Review Nubert X-4000 RC (NuPro)

Voordelen

 • Krachtig en vol geluid
 • Veel aansluitmogelijkheden
 • Multiroom ingebouwd
 • Room correctie mogelijkheden
 • Fijn in gebruik

Nadelen

 • Niet écht neutraal
 • Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Nubert X-4000

  We hebben weer moois uit Duitsland en wel van Nubert. Ook dit merk zet vol in op actieve luidsprekers en ze hebben er weer een eigen twist, pardon Schwung aan gegeven met de Nubert X-4000 RC actieve monitorspeaker. We gaan luisteren!

  De RC-serie is nieuw en omvat op dit moment vier modellen: de X-3000 en X-4000 monitor (bookshelves) en de X-6000 en X-8000 vloerstaanders. De laatstgenoemde bevat maar liefst vier klasse D-versterkers die elk een driver aansturen. Elke monitor uit de RC-serie heeft een ruime sortering digitale en analoge ingangen: AES (XLR-aansluiting), twee keer optisch en twee keer coaxiaal, USB en Bluetooth 5. Analoog in gebalanceerd en RCA. Er is een analoge uitgang voor een subwoofer en een USB-stroom-outlet.

  X-Connect: multiroom

  De RC-monitors hebben een ingebouwde X-connect functionaliteit waardoor u een multiroomsysteem kunt realiseren via via een door Nubert ontworpen netwerksysteem. Dit systeem hebben we onlangs getest en we waren ervan onder de indruk; onze bevindingen leest u hier.

  Nubert X-4000

  Deze monitor is een tweewegsysteem waarbij elke driver wordt gevoed door een klasse D-versterker van 180W. De monitor is stand alone qua versterking; dus geen luidsprekeruitgang die de andere speaker voedt. Bij deze actieve setup dient u een lijnsignaal naar de linker- en de rechterspeaker te voeren. Zoals gebruikelijk levert Nubert er elke denkbare kabel bij die maar nodig kan zijn: een 3 meter lang netsnoer, USB-kabel, digitale kabels (optisch en coaxiaal), de bekende rood/witte dropveter (analoog RCA) en een adapter waarmee de Nubert X-4000 ook een HDMI-aansluiting krijgt. Netjes. De X-4000 is in zwart MDF uitgevoerd en weegt 8,8 kg.

  [nextpage title=”Setup”]


  We hebben de Nubert X-4000 op verschillende plekken getest. In de studio in Leiden en in de Artone studio. We sloten de speakers aan via de XLR-ingang. Gebruikte DAC’s: Sennheiser DVD800, Mytek Brooklyn Bridge. En we maakten gebruik van Bluetooth.

  De X-4000’s worden geleverd met een afstandsbediening die prima werkt. Ook kunt u aan de voorkant de functies bedienen met pijltoetsen. Aan alles is gedacht; heerlijke Duitse Gründlichkeit.

  Luisteren

  Beide studio’s waarin de Nuberts speelden, zijn groot. Een totale oppervlakte van 80-100 vierkante meter en een hoogte van 4 meter of meer. En akoestisch behandeld met absorberend materiaal. Het viel op dat de monitors geen moeite hebben om deze ruimtes met muziek te vullen. De Nubert X-4000’s klinken lekker, met een royale bas; de projectie van het geluid is naar voren toe. We hebben niet A-B kunnen vergelijken, maar het geluid zou wel eens goed vergelijkbaar kunnen zijn met de Dali Rubicon 2C wireless monitors.

  Gemak

  Ook vermeldenswaard is het bedieningsgemak. Verbind beide speakers met het stopcontact en klaar bent u. De X-4000’s vinden elkaar onmiddellijk; op de afstandsbediening de bron selecteren en u hebt muziek in de kamer. Actief: makkelijk en snel (het is alsof we een nieuw soort wasmiddel aan het aanprijzen zijn, maar u weet (hopelijk) wel beter). In de praktijk gebruikten we vaak Bluetooth om in de studio een muziekje te beluisteren vanaf de telefoon. Ook dit werkte prima en het klonk ook goed. De Live room in Leiden gebruiken we ook om gewoon te werken, een bespreking te houden; we luisterden ongemerkt uren via Bluetooth naar de Nuberts, ook weer: lekker makkelijk en snel.

  [nextpage title=”Room correction”]

  Nubert biedt ook de mogelijkheid om met een app uw luisterruimte in te meten met uw telefoon, waarna de speaker kan worden gekalibreerd speciaal voor uw situatie. Wij hebben deze mogelijkheid niet getest maar met vergelijkbare room correction systemen hebben wij goede ervaring. Wij testen een speaker liever zoals hij is, zodat we de eigenschappen van de monitor zo eerlijk mogelijk kunnen waarderen. Anders gezegd: een component moet an sich al goed zijn; met kalibratie kan het dan alleen maar beter worden.

  Daarom testen we apparatuur in de studio met basiskwaliteit kabels of zeer neutrale kabels. We weten dan dat deze geen rol spelen in de weergave.

  Neutraal?

  Deze monitors hebben een beetje een dubbele signatuur; ze zijn geschikt voor gebruik thuis maar ook in de studio. Of we ze zelf zouden gebruiken voor het mixen of masteren? Daarvoor zijn ze niet neutraal genoeg. In de studio willen we een monitor die alles laat horen; we willen meer een instrument dan een monitor die is gericht op fraaie weergave. De door ons geteste Neumann KH 120 in de multitest actieve monitors is daar een goed voorbeeld van. Heel fijn om mee te werken maar als prettige speaker voor thuis minder geschikt. Wel zouden we de Nubert X-4000 gebruiken om een hifi systeem thuis na te bootsen; om te checken hoe de mix op een huissysteem klinkt. En we zouden, zoals we eerder schreven, de set gebruiken voor ‘occasional listening’. Gewoon naar een muziekje luisteren zonder dat het aan studiowerk herinnert.

  In die zin heeft Nubert het met de X-4000 slim gespeeld. Het is een beetje er tussen in, the best of both worlds. U hebt op deze monitors bijna elke aansluiting die u kunt wensen, tot XLR toe. Er is een prettig werkende afstandsbediening En u hebt het gemak van een streaming/multiroom speaker die standaard al heel goed klinkt. Met de room correctie kunt u de klank nog verder afstemmen op de akoestiek van uw kamer.

  Geef een antwoord