web analytics

Review Naim Uniti Nova

Voordelen

 • De versterker is een echte, krachtige klasse AB NAIT
 • Fijne bediening via App, remote en op de Uniti Nova zelf
 • Geluidskwaliteit is hoogstaand
 • Compleet en verzorgd
 • Plaatsbaar formaat en weinig warmteontwikkeling
 • Hoogwaardige display

Nadelen

 • Optisch is de voorzijde door de tweeling niet zo fraai als de Uniti Qute
 • Het blijft een Naim en dus zijn de beste aansluitingen met DIN te maken
 • Lage tonen kunnen te krachtig worden
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  NAIM Unity NOVA

  Inleiding

  Het is voor de ware audiofiel een wet van Meden en Perzen: audio behoort te bestaan uit een stapel kastjes met elk een eigen functie. Streamer, voor- en eindversterker, voedingen, tuner enzovoort. Kijk maar eens bij de producten van het Engelse merk Naim Audio. Er is echter ook een andere markt; mensen die gewoon een oplossing willen om muziek weer te kunnen geven. Met één enkel apparaat, met een handige App, een luxe afstandsbediening en een duidelijke display om te zien wat er speelt. Desnoods wat randapparatuur aansluiten als een CD-speler of een TV. Wel is een uitstekende geluidskwaliteit een eis en moeten behoorlijke luidsprekers aangesloten kunnen worden. Wie slim is speelt in op beide markten en vandaar dat Naim naast de conventionele lijnen is uitgekomen met hun all-in-one’s, waarvan de Uniti Nova de zwaarste is.

  De Uniti Nova is de top van de Uniti reeks en is gemaakt om de beste kwaliteit te leveren in een compacte behuizing. Opvallend is dat het grootste deel van de kastinhoud is gebruikt voor de tachtig watt per kanaal klasse A/B versterker met zijn oorsprong in de NAIT serie versterkers.

  De Uniti Nova biedt een keur aan mogelijkheden om van uw muziek collectie te genieten en muziek te streamen vanaf het Internet. Google Chromecast is standaard aanwezig, er kan verbinding gemaakt worden via (hebt u even…): AirPlay, TIDAL, Spotify Connect en Internet Radio. Daarnaast is er: bluetooth (aptX HD), UPnP en/of Roon om de eigen muziek te ontsluiten. Bovendien zijn er analoge en digitale ingangen (S/PDIF) en HDMi met ARC (zie voor een volledige opsomming de specificaties).

  Er is een analoge uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Updates van software kunnen bedraad of Wireless worden opgehaald. De Uniti Nova ondersteunt het gros van de bekende file formaten en hij sluit naadloos aan op een multi-room omgeving. Alles te besturen met de meegeleverde afstandsbediening of de uitgebreide en gratis te downloaden App van Naim.

  Nieuw streamingboard

  Naim heeft met de Uniti Nova nergens bespaard op elektronica en ontwikkelde voor Uniti een nieuw streaming board. De tachtig watt per kanaal versterker met zijn machtige ringkern transformator zorgt voor een hoogwaardige weergave kwaliteit. Naim heeft niet de weg gekozen van Klasse D maar stopt een echte NAIT in de Uniti Nova (ook in de Star en ATOM modellen). Tel daar de prachtige volumeregeling op zoals is ontwikkeld voor de NAC-N 272 streaming voorversterker, met de soepele rotatie van de Statement versterker en er ontstaat een heerlijk systeem.

  De Uniti Nova heeft een full color 5”LCD glazen display met een bewegingssensor zodat het display oplicht als u daarbij in de buurt komt. De Uniti Nova is grotendeels gemaakt uit aluminium om de warmte gelijkmatig af te voeren en een thermische stabiliteit te garanderen.

  Aansluiten

  Veel heb je niet nodig om de Uniti Nova aan te sluiten, een netsnoer, ethernetkabel en luidsprekerkabels. Het netsnoer is een AudioQuest NRG-4 geworden, gestoken in de niet gefilterde uitgang van een Atlas blok. De ethernetkabel kreeg ik meegeleverd van importeur Latham, een Chord Company Indigo Digital Tuned Aray, net als een set Chord Company Signature Reference luidsprekerkabels. Daarmee is veel geluisterd op Neat Acoustics Iota Xplorer luidsprekers.

  Uiteindelijk is het hieronder beschreven luisteren geschied op mijn eigen spullenboel. Simply Audio Cadenza LS-kabels, Falcon LS3/5a weergevers met als extra Townshend Maximum Supertweeters, opgesteld op Custom Design SQ 402 stands met Gaia III dempers in plaats van spikes onder de stands. Muziek speelde via de internetradio van de Naim, de eigen collectie via UPnP vanaf een Synology NAS en heel veel maakte ik muziek door de Uniti Nova als endpoint in te zetten voor Roon. Zelfs een Metrum Ambre en een Bryston DAC kwamen aan bod, samen op een analoge ingang.

