Home Review Naim DAC V1 en NAP 100

Review Naim DAC V1 en NAP 100

7

Prijs: € ? 2650

Naim dac-v1

Klein maar fijn… een bekend gezegde. En vaak gaat het ook op. Ook in dit geval, want de Naim DAC V1 en NAP 100 zijn alles behalve groot… maar ow, wat zijn ze fijn! 

Naim windt er geen doekjes om: de DAC V1 en NAP 100 zijn voor elkaar gemaakt. Het is een duo dat elkaar perfect aanvult: synergie om het nog sterker te benoemen. Maar wij zijn van mening dat ze ook prima presteren zonder een interlink tussen beide. De NAP 100 is namelijk een degelijke eindversterker en de DAC V1 is een fenomenale voorversterker / d/a-converter. En beide apparaten voelen zich ook prima thuis in een bestaand systeem. Laat u dus niet gek maken!

De DAC V1: Digitale spil

De naam DAC V1 is een beetje misleidend. Het suggereert dat het om een pure converter gaat, maar dat is helemaal niet het geval. De NAIM DAC V1 is namelijk een voorversterker met hoofdtelefoonuitgang en ingebouwde d/a-converter. Het mist alleen een analoge ingangstrap. Het is alleen mogelijk digitale apparaten te koppelen. Maar ja: wat is daar nu het probleem van? Wij hebben letterlijk geen analoge bronnen meer bij Alpha Audio. Alles gaat digitaal uit naar een d/a-converter om vervolgens analoog naar een voorversterker te gaan.

NAIM heeft heel wat streamers in de markt gezet de afgelopen jaren. Dit is echter pas de tweede dac; in 2010 zette NAIM de NAIM DAC in de markt. Een groot succes. Nu – 2013 – dus is het de beur aan de DAC V1. Gelukkig heeft NAIM het bij de V1 ook serieus aangepakt.

Zo is de V1 dac voorzien van een serieuze Jitterfree-chipset (via een SHARC-processor) die NAIM ook voor zijn duurdere producten gebruikt. Helaas werkt het volgens de whitepapers alleen via spdif – de DAC V1 heeft twee keer coaxiaal, twee keer optisch en BNC -, maar gelukkig heeft NAIM ook voor een mooie usb-oplossing gekozen. NAIM gebruikt een ARM-chip met ingebouwde usb-controller van Atmel. Naast deze chip zien we nog een flashchip van 8MB.

NAIM DAC V1
Ziet er schattig uit toch? De Naim DAC-V1 is erg strak afgewerkt. Zoals het hoort bij een NAIM.

Het is duidelijk dat NAIM niet voor de goedkope, af-fabriek ‘slap and ship’-oplossing is gegaan bij zijn ontwerp. Deze manier van werken, dus met complexe, prijzige ARM-oplossingen en custom firmware, is lastig om goed te krijgen en prijzig om te ontwikkelen. Gelukkig loont het de moeite, want als het goed werkt, kan het uitstekend klinken, hebben we al een paar keer gehoord.

Als centrale converter zien we een PCM1791 van Burr Brown. Een stereo, 24 bit / 192 kHz dac. Toch grappig dat NAIM dan in de specificaties zegt dat de usb-ingang tot 24 bit / 384 kHz accepteert. ‘What’s the use?’ Vragen we ons dan af, want alles moet uiteindelijk toch door de PCM1791… en die accepteert maximaal 24 bit / 192 kHz. Kortom: alles moet dan teruggesampled worden naar 192 kHz. Ach: het staat leuk op de doos.

Eenvoud is troef

Wie op zoek is naar een compleet systeem, zal zonder twijfel de NAP 100 in overweging nemen. Heel begrijpelijk, want NAIM heeft deze eindversterker die 50 watt per kanaal aan 8 Ohm levert en 100 watt aan 4 Ohm. Geen krachtpatser, maar het is in veel situaties genoeg.

NAIM NAP 100
Een lekker dikke voeding voor de NAP 100!

Als we in de NAP 100 kijken, zien we een zeer eenvoudige klasse a/b-opzet. Dat wil niet zeggen dat de NAP 100 niet goed presteert. In tegendeel: eenvoud is vaak beter, want hoe minder componenten in de signaalweg, hoe puurder vaak de weergave. De componenten die NAIM heeft gebruikt, zijn van uitstekende kwaliteit. Mooie condensators, een enorme ringkern transformator en aan de onderzijde 4 transistors die gekoeld zijn met behulp van de behuizing. Slim!

Soepel

We sluiten in eerste instantie de DAC-V1 aan op de Dion Audio eindversterker die een tweetal B&W PM1’s aanstuurt. De DAC-V1 krijgt – na installatie van de drivers – data van onze Alpha htpc met SOtM usb-kaart. Op deze htpc hebben we zowel jRiver als Xbmc staan. In beide gevallen spelen we via WASAPI. Leuk is dat NAIM per softwarepakket tips geeft voor bitperfect afspelen via de V1. Lees het hier even goed door… absoluut een aanrader.

