Review Netgear Nighthawk X10 (R9000) router

Netgear Nighthawk X10 - R9000

Verbindingen

De Netgear Nighthawk X10 heeft bijzonder veel verbindingsmogelijkheden. Behalve de gigabit-ethernet (en wan) poorten, zien we nog twee extra poorten met een aanduiding: ‘aggregate’. Dit staat voor link-aggregation, of 802.3ad. Dat heeft niets met de geschiedenis van een zeker beroemd persoon te maken, maar meer met de technische benaming vanuit de IEEE. Met Link Aggregation kunt u bandbreedte vergroten. In dit geval kunt u bijvoorbeeld een NAS dubbel aansluiten, waardoor er meer bandbreedte beschikbaar komt en eventuele stotteringen kunnen worden voorkomen. Het werkt echt heel goed.

Behalve deze toch wel bijzondere toevoeging, zien we nog een 10Gbit fiberpoort (aan de LAN-kant). Iets waar wij eerlijk gezegd het nu niet van zien. Fiber is leuk, maar voor consumenten echt nog te prijzig. Zeker de 10 Gbit variant. Maar goed: het zit erop.

Tenslotte de draadloze kant. Die is ongelooflijk compleet. We zien Wave 2 Wifi AC, Wifi N op 2,4 en 5 GHz en nog 60 GHz Wifi AD. Weet dat Wifi AD meer bedoeld is voor point to point verbindingen en niet als vervanger voor AC of N. 2,4 GHz heeft nog altijd het meeste bereik. En 5 GHz heeft weer een groter bereik dan 60 GHz. Wifi AD is daarmee vooral interessant binnen de ruimte waar de router staat. En dan is het natuurlijk wel heel erg snel. We hebben geen wifi AD clients, dus we hebben het niet kunnen testen.

Over snelheid gesproken: daar hebben we geen klachten over. Wifi is bijzonder snel – we halen een kamer verder met gemak meer dan 250 Mbit via Wifi AC – en door de toevoeging van link aggregation zien we ook dat de NAS wat meer ademruimte heeft. Meerdere zaken tegelijk doen kan uitstekend met de Nighthawk X10.

De dekking van Wifi is eerlijk gezegd vergelijkbaar met andere routers. Dat is logisch, want Netgear heeft zich gewoon te houden aan de wetgeving. Wel blijft de X10 wat langer stabiel werken. Dat zal door de Wave 2 technologie komen en wellicht de wat betere antennes – met lampjes! – die Netgear heeft toegepast op dit high-end model.

Gerelateerde berichten

Review La Rosita Alpha New

Het Franse La Rosita heeft – voorzover we kunnen nagaan als enige – iTunes weten om te vormen tot een hoogwaardige muziekspeler. Dat werkt uiteraard alleen met La Rosita apparatuur. We testen het tweede model in de serie, de gloednieuwe La Rosita Alpha-New (editie 2016) streamer-DAC.

Test Setup Metrum Ambre

Review Metrum Acoustics Ambre Roon Endpoint

Streaming begint echt een vaste plek te krijgen in menig hifi en high-end systeem. De reden is de fijne combinatie van toegang tot veel muziek, bedieningsgemak én inmiddels erg goede weergave. Vaste partijen met de betere producten in deze industrie zijn bijvoorbeeld NAD, Auralic, Aurender of Lumin. Wij volgen Metrum Acoustics al een tijd en […]

Lindemann Musicbook 25 DSD

Review Lindemann Musicbook 25 DSD en 55

Sets worden kleiner en kleiner. Het is nu mogelijk om een streamer, tuner, voor- en eindversterker en een dac in één behuizing te krijgen. En ja: dat kan ook gewoon prima klinken. Setje speakers erbij en klaar. De Lindemann-set die we testen is bijna een all-in-one. Het enige dat extern is, is de eindversterker. Het […]

3 reacties

 1. Een router geeft alle pakketjes met data door aan de bron die daar om vraagt.
  Uiteraard verandert een router daarbij niks aan de inhoud.
  Audio is wat dat betreft niets anders dan andere datapakketjes.

  Aangezien het een package based technology is, wordt alles gebufferd.
  De relatie tussen zender en ontvanger is dan ook volledig asynchroon.
  In termen van audio: nul input jitter.

  Er is dus uitermate onwaarschijnlijk dat er enige rechtstreekse relatie is tussen geluidskwaliteit en de gebruikte router.

 2. Mooi om deze benadering te belichtten.
  Wat ik mis is wat deze router voor (draagloos) streaming oudio betekent in de zin van klankverbetering.
  Ik kan mij voorstellen dat een dure Nas niet nodig is en inplaats daarvan de router als Nas geconfigureerd wordt.
  Zeker met een zwaar pakket als Roon kan dat voordelen bieden daar de gemiddelde Nas niet berekent is op audiobestands verwerking.
  Een boeiend merk in dezen is Melco welke ook een andere benadering kiest dan die van reguliere Nas leveranciers.
  Leuk detail is dat dit merk gevoerd wordt door Dimex geen onbekende en Melco al erg lang gespecialiceerd is in audio.

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Synology DS1618+ NAS

Review Synology DS1618+ NAS