web analytics

Review Netgear Nighthawk X10 (R9000) router

Prijs: € 440

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Prestaties
Prijs
Netgear Nighthawk X10 - R9000

Plex

Laten we eens kijken naar de multimediakant. Plex dus. Wie Plex nog niet kent: ga eens kijken, want het is een bijzonder compleet en degelijk multimedia-pakket. Veelal is de software gratis te installeren. De app is ook gratis, totdat u wat meer wilt. Dan betaalt u voor een telefoon of tablet ongeveer 5 euro. Niet onredelijk naar onze mening.

Installeren

Het installeren van Plex gaat volautomatisch. U klinkt gewoon naar het menu-item van Plex en kiest voor installeren. Daarna kunt u via de Plex-setup een Plex-account aanmaken en media toevoegen. We gaan verder niet in op hoe u Plex moet configureren: dat is een ander verhaal.

Waar wij benieuwd naar zijn is: hoe vlot werkt het allemaal? Allereerst: hoe snel is de usb-interface van deze Netgear. Nou: snel! We halen gemakkelijk snelheden van rond de 75 MB/s op onze externe SSD die we eraan hadden gekoppeld voor deze test. Dat is gewoon erg netjes en eindelijk op niveau van een gemiddelde NAS.

Ook Plex werkt helemaal niet traag. Muziek afspelen gaat uitstekend. Als we in de interface van Plex op een album klikken speelt hij vrijwel direct. Via de app duurt het iets langer, maar dat is bij veel Plex-servers het geval. Ook op onze ‘Powerbak’ met een Core i7 en 48 GB (!) ram duurt dat soms opvallend lang. Waar dat door komt, is ons een raadsel.

Films spelen gaat ook goed, maar het renderen van de ondertiteling is toch wat heftig, hebben we gemerkt. Als we in de film de ondertiteling aanzetten, moeten we echt ruim een halve minuut wachten voordat hij doorspeelt. En voor transcoderen van videomateriaal geldt hetzelfde. We hebben Plex een video laten omrekenen naar 3Mbit / 720P. Dat is voor de Nighthawk echt wel een klus. Eigenlijk gaat het gewoon niet, want de wachttijd is gewoon te lang. Met onze powerbak is dat een fluitje van een cent. Die start vrijwel direct.

Erg?

Is dat erg? Het ligt er maar aan wat u ermee wilt doen. Gebruikt u de router vooral voor muziek? Dan is dit echt wel een overweging waard. Gaat u ook veel video spelen? Dan moet u goed kijken naar of u dat lokaal doet of ook via internet. Voor lokale streams hoeft u niet te transcoderen en dan werkt de Plex-server gewoon goed. Als u streams moet omzetten naar een andere kwaliteit, dan raden we deze oplossing vooralsnog af.

Gerelateerde berichten

Cocktail Audio X40

Review Cocktailaudio X40 streamer

Plex InhoudCocktailaudio komt met de X40: een voorversterker die zowel analoge als digitale bronnen kan weergeven en opnemen. Vijfhonderd euro hoger geprijsd dan de Cocktailaudio X30. En dan mist de X40 ook nog een eindversterker. Huh? De meerprijs (en meerwaarde) zit volgens Cocktailaudio in de mogelijkheid van de X40 om muziek in hi-res DSD af te […]

HEOS AVR

Video installatie HEOS AVR

Plex InhoudDe HEOS AVR is geïntroduceerd op de D&M (Sound United) Dealer Conference deze zomer. We hebben eerder prototypes kunnen zien. En nu hebben we hem op de redactie. Al een tijdje eerlijk gezegd. Maar goed… we komen er nu aan toe. (Excuses Denon). We gaan eens kijken wat het apparaat kan én hoe deze zich […]

3 reacties

 1. Een router geeft alle pakketjes met data door aan de bron die daar om vraagt.
  Uiteraard verandert een router daarbij niks aan de inhoud.
  Audio is wat dat betreft niets anders dan andere datapakketjes.

  Aangezien het een package based technology is, wordt alles gebufferd.
  De relatie tussen zender en ontvanger is dan ook volledig asynchroon.
  In termen van audio: nul input jitter.

  Er is dus uitermate onwaarschijnlijk dat er enige rechtstreekse relatie is tussen geluidskwaliteit en de gebruikte router.

 2. Mooi om deze benadering te belichtten.
  Wat ik mis is wat deze router voor (draagloos) streaming oudio betekent in de zin van klankverbetering.
  Ik kan mij voorstellen dat een dure Nas niet nodig is en inplaats daarvan de router als Nas geconfigureerd wordt.
  Zeker met een zwaar pakket als Roon kan dat voordelen bieden daar de gemiddelde Nas niet berekent is op audiobestands verwerking.
  Een boeiend merk in dezen is Melco welke ook een andere benadering kiest dan die van reguliere Nas leveranciers.
  Leuk detail is dat dit merk gevoerd wordt door Dimex geen onbekende en Melco al erg lang gespecialiceerd is in audio.

Geef een reactie