dinsdag, april 23, 2024
Home Review Naim Mu-so

Review Naim Mu-so

26

Voordelen

  • Uitstekende weergave
    Vormgeving en bouwkwaliteit
    Ongekende 'value for money'

Nadelen

  • Afwezigheid HDMI-aansluiting
    Wi-Fi-dekking voor high-res en response app kan beter

Prijs: € 1250

Ontwerp
Installatiegemak
Bediening
Klankweergave
Prijs
Naim Mu-so @ night...

Menigeen zal verbaasd hebben opgekeken toen Naim in april eerder dit jaar de Mu-so presenteerde. Het huidige traditioneel vormgegeven gamma – zwarte behuizing, groene leds – werd opeens verrijkt met een brede aluminiumkleurige kast, welke aan de bovenzijde is voorzien van een futuristisch ogend touchpanel/bedieningswiel. Tel daar de in meerdere kleuren verkrijgbare gewelfde frontjes, plus de doorzichtige acrylaat voet bij op en er had net zo goed Bang & Olufsen op de voorzijde kunnen prijken. Bovendien is dit het eerste volledig geïntegreerde draadloze multiroom systeem wat Naim op de markt brengt. Spannend en gewaagd tegelijk, daar dit natuurlijk vragen doet oproepen. Want hoeveel van Naims lijfspreuk “pace, rhythm and timing” is er onderhuids aanwezig? En wat heeft een aluminium behuizing voor invloed op de weergave van de luidsprekers? We kregen de Mu-so een weekje te logeren en zochten het uit.

Naim Mu-so
Naim stapt met de Mu-so ook in het sterk groeiende segment van all-in-one-audio.

Innovatief uiterlijk

Om maar gelijk met de laatste vraag te beginnen; de behuizing van Mu-so is niet volledig opgebouwd uit aluminium. Alle componenten zijn namelijk verwerkt in een houten kast met daar omheen een dunne schil van geanodiseerd aluminium. Niet alleen fraai om te zien, maar het draagt ook bij aan de stevigheid, demping en een vervormingsvrije weergave. Bovendien sluit de kastbekleding heel mooi aan op het enorme koelprofiel aan de achterzijde en het in de bovenzijde verzonken touchpanel/bedieningswiel.

Met laatstgenoemde is Naim trouwens enige maanden bezig geweest om het in 3 stappen instelbare licht te optimaliseren. De dubbel uitgevoerd Wi-Fi antenne is onzichtbaar weggewerkt. Het eerste deel bevindt zich tussen de centrale bass drivers, terwijl het tweede deel is verstopt in het koelprofiel. De vormgeving lijdt dus niet onder de aanwezigheid van een ontsierend ‘sprietje’. Kortom, wie de Mu-so voor het eerst ziet zal moeten toegeven dat het een enorme blikvanger is.

In het all-in-one-segment bestaat er nogal eens verwarring over de classificatie en typering die horen bij dit soort apparaten. Zo is de Mu-so bijvoorbeeld geen soundbar pur sang, maar wel degelijk te gebruiken in combinatie met de TV. Naim geeft daarom zelf de voorkeur aan het bredere begrip ‘draadloze luidspreker’.

Naim Mu-so zonder speakergrill
Iedere driver in de Mu-so heeft een aparte digitale versterker van 75W.

Bentley als basis

Achter de standaard zwarte speakergrill – er zijn optioneel 3 andere kleuren verkrijgbaar – bevinden zich maar liefst 6 speciaal ontworpen drivers (dus 2 maal drieweg). Elke driver beschikt over een eigen digitale versterker van 75W, afgeleid van het systeem dat Naim eerder ontwikkelde voor de Bentley caraudio systemen. Dat brengt het totaal aan versterkend vermogen op maar liefst 450W bij 6 Ohm, al zegt een dergelijk getal natuurlijk niets over de weergavekwaliteit.