Ook sluiten we onze Teac VRDS-10 aan (met Tentklok) en gebruiken we nog een Sonos Connect. Zo kunnen we diverse bronnen proberen. Ter info: alle bekabeling komt van Audioquest. De energie is gefilterd met een Kemp Powerstrip 8 plus stekkerblok.

Als de kleine NAIM lekker opgewarmd is, nemen we plaats in de stoel en schuiven we naar de sweet spot. Direct valt op dat deze kleine voorversterker / d/a-converter uitermate muzikaal te werk gaat. De weergave is zeer innemend, soepel, groots en ritmisch.

Aan de onderzijde zet de DAC-V1 een krachtig laag neer wat gemakkelijk is te volgen. Het middengebied is open, vloeiend en geheel vrij van hardheid. Het hooggebied komt een beetje warm en soft over. Zeker niet gesloten, maar het valt op dat onze Tentlabs b-Dac wat meer sprankeling neerzet, al heeft die ook wat hardere randjes in het middengebied dan de NAIM.

NAIM DAC V1
Toch grappig dit overzicht (oproepbaar door de knop voor de usb-input ingedrukt te houden). Alleen klopt het niet dat we met een Apple-computer spelen.

Opvallend bij de kleine NAIM is dat alles gewoon lekker klinkt. En dat zorgt ervoor dat het maar lastig is weg te lopen van de muziek, of nummers af te breken. Om het even in gewoon Nederlands te zeggen: de NAIM pakt je bij de strot en laat niet meer los… u moet gewoon het nummer – of het album – afluisteren! Een zeldzame kracht in deze prijsklasse van ? 1750!

Tikkie traag

Het is tijd om de NAP 100 erbij te pakken. Met 50 watt aan 8 Ohm gokken we dat deze partner het een beetje lastig krijgt met de PM1’s die toch een lastige belasting kunnen vormen. En dat zijn ze ook wel, merken we.

Het geluidsbeeld is wat meer gesloten en het laag is wat trager en minder gedenfinieerd dan met de SD60 van Dion Audio. Het middengebied van de NAP 100 is keurig. Vocalen komen prima door, maar missen wel de ‘sprankeling’ die we gewend zijn. Kortom: hoewel de Dion Audio SD60 niet meer vermogen levert dan de NAP 100, is deze eindversterker wel sneller dan de NAIM.

Goed, de SD60 kost 300 euro meer, maar we horen dit ook wel terug in snelheid, openheid en frisheid. Het is wat ons betreft het verschil waard. Zeker om dat de combinatie met de DAC-V1 fenomenaal is.

NAIM DAC V1
NAIM gaat niet voor de gebaande paden. Het heeft een eigen opzet van de DAC. En die klinkt zonder meer lekker!

Willen we hiermee zeggen dat de NAP 100 een matige eindversterker is? Nee, zeker niet. We denken alleen dat de combinatie met de PM1 niet optimaal is. Als de NAP 100 iets meer vermogen zou hebben, trekt vermoedelijk het beeld helemaal open en zal het laag een stuk meer glans en grip vertonen. Kortom: het gaat weer om de combinatie.

Conclusie

We zijn zeer te spreken over deze kleine jongens van NAIM. Met name de DAC V1 is een parel. Natuurlijk is ?1750 veel geld, maar u krijgt een geweldig mooie voorversterker en d/a-converter mee naar huis. De NAP 100 is zeker een goede compagnion, maar zorg voor een luidspreker die erbij past. Even passen en meten dus met deze NAP 100!

7 REACTIES

  1. Beste Jaap,
    Hoe schat je de Naim V1 puur als DAC in tussen de veelheid aan nieuwe DAC’s onder 1.000 euro? Kan ‘ie nog wat mee of is hij op dit vlak (als DAC) achterhaald? Ik weet dat de chip bijlange niet alles zegt over de kwaliteit van de DAC en de output, maar toch.
    N.B. Ik heb nu een Atoll DAC 100 SE van een aantal jaren oud met (eveneens) een Burr Brown/TI chip (type 1796) en zoek een upgrade maar liefst icm een voorversterker (volumeregeling).
    Graag je mening.
    Max

    • Beste Hans,

      Ja, ik heb ze vergeleken. Mede vanwege de overeenkomst in prijs én het feit dat ze ook als voorversterker ingezet kunnen worden. Beide hebben een volumeregeling. De M51 doet het digitaal (door upsampling naar 35 bit en vandaar naar beneden te werken) en de V1 analoog. De M51 is wat meer open en luchtig. De V1 is rustiger en warmer van karakter. De M51 is wat sneller met nadruk op ritme. De V1 vloeit wat meer naar mijn gevoel. Het zijn twee totaal verschillende dacs. Niet beter of slechter, maar gewoon anders.