Review Naim Uniti Atom Headphone Edition – Hoofdzaken

Voordelen

 • Hoogstaande weergave
 • Gebruiksvriendelijkheid
 • Synergie
 • Design
 • Roon Ready

Nadelen

 • Geen touchscreen
 • Vier-pin XLR aansluiting achteraan
 • Prijs: € 3299

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  NAIM Uniti Headphone Edition

  Inleiding

  Personal audio zit al een tijdje in de lift. Getuige de vele high-end ‘cans’ die de laatste jaren op de markt verschijnen. Omdat elke hoofdtelefoon anders geconstrueerd is en verschillende impedanties heeft, komen er steeds meer ‘dedicated’ hoofdtelefoonversterkers op de markt. Je vindt ze al voor enkele honderden euro’s en het moet gezegd, sommige zijn best goed. Investeren in een duurder model doe je dus niet zomaar. Er moet meer aanwezig zijn dan louter het signaal versterken. Veel meer. Net dat doet het toestel dat we vandaag op bezoek hebben. We testen de Naim Uniti Atom Headphone Edition (vanaf hier Uniti HE). De voorlopig laatste toevoeging tot de inmiddels illustere Uniti familie. Let’s check it out! 

  Naim maakt zelf geen hoofdtelefoons en is dat ook niet van plan. Ze zagen echter wel dat de ‘headphone market’ groot werd en wilden daar op hun eigen eigenzinnige manier iets mee doen. Hun Uniti lijn heeft zowat elk mogelijke toepassing behalve, u raadt het al, eentje specifiek voor hoofdtelefoons. En dus gingen de ingenieurs in Salisbury opnieuw aan de slag en kwamen ze uit bij de Naim Uniti HE. Veel meer dan louter een hoofdtelefoonversterker of wat had u gedacht. Naast een veelzijdige ‘headphone amp’ is de Uniti HE ook een preamp, streamer (Roon Ready) en d/a converter. Een aparte mix die we niet vaak tegenkomen. 

  Het design is inmiddels bekend en blijft tot de verbeelding spreken. Het is een tijdloos ontwerp dat er tegelijk elegant en high-tech uitziet. De zwarte koelvinnen, afgekeken van de Statement Series, in combinatie met die wonderlijke draaiknop bovenaan zijn ‘a stroke of genius’. Het volume regelen met die grote draaiknop is een ervaring. Een tactiele ervaring waar je geen genoeg van krijgt. Je kan het volume natuurlijk ook in de app of via de afstandsbediening regelen maar geloof ons dat ga je zelden doen. Hoewel de app uitstekend is en de afstandsbediening met zijn oplichtende toetsen prima werkt. 

  Topdesign

  De Naim Uniti HE heeft een bijna vierkante vorm, iets wat we zelden zien, en weegt een kloeke zeven kilogram. Deze ‘form factor’ is misschien niet ideaal in een hifi rek maar in heel wat andere situaties, zoals op een bureau, is het net een voordeel. Vooraan in het midden zit een mooi lcd-scherm (geen touchscreen) waarop de albumhoes verschijnt. Wanneer je een nieuw album kiest of het volume aanpast verdwijnt die hoes eventjes. Die keert echter al even snel terug. Fijn, want zo heb je geen last van bewegende lettertjes die de hele tijd van rechts naar links passeren. Alle andere info vind je toch in de app of in Roon. 

  Vooraan links zijn er twee mogelijkheden om een hoofdtelefoon aan te sluiten. Een standaard 6.3mm aansluiting en de steeds populairdere, gebalanceerde 4.4mm Pentacon aansluiting. Er zit ook een gewone vier-pin gebalanceerde aansluiting achteraan. Drie manieren dus om het beste uit uw collectie ‘phones’ te halen. Maar we zaten bij de voorkant. Daar zien we links nog een usb-a aansluiting en een toets om de XLR-aansluiting achteraan te activeren. Rechts vier icoontjes. Van boven naar onder: aan/uit, play/pauze, input en helemaal onderaan een sterretje om radiozenders in op te slaan. Een leuke extra. En dat is net wat je wil van dit soort producten. Gebruiksvriendelijkheid, veelzijdigheid maar met dat tikkeltje meer. 

  Multipliciteit 

  Achteraan is het behoorlijk druk. We zien zowel een xlr als rca output, een rca input, drie digitale inputs (2xoptisch, 1xcoax) usb-a en ethernet en de reeds vermelde xlr vier-pin aansluiting. Die zit daar misschien wat ongelukkig maar wij lieten de Focal Clear MG gedurende de hele testperiode gewoon zitten waardoor het een non-issue werd. De ‘gewone’ Naim Uniti Atom heeft een extra HDMI input maar deze uitvoering ga je volgens ons niet snel naast een televisie plaatsen. Naim kiest voor hun d/a converter voor een Burr-Brown chip, type 1791a. Deze chip komt uit de zogenoemde ‘Advanced Segment’ serie.