Centraal zien we twee 2,5 x 6,5 inch ‘racetrack’ woofers voor het laag, aan weerzijden een 1 inch softdome tweeter en uiterst links en rechts een speciaal afgestemde 2,5 inch middentoner. Het idee achter deze opstelling is een zo’n optimaal mogelijke spreiding en stereoscheiding in relatie tot de beschikbare breedte van de kast. Jammer genoeg zagen we geen mogelijkheid om de Mu-so open te klikken, schroeven of te schuiven. Bovendien werd ons met klem verzocht om dit ook niet te forceren. Maar zoek gerust eens op Google Images naar “inside naim muso” om een idee te krijgen van de daadwerkelijke inhoud.

Connectiviteit

Op papier zit het qua connectiviteit wel goed. Zo is er AirPlay, UPnP? streaming, Spotify Connect, Bluetooth (aptX), iRadio, iOS and Android app control and multiroom functionaliteit voorhanden. Reset, indicatie-LED, 3,5 mm mini-jack en USB bevinden zich aan de rechterzijde, terwijl het netsnoer, de eventuele UTP-kabel en Toslink (optical audio) aan de rechteronderzijde in de Mu-so verdwijnen. Missen we nog iets? Mja, een HDMI-aansluiting had het rijtje helemaal afgemaakt.

Het aansluiten heeft niet veel om handen. Een kwestie van de Naim-app installeren, een stopcontact zoeken, de aanmeldprocedure van het thuisnetwerk doorlopen en spelen maar. Zoek vooraf wel een serieuze ondergrond in de vorm van een kast, bureau of stevige plank aan de muur. Want met 13 kg. is de Mu-so geen lichtgewicht, maar doet Naim wel de veelgeprezen bouwkwaliteit wederom eer aan.

Naim Mu-so touchpanel/bedieningswiel
Het licht is dimbaar en de bediening van het wiel voelt net zo hoogwaardig aan als dat het oogt.

Bediening

De Mu-so laat zich op een drietal manieren bedienen. Handmatig zijn er basisfuncties beschikbaar via het touchpanel/bedieningswiel. Voor bediening op afstand is er natuurlijk de veel uitgebreidere app en als backup de meegeleverde afstandbediening. De app werkt lekker intuitief en snel, al bleek de Mu-so in de testopstelling nog vloeiender te reageren door ‘m te voorzien van een netwerkkabel (Ethernet 10/100Mbps). Dat advies geldt overigens ook voor Hi-res streaming. De Wi-Fi verbinding (802.11b/g 2.4GHz) is uitermate stabiel, maar wenst u verder te gaan dan CD-kwaliteit, kies dan voor draad.

Functioneel klopt de app en zijn bijvoorbeeld afspeellijsten al snel een feit. De vormgeving is uitermate strak en rustig gehouden, met als enige gimmick de mogelijkheid tot achtergrondselectie, in onder andere de kleuren van de (optionele) frontjes. Er zijn presets vast te leggen voor iRadio, die qua indicatie corresponderen met de positie op het touchpanel. De tijdens de review van de Naim NDX al eerder besproken Rovi-functionaliteit – digitale CD-boekjes voor de eigen muziekcollectie – zorgt zonder twijfel voor meerwaarde bij de serieuze muziekliefhebbers. Het nodigt uit tot lekker bladeren en spitten in de achtergronden van bands en artiesten.

Naim Mu-so touchpanel/bedieningswiel
De app kent een logische indeling en alle instellingen zijn gemakkelijk te vinden.

Klankweergave

We hebben de Mu-so in 2 verschillende ruimtes getest om zo een idee te krijgen van de ruimtevullende capaciteit, stereoscheiding en het oplossend vermogen. Zo stond de Mu-so in een woonkamer van ongeveer 40 m²/105 m³ (9 x 4,5 x 2,6) op een salontafel en vond ‘ie een plaatsje in een slaapkamer van 18 m²/47 m³ (4,5 x 4 x 2,6) op een ladenkast.

In beide situaties wist de Mu-so te overtuigen op basis van kracht en dynamiek. Het gaf ook mooi de gelegenheid om met de klankregeling te experimenteren. Voor wie van een aangezet laag houdt is er een loudness-instelling, maar die werd al snel uitgevinkt. Daarnaast is er ook de meer praktische dichtbij-veraf-wand-instelling; handig om de presentatie wat strakker te trekken als het te ‘boomerig’ dreigt te worden.

