Review Oehlbach RATTLE SNAKE 3

Oehlbach RATTLE SNAKE 3

Help, er liggen hier ratelslangen tussen de versterker en de luidsprekers! Het zijn dunne slangetjes, maar toch… En dan te weten dat een beet van een ratelslang fatale gevolgen kan hebben.

Oehlbach RATTLE SNAKE 3
De Oehlbach RATTLE SNAKE 3 valt wel op. Helemaal bij een wat langere lengte.

Raar om een product deze naam te geven? Afdeling marketing in een dolle bui? Of juist commercieel slim gekozen, omdat het tot de verbeelding spreekt?

Het is trouwens de enige echt opvallende naam die Oehlbach gebruikt in haar lijn met luidsprekerkabels van de rol. Namen als Silverline en Crystal Star klinken toch een stuk braver. Hoe dan ook, wie van een afstand de oranje-zilveren vlechtjes door de transparante mantels ziet, zou daar misschien iets van een patroon van een ratelslang in kunnen zien. Opvallend is de uitstraling van deze koper-zilver-combinatie in ieder geval wel.

Verkooppraat
Oehlbach zelf zet de Rattle Snake 2 x 3 mm² neer als: “Een exceptionele luidsprekerkabel, bestaande uit 3 strengen koper vervlochten met 3 strengen verzilverd koper, wat leidt tot een sterk verbeterde overdracht van het signaal, voor zowel het hoog als het laag.” Er worden verder geen metingen of onderbouwingen overlegd voor deze aanprijzing. Een afbeelding, de eigen 4 sterren kwaliteitsaanduiding, een regel tekst over de half-om-half opbouw van de kabel en dat is het dan. Anderzijds; leuk wanneer er een fraai staatje met een hoop getallen wordt getoond, maar ook dat is natuurlijk geen argument om vervolgens blind een kabel te kopen. Daarom gaan we gewoon deze kans benutten; dus aansluiten en luisteren maar!

Kimber Monocle XL
De Oehlbach RATTLE SNAKE 3 nam het dapper op tegen de Kimber Monocle XL.

Geen match
Het opnemen van deze kabels in de eigen set leidt tot verbazing. De weergave wordt er namelijk veel dunner en platter van dan dat we gewend zijn. Dit valt met name op met de Linn Majik DS als bron.

Maar ja, mogen we het vergelijk trekken tussen een Oehlbach Rattle Snake 3 en een Kimber Monocle XL? Op basis van de prijs is het in ieder geval belachelijk. En in figuurlijke zin heeft het iets weg van een ratelslang versus een python. Maar zou het dan echt misgaan in 2 maal 1,5 meter van klem tot klem? Zelf ben ik al helemaal geen kabelkenner of ‘believer’. Zo zijn de Monocle XL’s destijds – als onderdeel van de set – puur op het gehoor uitgekozen. En wat was het daarna schrikken en slikken bij het zien van het prijskaartje…

Ondanks het gebrek aan diepte bij de Rattle Snakes treedt er gelukkig naar verloop van tijd een bepaalde gewenning op. En wanneer we een paar keer schakelen met de bron van DS naar CD (Arcam CD36), blijkt bijvoorbeeld de meer ingetogen laagweergave voor laatstgenoemde bron wel goed uit te pakken. Maar van een echt goede match in deze keten van apparatuur is jammer genoeg geen sprake.

De 2e ronde
Gelukkig is er nog een mogelijkheid om de Rattle Snakes te beoordelen. Bij een collega muziek- en hifi-liefhebber mogen we de kabels aansluiten op een NAD Silverline-set met Quadral Aurum 5 luidsprekers. Normaal gesproken is deze set voorzien van volledig koperen luidsprekerkabels, al hebben we op het moment van wisselen even geen oog voor het merk, type en verdere specificaties. Belangrijker is dat de Rattle Snakes op deze set wel van begin af aan weten te overtuigen. Wat we ook draaien – Ray Charles, Metallica, Joe Satriani, Melody Gardot, INXS – er wordt ten opzichte van de standaard kabels gewonnen aan detaillering en controle. Na enige tijd wisselen we weer heen en terug. Het positieve verschil met de Rattle Snakes ten opzichte van de standaard kabels is behoorlijk groot en duidelijk waarneembaar.

Oehlbach SPEAKER CABLE
De Oehlbach SPEAKER CABLE 2 x 2,5 mm². Het typenummer 1008 staat voor de herkomst van een 100 meter rol, 1055 kwam van de 1200 meter rol.

Toelichting
Achteraf blijkt dat we tijdens de 2e ronde de Rattle Snake vergeleken hebben met een andere Oehlbach kabel, namelijk de Oehlbach SPEAKER CABLE 2 x 2,5 mm², type 1055. Deze standaard luidsprekerkabel bestaat uit 5 strengen koper en het typenummer blijkt te verwijzen naar de rol met de daarop verkrijgbare lengte (1200 meter). Oehlbach geeft – voor wat het waard is – deze kabel zelf 3 sterren. Maar goed, hoe verklaren we voor onszelf het opvallende verschil in weergave? De toename in diameter met 0,5 mm² zou bij deze lengtes en de gebruikte apparatuur niet direct uit mogen maken. Wellicht dat de gekozen half-om-half combinatie de extra controle brengt? Technische kennis ontbreekt, maar de luisterresultaten bij de laatste set nodigen in ieder geval uit tot verder experimenteren.

Conclusie
De Rattle Snakes weten – afhankelijk van de referentie – de door Oehlbach vooraf toegekende eigenschappen waar te maken. Wellicht dat ze daarom bewust op voorhand niet teveel woorden en kwalificaties aan deze categorie producten toekennen. Laten luisteren is dus uiteindelijk overtuigen. Want ze hanteren toch wel een andere strategie bij een product als: XXL® Hyper Stream – Netzwerk-Kabel. Oehlbach RATTLE SNAKE 3 is breed verkrijgbaar en kost (online) tussen de ? 14,50 en ? 16,50 euro per meter. De RATTLE SNAKE 6 zit op ongeveer ? 23,50. En voor wie de verschillen niet hoorbaar zijn; neem de standaard Oehlbach SPEAKER CABLE 2 x 2,5 mm², type 1008 (1055). Die kost namelijk tussen de ? 5,- en ? 6,- per meter.

Gerelateerde berichten

Review Denon PMA-50 en DCD-50

In de 17de en 18de eeuw werd er iets muzikaals ontwikkeld. Audio in een doosje. Dit opwindbare mechanische trommeltje, bracht leven in pinnetjes en reepjes metaal. Er kwam een ritme en toon en men hoorde een melodie. Een muziekdoos. We testen vandaag de moderne versie: de Denon PMA50 en DCD50.

Epson EH LS100

Review Epson EH-LS100

Er is iets met film kijken op een groot scherm. En met groot bedoelen we dan ook 2,5 tot wellicht drie meter diameter. Het vergroot de beleving: je zit er écht in. Heerlijk is dat. Ondersteun dat met geweldig surround-geluid en we hebben toch een iets andere filmbeleving dan een 40-inch lcd-scherm met een – […]

Eventus Audio iO

Review Eventus Audio iO

Eventus Audio is een Italiaans luidsprekermerk. Totaal onbekend in Nederland, dus schaam u niet als u denkt: wie? Wij hebben via importeur Unique Music contact gemaakt met deze fraaie verschijningen. Een weekje later staan ze in de luisterruimte te spelen op onze set… Hoe het is om te leven met deze Italiaanse creaties? Lees verder.

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Audioquest Thunder power cable

Review Audioquest Thunder power cable