  Net als de 1792a in de Atoll SDA200 en de 1794a in onze Merason Frérot. Drie Burr-Brown, ofte Texas Instruments converters dus, die alledrie net iets anders klinken. De dac in de Uniti HE kreeg een boel tweaks t.o.v. de oudere modellen en dat is duidelijk hoorbaar. Ook het streaminggedeelte en de preamp werden verder geoptimaliseerd. Het hele toestel is bijzonder aangenaam in gebruik. Je kan kiezen voor Roon maar Naim heeft zelf een uitstekende app. Die werkt stabiel, intuïtief en ziet er aantrekkelijk uit. Je kan de app zelfs een beetje personaliseren door in het menu een bepaalde stijl aan te klikken. Opnieuw een leuke touch. 

  Inzetbaarheid

  Je kan via de kabel streamen (te verkiezen) maar ook wifi behoort tot de mogelijkheden. In het menu vind je zaken als balansregeling (yes!), het afstellen van het volume van elke input, toonregeling,… Er is Spotify Connect, Tidal Connect, Roon, Chromecast, Airplay 2, UPNP, Bluetooth en alle andere grote streamingdiensten zoals Qobuz zijn geïntegreerd. Zowat elk type bestand wordt ondersteund en alle Uniti toestellen ontvangen indien nodig updates. Binnenin zit een mooie voeding die afgeleid is van hun eindversterkers en de voorversterker is uiteraard in klasse A. De Naim Uniti HE vermeld 1,5 watt per kanaal in 16 Ohm in de specs wat betekent dat het gros van hoofdtelefoons probleemloos zal worden aangestuurd. Onze Hifiman Sundara en de Focal Clear MG worden in elk geval moeiteloos aangestuurd. De mooie vijf jaar waarborg krijgt u er gratis bovenop.

  Soort versterker
  Hoofdtelefoon
  Versterkertechniek
  Klasse D
  Bridgemode
  Nee
  Ingangen Versterker
  • Analoog RCA
  • Digitaal Coaxiaal
  • Digitaal Optisch
  • Digitaal USB
  • Streamer ethernet
  • Streamer wifi
  Gewicht versterker
  7 Kg
  Ingebouwde dac
  Ja
   
   

  Winkels met Naim

  Alpha High End Brussel

  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE

  Contact

  Alpha High End Antwerpen

  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Contact

  Alpha High End Brasschaat

  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  Contact

  Alpha High End Turnhout

  Sint-Antoniusstraat 15
  2300 Turnhout, BE

  Contact

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Dé Audiowinkel

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL

  Contact

  8 reacties

  1. Dag Bart,

   De Morpheus en de Hermes doen heel andere dingen zoals ik tracht te beschrijven in het onderdeel ‘vergelijken’. Ze zijn directer en inzichtelijker en dat wil ik als recensent.

   Maar de Naim is zachter en vriendelijker maar toch voldoende gedetailleerd. Omdat de eindversterking niet meer door de voeding moet geregeld worden klinkt de HE erg goed.

   De verrassing van 2022 voor mij.

   Vriendelijke groeten
   Geoffrey Vanhouwaert

  2. Sinds september 2021 speel ik met de Atom HE als voorversterker. Na Classé, Chord, AVM, Esoteric en de ‘normale’ Atom als voorversterker, kan ik alles wat in deze review staat alleen maar onderschrijven. Het is een echte alleskunner met een schitterend design, kleine vormfactor en uitstekende bediening. Ik gebruikte hem met een Purifi EVAL1 en nu met een LSA warp 1 en het klinkt op mijn Dynaudio Contour luidsprekers fantastisch. Laat je niet misleiden door de naam Atom, wat de instapper van Naim is. Dit is echt een heel potent en super muzikaal apparaat.

   Een kleine aanvulling: er zit zowel een stereo RCA als stereo XLR pre-out op. Mijn eindversterker zit op de RCAs en mijn subwoofer op de XLRs. Dat werkt super. En nog iets: onder de preset knop kan je niet alleen internet radio stations zetten, maar ook nummers, albums en afspeellijsten. In mijn geval van TIDAL en QOBUZ door elkaar.

  3. Slim bedacht om hetzelfde ‘jasje’ te gebruiken als de atom.

   Is er een bepaalde reden dat de foto’s allemaal scheef staan? Valt mij vaker op, kijkt niet fijn. En geen enkele foto waar het apparaat er helemaal opstaat.

   Gr. Chris

  Geef een antwoord