Dance, pop, klassiek, rock de Mu-so verwerkt het allemaal moeiteloos, zonder dat het scherp of overheersend wordt. Een enorm knappe prestatie bij een kastinhoud van pak ‘m beet 10-12 liter (122 mm x 628 mm x 256 mm minus koelribben). Beide ruimtes worden moeiteloos gevuld en het klinkt nooit dun of futloos. Uiteindelijk blijkt de Mu-so in de kleinere slaapkamer het meest neutraal, met als bijkomend voordeel dat we minder het idee hadden naar een centrale speaker te luisteren. Het lijkt haast onmogelijk om een heel breed stereobeeld uit een enkele kast te toveren. Toch wordt de luisteraar regelmatig getrakteerd op fraaie links-rechts-effecten. Duidelijk een teken dat Naim het truukje van digitaal versterken aangestuurd door een 32-bits DSP heel goed in de vingers heeft.

Winkels met Naim

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Hooikade 13
2627 Delft, Zuid Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Laat 29A
1811EB Alkmaar, NL
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Korte Jansstraat 11
3512GM Utrecht, NL
Markt 3
3131 CR Vlaardingen, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL
Koningsstraat 35
2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
Spoorstraat 18
7491 CK Delden, Overijssel, NL
Steenstraat 54
6828 CM Arnhem, Gelderland, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

26 REACTIES

  1. Is de Naim Mu-so ook geschikt als surroundweergever bij films of moet je dit zien als pure stereo weergever van muziek?

    Momenteel heb ik losse componenten zoals Arcam AVR360 receiver, Dali Ikon 6 MK2 speakerlijn (fronts, center, rear) en REL Quake sub. Ik mis bij deze opstelling toch wel een beetje punch (met name bij muziek). Het lijkt wel of het geluid een beetje in de speakers blijft hangen.

    Deze Naim Mu-so klinkt heel interessant. Zou Naim Mu-so als vervanger kunnen fungeren of mijn huidige setup kunnen overtreffen? Of zal ik dan qua power/punch bijvoorbeeld gaan inleveren?

    Is er iemand die een dergelijke overstap gemaakt heeft?

    • Beste Marcel,

      Dat je punch mist, ligt naar mijn idee aan de Arcam. Dat zijn nu niet direct de meest dynamische versterkers die ik ken. Probeer eens een NAD T-serie. Die hebben meer ‘ballen’ dan de Arcams. Anthem zou ook een leuke optie zijn.

      De MU-SO gaat niet bieden wat je zoekt… Het is een prachtige all-in-one, maar geen surround-vervanger.

    • Hallo Marcel,

      Heb de Muso 2 weken in huis gehad maar is daarna retour gegaan. De punch gaat hij je niet geven. Hoewel voor het formaat en de prijs een mooi geluid is het geen vervanging voor een “normale” set. Ik zou dan eerder naar de devialet phantoms kijken, hoewel dat een totaal andere prijsklasse is en de aansluitmogelijkheden net als de muso beperkt zijn.

  2. Ik ben benieuwd hoe de Muso zich laat vergelijken met een setje raumfeld stereo m. Beide hier getest en de muso scoort beter. Echter is de raumfeld voor 699 te krijgen op dit moment en de muso inmiddels duurder geworden bij de meeste winkels (1250). Mis op de raumfeld wel een optische/hdmi ingang om ze op tv aan te sluiten. Helaas zijn de raumfeld nieteven te beluisteren in de winkel.

    • Dag Steven,
      Misschien goed om ook mee te nemen in je persoonlijke afweging; alle producten van Teufel kennen een proefperiode van 8 weken.
      http://www.teufelaudio.nl/raumfeld-audio-streaming/raumfeld-stereo-m-p15195.html

      Verder schat ik in dat een 1-op-1-vergelijk niet heel zinvol zal zijn. De Mu-so gaat in prijs omhoog, omdat ‘ie eigenlijk door Naim te voordelig in de markt is gezet, terwijl de Raumfeld Stereo M door Teufel in prijs wordt afgewaardeerd. Naast het besproken verschil in prijs en prestaties zal er vooral gekeken moeten worden naar de flexibiliteit in plaatsing van het product. Daar waar je met de Raumfeld Stereo M nog wat kunt schuiven qua opstelling, is de Mu-so echt een serieuze kast, waarvoor een doordachte plaats in het interieur gevonden moet worden, wil je er tenminste het maximale aan weergave uit kunnen halen.

