web analytics

Review Naim Nait XS 3

Voordelen

 • Hoogstaande weergave
 • Hoogwaardige componenten
 • Heerlijke afstandsbediening

Nadelen

 • Enkel banaanstekkers
 • Geen digitale inputs
 • Prijs: € 2799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  NAIM NAIT XS 3

  Luisteren

  We hebben de nieuwe Lana Del Rey al een aantal weken opstaan en zijn er helemaal weg van. Net als bij Bruce Springsteen is het de eerste keer dat het echt een volledig album klikt.  Er zit veel afwisseling in de nummers en het valt op dat de Nait XS 3 de muziek overtuigend brengt zonder compromissen. Details komen goed door en ritmisch is alles dik in orde. Muziek komt mooi los van de speakers en het stereobeeld is ruim met de stem knal in het midden.

  Het nieuwe album van Vinny Peculiar “Return of the Native” is één van de ontdekkingen van afgelopen jaar. Elke song is een pareltje, zowel tekstueel als muzikaal. Het doet soms een beetje denken aan Pulp maar dan anders. Alles klinkt zuiver met een vleugje toegevoegde  warmte maar zonder echt te kleuren.De Naim XS 3 heeft geen moeite met de complexere stukken horen we door onze snelle ATC’s.

  Nilüfer Yanya maakte met “Miss Universe” een heerlijk album vol fantastische popmuziek. Door de Nait XS 3 merken we geen scherpte in de vocals maar af en toe kan het iets verfijnder. Deze versterker legt de nadruk op luisterplezier en heeft een hoge funfactor. Snelheid en ritmiek zijn twee kernwoorden die telkens terugkeren.  

  De MM-phonotrap testen we met het album “Take Five”, een klassieker van Dave Brubeck. Het titelnummer kent wellicht iedereen maar deze track uit de jaren ‘60 klinkt zelden overtuigend op een digitale set. De meeste streams en cd’s van dit album klinken zielloos maar op vinyl keert de passie terug en zitten we helemaal in de muziek. Het klinkt allemaal wat voller en vleziger dan digitaal. De geweldige instrumentatie klinkt vederlicht en krijgt alle aandacht. Oldskool Jazz hoort gewoon op vinyl afgespeeld te worden vinden wij. 

  Vergelijken

  We hebben momenteel geen geïntegreerde versterker in deze prijsklasse staan dus gaan we even kijken wat onze veel duurdere voor- en eindversterking toevoegt. We merken wat meer punch in het laag en iets meer verfijning bovenin. Het geheel klinkt nog meer open maar dit valt enkel op in een direct vergelijk. Voor de rest kan de Naim Nait XS 3 kan goed mee met onze referentieset en zijn de verschillen miniem. Mooi zo.

  5 reacties

  1. Dank voor je reactie. In december hadden jullie een geweldige multi-test van 8 high-end versterkers tussen de 2500 en 4000 Euro. Een vervolg daarop zou fijn zijn. Inmiddels hebben jullie al weer een behoorlijk aantal versterkers in die prijsklasse getest. Zojuist nog de Marantz Model 30. Hoogste tijd voor een nieuwe multi-test! Ben benieuwd….

   1. Dag Pieter,

    We hebben pás nog versterkers in de prijsklasse van 2500 euro gedaan. Vorig jaar ook rond de 5000 euro. Nu gaan we zeker wel weer een multitest doen, maar niet op heel korte termijn. Eerst actieve speakers, streamers en wellicht iets met vloerstaanders VS monitor-speakers. :-).

  2. Beste Geoffrey, dank voor je interessante review. Ben benieuwd of je de Naim Supernait 3 al eens hebt beluisterd en hoe de Supernait 3 zich verhoudt tot de XS3. Het prijsverschil is zo’n € 1600,–…..

   Sowieso zie ik uit naar een test van de Naim Supernait 3 door het Alpha-team, misschien met andere versterkers in de prijsklasse tot zo’n € 4500, zoals de Hegel H190 en de Rega Aethos etc.

  Geef een reactie