Home Review Nubert NuLine 284

Review Nubert NuLine 284

4

Voordelen

  • Zeer neutraal
  • Scherpe prijs
  • Prima soundstage

Nadelen

  • Erg kritisch
  • Laag rendement

Prijs: € ? 975 per stuk

Bouwkwaliteit
Weergave
Inzetbaarheid
Prijs
Nubert in Demoruimte AlphaEnergie

Dankzij een van onze lezers kwamen we in contact met het Duitse luidsprekermerk Nubert. We kregen als eerste ter test aangeboden de NuLine 34 en daarna werden de NuLine 284 vloerstaanders de grens over gestuurd. Ze zijn een stuk groter een een stuk zwaarder natuurlijk. Wij zijn benieuwd: hoeveel meer muziek haalt u in huis? 

Gunter Nubert
De heer Günter Nubert. Nubert is gevestigd in Swabisch Gmund in Beieren, Duitsland.

Opgericht in 1975 door Günther Nubert opereert het merk vanuit Swabisch Gmund in Beieren. Daar zijn ook alle demo-ruimtes en de service-afdeling. Nubert gelooft in direct contact tussen leverancier en klant; Nuberts zijn dan ook alleen te koop via Nubert zelf, zonder tussenkomst van dealers.

Prijs – Kwaliteit

Dat heeft als voordeel, volgens Nubert zelf, dat de prijs/kwaliteitsverhouding zo optimaal mogelijk is. En kennelijk vinden de klanten dat ook, want Nubert kent een trouwe schare klanten. De focus ligt op de Duitse markt en dat kan je ook zien aan de website: German only, geen woord Engels.

Toen Alpha-Audio contact met Nubert opnam, bleek dat ze best geïnteresseerd zijn om ook buiten Duitsland te leveren. Onze ervaring met de contacten met de Nubert klantenservice zijn positief. Ze zijn erg responsief en correct. En u geniet consumentenbescherming die u ook met Nederlandse online winkels hebt zoals een bedenktijdperiode van 30 dagen waarbinnen u de luidsprekers gratis kunt terug laten sturen.

Grondigheid

De levering van de luidsprekers gaat met Duitse grondigheid. Stipt op tijd komen twee imposante dozen aan. De vloerstaanders wegen bijna 30 kilo per stuk! Een heldere handleiding helpt bij het uitpakken en installeren/plaatsen.

De zuilen zijn 115 cm hoog en 18 cm smal, waardoor ze erg rank aandoen. Nubert levert er zware metalen standaards bij, die u onder de luidsprekers moet schroeven. Daardoor komen de Nulines iets van de vloer te staan.

Nubert nuline_284
Ze zijn in meerdere kleuren te krijgen. Zwart oogt goed!

De NuLine 284 is een driewegluidspreker met een dubbele basreflexpoort aan de achterzijde. Het forse gewicht van de luidsprekers is mede te danken aan de 2 tot 4 cm (!) dikke mdf-platen die in het binnenwerk zijn gebruikt om interne resonantie te voorkomen en stijfheid te bevorderen.

Van binnen zijn de Nuberts eigenlijk drie afzonderlijke luidsprekereenheden die een geheel vormen. In een video op de website van Nubert is goed te zien hoe precies het binnenwerk van de NuLines in elkaar wordt gezet; het is een complex geheel van rechte en schuine panelen die met pen/gatverbindingen in elkaar passen.

Plat?

Wat verder opvalt zijn de platte middentoonluidsprekers die voor een breed afstralingsgebied moeten zorgen. Verder is veel elektronica gebruikt voor het scheidingsfilter waarbij opnieuw de middentoonluidspreker centraal wordt gezet.

Anders dan gebruikelijk worden de frequenties boven 2,2 kHz doorgestuurd naar de hogetonenluidsprekers. Hiermee zouden de middentoonluidsprekers zoveel mogelijk ruimte krijgen om goed te functioneren.

Qua plaatsing valt opnieuw op, dat de middentonen bijzondere aandacht krijgen in de NuLines. De mid-tone driver is boven de tweeter geplaatst.

Maar liefst drie 15 cm basluidsprekers zijn gebruikt voor de lagetonenweergave, volgens Nubert de oplossing om de beleving van een wooferconus van 30 cm te bereiken in een zuil van slechts 18 cm breed.