  3. Ik heb toevallig de luxe zowel de B&W A7 als de Naim Mu-So te bezitten. Simpel advies is doorsparen voor de Naim en ruimte maken als je die niet direct hebt. Geluid is subliem en echt wel een stuk beter dan de A7. De Naim is een klasse apart en vult mijn niet al te grote huiskamer meer dan voldoende (centraal geplaatst, 40m2 kamer). De A7 is nu naar de keuken verhuisd. Tip is wel om netwerk bekabeling te regelen zodat ook bij afspelen van HQ audio (FLAC) etc er geen drop-outs vanwege slechtere WiFi kunnen plaatsvinden.

  4. Hoi Jan,

    Dank voor je reactie, goed om te lezen dat de hoogte van 37 cm voor de naim bij jou goed bevalt. Ik hoop aan het einde van deze maand de naim te kunnen aanschaffen. V
    Wat betreft de kijkhoek van de TV, deze lijkt inderdaad niet optimaal. Helaas heb ik gaten in de muur zitten waar de kabels doorheen zijn getrokken door de vorige bewoner. Deze zitten op 1.51m. Hierdoor moet ik de tv wel op een verhoging van 40 cm zetten om deze over de gaten heen te laten vallen met de bovenkant. Ik ga de tv deze week monteren, ben benieuwd hoe dit gaat bevallen.

    Gr. boudewijn

  5. Ik heb thuis een Philips 55PDL8908s. Dit is een TV die bestaat uit een grootte glazen plaat. Deze heb ik op een verhoging geplaatst die ongeveer 40 cm boven de grond uitkomt (plateau). Ik wil de Muso op het plateau voor de TV zetten. Dan staat deze “vrij” op ongeveer 40 cm hoogte. Is dat een optie?

    • Beste Boud,
      Ik heb zojuist even de Philips 55PDL8908s bekeken. Wat een schitterende TV! De voorgestelde hoogte van 40 cm lijkt me voor de Mu-so prima. Zorg er alleen wel voor dat het plateau beide apparaten kan dragen. De TV zal het nodige wegen en daar komt dan nog eens 13 kg bij voor de Mu-so.

      De Mu-so heb ik trouwens zelf op 2 hoogtes getest. In een slaapkamer op een ladekast van ongeveer 82 cm hoog en in een woonkamer op een verrijdbare salontafel van ca. 37 cm hoog. In laatstgenoemde situatie vond ik ‘m trouwens het best tot zijn recht komen qua hoogte/luisterhoek, terwijl de afmetingen en inhoud van de slaapkamer zorgde voor de meest neutrale weergave (zie review).

      Maar komt het beeld van de TV hierdoor niet te hoog? Dus een te extreme kijkhoek vanaf bijv. de bank?

    • Beter of vooral anders? De Bowers & Wilkins A7 is – op basis van de afmetingen (H 220 mm x B 360 mm x D 160 mm) en het gewicht (ca. 6 kg) – een gemakkelijker te plaatsen portable speaker. De Naim Mu-so is platter, bijna 2 keer zo breed (H 122 mm x B 628 mm x D 256 mm) en minimaal 2 keer zwaarder (ca. 13 kg) uitgevoerd, dus meer een draadloze luidspreker/streamer waar je echt een vaste plek voor reserveert. Daarbij nodigt de Mu-so meer uit tot aanraken/handbediening.

      Het is verleidelijk om dit soort apparaten alleen op looks en specificaties te beoordelen, maar daarmee doe je jezelf tekort. In beide gevallen raad ik een bezoek aan de dealer aan. Alleen dan krijg je helder welke het beste in de thuissituatie past.

×