web analytics

Review Naim Uniti Nova

Voordelen

 • De versterker is een echte, krachtige klasse AB NAIT
 • Fijne bediening via App, remote en op de Uniti Nova zelf
 • Geluidskwaliteit is hoogstaand
 • Compleet en verzorgd
 • Plaatsbaar formaat en weinig warmteontwikkeling
 • Hoogwaardige display

Nadelen

 • Optisch is de voorzijde door de tweeling niet zo fraai als de Uniti Qute
 • Het blijft een Naim en dus zijn de beste aansluitingen met DIN te maken
 • Lage tonen kunnen te krachtig worden
 • Prijs: € 5250

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  NAIM Unity NOVA

  Inleiding

  Het is voor de ware audiofiel een wet van Meden en Perzen: audio behoort te bestaan uit een stapel kastjes met elk een eigen functie. Streamer, voor- en eindversterker, voedingen, tuner enzovoort. Kijk maar eens bij de producten van het Engelse merk Naim Audio. Er is echter ook een andere markt; mensen die gewoon een oplossing willen om muziek weer te kunnen geven. Met één enkel apparaat, met een handige App, een luxe afstandsbediening en een duidelijke display om te zien wat er speelt. Desnoods wat randapparatuur aansluiten als een CD-speler of een TV. Wel is een uitstekende geluidskwaliteit een eis en moeten behoorlijke luidsprekers aangesloten kunnen worden. Wie slim is speelt in op beide markten en vandaar dat Naim naast de conventionele lijnen is uitgekomen met hun all-in-one’s, waarvan de Uniti Nova de zwaarste is.

  De Uniti Nova is de top van de Uniti reeks en is gemaakt om de beste kwaliteit te leveren in een compacte behuizing. Opvallend is dat het grootste deel van de kastinhoud is gebruikt voor de tachtig watt per kanaal klasse A/B versterker met zijn oorsprong in de NAIT serie versterkers.

  De Uniti Nova biedt een keur aan mogelijkheden om van uw muziek collectie te genieten en muziek te streamen vanaf het Internet. Google Chromecast is standaard aanwezig, er kan verbinding gemaakt worden via (hebt u even…): AirPlay, TIDAL, Spotify Connect en Internet Radio. Daarnaast is er: bluetooth (aptX HD), UPnP en/of Roon om de eigen muziek te ontsluiten. Bovendien zijn er analoge en digitale ingangen (S/PDIF) en HDMi met ARC (zie voor een volledige opsomming de specificaties).

  Er is een analoge uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Updates van software kunnen bedraad of Wireless worden opgehaald. De Uniti Nova ondersteunt het gros van de bekende file formaten en hij sluit naadloos aan op een multi-room omgeving. Alles te besturen met de meegeleverde afstandsbediening of de uitgebreide en gratis te downloaden App van Naim.

  Nieuw streamingboard

  Naim heeft met de Uniti Nova nergens bespaard op elektronica en ontwikkelde voor Uniti een nieuw streaming board. De tachtig watt per kanaal versterker met zijn machtige ringkern transformator zorgt voor een hoogwaardige weergave kwaliteit. Naim heeft niet de weg gekozen van Klasse D maar stopt een echte NAIT in de Uniti Nova (ook in de Star en ATOM modellen). Tel daar de prachtige volumeregeling op zoals is ontwikkeld voor de NAC-N 272 streaming voorversterker, met de soepele rotatie van de Statement versterker en er ontstaat een heerlijk systeem.

  De Uniti Nova heeft een full color 5”LCD glazen display met een bewegingssensor zodat het display oplicht als u daarbij in de buurt komt. De Uniti Nova is grotendeels gemaakt uit aluminium om de warmte gelijkmatig af te voeren en een thermische stabiliteit te garanderen.

  Aansluiten

  Veel heb je niet nodig om de Uniti Nova aan te sluiten, een netsnoer, ethernetkabel en luidsprekerkabels. Het netsnoer is een AudioQuest NRG-4 geworden, gestoken in de niet gefilterde uitgang van een Atlas blok. De ethernetkabel kreeg ik meegeleverd van importeur Latham, een Chord Company Indigo Digital Tuned Aray, net als een set Chord Company Signature Reference luidsprekerkabels. Daarmee is veel geluisterd op Neat Acoustics Iota Xplorer luidsprekers.

  Uiteindelijk is het hieronder beschreven luisteren geschied op mijn eigen spullenboel. Simply Audio Cadenza LS-kabels, Falcon LS3/5a weergevers met als extra Townshend Maximum Supertweeters, opgesteld op Custom Design SQ 402 stands met Gaia III dempers in plaats van spikes onder de stands. Muziek speelde via de internetradio van de Naim, de eigen collectie via UPnP vanaf een Synology NAS en heel veel maakte ik muziek door de Uniti Nova als endpoint in te zetten voor Roon. Zelfs een Metrum Ambre en een Bryston DAC kwamen aan bod, samen op een analoge ingang.

  Gerelateerde berichten

  Review Yamaha WXC-50 streamer voorversterker

  Inleiding InhoudIn het voorjaar van 2016 kondigt Yamaha een groot aantal nieuwe producten aan binnen het Yamaha MusicCast ecosysteem. Tijdens de X-FI 2016 vraagt het bedrijf ons om de Yamaha WXC-50 eens ‘audiofiel’ aan de tand te voelen. Wij nemen dit aanbod graag van Yamaha aan.

  dCS Network Bridge

  Review dCS Network Bridge

  Inleiding InhoudDe afkorting dCS staat voor Data Conversion Systems en de meeste audiofielen gaan een tandje harder lopen als ze de naam dCS horen. Immers dCS heeft de naam één van de beste digitaal naar analoog conversie systemen te leveren. Liefst gebruikt in combinatie met een wordclock van dCS voor een ultiem resultaat en ultra […]

  6 reacties

   1. Zeker, maar dan is het visuele effect een beetje weg. Tis een mooi design die knop alleen een beetje onhandig geplaatst voor een device wat veel in een audio meubel of kast terecht zal komen

  1. Paar weken geleden heb ik toevallig ook deze nova beluisterd op pmc 25.23 speakers. Geluid is prima, wel wat aan de wollige kant en weinig details. Niet dat dat verkeerd hoeft te zijn, het geeft wel een relaxed luister gevoel. Had daarnaast een cyrus dac xp sig en stereo 200 eindversterker staan, dat vond ik toch fijner. Daarnaast ook de nieuwe primare i32 beluisterd. Die zat mooi tussen de cyrus combo en naim in

  Geef een reactie