Review Naim NAC-N 272 NAP300DR en Momentum SX5i

Voordelen

 • Erg fijne sound

  Degelijk gemaakt

  Fijne app

Nadelen

 • Eigen kabels

  UPnP heeft risico's

 • Prijs: € 22000 euro

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  App
  Sound
  Prijs
  NAIM NAC N-272 NAP300DR Momentum SX5i

  Inleiding

  NAIM – een bijzondere naam, want in feite staat het voor een ‘potente’ man die altijd met de vrouwtjes bezig is – is een zéér bekende naam in de hifi. Het merk wordt veelal in één adem genoemd met Linn. Toch wel de grootste concurrent als we kijken naar de line-up in audioland. Toch zijn ze beide een andere richting opgegaan als het gaat om sound. Naim wat ronder en gemoedelijker en Linn meer richting detail en snelheid. We testen een compleet systeem: de NAC-N 272, NAP300 (DR) en Momemtum SX5i luidsprekers. 

  NAIM is zo’n merk met een trouwe achterban. Een merk met historie, duidelijke focus en een filosofie. Daar houden we wel van. Om het kort samen te vatten. NAIM is opgericht door Julian Vereker: een race-coureur. Hij heeft geen technische opleiding, maar heeft alles zelf geleerd. Uiteraard heeft de beste man een passie voor muziek. Als amateur-opnameman hoort hij dat de opnames thuis totaal niet klinken: dat moet anders! Hij duikt de schuur in en gaat versterkers bouwen. Met redelijk wat succes, want het bedrijf bestaat nu nog.

  En nu?

  NAIM NAC N-272 NAP300DR Momentum SX5i
  Mooi en fijn apparaat deze NAC-N 272. Bediening gaat snel en gemakkelijk.

  Anno 2015 heeft NAIM een behoorlijk breed productgamma. Er zijn heel wat voorversterkers, eindversterkers, streamers, kabels en speakers. Kortom: het is mogelijk een compleet NAIM-systeem op te bouwen.

  Wij testen vandaag zo’n compleet systeem: de NAP300DR (10.500 euro) met een NAC-N272 (5000 euro) en een Neat Momentum SX5i luidsprekersysteem (5600 euro). Een systeem dat alles kan behalve cd’s spelen. Kortom: precies wat Alpha Audio leuk vindt!

  PRA(E)T

  Als we importeur Latham moeten geloven, staat NAIM voor PRAT: Pace Rythm and Timing. Oftewel: voetjes van de vloer als de muziek dat toelaat. Vroeger – en nog steeds weleens – werd deze term nog weleens gebruikt in reviews. Logisch, want als iets moeilijk is bij versterking, is het snelheid en accurate timing. Een ringkern voeding is van zichzelf niet zo snel. Vandaar dat merken allerhande truuks uit de kast trekken om genoeg reserve en snelheid te genereren. Een truuk is een giganische buffer op te bouwen. Die kan een versterker aanspreken als het nodig is.

  Tevens moet de spanningsregeling snel en accuraat genoeg zijn. En daar heeft NAIM onlangs wel behoorlijk aandacht aan besteedt met de DR-technologie: Discrete Regulator. Deze nieuwe componenten zijn voor het eerst toegepast in de NAIM Statement. Een waanzinnig mooie voor- eindversterker combinatie. De nieuwe DR-lijn past deze discrete votage-regeling toe en moet ruis drukken en meer snelheid bieden dan de vorige voedingen en ‘off the shelf’ oplossingen.

  Is de NAP300DR dan een mini-statement? Nou, zo ver willen we niet gaan. Maar up-beat, ritmisch en dynamisch is het zeker! Naar onze mening een behoorlijk indrukwekkende stap ten opzichte van de vorige generaties.

  De setup

  We hebben zoals gezegd een compleet systeem van NAIM getest. Er is dus geen sprake van matching of andere lastige zaken waar we soms mee te maken hebben. Gewoon ‘slap ‘n play’. Al is er wel één ding opvallend! Bij NAIM is links en rechts omgekeerd op de eindversterker. Wat daar precies voor filosofie achter schuilgaat, is ons een beetje een raadsel. Het is in ieder geval iets waar importeur Latham ons op heeft gewezen toen we de speakers verkeerd om wilden aansluiten.

  De NAC-N 272 is een upnp-streamer, voorversterker en dac. We hebben met name via de streamer gespeelt, maar ook gebruik gemaakt van de coax-ingang: de M50 heeft daar zijn signaal naar toe gestuurd. Puur ter vergelijk met de streamer in de NAC.

  We pakken de app van NAIM erbij en gaan zoeken. Dat gaat erg gemakkelijk. De app is overzichtelijk, al is het begin wat raar: het opent met een melding over ‘uw Mu-So’… Mu-So? Wij willen naar de NAC-N 272! Even doortikken en daar komt de testkandidaat.

  Vervolgens kunnen we kiezen voor: radio, upnp, de iDevice-ingang (usb), Spotify, Tidal en Bluetooth. Wie een service kiest voert in eerste instantie de account in. Wij kiezen voor UPnP en kiezen vervolgens voor onze Minimserver-muziekbibliotheek. Dat gaat snel en gemakkelijk.

  De sound

  De sound van de NAIM-set is: gul, groots, gemoedelijk, detailrijk en ritmisch. Opvallend is dat iedereen die op bezoek is geweest het een prettige set vindt. Dat zal door het ‘niet-analytische’ maar wel open karakter komen. NAIM associëren we normaalgesproken met warm en wat donker. Maar dat is de DR-lijn niet meer. Het is vrij helder, maar wel met een rond mid-laag gebied, waardoor vrijwel alle genres lekker klinken. Ook Rock, nieuwe pop en house. Wel zo prettig.

