Home Review Naim NDX

Review Naim NDX

4
Naim NDX logo

In de preview was het al te zien; een zwarte aluminium behuizing, groene verlichting, gecombineerd met een robuuste, tijdloze vormgeving. Op vrijwel alle componenten van Naim Audio zijn deze uiterlijke kenmerken van toepassing. En al meer dan 35 jaar ontwerpen en fabriceren ze – volgens eigen zeggen – de(r)gelijke audio-apparatuur van wereldklasse. Sinds 2010 zijn daar ook netwerk streamers bijgekomen, dus daar willen we bij Alpha Audio natuurlijk meer van weten.

Naim NDX inside 1
Het formaat van de NDX-ringkern liegt er niet om.

Bouw

We starten onze verkenningstocht met een blik onder de kap. Al is het woord kap hier niet helemaal juist gekozen. De Naim NDX is namelijk omgeven door een dikke geëxtrueerde aluminium hoes. De hoes is over het chassis geschoven, houdt storingsinvloeden van buitenaf tegen en wordt gefixeerd door de 4 voetjes met geïntegreerde dempers aan de onderzijde.

Het begint met (op)voeding

Is het chassis eenmaal uit de hoes, dan springt als eerste het voedingsgedeelte (forse ringkern en dito buffer-elco’s) in het oog. De in een stoffen jasje getooide ringkern kent 4 aparte windingen, zodat de verschillende onderdelen – digitaal, DSP, audio klok en analoog – apart van spanning worden voorzien. Verder valt op dat de afzonderlijke onderdelen letterlijk en figuurlijk door fraai geplaatste draadbruggen met elkaar in verbinding staan.

Naim NDX inside 2
De assemblage is werkelijk schitterend uitgevoerd. Dat hebben we weleens anders gezien.

Techniek

De verleiding is vervolgens groot om samen met u de complete print door te gaan nemen. Echter, voor de liefhebbers is er een zeer verhelderend (weliswaar engelstalig) whitepaper beschikbaar.

Hierin staat het complete proces van streaming bij de NDX beschreven en worden ook de gekozen DSP (SHARC processor) en DAC-chip (Burr-Brown PCM1791A) toegelicht.

Aansluiten en streamen maar

We kiezen in eerste instantie voor een netwerkverbinding via UTP. Draadloos komt later aan nog de orde. Voor ‘analoog uit’ is er – naast Naim’s eigen DIN – een RCA/cinch-aansluiting beschikbaar. De spanningsschakelaar aan de achterzijde kan om, via het 9-knoppen tellende frontpaneel even een willekeurig album selecteren en streamen maar! Of toch niet? Het display toont dat alles in orde en hoorbaar zou moeten zijn, maar helaas, geen weergave over de luidsprekers. Een korte blik in de (uitstekende NL) handleiding leert ons dat we daarvoor dan wel de juiste ‘analoog uit’ moeten selecteren…

Naim NDX front 1
Ook met de kenmerkende Naim-knoppen is de NDX eenvoudig te bedienen of in te stellen.

Eerste indruk weergave

Na ongeveer 2 uur willekeurig afspelen is de NDX hoorbaar op temperatuur. En dat zal ook zo blijven. Er is namelijk geen mogelijkheid tot inschakeling van standby. Het is aan of uit en dat kan alleen middels de schakelaar aan de achterzijde. Wel is de weergavetijd van het display instelbaar en die kan dus uit. Want de n-Stream app van Naim – beschikbaar voor iPod, iPhone of iPad – blijkt het bedieningsgemak te bieden wat hoort bij het hedendaagse audio streamen. En met een paar ‘swipes’ is de gebruikelijke setlist dan ook als playlist beschikbaar. Wat vervolgens opvalt is dat de NDX erg levendig en rond van klank is. Bovendien benut deze streamer vrijwel direct de kans om haar muzikale armen om de luisteraar heen te slaan, met als gevolg dat je verder wilt luisteren. Grappig eigenlijk dat het gelijk al zo vertrouwd klinkt.

Naim NDX back
Naim koppelt zelf de losse componenten bij voorkeur via de DIN-aansluiting aan elkaar.

Luisteren = ontdekken

In de daarop volgende dagen ontdekken we eigenlijk vanzelf wat Naim bedoeld met hun lijfspreuk ‘pace, rythm and timing’ en de steekwoorden als ‘fast, open, dynamic, expressive’. Want ondanks een andere ontwerpfilosofie en het aanzienlijke prijsverschil tussen de NDX en de in de referentieset aanwezige Linn Majik DS, is de verleiding groot om beide apparaten eens met elkaar te vergelijken. De NDX blijkt dan in de basis veel losser en toegankelijker te klinken, terwijl de Majik DS wat afstandelijker blijft en meer moeite heeft om de luisteraar te overtuigen. Dat is toe te lichten aan de hand van een aantal tracks buiten de standaard setlist om. Zo staat bij de NDX de piano van Paolo Conte met Max beduidend dichter op de luisteraar. Bij Sooner or Later van Supertramp (Live!) lijkt het podium via de Majik DS wat kleiner en zijn de blazers en de percussie minder nadrukkelijk aanwezig. Ook bij de track Rough Ride van Paul McCartney is de NDX in het voordeel, maar dan vooral op beleving van ruimtelijkheid. Kortom; een andere presentatie, een ander prijskaartje, maar vooral een kwestie van persoonlijke smaak.

n-Stream iPad 1
De interface van de n-Stream app is (nog) geen grafisch hoogstandje, maar werkt intuïtief en is erg snel met het ophalen van data.

n-Stream 3.0 = meerwaarde

Een veel gehoorde en terechte opmerking is het gemis van de CD-boekjes op het moment dat een volledige CD-collectie wordt omgezet van fysieke dragers naar albums en tracks op een NAS. Tenzij men bewust de CD’s als backup binnen handbereik zou houden. Echter, Naim heeft daar wat op gevonden.

