web analytics

Review NuForce Icon iDo

NuForce ICON iDo

We vinden de kleine kastjes van NuForce wel wat hebben. De Dia heeft niet voor niets 3,5 ster gekregen: ruim voldoende en dus interessant. Wie een iPod, iPhone of iPad bezit kan ook bij het jonge bedrijf terecht. De Icon iDo is precies op deze doelgroep gericht. 

nuForce ICON iDo
De ICON iDo: hij past perfect in de ICON-familie van NuForce.

NuForce heeft een interssante, coherente lijn opgezet met de Icons. Er is een versterker / dac, een hoofdtelefoonversterker, een versterker, een kleine usb-dac, ga zo maar door. Het uitstekend mogelijk om met deze serie een prima klinkend en betaalbaar systeem op te zetten. Weliswaar niet met zware luidsprekers, maar wel met hoog rendement modellen.

Apple-invasie
Het is ons wel duidelijk geworden dat Apple een grote rol speelt in de line-up van hifi-fabrikanten. Bijna elk merk heeft wel een dock- of speciale dac met usb-ingang die geschikt is voor een iDevice. Ook NuForce  maakt dankbaar gebruik van de binding van Apple-bezitters. De iDo kan overweg met alle iDevices. Het is een kwestie van de meegeleverde usb-kabel inpluggen en klaar is Kees.

Separaat
De iDo heeft een aantal outputs. Allereerst de hoofdtelefoon: een 3,5mm jack. Helaas geen grote aansluitingen voor de serieuzere modellen. Achterop is een setje analoge cinch-uitgangen en een digitale uitgang: coaxiaal. Daarmee is een directe verbinding tussen de iPod en een externe dac mogelijk. Helaas wel beperkt tot 24/48 vanwege Apple-beleid. De dac-chip kan wel tot 24/96 namelijk. De iDo doet niets met het digitale signaal als er een dac op het apparaat wordt aangesloten. Als de hoofdtelefoonuitgang wordt aangesloten, schakelt de analoge uitgang uit. Dat klinkt logisch, maar we zien het niet altijd.

Testsetup

NuForce ICON iDo
Een goede partner voor de Apple iDevices. Het tilt een iPod toch naar een behoorlijk niveau!

We testen de Icon iDo met een B&W C5 in-ear setje en tevens analoog en digitaal op de referentie-set. We hebben een iPod gevuld met wat veel gebruikte nummers. Uiteraard hebben we ze lossless op het appraatje gezet. Anders valt de geluidskwaliteit niet echt fatsoenlijk te bepalen.

Eerst gaan we met de in-ears aan de gang. We zijn al vrij te spreken over de iPods eigen hoofdtelefoon uitgang en vragen ons af of een externe versterker het veel beter kan maken. Nou, dat kan! De iDo weet met name dynamiek toe te voegen. Dat is uiteraard te danken aan de krachtigere versterker die veel minder moeite heeft met het aansturen van de hoofdtelefoon. Gebruikers van zwaardere modellen kunnen een nog veel groter verschil horen dan wij.

De detaillering is van uitstekend niveau. We horen alle galm, ambiance en miniscule details uitstekend via de iDo. Zowel in het laag, midden als hoog. En dat zonder vermoeiende scherpte.

In het systeem
Hoe presteert de iDo in ons referentiesysteem? Prima. We zijn eerlijk gezegd wel verbaasd over hoe goed een iPod kán klinken in een hifi-systeem. Het is een volwaardige bron als je een fatsoenlijke dac koppelt aan het iPodje. Analoog is het niet echt een bijzonder apparaat, maar als u de digtale uitgang gebruikt, is het een heel ander verhaal, laat de iDo horen.

NuForce ICON iDo
Eén ingang, maar wel drie soorten uitgangen: analoog, spdif, digitaal en een 3,5mm jack. Jammer genoeg geen grote hoofdtelefoon uitgang.

We horen wel een verrassend groot verschil tussen de b-DAC en de iDo. De b-DAC weet toch met meer lucht, rust en controle te spelen. Een groot systeem heeft voor- en nadelen. Het voordeel is dat het lekker groots klinkt. Het nadeel: het vergroot alles uit. Echter, daardoor kunnen we gemakkelijk verschillen waarnemen. Tevens gebruikt NuForce natuurlijk een andere versterker voor de hoofdtelefoon als voor de analoge uitgang.

Overigens is de analoge uitgang niet slecht. Het speelt prima en op een gemiddeld systeem en wij hebben eerlijk gezegd ook niet met de vingers in de oren gezeten. In tegendeel: de analoge uitgang speelt prima voor een systeem van ongeveeer 249 euro. Het mist alleen de nuance en verfijning van een hoge segment dac.

Conclusie
De Icon iDo is een heerlijke partner voor bezitters van een Apple iDevice die meer willen dan alleen op pad zijn met het apparaatje. De iDo laat – met name via de hoofdtelefoon en digitale uitgang – de potentie van een iPod, iPad of iPhone horen. De prijs van ongeveer 249 euro vinden we gezien de kwaliteit en flexibiliteit heel redelijk.

Gerelateerde berichten

Elac FS-U5

Review Elac FS U5

Luidsprekers blijven één van de grootste smaakmakers in een set. Verwissel maar eens een vloerstaander voor een bookshelf. Dat verschil is gigantisch en vaak (veel) groter dan de wissel van een dac of bron. Niet heel gek dat veel liefhebbers lang bezig zijn met het uitzoeken van een passende kameraad. Wij testen de Elac FS […]

Cambridge Audio Minx Xi

Review Cambridge Audio Minx Xi

We hebben al eerder kennisgemaakt met de Cambrige Audio Minx-serie. De kleine luidsprekers wisten ons behoorlijk te bekoren. Groots geluid uit een compacte behuizing. En daarbij een leuk ontwerp en een schappelijke prijs. Prima dus. Nu is het de beurt aan de Xi. Nee, geen luidspreker, maar een alles-in-één oplossing voor de liefhebbers van streaming! 

2 reacties

Geef een reactie