  Als we via de M50 spelen, horen we dat ook dat prima gaat. De M50 is wat minder vol in het laag dan de geïntegreerde speler die toch ook wat meer soepelheid laat horen. Dat kan door de verbinding komen: een kabel is altijd minder goed dan ‘geen kabel’… zelfs als het een Audioquest Diamond coax is.

  Het laat echter ook horen hoe goed de NAC is… het is gewoon een erg fijne voortrap, dac en streamer… NAIM heeft zijn zaakjes gewoon goed op orde.

  Al moeten we wel een kanttekening maken bij UPnP. De ervaring is enorm afhankelijk van de NAS, bibliotheek en server die u gebruikt. Is deze traag, dan werkt het minder goed dan bij een rappe, goed ingedeelde NAS. Houdt daar dus echt rekening mee.

  Bam!

  NAIM NAC N-272 NAP300DR Momentum SX5i
  Een bijzonder speakertje dit! Vleugje warmte, met veel grootsheid in de weergave.

  Dan even over de Neat Momentum SX5i speakers. Een verhaal apart. Hier hadden we weinig verwachtingen bij. Mede door het feit dat we zelden in een rustige situatie Neat-speakers hebben gehoord. Maar wat een fijne speakers zeg! Deze komen echt binnen.

  Met name het laaggebied en de grootsheid waarmee ze presenteren maakt indruk. Het volle en diepe laag is te danken aan het iso-baric-systeem dat in de ‘voet’ van de speaker is verwerkt. Een soort subwoofersysteem dat voor extra fundament moet zorgen. Het is overigens passief: dus geen extra versterker.

  De Neat Momentum SX5i is een 2,5-weg systeem met basreflex. Er zit dus een overlap in de voorste woofer en het iso baric-systeem. De tweeter is een inverted dome. Vermoedelijk van Focal. Een erg fraai model. Alles bij elkaar heeft de Momentum SX5i een bereik van 25 Hz – 30 kHz. Indrukwekkend.

   
   

  Winkels met Naim

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Steenstraat 54
  6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Overijssel, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL

  20 reacties

   1. Ik denk dat er met eigen kabels de DIN aansluitingen bedoeld worden welk geprefereerd worden door Naim. Ook ik gebruik Chord kabels bij mijn Naim Supernait 2 en gebruik de DIN variant welk inderdaad fabuleus klinken.

  1. Het is Britse audio, naar mijn mening de mooiste audio.

   Het lijkt wel hoe duurder de audio is de concurrentie heviger word bij de merken onderling.

   Wat betreft het links en rechts aansluiten. Zelf ben ik een kluns ermee, dus bij Naim kan ik per ongeluk de boxen goed aansluiten.
   Ik heb nooit mijn opstelling centraal, maar dat ligd aan mijn voorkeur alles A-semetrisch te doen en de muziek te bedienen met flashy apps vanuit verschillende posities.

  2. Lh en RH speaker uitgang achterop NAP zitten andersom omdat de eerste versterker van NAIM gemaakt werd voor professioneel gebruik en andersom geplaatst werd, was handiger met wisselen kabels. Uit nostalgie heeft men dit zo gelaten. Leuk toch.

       1. Ik heb het toevallig nog van mijn neef gehoord die een Supernait 2 kwam brengen en jarenlang voor Latham gewerkt heeft (nu met pensioen) en een paar keer bij Naim heeft mogen neuzen en de nodige info heeft moeten vergaren. Maar om het even, het is een vreemde beslissing maar ben en blijf een Naim en Alpha-Audio enthousiasteling.

       2. Mooi zo! :-).

        Ik vroeg het aan NAIM op High End Munchen. Waarom ze dus altijd de set aan de zijkant hebben staan en niet in het midden. (Viel me elke show weer op). Hun redenering is dat het het stereobeeld negatief beïnvloed (lijkt me juist gedacht). Dus vandaar…

  3. Beste Jaap,leuke review,zelf ben ik de gelukkige bezitter van de nac 272 en nap 250.2 met de piega premium 5.2 luidsprekers.Ik wil de 250.2 nog laten upgraden naar de 250DR,dit kan vanaf februari aanstaande.Even over je review,volgens mij zijn de geteste speakers van neat en niet van naim.Zelf gebruik ik kabels van the chord company,dus niet van naim.De interlink tussen voor- en eindtrap is een chord signature tunend aray,4-pin din naar xlr.Deze kabel is vele malen beter dan de meegeleverde standaard kabel.
   In de toekomst wil ik de luidsprekers upgraden naar de B&W 804D3,Wat denk jij van deze combinatie?

   Groet Ronald

  4. Wederom een leuke review. Dikke prima.

   Paar tips voor je videos:
   – STAAN! Om meerdere redenen is het een beter idee om een video staand te presenteren.
   – De achtergrond is echt te druk. Gebruik maken van een green screen is natuurlijk prima, maar gebruik dan, bijvoorbeeld, het honingraat van het logo als achtergrond en plaats de beelden die je wil laten zien in een kader.

   Tweakers geeft het goede voorbeeld: http://tweakers.net/video/11137/lg-ef950v-uhd-oled-review-beter-beeld-bestaat-niet.html

   Keep up the good work! 😉

   1. Dag Fernand,

    Precies wat ik zeg: de nas moet snel zijn (responstijden verlagen in de app) en de media-bibliotheek moet goed zijn ingedeeld op artiest, album, etc. Dat maakt zoeken een stuk prettiger.

  Geef een antwoord