Home Review NuForce Optoma uDAC 5

Review NuForce Optoma uDAC 5

4

Voordelen

  • Klinkt lekker
  • Upgrades mogelijk
  • Echte volumeknop

Nadelen

  • Er zijn goedkopere, goede alternatieven
  • Balansverschil hoorbaar bij lage volumes

Prijs: € 299

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Geluid
Prijs
NuForce Optoma uDAC 5

Upgrade

Inhoud

uDAC met USB-voeding

USB blijft bij usb-gevoedde dacs echter altijd een beetje een probleem. Immers: een pc is één grote bak met ruis. En die komt via dat kabeltje lekker de dac in. We voegen eerst een jitterbug toe. Gewoon lekker in het poortje ernaast. Kijk! Dat klinkt al beter. Meer rust, meer ‘zwart’. Minder harde ‘s’-klanken op stemmen en bij hi-hats. Precies zoals we in de eerdere tests hebben gemerkt.

De volgende stap is de usb-voeding van sBooster. Wij hebben nog het oudere model, maar dat maakt in deze test niet heel veel uit. We horen wederom een stap in rust, maar ook in fundament; onderin. Het komt allemaal iets krachtiger door de units. En tevens met iets meer definitie.

Wat dit laat zien, is niet zozeer dat NuForce de uDAC slecht aflevert. Het laat zien – en horen – wat de potentie is van deze uDAC. Door de ‘omgeving’ van de uDAC op te schonen, kan de dac zijn werk beter doen. Kortom: het is meer een compliment!

Strijden met de uDAC 5

Maar hoe zit het met een vergelijk met bijvoorbeeld de AudioQuest? Nou… het verschil is zeker hoorbaar. Maar wel alleen met de Sbooster-voeding erop. Anders spelen de twee op nagenoeg gelijk niveau. De Audioquest Dragonfly RED is dan met 199 euro wel even 100 euro goedkoper. Dus in dat opzicht wint Audioquest. Doen we er bij Audioquest een Jitterbug naast en spelen we ‘kaal’ met de NuForce, dan wordt het lastig, maar neigen wij naar de Audioquest.

Het punt is echter: via de NuForce kunt u met normale cinch-uitgangen naar een hifi-systeem spelen én hebt u een gewone volumeknop. Dat heeft zo zijn voordelen. Daarnaast kunt u dus een upgrade-voeding gebruiken om het plan naar een hoger niveau te tillen. Dat gaat bij de Audioquest iets lastiger, al zijn er ook methodes voor.

Volume

Net als de eerdere versies van de uDAC is de uDAC 5 voorzien van een alps potmeter voor het volume. En gelukkig heeft NuForce nu gekozen voor een beter model. Een model dat niet compleet naar links of rechts trekt bij lagere volumes. Toch horen we ook nu een verschuiving in balans op lagere volumes. Wellicht een idee om in de opvolger dit anders aan te pakken?

Conclusie

Nuforce heeft met de uDAC 5 een heel interessant dacje in de markt. De ESS-chip speelt lekker soepel en met veel definitie. Kortom: met 299 euro haalt u een degelijk product in huis. Wel hebben we nog steeds een balansverschil waargenomen op (heel) lage volumes. Dat had de vorige serie ook, maar wel een stuk erger. Het is nu dus beter, maar nog niet helemaal verholpen. Wie alleen maar een hoofdtelefoonversterkertje met dac zoekt, heeft heel veel opties. Ook goedkopere. Denk aan de Dragonfly of de D3 van Audioengine. Wie echter een gewone volumeknop wil én cinch-uitgangen, maakt een goede keuze bij deze uDAC 5!

4 REACTIES

  1. Hoe gaat dat dan met die jitterbug. Er is toch maar 1 usb uitgang. Of is het met zo’n kabeltje naar jack. Het is misschien een idee om bij bepaalde reviews een extra foto te maken van de opstelling met de kabels. Zo zien minder technisch aangelegde mensen, present company included, hoe alles precies wordt geconnecteerd. Die foto’s zijn er al en dat besef ik en in achtergronden vind je ook al veel maar toch kan het helpen om zo beter de tekst aan de foto’s te koppelen. Of is dit een raar voorstel.

×