De klank van de HA-1 is bijzonder prettig. Het geheel heeft lekker veel body, detail en openheid. Het is – hoe kunnen we dit goed beschrijven – aangenaam en compleet. Zowel via de PM-1 hoofdtelefoon als via de lijnuitgang naar de bestaande set (we hebben zowel in het hoofdsysteem gespeeld als op de set in de studio cq werkkamer).

We spelen normaal gesproken met een Tentlabs b-DAC, wat gewoon een goede dac is. Maar deze is al een paar jaar oud en OPPO laat zien hoe snel de technologie gaat. Deze dac met uitermate goede hoofdtelefoonversterker kost weliswaar 1500 euro, maar speelt gewoonweg op een hoger niveau én biedt veel meer ingangen. Denk aan bluetooth en een high-res usb-input. Daarbij speelt deze HA-1 ook DSD af en krijgt u er een afstandsbediening bij. Tevens een groot display en dat voor een paar honderd euro meer dan wat de Tentlabs destijds heeft gekost. Geen schande overigens. Zo gaat dat nu eenmaal: het is de niet te stoppen vooruitgang van de technologie.

6 REACTIES

  1. Het lijkt erop dat Oppo voor de HA-1 nog eens wat aanpassingen heeft gedaan voor de klank i.v.m. de ‘analytische’ reputatie van de Sabre DAC chips.
    Op de Headfonics website een test en een reactie van Oppo…

    “HA-1 is our fourth generation of the ESS Sabre DAC implementation (First: BDP-83SE, Second: BPD-95; Third: BDP-105). The implementation of the ES9108 Sabre Reference DAC chip in the HA-1 reflects the experience and skill of the OPPO designer in mastering this excellent component. The original Sabre DAC reference design board provided by ESS is very ?pure? and measures well. We successfully carried out the reference implementation in the BDP-83SE and BDP-95 Blu-ray player design. Some audiophile users and reviewers comment on early Sabre DAC implementations as although very detailed, however ?too analytical?.

    We have developed special ways to address this concern and the innovative use of the ES9018 DAC chip is among the techniques we apply to the HA-1 design. We also developed our custom-made capacitors to improve the sound of the Sabre DAC. Although we cannot disclose and explain all our design secrets, but please be assured that each design consideration in the HA-1 has very valid reason behind it. We went beyond the reference design in order to balance the raw benchmark performance and actual listening results. We believe we achieved this design goal quite well with the HA-1”.

×