web analytics

Review: Naim CDX2

Voordelen

 • Klankeigenschappen Solide bouw Levenscyclus HDCD

Nadelen

 • Het lensje van de laser ligt open en bloot voor nieuwsgierige vingertopjes
 • Prijs: € 5600

  Klank
  Features
  Optiek
  Bouwwijze
  Prijs
  NAIM CDX2

  HDCD

  De Naim CDX2 speelt behalve Redbook cd’s ook HDCD-tracks af. Hiervoor gebruikt de fabrikant een PMD200 digital filter chip van Pacific Microsonics die het HDCD-signaal decodeert en doorstuurt naar de dual-mono PCM1704 DAC van Burr-Brown. Deze vroege highres-standaard is volledig backwards-compatible met Redbook-spelers, maar zonder de encoding techniek zijn er slechts beperkte auditieve voordelen. Er zijn echter geen nadelen op het gebied van klank en HDCD is – in onze beleving – de meest perfecte standaard ooit ontwikkeld.

  De HDCD-techniek is niet vergelijkbaar met highres zoals we deze nu kennen. Want het huidige highres is niet backwards compatible. HDCD is – net als MQA dit ook is – wel backwards compatible met systemen die deze techniek niet kunnen decoderen. De voordelen van HDCD zijn, net als bij MQA, hoorbaar als de decoding-techniek in de apparatuur is verwerkt en bovendien ook volledig bruikbaar als normaal audiobestand wanneer de techniek niet wordt ondersteund. Een win-win situatie dus.

  Werking

  HDCD is echter niet vergelijkbaar met MQA. Dit zijn echt totaal verschillende technieken. Heel simpel bekeken haalt HDCD een bitbreedte van 20 bits uit een 16-bits breed audiosignaal. Er wordt op een HDCD een stuursignaal meegezonden die aan de elektronica doorgeeft dat er vier extra bits beschikbaar zijn. Vervolgens worden, onder meer, dithering, audiofilters, amplitude en gain encoding toegepast.

  Deze laatste methoden omvatten een soort van compressie van harde geluidspieken en het verhogen van de gain van zachtere passages, zodat na het omkeren van het proces een groter dynamisch bereik wordt verkregen en een hele lage ruisvloer. Burr-Brown is een van de fabrikanten die hier vanaf het begin van de ontwikkelingen van HDCD bij betrokken is geweest en diverse Burr-Brown DAC’s zijn geoptimaliseerd voor het gebruik met PMD100 en PMD200 HDCD-filters.

  Nu moeten we bekennen dat de HDCD-standaard, ondanks de sublieme klankeigenschappen, ondertussen morsdood is. Helaas, want de HDCD-standaard had, mits goed geïmplementeerd, echt een toegevoegde waarde op het gebied van klank en imaging. Naim was een van de weinige en misschien wel de enige fabrikant die werkelijk spectaculaire winst uit deze techniek wist te behalen.

  Geen lang leven

  We hebben in onze bibliotheek van 1000+ cd’s slechts een stuk of zes exemplaren die in HDCD-formaat zijn gecodeerd. En dit beschrijft precies de levensvatbaarheid van het systeem door de jaren. Nul. Waarom dit niet industrie-breed is opgepakt? Ons een raadsel. Want een HDCD klinkt – zeker in de Naim CDX2 – op alle vlakken beter. En niet met een hele kleine marge.

  Misschien heeft de vroegtijdige dood te maken met licentiebeleid? Of heeft de hoogte van de royalties inclusief loodzware contractuele verplichtingen het lot van HDCD-technologie bezegeld? Wij hebben werkelijk geen flauw idee. Wel weten we dat Microsoft alle intellectuele eigendommen in 2000 van de ontwikkelaar Pacific Microsonics heeft verworven. Er zijn vanaf dat moment zo’n vijfduizend titels verschenen en vervolgens heeft Microsoft in 2005 de stekker er definitief uitgetrokken.

  We zouden graag meer willen weten over het hoe en waarom. Wellicht dat een van onze lezers hier meer (inside)informatie over zou kunnen geven.

  Winkels met Naim

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Dé Audiowinkel

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Noord Holland, NL

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Omera Hifi en Streaming

  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, AF

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  Tune Inn

  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, AF

  Contact

  6 reacties

  1. Beste muziekvrienden,

   Mijn Naim set waaronder ook een CDX2 is de beste onverantwoorde investering die ik in mijn leven tot nu toe heb gedaan. Ok, het is een kwestie van smaak, het is veel geld, je buurman zal het niet begrijpen, waarschijnlijk verklaart hij je zelfs voor gek, je vrouw mogelijk ook, maar als deze Naim smaak je aanspreekt, stop met tobben en begin met sparen!

  2. ik geniet me helemaal suf van mijn naim installatie, dr zal best veel beters zijn maar het komt niet in me op. zoiets komt in je op als iets je stoort, wanneer je geïrriteerd opkijkt van hé, moet dat nou, of een detail zich losmaakt uit het klankbeeld en op zichzelf gaat staan, dan moet je je stoel uit, maar zo, nee, ik hoef nooit op mn hoede te zijn

  Geef een antwoord