web analytics

Review: Naim CDX2

Voordelen

 • Klankeigenschappen Solide bouw Levenscyclus HDCD

Nadelen

 • Het lensje van de laser ligt open en bloot voor nieuwsgierige vingertopjes
 • Prijs: € 5600

  Klank
  Features
  Optiek
  Bouwwijze
  Prijs
  NAIM CDX2

  Eindoordeel

  NAIM CDX2

  Ondanks zijn respectabele levenscyclus is de Naim CDX2 een springlevende legende onder de cd-spelers. De Naim gaat zelfs voorbij aan ons uitgangspunt de laatste cd-speler die u nog nodig heeft, want voor menig bezitter is deze CDX2 misschien zelfs wel de enige speler die ze ooit in een ver verleden hebben aangeschaft. En het is interessant te vermelden dat de CDX2.2, ondanks zijn levenscyclus en het bestaan van de recentere CD5 XS en nieuwe CD5 si, nog steeds met enige regelmaat nieuw wordt besteld.

  Als een van de weinige Redbook spelers heeft de CDX2 een perfecte implementatie van het HDCD-formaat en als u hier niet mee bekend bent gaat er echt een hele nieuwe wereld voor u open. Mits u uiteraard over dergelijke schijfjes beschikt. Vele HDCD-titels zijn overigens nog gewoon leverbaar, dus dit biedt perspectief.

  Ook de weergave van normale Redbook cd’s beheerst de Naim perfect. Niet voor niets heeft de fabrikant deze CDX2 speler al zestien jaar vrijwel ongewijzigd in haar leveringsprogramma; zelfs importeur Latham Audio is helemaal weg van deze CDX2 en laat ons weten dat dit volgens hen het beste product is dat Naim ooit heeft gemaakt.

  Oud versus nieuw

  Voordat u naar aanleiding van deze review de tweedehands marktplaatsen afstruint naar een eerdere generatie van de Naim CDX2, dienen we alles wel in het juiste perspectief te plaatsen. In essentie zijn de spelers door de jaren gelijk gebleven, maar Naim heeft de CDX2.2 wel telkens stilzwijgend op kleine puntjes aangepast en verbeterd. We kunnen dus niet zeggen dat de Naim in technische zin stil is blijven staan.

  Dus, wanneer u de trotse eigenaar bent van een eerste generatie Naim CDX2, betekent dit niet dat deze automatisch op het zelfde niveau speelt als de door ons gereviewde laatste generatie van de CDX2.2. Feitelijk hebben we het in deze review dus over een CDX2.2 MKII. B. Special Edition. Plus. Of zoiets.

  Gezonde boslucht

  We haalden het in het begin van dit artikel al even aan. Mag deze speler, ondanks alle updates en upgrades, nog wel concurreren met de allerlaatste technieken op streaming-gebied? We durven het haast niet te zeggen, maar een vergelijk tussen de CDX2 met een HDCD-album en een moderne highres streaming combinatie is inderdaad niet altijd even eerlijk.

  Deze CDX2 speelt menig highend streaming-combinatie namelijk regelrecht het bos in. Ja, u leest het goed. Zelfs streaming-bridges met een native DSD DAC voorzien van een gecombineerd prijskaartje van enkele duizenden Euro’s meer dan de CDX-2 zijn lang niet altijd veilig voor deze machtige Naim.

  Deze Naim doet blijkbaar iets goed wat vele over gedetailleerde streaming-combinaties minder goed beheersen. Vaak zijn modernere producten analytischer en brengen voor sommige luisteraars onvoldoende ‘gevoel’ over. De dynamiek en headroom (bij HDCD-weergave) via de CDX2 lijkt bovendien vele malen hoger dan bij menig highres producties die we via onze moderne high-spec streamers en externe DAC’s afspelen.

  En dit is niet alleen ons opgevallen; we horen uit verschillende hoeken dat sommigen de geluidskwaliteit van HDCD prefereren boven DVD-A en SACD/DSD. Wij hebben uitsluitend de ervaring met de CDX2 en deze doet het met HDCD inderdaad heel erg goed.

  Dus, noodkreet aan de industrie.

  Industrie. Pak deze HDCD-standaard alstublieft weer op bij de productie van alle nieuw uit te brengen titels op cd. Microsoft, als jullie HDCD toch niet meer willen ondersteunen, ga dan niet op de octrooien zitten omdat jullie dit kunnen, maar maak het public domain zodat anderen er wel mooie dingen mee kunnen doen. Hoe mooi zou het zijn als we naast DSD en MQA ook HDCD mogen toevoegen aan de formaten die onze moderne DAC’s ondersteunen?

  Niet voor ieders beurs

  De prijs van de Naim CDX2? Tja… die is niet voor iedereen. En zo moet het volgens ons eigenlijk ook blijven. Een exclusieve Naim is gewoon niet voor iedereen. Maar voor wie dan wel? In de eerste plaats iemand die zich niet wil conformeren aan de massa. En idealiter iemand die een grotere collectie met HDCD’s heeft. Maar bovenal vinden wij dat de eigenaar van een Naim CDX2 in hart en nieren een muziekliefhebber zijn moet zijn.

  Gebruikte componenten:

  Versterking: Bryston 4B Cubed eindversterker
  Bryston BP26 voorversterker met MPS2 voeding
  DAC: Bryston BDA-3
  Streamer: Bryston BDP-3
  Cd-speler: Onkyo Integra DX3800 (transport)
  Interlinks: Grimm TPR (gebalanceerd)
  Speakerkabels: MIT T2 (bi-wire)
  Luidsprekers: Usher MD2 Beryllium Series

   

  Winkels met Naim

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Dé Audiowinkel

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Noord Holland, NL

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Omera Hifi en Streaming

  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, AF

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  Tune Inn

  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, AF

  Contact

  6 reacties

  1. Beste muziekvrienden,

   Mijn Naim set waaronder ook een CDX2 is de beste onverantwoorde investering die ik in mijn leven tot nu toe heb gedaan. Ok, het is een kwestie van smaak, het is veel geld, je buurman zal het niet begrijpen, waarschijnlijk verklaart hij je zelfs voor gek, je vrouw mogelijk ook, maar als deze Naim smaak je aanspreekt, stop met tobben en begin met sparen!

  2. ik geniet me helemaal suf van mijn naim installatie, dr zal best veel beters zijn maar het komt niet in me op. zoiets komt in je op als iets je stoort, wanneer je geïrriteerd opkijkt van hé, moet dat nou, of een detail zich losmaakt uit het klankbeeld en op zichzelf gaat staan, dan moet je je stoel uit, maar zo, nee, ik hoef nooit op mn hoede te zijn

  Geef een antwoord