web analytics

Review Naim Nait XS 3

Voordelen

 • Hoogstaande weergave
 • Hoogwaardige componenten
 • Heerlijke afstandsbediening

Nadelen

 • Enkel banaanstekkers
 • Geen digitale inputs
 • Prijs: € 2799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  What’s in a Naim?

  Inhoud

  Binnenin zien we dat de voeding netjes gescheiden is van de rest van de componenten. Naast de voeding zien we een hele rij condensatoren die o.a. voor een stabiel signaal moeten zorgen. We zien dat alle inputs individueel ontkoppeld zijn om ruis en interferentie tot een minimum te beperken. Het onderzoeksteam van Naim heeft gezocht naar mogelijkheden om de versterker nog sneller te laten reageren en heeft hiervoor een aantal transistoren geoptimaliseerd. Een Alps volumeregelaar maakt het plaatje compleet. Dit is dus niet gewoon een XS 2 met een phono-stage maar een herwerkte versterker met een aantal nuttige aanpassingen.

  Set-up

  We sluiten een Metrum Onyx aan op de Nait XS 3 via een Supra Sword rca-kabel. Een Nad M50 gaat gebalanceerd de Onyx in via een Grimm TPR aes-kabel. Onze Rega Planar 2 sluiten we uiteraard aan op de MM phono-input. We hebben meerdere luidsprekers aangesloten op de Nait XS 3 maar hebben toch vooral de ATC SCM19 V2 monitors gebruikt omdat die in dezelfde prijsklasse zitten. Ze zijn iets moeilijker aan te sturen maar de Nait XS 3 heeft er geen problemen mee. 

  We gebruiken sinds kort Roon om al onze muziek te beheren en dat bevalt ons prima. High-res files (Flac, Wav), MQA streams via Tidal (blijft voor beroering zorgen) en cd’s zijn onze digitale wapens en een beperkte selectie vinyl (jazz) verzorgt het analoge luik. 

  The sound of Naim

  Er is al veel geschreven over het aspect PRAT (pace, rhythm and timing) bij vooral Naim versterkers en dit is zeker een kenmerk dat we horen. Maar er is meer aan de hand. Ja, dit is een ritmische versterker maar hij is ook transparant en stil. Het is een vinnige versterker met voldoende punch die de muziek voortstuwt zonder om te kijken. Hij heeft een heerlijke tonaliteit, is muzikaal (maakt muziek) en is voldoende inzichtelijk. 

  Deze versterker haalt het maximum uit elke luidspreker die we hebben gebruikt. De 70 watts zijn bijzonder stabiel en houden onze ATC’s probleemloos onder controle. Sommigen zullen een rondere weergave verkiezen maar wij vinden dat er voldoende fundament in de weergave zit. Alles is in balans zonder al te veel toe te voegen. We zijn betrokken bij de muziek en album na album vliegt voorbij.

  5 reacties

  1. Dank voor je reactie. In december hadden jullie een geweldige multi-test van 8 high-end versterkers tussen de 2500 en 4000 Euro. Een vervolg daarop zou fijn zijn. Inmiddels hebben jullie al weer een behoorlijk aantal versterkers in die prijsklasse getest. Zojuist nog de Marantz Model 30. Hoogste tijd voor een nieuwe multi-test! Ben benieuwd….

   1. Dag Pieter,

    We hebben pás nog versterkers in de prijsklasse van 2500 euro gedaan. Vorig jaar ook rond de 5000 euro. Nu gaan we zeker wel weer een multitest doen, maar niet op heel korte termijn. Eerst actieve speakers, streamers en wellicht iets met vloerstaanders VS monitor-speakers. :-).

  2. Beste Geoffrey, dank voor je interessante review. Ben benieuwd of je de Naim Supernait 3 al eens hebt beluisterd en hoe de Supernait 3 zich verhoudt tot de XS3. Het prijsverschil is zo’n € 1600,–…..

   Sowieso zie ik uit naar een test van de Naim Supernait 3 door het Alpha-team, misschien met andere versterkers in de prijsklasse tot zo’n € 4500, zoals de Hegel H190 en de Rega Aethos etc.

  Geef een reactie