Review Nexum TuneBox2

Voordelen

 • Erg scherp geprijsd
 • Simpel in gebruik
 • Ook analoog in

Nadelen

 • Info grotendeels in Taiwanees
 • Geen complete app
 • Geen ondersteunde diensten behalve spotify
 • Geen ethernetkabel mogelijk
 • Prijs: € 99,99

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Gebruiksgemak
  Weergave
  Prijs
  Nexum Tunebox2

  Conclusie

  We vinden de Nexum Tunebox2 een interessant product voor wie een streaming-oplossing zoekt zonder toeters en bellen. Het doosje zelf speelt gewoon prima. En het installeren is eigenlijk in een paar minuten gepiept.

  Twee punten waar we tegenaan zijn gelopen: de website is in het Taiwanees en in de app missen ook wat vertalingen naar het Engels. Tevens zouden we graag een eigen app zien voor het afspelen van muziek. Het kwam op ons wat gek over dat we alleen maar de speler ermee kunnen installeren.

  Weergave

  Inhoud

  De afspeelkwaliteit van de Nexum is prima voor de 100 euro die u ervoor betaalt. De ‘kale’ ESS speelt gewoon netjes. Er zit voldoende dynamiek in en de detaillering is – zeker gezien het geld – op hoog niveau.

  Kan het beter? Ja: zeker. Een degelijke voeding scheelt veel. Wij hebben behalve met de standaard adapter ook met een Sbooster gespeeld. Al hadden we wel een verloop-plug nodig, gezien het feit dat de Nexum met een micro-usb voeding speelt (5 volt, 1 ampere). We hebben dus een good old Sbooster gepakt en hebben via een verloopstekker de Nexum gevoed. Dat geeft toch wel meer rust en verfijning in de weergave. Niet gek… Echter: nu is de voeding duurder dan de speler… De vraag is wie dat gaat doen natuurlijk.

  UPnP… en Airplay

  We hebben al een paar keer aangehaald dat de Nexum een UPnP / Airplay-streamer is. Dat wil zeggen dat de streamer in feite zichzelf voorstelt als een muziekspeler. En dat het kan communiceren met andere UPnP en Airplay-apparaten in het netwerk. Denk aan een mediaserver. Via een app die deze apparaten kan aansturen, is het mogelijk muziek te spelen. In geval van UPnP kan de App de twee apparaten – speler en server – aan elkaar koppelen en geeft deze (indien mogelijk) de playlist door. Job done…

  De Nexum ondersteunt helaas geen muziekdiensten behalve Spotify Connect. Het is met een omweg wel mogelijk om Tidal of Qobuz te spelen via BubbleUPnP.

  Fun en multiroom

  Het hele punt van de Nexum Tunebox2 is het brengen van streaming voor een redelijk bedrag. En dat is gelukt. De bediening is – met BubbleUPnP – eenvoudig. En het geheel werkt zeer stabiel. We hebben vele albums zonder stotteren of verloren connecties kunnen spelen. En dat via wifi.

  Al met al levert de Nexum Tunebox2 wat het belooft: een betaalbare, degelijke streaming-oplossing zonder toeters en bellen.

  Een leuk geintje van de Tunebox2 is een multiroom-mogelijkheid. Helaas hebben we één sample gekregen, dus we hebben het niet kunnen testen. Volgens Nexum gaat het met één druk op de Party Mode-knop.

  Vertalen

  We hebben wel één punt van kritiek: de website is nog compleet in het Taiwanees. En ook in de app missen we vertalingen naar het Engels. En dat maakt het toch lastig om bijvoorbeeld updates te vinden of de stappen te volgen als er iets misgaat. Kortom: daar moet Nexum écht nog aan werken.

  Ook zouden we graag nog zien dat streaming via een kabel mogelijk is en dat de Nexum-app een afspeelmogelijkheid krijgt. Dan is het geheel naar onze mening af.

   
   

  2 reacties

  1. Er zijn/komen heel wat budget streamers de Chromecast Audio is meest verkochte/bekenste maar niet echt audiofiel. Daarnaast is er ook bij A-A gerevieuwde Teufel connector 2 voor €149,-. Welke is de beste?
   De Nexum heeft een betere dac chip, de Teufel wired lan. Wie heeft minder jitter? Wie is beter analoog?
   Is een brede test van budget streamers op A-A een idee?

   Gr. Paul

   1. Ik denk dat de Nexum beter klinkt dan de connector2. Maar de Raumfeld-app en software zijn VEEL beter dan die van de Nexum. Ook heeft de connector een digitale uitgang en deze Nexum niet. Dan met je de ’20’ hebben en niet de ’21’ die wij hebben getest. We kunnen best eens een paar streamers naast elkaar zetten. Goed idee.

  Geef een antwoord