web analytics

Review Netgear Nighthawk X10 (R9000) router

Prijs: € 440

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Prestaties
Prijs
Netgear Nighthawk X10 - R9000

Conclusie

De Netgear Nighthawk X10 is een beest van een router. Zowel op gebied van snelheid als op gebied van functionaliteit. We zien voor de zware gebruikers alles wat ze maar kunnen wensen: alle soorten wifi - inclusief AD - fiber, snelle processor en zelfs 802.3ad voor het bundelen van utp-kabels om bandbreedte te vergroten. Mooie features. Maar lang niet iedereen heeft dat nodig.

Het punt is echter: de router kost 440 euro. Dat is veel geld. Tevens hebben we gemerkt dat Plex weliswaar goed werkt, maar niet echt de spierballen krijgt die nodig is om video te transcoderen. En dat vinden we wel een beetje jammer.

Wilt u een bloedsnelle router met alle toeters en bellen? Wilt u géén NAS, maar wél een fijne oplossing die werkt voor muziek-streaming? Hoeft u niet te transcoderen? Dan is de Nighthawk echt een topper. Hebt u al een NAS en wilt u gewoon een goede router? Dan kunt u ook met een model minder prima uit de voeten.

Voor wie?

Inhoud

Voor wie is dit monster van Netgear nu eigenlijk bedoeld? Wie heeft er een router van 440 euro nodig? Nou… eigenlijk niemand. Maar ja: er is een hele groep die gewoon altijd het nieuwste van het nieuwste wil hebben. En dan is zo’n X10 wel een heel gaaf speeltje. En een degelijk ontworpen speeltje, want hardware-technisch zit het wel goed. Alles zit erop en eraan. En meer dan dat. Denk aan Wave 2 Wifi AC en zelfs 10Gbit fiber.

Daarnaast kan het wel degelijk een interessant apparaat zijn voor mensen die nog geen NAS hebben. En geen zin hebben in die soms wat complexe apparaten. De Nighthawk X10 biedt écht een snelle usb-poort en een Plex-server die voor muziek uitstekend geschikt is. Video gaat goed zolang er niet getranscodeerd moet worden. En aangezien lang niet iedereen op afstand video wil streamen, hoeft dat gewoon geen beperking te zijn.

Gerelateerde berichten

Marantz PM10 - SA10

Review Marantz PM-10 en SA-10

Voor wie? InhoudHet is nogal een statement van Marantz. Een serie boven hun 11-series. En dan een prijsstijging van bijna 100%. Dan moet het wel héél erg goed zijn nietwaar? Wij bekijken de nieuwe referentie-serie van de Japanners: de Marantz PM-10 en Marantz SA-10.

Bluesound

Review Bluesound PowerNode en Vault

Voor wie? InhoudBluesound is een multiroom streaming audio systeem dat ongeveer een jaar geleden is geïntroduceerd door AudioNord. Een bedrijf waaronder onder meer NAD, Dali en dus Bluesound vallen. Wie voorheen een (betaalbaar) multiroom audiosysteem zocht, kwam bijna automatisch uit bij Sonos. Gaat Bluesound dat veranderen? 

3 reacties

 1. Een router geeft alle pakketjes met data door aan de bron die daar om vraagt.
  Uiteraard verandert een router daarbij niks aan de inhoud.
  Audio is wat dat betreft niets anders dan andere datapakketjes.

  Aangezien het een package based technology is, wordt alles gebufferd.
  De relatie tussen zender en ontvanger is dan ook volledig asynchroon.
  In termen van audio: nul input jitter.

  Er is dus uitermate onwaarschijnlijk dat er enige rechtstreekse relatie is tussen geluidskwaliteit en de gebruikte router.

 2. Mooi om deze benadering te belichtten.
  Wat ik mis is wat deze router voor (draagloos) streaming oudio betekent in de zin van klankverbetering.
  Ik kan mij voorstellen dat een dure Nas niet nodig is en inplaats daarvan de router als Nas geconfigureerd wordt.
  Zeker met een zwaar pakket als Roon kan dat voordelen bieden daar de gemiddelde Nas niet berekent is op audiobestands verwerking.
  Een boeiend merk in dezen is Melco welke ook een andere benadering kiest dan die van reguliere Nas leveranciers.
  Leuk detail is dat dit merk gevoerd wordt door Dimex geen onbekende en Melco al erg lang gespecialiceerd is in audio.

Geef een reactie