Met de komst van n-Stream 3.0 kan men met de ‘Info’-knop het complete boekje met aanvullende info digitaal oproepen. Naim noemt dit ‘expanded music information’, welke wordt aangeleverd door Rovi. Werkelijk alle in & outs van een track en/of album worden op deze manier tastbaar via iPod, iPhone of iPad. De gebruiker krijgt naast de gebruikelijke disco-, biografie en afbeeldingen zelfs toegang tot album reviews en -suggesties. Een waar festijn voor de muziekliefhebber die graag graaft naar achtergrondinformatie. Wat verder positief opvalt aan n-Stream is de snelheid waarmee je door een grotere collectie navigeert. Een fijne manier van bedienen en informeren dus. Onze enige punten van aanbeveling zijn dat er voor de iPad-versie grafisch gezien (gebruikte knoppen, lettertype en kleur(verloop)) nog een leuke stap voorwaarts gezet zou kunnen worden en dat de omschakeling tussen collectieoverzicht en playlist iets logischer zou mogen.

Naim NDX front 2

Wat verder nog opviel

Kennismaken met hoge resolutieopname via de NDX is vanzelfsprekend een must. De oorspronkelijke CD-collectie is geript in FLAC op 16bit/44.1kHz, maar tijdens het afspelen van een aantal hoge resolutie opnames wordt op de NDX pas echt de potentie van streaming hoorbaar. Vooral de toename in detaillering in het hoog is ronduit indrukwekkend. Dergelijke opnames komen zo vertrouwd en realistisch de kamer inrollen dat het bijna eng is. Waar luisteren we al die jaren op CD nou eigenlijk naar? En des te groter wordt de overgang wanneer we afdalen naar het niveau van compressie. Radio luisteren via de vTuner 5* internet radio is natuurlijk prima te doen en streamen vanaf een iPhone of iPod is erg praktisch. Maar het feit blijft dat je een apparaat als de NDX tekort doet door het te voeden met gecomprimeerde muziek.

Zowel bedraad als draadloos bleek de NDX eenvoudig te configureren. Wel duurt het opbouwen van een buffer bij draadloos – zeker met hoge resolutie opname – iets langer dan via draad. Draadloos spelen tot aan 24bit/96kHz verliep probleemloos. Het niveau van 24bit/192kHz zou ook via WiFi moeten kunnen, maar dat ging gepaard met haperingen. Wellicht dat het aanwezige accesspoint te kort schoot in de aanvoer. Daarom blijven we het zeggen; als het enigszins mogelijk is, ga voor de zekerheid en stabiliteit van draad.

Upgrades

Als geen ander benadrukt Naim met de standaard aanwezige ringkern en de aparte windingen het belang van een stabiele voeding. Maar als eindgebruiker plaatst u de NDX eenvoudig op een hoger plan door te kiezen voor een externe voeding, zoals de XPS of de extreme 555 PS. Ook kan er indien gewenst een DAB/FM-module ingebouwd worden. Een softwarematige aanbeveling/upgrade die Naim wat ons betreft zou kunnen overwegen, is het uitbrengen van de n-Stream app voor andere mobiele platformen, zoals Android.

Naim NDX logo
Geen twijfel mogelijk dat we hier te maken hebben met een Naim Classic.

Conclusie

De bouw en samenstelling van de NDX laat in alle opzichten een hoogwaardige indruk achter. Het enige minpuntje wat we konden noteren is de wijze waarop de aansluiting van de voeding aan de achterzijde geklemd wordt in het chassis. Die doet namelijk bij het plaatsen van het netsnoer nogal wiebelig aan, al zou dat (demo-)exemplarisch kunnen zijn. Verder niets dan lof.

Klankmatig en functioneel zijn we ook erg enthousiast. De weergave is ronduit overtuigend en tegelijkertijd voldoende verfijnd. Er zullen maar heel weinig mensen zijn waarbij dit niet in de smaak zal vallen. Het prijskaartje behoeft in dat opzicht geen toelichting, want dat is met 4200,- (voor BTW-verhoging) behoorlijk stevig. Maar daar krijg je ook heel wat voor terug, zoals DAC-functionaliteit via digitaal in en veel toegevoegde waarde in de vorm van de n-Stream app. Daarom doet een ieder, die op zoek is naar een serieuze en functionele netwerk streamer, er goed aan om deze Naim NDX ook op het kandidatenlijstje te plaatsen.

Prijs en beschikbaarheid

Op het moment van schrijven was de prijs van dit product ? 4200,00.
Bekijk de actuele prijs en beschikbaarheid van de Naim NDX.

4 REACTIES