web analytics

Review Naim Mu-so Qb

Voordelen

 • Ontwerp, bouw en uitvoering
  Weergave in relatie tot afmetingen
  Gecontroleerde diepgang
  App

Nadelen

 • Stereo-effecten
 • Prijs: € 850

  Ontwerp
  Klankweergave
  App
  Prijs

  Na een succesvolle start in het ‘draadloze luidspreker’ segment met de Mu-so pakt Naim door met de introductie van een kleinere variant, namelijk de Mu-so Qb (cube, oftwel kubus). Met deze compacte speler kunnen kleinbehuisden, slaap-, studeerkamers en woonkeukens voortaan ook voorzien worden van het gemak dat Mu-so biedt. En indien gewenst ook in een multiroom opstelling. Een mooi moment om te mogen ervaren waar dat in de praktijk toe leidt. Want, Hi-Fi weergave uit een compacte, vierkante behuizing, is dat mogelijk?

  Naim Mu-so Qb
  De Mu-so Qb is nagenoeg even hoog en breed als diep.

  Familie

  Net als bij de ‘gewone’ Mu-so is zien we bij de Qb ook bovenop de behuizing het in het oog springende touchpanel/bedieningswiel. Meer familiaire trekjes zien we onder andere terug in de acrylaat voet met dimbare verlichting, het forse koeloppervlak aan de achterzijde en niet te vergeten de uitstekende afwerking. Verschillen zijn er ook. Zo ontbreekt er een normale afstandsbediening en bedekt het verwisselbare gewelfde front zowel de voorzijde al zijkanten van de Qb. Alle aansluitingen en inputs bevinden zich aan de achterzijde en zijn daardoor een stuk eenvoudiger bereikbaar dan bij de grotere broer.

  Naim Mu-so Qb
  Het moet flink passen en meten zijn geweest om het allemaal in de compacte kubus te kunnen onderbrengen.

  Toch een mini Mu-so dus?

  Niet helemaal. Daar waar de Mu-so dankzij de platte brede kast de beschikking heeft behoorlijk wat liters aan inhoud, is de Mu-so Qb slechts een ca. 21 cm grote kubus met aan de voorzijde 5 luidsprekers. Totaal zijn die goed voor 300 Watt aan vermogen; 2 maal 50 Watt voor de tweeters, 2 x 50 Watt voor de middentoners en een 100 Watt subwoofer. Zagen we op de inwendige foto’s van de Mu-so een baspijp voor de betere definitie van lage frequenties, dan zien we bij de Mu-so Qb dat hiervoor aan beide zijkanten een passieve basradiator is toegepast. Een erg fraaie en ruimtebesparende oplossing om zo de Qb veel groter te laten klinken dan dat ‘ie is.

  Opstellen, plug & play

  Dankzij de compacte afmetingen laat de Mu-so Qb zich gemakkelijk te plaatsen en is er altijd wel een plekje te vinden. Met behulp van de app is de laagafstemming nog verder in te regelen, waarover later meer. De app heeft inmiddels de nodige updates ondergaan en we hebben de indruk dat deze nog wat sneller is geworden. Ook is inmiddels de integratie van Tidal een feit. Bedraad of draadloos; installeren bleek een eitje.

  Naim Mu-so Qb
  De achterzijde met aansluitingen en inputs van de Mu-so Qb is een stuk toegankelijker dan de onderzijde van zijn grotere broer.

  Multiroom

  Voor deze test hadden we ook de beschikking over een ‘gewone’ Mu-so, wat tevens een klankmatig vergelijk met de Mu-so Qb mogelijk maakte. Daarnaast kregen we ook de gelegenheid om de multiroom-functie van de app eens grondig te verkennen. Om maar gelijk met het laatste te beginnen; dit werkt vlekkeloos. Middels de volumeregeling in de app is het heel eenvoudig om andere Mu-so’s en Naim streaming producten aan elkaar te koppelen en vervolgens centraal of per zone onafhankelijk het volume te regelen. Volgens Naim kun je zo 5 zones met elkaar synchroniseren.

  Loudness en Kamerpositie

  Ook voor de Mu-so Qb zijn er 2 instellingen aanwezig om met name de hoeveelheid lage tonen te temmen, dan wel te versterken. Middels de Loudness functie aan wordt het hele spectrum hoorbaar aangedikt, iets wat we afraden, tenzij er een hele grote ruimte gevuld moet worden. Interessanter vinden we de functie van de Kamerpositie waarmee de afstand (dichtbij of veraf) tot de wand aangegeven kan worden. Deze bleek voor de Mu-so Qb in de diverse opstellingen – wandkast, bureau en salontafel – echt van toegevoegde waarde.

  Naim Mu-so Qb
  Ook bij de Mu-so Qb zijn de frontjes in verschillende kleuren leverbaar.

  Klankmatig opereren beide apparaten op hetzelfde niveau. Pop, rock, blues, dance; in multiroom vullen de Mu-so en Mu-SO Qb elkaar telkens heel mooi aan, waarbij het niet uitmaakt welke van de twee er luider speelt. Knap, want het vereist kennis en kunde om verschillende klankkasten qua vorm, inhoud en luidsprekerbezetting gelijk te krijgen qua afstemming.

  Solo

  Wanneer we de Mu-so Qb solo laten spelen is het net alsof deze wat bedeesder overkomt dan zijn grotere broer. De bewijsdrang lijkt zogezegd iets minder aanwezig. Gaat het volume echter flink omhoog dan is het verbazingwekkend hoe strak en gecontroleerd de totaalweergave overeind blijft. We constateren geen enkel spoor van stress of resonantie.

  Gerelateerde berichten

  Review Yamaha Vinyl 500 – Meer dan analoog genot

  De langspeelplaat is weer helemaal terug van weggeweest. Naast de doorgewinterde muziekliefhebber valt vooral de jongere generatie massaal voor het zwarte vinyl. Yamaha komt deze groep tegemoet met haar betaalbare Yamaha MusicCast Vinyl 500 draaitafel, maar hoe is het gesteld met de kwaliteit? Voor Alpha Audio het moment om een stapeltje zwart nostalgie van zolder […]

  Meridian 251 Powered Zone Controller

  Review Meridian 251 Powered Zone Controller

  Op het moment dat we de Meridian 251 uit de doos haalden, was de eerste gedachte: “Wat gaan we hiermee doen?”. Geen normale luidsprekeraansluitingen, geen afstandsbediening, geen regelaars op de voorkant, zelfs geen ingangskeuzetoetsen en een fysiek formaat waar je als rechtgeaarde audiofiel lacherig tegenaan kijkt. Het heeft een paar dagen geduurd voordat we het […]

  3 reacties

  Geef een reactie