web analytics

Review NAIM ND5 XS2

Prijs: € 2850

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
App
Weergave
Prijs
NAIM ND5 XS2

De NAIM Sound

Inhoud

Gek genoeg heeft redacteur in kwestie niet héél veel ervaring met NAIM. Natuurlijk zijn er wel systemen langsgekomen. Maar meestal zijn die direct naar collega’s gegaan. En op shows? Tsja: je krijgt een indruk, maar geen ‘diepte-ervaring’. Kortom: dit is eigenlijk de eerste serieuze ervaring met het Britse merk.

Innemend

Nu hebben we kort hiervoor de dCS Bartok getest. Dat systeem speelde werkelijk de sterren van de hemel. Maar wel met een prijkaartje dat richting de hemel gaat. Alles bij elkaar richting de 40.000 euro als we alle kabels meepikken.

De NAIM Supernait 2 met ND5 XS2 en kabels zal rond de 7500 euro zijn. (We spelen met de standaard NAIM-kabels). Speakers erbij – in dit geval de Sopra No1 – en we komen op 15.500 euro. Dat is bijna 1/3 van het geld.

Het mooie aan deze set is: alles klopt. Het is zo fijn in balans. Natuurlijk leveren we in op detail en kracht (ten opzichte van de Bryston 4B SST3). Maar wie nuchter kijkt, moet concluderen dat dit een heel muzikaal systeem is. De timing, het enthousiasme, de staging… de emotie die deze NAIM-set weet over te brengen is opvallend. Zeker als we kijken naar de prijs.

De ND5 XS2

Maar waar het natuurlijk om gaat: hoe presteert de ND5 XS2? En dan met name ten opzichte van de ND5 XS.

Dat is vrij gemakkelijk te horen voor wie de ‘gewone’ naast de gen-2 zet. Wij horen een schonere presentatie die direct opvalt bij vocalen. Aafke Romeijn heeft minder korrel op de stem. En iets meer ‘body’ in het vocale gebied. Iets wat de Metrum-combi ook goed weet neer te zetten: stemmen hebben ‘borstkas’ zullen we maar zeggen.

De ND5 XS lijkt door dat gemis – of mindere bedeling op dat vlak – iets meer midden-prominent, waardoor het beeld voor uw gevoel iets meer naar voren komt. Maar wie goed luistert zal kunnen herleiden dat het in het mid/laag zit. Imaging is namelijk vrij gelijk.

Tevens weet de XS2-versie iets meer detail uit de opname te peuteren, al zijn de verschillen vrij klein op dat vlak. Onder aan de streep gaat het erom hoe de muziek als totaalplaatje overkomt. En in dat geval kunnen we kort zijn: de NAIM ND5 XS2 weet meer de kern te raken. En dat valt vrij snel op.

Gerelateerde berichten

Review AVM Ovation A 6.2 & MP 6.2

De NAIM Sound InhoudAls een Duitse fabrikant een nieuwe toplijn introduceert, weten wij als Hollanders eigenlijk dat het wel goed zit. Tenminste: als u van de ‘Duitse Degelijkheid’ houdt. En tsja: wij bij Alpha Audio zijn doorgaans wel gecharmeerd van het strakke, Duitse design en de grondige klussen onder de kap. We bekijken de nieuwe […]

Nexum Tunebox2

Review Nexum TuneBox2

De NAIM Sound InhoudHet is niet alleen high-end wat de klok slaat bij Alpha Audio. We vinden het ook bijzonder leuk – en nuttig – om (zeer) betaalbare oplossingen te bekijken. Deze keer hebben we de Nexum Tunebox2 op het bureau. Een UPnP en Airplay-streamertje van 99,99 euro.

2 reacties

  1. Wat goed geschreven is is dat op een show een andere ervaring is, zodat een diepte ervaring niet word ervaren. Aan de andere zijde, de audiosets die op een show overtuigen zullen denk ik in de prakrijk voldoening geven.
    Maar andersom kan ook. Zo kocht ik eens een set Mission luidsprekers die op een show goed klonken, en bij mij thuis vond ik een hoop ellende.
    Gelukkig waren die slechte Missions niet al te duur.

    Een audiostreamer die alleen met een app bediend kan worden, vraagd altijd om een smartphone of een tablet. Dus het apparaat aansluiten op het stroomnet en een plaatje uitzoeken en spelen is er niet meer bij.
    Wat een domme keuze.

Geef een reactie