Review Naim Nait XS 3

Voordelen

 • Hoogstaande weergave
 • Hoogwaardige componenten
 • Heerlijke afstandsbediening

Nadelen

 • Enkel banaanstekkers
 • Geen digitale inputs
 • Prijs: € 2799

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  NAIM NAIT XS 3

  Inleiding

  In Salisbury, een stad in het zuiden van Engeland, worden al sinds 1973 versterkers gemaakt onder de merknaam Naim en wie al eens een hifi-beurs bezoekt herkent een Naim versterker van ver. De zwarte dozen met hun typische groene verlichting zijn inmiddels een vaste waarde geworden en kennen veel liefhebbers. Naim koppelt die traditie echter aan vernieuwing met o.a. de Uniti en Muso reeksen. Vandaag bekijken we een echte klassieker uit het assortiment: De Naim Nait XS 3 geïntegreerde versterker!

  De ‘oldskool’ look van deze NAIM Nait XS 3 zorgt niet enkel voor instant herkenning maar roept ook een nostalgische sfeer op. Dit is een product dat kwaliteit uitstraalt en niet zal ontgoochelen, dat voel je gewoon. Zoals de naam aangeeft is dit inmiddels de derde uitvoering van deze geïntegreerde versterker. De eerste versie kwam reeds in 1983 uit! En hoewel hij misschien niet zo legendarisch is als de SuperNait willen wij graag weten hoe goed het ‘kleine broertje’ zal presteren. Enerzijds omdat dit een interessante prijsklasse is en anderzijds omdat een aantal duurdere toepassingen in de Nait XS 3 terechtgekomen zijn.

  Bouw en uiterlijk

  Een zwarte doos met groene lichtjes dus met links de volumeknop, of wat had u gedacht. Rechts zien we de inputs en de nieuwe klasse A hoofdtelefoonversterker, dezelfde als op de SuperNait. De benamingen bij de inputs zijn niet goed leesbaar vanop afstand maar na een tijdje weten we waar alles zit. Inputs die niet gebruikt worden schakelt u gewoon uit. Deze versterker heeft een strak, opgeruimd front en met een hoogte van slechts 7 cm is dit best een slank toestel. Toch zit er binnenin een enorme voeding die 70 watt vermogen in klasse A/B produceert. Voldoende om de meeste luidsprekers goed aan te sturen. 

  Achteraan zien we de typische DIN-aansluitingen met daaronder de standaard RCA-inputs. Hoewel de DIN-aansluitingen zeker voordelen hebben houden wij het toch bij de gewone aansluitingen om naar onze dac en platenspeler te gaan. Die platenspeler kan nu overigens voor het eerst rechtstreeks op de Nait XS 3 aangesloten worden want Naim heeft een fijne MM-phonotrap voorzien. Dat was even geleden. Verder zien we een pre-out en power-in aansluiting via DIN en een sub-output via RCA. Digitale inputs zijn er niet en dat is een bewuste keuze bij de Nait en SuperNait. 

  Minpuntjes zijn de luidsprekeraansluitingen die enkel banaanstekkers aanvaarden en we hebben geen echte XLR aansluiting, maar dat is nu eenmaal zo als u voor Naim kiest. Zoals steeds kan er een aparte voeding aangesloten worden maar die misten wij hoegenaamd niet. Er wordt een afstandsbediening meegeleverd die goed in de hand ligt en niet te veel toetsen heeft. Het geheel is overzichtelijk en het volume kan in kleine stapjes afgeregeld worden. Het belang van een degelijke afstandsbediening wordt vaak onderschat maar deze is een plezier om te gebruiken. Met een app het volume regelen is toch niet hetzelfde.

   
   

  Winkels met Naim

  Alpha High End Brussel

  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE

  Contact

  Alpha High End Antwerpen

  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Contact

  Alpha High End Brasschaat

  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  Contact

  Alpha High End Turnhout

  Sint-Antoniusstraat 15
  2300 Turnhout, BE

  Contact

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Dé Audiowinkel

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL

  Contact

  5 reacties

  1. Dank voor je reactie. In december hadden jullie een geweldige multi-test van 8 high-end versterkers tussen de 2500 en 4000 Euro. Een vervolg daarop zou fijn zijn. Inmiddels hebben jullie al weer een behoorlijk aantal versterkers in die prijsklasse getest. Zojuist nog de Marantz Model 30. Hoogste tijd voor een nieuwe multi-test! Ben benieuwd….

   1. Dag Pieter,

    We hebben pás nog versterkers in de prijsklasse van 2500 euro gedaan. Vorig jaar ook rond de 5000 euro. Nu gaan we zeker wel weer een multitest doen, maar niet op heel korte termijn. Eerst actieve speakers, streamers en wellicht iets met vloerstaanders VS monitor-speakers. :-).

  2. Beste Geoffrey, dank voor je interessante review. Ben benieuwd of je de Naim Supernait 3 al eens hebt beluisterd en hoe de Supernait 3 zich verhoudt tot de XS3. Het prijsverschil is zo’n € 1600,–…..

   Sowieso zie ik uit naar een test van de Naim Supernait 3 door het Alpha-team, misschien met andere versterkers in de prijsklasse tot zo’n € 4500, zoals de Hegel H190 en de Rega Aethos etc.

  Geef een antwoord