web analytics

Review NuForce Optoma uDAC 5

Voordelen

 • Klinkt lekker
 • Upgrades mogelijk
 • Echte volumeknop

Nadelen

 • Er zijn goedkopere, goede alternatieven
 • Balansverschil hoorbaar bij lage volumes
 • NuForce Optoma uDAC 5

  Inleiding

  Inhoud

  Wie denkt: Optoma? Nou, NuForce valt sinds kort onder de vlag van Optoma. Jazeker: de beamer-fabrikant. Dat heeft gelukkig geen invloed op de producten, want zoals we gewend zijn, is er een opvolger van de uDac (Micro-dac). De uDAC 5. En nee: het is niet alleen een ander nummertje op de doos! 

  Het is een klein apparaatje. Maar ja: dat zegt de naam ook al natuurlijk. Klein hoeft tegenwoordig ook niet meer te betekenen dat het minderwaardig is. Immers: ze proppen tegenwoordig al een paar miljard transistors in een processor. Iets wat tien jaar terug onmogelijk was.

  USB only

  De NuForce uDAC 5 is een usb-dac met analoog en coaxiaal digitaal uit. Het apparaat is bedoeld om een pc of laptop in één klap beter te laten klinken. Het concept is daarmee simpel, duidelijk, doelgericht. Punt is echter: er is nogal wat concurrentie in deze markt. Denk aan de welbekende Audioquest Dragonfly RED, Audioengine D3 of iFi-spelers. Allemaal merken met zéér concurrerende dacjes.

  NuForce heeft echter een redelijk uniek punt: het speelt ook DSD af (tot DSD 256, 11,2 MHz) dankzij een ESS Sabre 9010 K2M mobiele dac. Een zeer fraaie converter die we op zich wel vaker aantreffen in de betere mobiele dacs. Nu is de Sabre 9010 niet helemaal te vergelijken met de échte high-end Sabre32-modellen van het merk, maar toch: het heeft dezelfde signatuur en kan dus DSD converteren.

  Om te genieten van high-res en dsd is binnen Windows een driver nodig. En software die daar mee kan omgaan. De driver van NuForce installeert zonder problemen. En zowel onder Foobar als J River kunnen we zonder issues high-res en dsd afspelen. Ook zien we in usblyzer netjes dat de dac gebruik maakt van een isochrone / asynchrone overdracht.

  De set-up

  We hebben de NuForce via de standaard usb-kabel die NuForce meelevert, aangesloten gehad op onze werk-pc. We hebben zowel een Grado SR80i als een Bowers & Wilkins P7 geprobeerd. Ook hebben we een sBooster-voeding tussen de NuForce geprobeerd. Als speler gebruiken we Foobar met de wasapi- en dsd-plugin.

  Koud uit de doos klinkt de NuForce helemaal niet verkeerd. We horen een vrij ontspannen weergave met ruim voldoende dynamiek, definitie en resolutie. Het is toch bijzonder hoe snel deze markt volwassen is geworden en met hoe weinig geld u een heel leuke weergave kunt realiseren!

  Gerelateerde berichten

  Oppo Sonica DAC

  Review OPPO Sonica DAC

  Inleiding InhoudOPPO Digital… wie? OPPO… Digital. Dit is een in subdivisie van OPPO dat in Californië is gevestigd. Onderdeel van het Chineese moederbedrijf OPPO Electronics dat vooral bekend is geworden door zijn DVD-spelers en Blu-rayspelers. Nu waagt de fabrikant zich – naast de hoofdtelefoons – ook op de markt van streamers. Als is dat niet […]

  Kemp SNS Plug 1

  Review Kemp SNS plug parallel filter

  Inleiding InhoudWie serieus met hifi bezig is, zal vast eens in een winkel het woord filter hebben horen vallen. Hifi apparatuur is bijzonder gevoelig spul. En aangezien ons lichtnet niet bijster schoon is, kan de apparatuur daar last van ondervinden. Filters kunnen helpen de troep te beperken. Wij testen een klein, parallel filtertje van Kemp. […]

  4 reacties

  1. Hoe gaat dat dan met die jitterbug. Er is toch maar 1 usb uitgang. Of is het met zo’n kabeltje naar jack. Het is misschien een idee om bij bepaalde reviews een extra foto te maken van de opstelling met de kabels. Zo zien minder technisch aangelegde mensen, present company included, hoe alles precies wordt geconnecteerd. Die foto’s zijn er al en dat besef ik en in achtergronden vind je ook al veel maar toch kan het helpen om zo beter de tekst aan de foto’s te koppelen. Of is dit een raar voorstel.

  Geef een reactie