web analytics

Review NAIM ND5 XS2

Prijs: € 2850

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
App
Weergave
Prijs
NAIM ND5 XS2

De NAIM Sound

Inhoud

Gek genoeg heeft redacteur in kwestie niet héél veel ervaring met NAIM. Natuurlijk zijn er wel systemen langsgekomen. Maar meestal zijn die direct naar collega’s gegaan. En op shows? Tsja: je krijgt een indruk, maar geen ‘diepte-ervaring’. Kortom: dit is eigenlijk de eerste serieuze ervaring met het Britse merk.

Innemend

Nu hebben we kort hiervoor de dCS Bartok getest. Dat systeem speelde werkelijk de sterren van de hemel. Maar wel met een prijkaartje dat richting de hemel gaat. Alles bij elkaar richting de 40.000 euro als we alle kabels meepikken.

De NAIM Supernait 2 met ND5 XS2 en kabels zal rond de 7500 euro zijn. (We spelen met de standaard NAIM-kabels). Speakers erbij – in dit geval de Sopra No1 – en we komen op 15.500 euro. Dat is bijna 1/3 van het geld.

Het mooie aan deze set is: alles klopt. Het is zo fijn in balans. Natuurlijk leveren we in op detail en kracht (ten opzichte van de Bryston 4B SST3). Maar wie nuchter kijkt, moet concluderen dat dit een heel muzikaal systeem is. De timing, het enthousiasme, de staging… de emotie die deze NAIM-set weet over te brengen is opvallend. Zeker als we kijken naar de prijs.

De ND5 XS2

Maar waar het natuurlijk om gaat: hoe presteert de ND5 XS2? En dan met name ten opzichte van de ND5 XS.

Dat is vrij gemakkelijk te horen voor wie de ‘gewone’ naast de gen-2 zet. Wij horen een schonere presentatie die direct opvalt bij vocalen. Aafke Romeijn heeft minder korrel op de stem. En iets meer ‘body’ in het vocale gebied. Iets wat de Metrum-combi ook goed weet neer te zetten: stemmen hebben ‘borstkas’ zullen we maar zeggen.

De ND5 XS lijkt door dat gemis – of mindere bedeling op dat vlak – iets meer midden-prominent, waardoor het beeld voor uw gevoel iets meer naar voren komt. Maar wie goed luistert zal kunnen herleiden dat het in het mid/laag zit. Imaging is namelijk vrij gelijk.

Tevens weet de XS2-versie iets meer detail uit de opname te peuteren, al zijn de verschillen vrij klein op dat vlak. Onder aan de streep gaat het erom hoe de muziek als totaalplaatje overkomt. En in dat geval kunnen we kort zijn: de NAIM ND5 XS2 weet meer de kern te raken. En dat valt vrij snel op.

Gerelateerde berichten

Marantz Melody X

Review Marantz Melody X MCR612

De NAIM Sound InhoudIn 2015 hebben wij de voorganger van de Melody X MCR612 mogen testen. Heel toepasselijk was dit de MCR611. Toen waren wij al erg tevreden over de veelzijdigheid van van de MCR611. Het is natuurlijk leuk om te zien wat Marantz heeft veranderd in de opvolger. Maar misschien nog wel belangrijker… Is […]

Bowers Wilkins A5

Review Bowers Wilkins A5

De NAIM Sound InhoudKort geleden hebben we de A7 getest: het nieuwe vlaggenschip van Bowers & Wilkins op gebied van AirPlay speakers. Nu is de A5 aan de beurt. Een systeem van 499 euro met AirPlay en een line-in. En niet te vergeten: échte B&W units achter het speakerdoek. Blaast hij de concurrentie uit het […]

2 reacties

  1. Wat goed geschreven is is dat op een show een andere ervaring is, zodat een diepte ervaring niet word ervaren. Aan de andere zijde, de audiosets die op een show overtuigen zullen denk ik in de prakrijk voldoening geven.
    Maar andersom kan ook. Zo kocht ik eens een set Mission luidsprekers die op een show goed klonken, en bij mij thuis vond ik een hoop ellende.
    Gelukkig waren die slechte Missions niet al te duur.

    Een audiostreamer die alleen met een app bediend kan worden, vraagd altijd om een smartphone of een tablet. Dus het apparaat aansluiten op het stroomnet en een plaatje uitzoeken en spelen is er niet meer bij.
    Wat een domme keuze.

Geef een reactie