  Gerelateerde berichten

  HEOS 5 en HEOS 7

  User Review Heos 5 en Heos 7

  Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Luisteren naar de NAIM Unity NOVA3. Specificaties NAIM Unity NOVAReactiesAl jaren heb ik een grote CD collectie (ruim 400 cd?s) in de woonkamer staan die ik bij gebrek aan beter moest afspelen op een DVD speler met het geluid over de TV. Zodra de gekozen CD was afgelopen moest er een […]

  Primare i15

  Review Primare I15 Prisma versterker – streamer

  Inleiding Inhoud 1. Inleiding2. Luisteren naar de NAIM Unity NOVA3. Specificaties NAIM Unity NOVAReactiesEerlijk. De versterker was kleiner dan verwacht. We hadden wel al wat foto’s gezien maar toen hij daadwerkelijk op het meubel werd gezet was het eerste woord dat in ons opkwam… schattig. John Darko noemt het Kallax-fi en vindt die compactere componenten […]

  8 reacties

  1. Mijn cyrus200 is in service momenteel dus ik vond het een goed plan om een naim nova via internet te bestellen. Kun je altijd na twee weken weer terug brengen als het niet bevalt. En dat ga ik ook maar doen denk ik. Dat van de die te zware bassen kan ik onderschrijven, en het klinkt me allemaal toch even te warm allemaal. De beroemde naim prat kan ik niet echt ontdekken.
   Het is een prima apparaat, ziet er strak uit, software werkt goed, en de sound is niet verkeerd maar haalt het niet bij mijn cyrus dac xp sig/stereo 200 combo op pmc 25.23 speakers en een auralic mini streamer.
   Overigens is de software van auralic nog net een stapje beter dan die van naim.

   Maar, niks negatiefs over naim, voor de gemiddelde gebruiker is de naim nova een top apparaat. Zelfs mijn vrouw kon er mee overweg?

   1. Zeker, maar dan is het visuele effect een beetje weg. Tis een mooi design die knop alleen een beetje onhandig geplaatst voor een device wat veel in een audio meubel of kast terecht zal komen

  2. Paar weken geleden heb ik toevallig ook deze nova beluisterd op pmc 25.23 speakers. Geluid is prima, wel wat aan de wollige kant en weinig details. Niet dat dat verkeerd hoeft te zijn, het geeft wel een relaxed luister gevoel. Had daarnaast een cyrus dac xp sig en stereo 200 eindversterker staan, dat vond ik toch fijner. Daarnaast ook de nieuwe primare i32 beluisterd. Die zat mooi tussen de cyrus combo en naim in

   1. De lezers van deze site hebben goede oren en vaak High-end apparatuur.
    En lees nu dat vdhoed de weergave wat wollig vindt klinken en het te weinig details heeft.

    Wat veel audiofielen vergeten de akoestiek van de kamer, ja we horen direct dat de betegelde badkamer anders klinkt :-)

    De fabrikanten van luidsprekerboxen weten dit maar al te goed en maken gebruik van een
    http://www.acoustair.com/nl/productgroepen/onderzoeksruimten/245/dode-kamers.html

    De oplossing is de fouten in de weergave van DE (lage) frequenties oplossen
    We weten allemaal dat er nooit fouten (akoestiek) in de hoge frequenties kunnen zitten
    Hoor je deze fouten wel dan is de oorzaak fouten in de hardware of opnames
    Waarom?!!! vanwege de golflengte van frequenties
    15 Hertz vraagt om 20 meter vrije uitstraling
    100 Hertz heeft maar 3 meter nodig
    20 kHz dus ‘n golflengte van15 mm die kan nooit staande golven veroorzaken, of door reflectie (wanden) meerdere malen versterkt worden
    Waardoor de detaillering en hogere frequenties weergave steeds minder wordt.

    Alleen de juiste plaats van de luidsprekerbox lost het probleem niet helemaal op
    Jaap heeft de akoestiek van de luisterruimte geoptimaliseerd
    Het is ook (veel minder werk) mogelijk om de speakers te laten klinken zoals de fabrikant de weergave heeft gehoord
    Met de https://www.anti-mode.nl/producten/anti-mode-2-0-dual-core

    Wat heel erg jammer is, dat bijvoorbeeld Spotify en YouTube de streams vaak echt teveel zijn comprimeerd
    Was ‘n tijdje tevreden met de weergave
    MAAR dacht dat mijn ESL’ s kapot waren
    Jaap opperde dat dit waarschijnlijk te wijten is aan de kwaliteit van de track’s
    Zoals gewoonlijk klopt zijn oordeel als ‘n zwerende vinger
    Naim is echt het betere werk evenals met een (bijvoorbeeld) McIntosh klinkt het pas High-end
    Indien de overige apparatuur, opname en akoestiek ook perfect is

    Er is ook de https://www.alpha-audio.nl/2017/12/dspeaker-anti-mode-x4-eindelijk-leverbaar/
    waar meer in- en uitgangen op zitten :-)

  Geef een reactie