Review Naim Mu-so Qb

Voordelen

 • Ontwerp, bouw en uitvoering
  Weergave in relatie tot afmetingen
  Gecontroleerde diepgang
  App

Nadelen

 • Stereo-effecten
  • Na een succesvolle start in het ‘draadloze luidspreker’ segment met de Mu-so pakt Naim door met de introductie van een kleinere variant, namelijk de Mu-so Qb (cube, oftwel kubus). Met deze compacte speler kunnen kleinbehuisden, slaap-, studeerkamers en woonkeukens voortaan ook voorzien worden van het gemak dat Mu-so biedt. En indien gewenst ook in een multiroom opstelling. Een mooi moment om te mogen ervaren waar dat in de praktijk toe leidt. Want, Hi-Fi weergave uit een compacte, vierkante behuizing, is dat mogelijk?

   Naim Mu-so Qb
   De Mu-so Qb is nagenoeg even hoog en breed als diep.

   Familie

   Net als bij de ‘gewone’ Mu-so is zien we bij de Qb ook bovenop de behuizing het in het oog springende touchpanel/bedieningswiel. Meer familiaire trekjes zien we onder andere terug in de acrylaat voet met dimbare verlichting, het forse koeloppervlak aan de achterzijde en niet te vergeten de uitstekende afwerking. Verschillen zijn er ook. Zo ontbreekt er een normale afstandsbediening en bedekt het verwisselbare gewelfde front zowel de voorzijde al zijkanten van de Qb. Alle aansluitingen en inputs bevinden zich aan de achterzijde en zijn daardoor een stuk eenvoudiger bereikbaar dan bij de grotere broer.

   Naim Mu-so Qb
   Het moet flink passen en meten zijn geweest om het allemaal in de compacte kubus te kunnen onderbrengen.

   Toch een mini Mu-so dus?

   Niet helemaal. Daar waar de Mu-so dankzij de platte brede kast de beschikking heeft behoorlijk wat liters aan inhoud, is de Mu-so Qb slechts een ca. 21 cm grote kubus met aan de voorzijde 5 luidsprekers. Totaal zijn die goed voor 300 Watt aan vermogen; 2 maal 50 Watt voor de tweeters, 2 x 50 Watt voor de middentoners en een 100 Watt subwoofer. Zagen we op de inwendige foto’s van de Mu-so een baspijp voor de betere definitie van lage frequenties, dan zien we bij de Mu-so Qb dat hiervoor aan beide zijkanten een passieve basradiator is toegepast. Een erg fraaie en ruimtebesparende oplossing om zo de Qb veel groter te laten klinken dan dat ‘ie is.

   Opstellen, plug & play

   Dankzij de compacte afmetingen laat de Mu-so Qb zich gemakkelijk te plaatsen en is er altijd wel een plekje te vinden. Met behulp van de app is de laagafstemming nog verder in te regelen, waarover later meer. De app heeft inmiddels de nodige updates ondergaan en we hebben de indruk dat deze nog wat sneller is geworden. Ook is inmiddels de integratie van Tidal een feit. Bedraad of draadloos; installeren bleek een eitje.

   Naim Mu-so Qb
   De achterzijde met aansluitingen en inputs van de Mu-so Qb is een stuk toegankelijker dan de onderzijde van zijn grotere broer.

   Multiroom

   Voor deze test hadden we ook de beschikking over een ‘gewone’ Mu-so, wat tevens een klankmatig vergelijk met de Mu-so Qb mogelijk maakte. Daarnaast kregen we ook de gelegenheid om de multiroom-functie van de app eens grondig te verkennen. Om maar gelijk met het laatste te beginnen; dit werkt vlekkeloos. Middels de volumeregeling in de app is het heel eenvoudig om andere Mu-so’s en Naim streaming producten aan elkaar te koppelen en vervolgens centraal of per zone onafhankelijk het volume te regelen. Volgens Naim kun je zo 5 zones met elkaar synchroniseren.

   Loudness en Kamerpositie

   Ook voor de Mu-so Qb zijn er 2 instellingen aanwezig om met name de hoeveelheid lage tonen te temmen, dan wel te versterken. Middels de Loudness functie aan wordt het hele spectrum hoorbaar aangedikt, iets wat we afraden, tenzij er een hele grote ruimte gevuld moet worden. Interessanter vinden we de functie van de Kamerpositie waarmee de afstand (dichtbij of veraf) tot de wand aangegeven kan worden. Deze bleek voor de Mu-so Qb in de diverse opstellingen – wandkast, bureau en salontafel – echt van toegevoegde waarde.

   Naim Mu-so Qb
   Ook bij de Mu-so Qb zijn de frontjes in verschillende kleuren leverbaar.

   Klankmatig opereren beide apparaten op hetzelfde niveau. Pop, rock, blues, dance; in multiroom vullen de Mu-so en Mu-SO Qb elkaar telkens heel mooi aan, waarbij het niet uitmaakt welke van de twee er luider speelt. Knap, want het vereist kennis en kunde om verschillende klankkasten qua vorm, inhoud en luidsprekerbezetting gelijk te krijgen qua afstemming.

   Solo

   Wanneer we de Mu-so Qb solo laten spelen is het net alsof deze wat bedeesder overkomt dan zijn grotere broer. De bewijsdrang lijkt zogezegd iets minder aanwezig. Gaat het volume echter flink omhoog dan is het verbazingwekkend hoe strak en gecontroleerd de totaalweergave overeind blijft. We constateren geen enkel spoor van stress of resonantie.

   Gerelateerde berichten

   Zo moet het volgens Dream Sensations! Wat een verschil in rust, definitie en fundament zeg... ongelooflijk.

   DreamSensations: magie!

   Wie een Musical Fidelity V-Dac, een Logitech Squeezebox of wellicht een Arcam rDac heeft gekocht, kent het probleem: het is een prima product, maar wat is de voeding toch slecht. En dat komt de prestaties niet ten goede. DreamSensations heeft een zeer betaalbare en uiterst effectieve oplossing: de Squeeze-upgrade Sbooster en een nieuw ontwikkelde lineaire […]

   Xavian XN360

   Wie niet bekend is met het Tsjechische merk Xavian hoeft zich niet te schamen. Het is geen groot merk in Nederland. Echter, om het nu te negeren, zou zonde zijn. De Tsjechische luidsprekerfabrikant heeft kwaliteit in een hoog vaandel staan. Hoe staat het met de crème de la crème van dit merk? De Xavian XN360.

   Achterkant Aria Kit Oppo 105-D

   Review OPPO BDP-105D met Aria Kit

   Toen Jaap mij vertelde dat hij een misschien wel bijzondere Blu-Ray-speler annex streamer had die ik zou kunnen testen, was mijn eerste reactie niet al te enthousiast. Blu Ray? Wie heeft het daar nog over en wat moeten wij daar als Alpha Audio mee? Optische geluidsdragers (CD, DVD en Blu-ray) zijn toch in rap tempo […]

   3 reacties

   Geef een reactie

   Ga verder met deze blogpost:

   Review Teufel One M streaming speaker

   Review Teufel One M streaming speaker