Bi-Wire

Aan de achterzijde zien we dat de NuLines dmv. bi-wiring kunnen worden aangesloten op de versterker. Twee schakelaars bieden de mogelijkheid om het laag en hoog in verschillende klankkleuren (zacht, neutraal, scherp) in te stellen. Dat is vanuit puristisch oogpunt misschien bedenkelijk maar in de praktijk erg handig. Elke ruimte heeft immers een andere akoestiek.

Overigens levert Nubert een setje speakerkabel mee. Niet echt high-end kabel, maar u kunt er alvast mee spelen. Wel zo vriendelijk trouwens dat ze er aan denken.

De testbank

Nubert nuline_284 filter
Het filter van de NuLine 284: strak gemaakt met mooie onderdelen.

We testen de Nuberts op twee systemen; de nieuwe Sony ES-serie geïntegreerde versterker TA A1 ES en high res audioplayer HAP ES Z1 . En de voor- en eindversterkercombinatie van Van de Leur; een klasse D eindversterker en een buizen voortrap. Speakerbekabeling van Audioquest (Rocket 88).

Na al deze technische uiteenzettingen bent u natuurlijk benieuwd hoe het allemaal klinkt. Om het kort samen te vatten: neutraal, neutraal, neutraal.

De NuLines vallen eigenlijk niet op als bijzonder warme, koude, levendige of saaie luidsprekers. Ze geven het geluid weer as is. En dat is natuurlijk een compliment! De metingen in de Duitse vakbladen – Duitsers meten altijd alles… – bevestigen het karakter van de Nuberts. Ze geven bijna 1 op 1 weer wat er in komt. Punt. De NuLine 284 benadert daarmee het karakter van studiomonitoren, maar dan geschikt voor de ?long throw?; u kunt er over grotere afstanden naar luisteren, terwijl echte studiomonitoren zijn afgeregeld op nearfield (50 cm-1 meter luisterafstand) of midfield (1-2 meter).

Ontspannen

Deze neutraliteit levert een geluidsbeeld op waar je urenlang naar kunt luisteren zonder er moe van te worden. Waar een goede opname met veel dimensies ook als zodanig wordt weergegeven; en slechte opnames ook. En zoals ook met veel studiomonitoren het geval is; geen pompende bas. Nubert geeft dat ook zelf aan.

Als u diepe bassen wilt, raden ze aan er een subwoofer bij te nemen. Nubert heeft in dezelfde NuLine twee actieve exemplaren. We hebben de Nulines ook getest met een actieve subwoofer en het geluid won inderdaad aan bas; u levert evenwel in op focussering en transparantie. Wij vonden de klankkleurschakelingen aan de achterzijde het beste werken in de neutrale stand. Maar dat kan in een andere kamer heel anders uitpakken.

Nubert nuline-284
Het geheel is ook als Home Cinema systeem te gebruiken.

Met de Sony versterker klonken de NuLines het meest neutraal; met de Van de Leurs was de klank al een graadje warmer. Dat is natuurlijk het karakter van de versterker die de NuLine laat horen. De Sony is echt ongekend neutraal. Van de Leur gebruikt buizen in de voortrap dat het geheel al wat vloeiender maakt. De eindtrap is klasse-D en bijzonder krachtig. Een mooie combinatie overigens.

Taai

U hebt een flinke versterker nodig om de NuLines aan te sturen, De gevoeligheid is met 85 dB laag. We moesten de Sony TA A1 ES, toch geen kleine jongen, flink opendraaien om een redelijk volume te krijgen. De Van de Leurs hadden er minder moeite mee. Niet gek met het extra vermogen dat de Van de Leur heeft. Beide versterkers houden het geheel echter uitstekend strak.

Wat fijn is aan de NuLines is dat bijna elke interventie hoorbaar is. Een switch van single ended (RCA) naar gebalanceerde kabels; meteen een drie meter bredere ?soundstage?! Van een gemiddelde XLR-kabel naar een high end: nog meer detail, focussering, rust. We hebben niet vaak luidsprekers gehoord die zo responsief waren. Zeker in de prijsklasse van ca. 1000 euro per stuk vinden wij dit bijzonder.

4 REACTIES

  1. Mooie review Jaap!
    Nu nog aub een test van de Nuvero (11, deze heb ik zelf, top luidspreker) luidsprekers, deze zijn nog weer beter dan de heel goede Nuline serie, probeer ook een keer een bijpassende ATM module van Nubert, dit werk nog mooier dan de filter schakelaars op de speaker.