web analytics

Review: Naim CDX2

Voordelen

 • Klankeigenschappen Solide bouw Levenscyclus HDCD

Nadelen

 • Het lensje van de laser ligt open en bloot voor nieuwsgierige vingertopjes
 • Prijs: € 5600

  Klank
  Features
  Optiek
  Bouwwijze
  Prijs
  NAIM CDX2

  What’s in a Naim

  Nu, dat is simpel. Wanneer de van pantserstaal gesmede behuizing van de CDX2 wordt verwijderd, valt het oog direct op een dikke ringkerntransformator; het grote ‘warme hart’ van de CDX2. En dan nog wat leuke en vooral eigenzinnige onderdelen waarmee deze Naim een cd-speler heeft mogen worden. En eigenzinnig zijn sommige onderdelen zeker.

  Het loopwerk, bijvoorbeeld, scharniert – als een kastdeurtje – open. Natuurlijk niet gemotoriseerd, maar met de hand. Hoe verzin je dit? Wie, compleet helder van geest, verzint een dergelijke constructie en plaatst vervolgens ook nog eens intern een magneetje welke een sterke gelijkenis vertoont met die van een kastdeurtje om de lade netjes gesloten te houden? En het mooiste? Het kan gewoon niet kapotgaan. Betrouwbaarder dan dit is vrijwel onmogelijk. Briljant!

  We zouden ons zelfs kunnen indenken dat de toenmalige kok van de Naim bedrijfskantine zich tot op de dag van vandaag afvraagt waarom dat ene keukenkastje van de een op de andere dag ineens niet meer lekker wilde sluiten. Nou, dit mysterie lijkt nu dus opgelost; ingenieuze Britse R&D. Volgens het boekje. Naim mag dit. Naim mag eigenlijk nooit meer iets anders verzinnen.

  Maar de pure eenvoud gaat nog een stapje verder. De cd wordt op namelijk op de spindel gedrukt doormiddel van een magnetische dop die grote overeenkomst vertoont met een magneet van ons whiteboard. Ook hier kunnen we heel aardig speculeren hoe zoiets heeft kunnen ontstaan in de ontwerpfase van de CDX. Heerlijk zo’n fabrikant; waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

  Loopwerk

  Het loopwerk dat Naim in de CDX2 toepast is de VAM1250 van Philips. Dit sublieme loopwerk en dito lasers worden helaas niet meer gemaakt. Nu zijn deze loopwerken en lasers van Philips praktisch onverwoestbaar. Mits er normaal mee wordt omgegaan natuurlijk. En gaat er dan toch iets kapot, dan heeft Naim gelukkig voldoende service-stock van Philips VAM1250 en VAM1202 loopwerken (na een paar kleine chirurgische ingrepen) voorradig om de spelers tot in lengte van jaren te kunnen reïncarneren. Zijn deze op, dan verzinnen de Britten vast wel weer een ingenieuze list.

  DAC

  De DAC sectie van de CDX2 is gebaseerd op een dubbele 24-bits Burr-Brown PCM1704 met een 8-voudige oversampling; een van de laatste multibit DAC’s voordat de industrie over is gestapt op de Delta-Sigma DAC’s die tegenwoordig worden toegepast. Nu was een dergelijke DAC toentertijd een waar huzarenstukje qua engineering en enorm duur om te produceren. Deze PCM1704 (R2R-ladder) DAC is namelijk ontworpen met klank als uitgangspunt. Tegenwoordig wordt er veel meer gekeken naar de kostprijs.

  Eerlijkheid gebiedt ons ook te zeggen dat wij de klank van de PCM1704 DAC’s veelal prefereren boven die van sommige nieuwere Delta-Sigma varianten. We hebben in de loop der jaren namelijk al heel veel verschillende DAC’s beluisterd en de op Burr-Brown gebaseerde DAC’s vallen op de redactie eigenlijk – zonder uitzondering – heel goed in de smaak. We ervaren deze in de regel als extreem muzikaal en neutraal zonder kil of analytisch karakter.

  Het analoge uitgangssignaal van de PCM1704 wordt vervolgens verwerkt door prachtige OP42 High Speed, Fast Settling Precicion opamps van Analog Devices. Niet de goedkoopste oplossing, maar wel een van de beter klinkende opamps die verkrijgbaar zijn. Naim maakt intern dus op vrijwel alle vlakken weloverwogen keuzes.

  Winkels met Naim

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Dé Audiowinkel

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Noord Holland, NL

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Omera Hifi en Streaming

  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, AF

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  Tune Inn

  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, AF

  Contact

  6 reacties

  1. Beste muziekvrienden,

   Mijn Naim set waaronder ook een CDX2 is de beste onverantwoorde investering die ik in mijn leven tot nu toe heb gedaan. Ok, het is een kwestie van smaak, het is veel geld, je buurman zal het niet begrijpen, waarschijnlijk verklaart hij je zelfs voor gek, je vrouw mogelijk ook, maar als deze Naim smaak je aanspreekt, stop met tobben en begin met sparen!

  2. ik geniet me helemaal suf van mijn naim installatie, dr zal best veel beters zijn maar het komt niet in me op. zoiets komt in je op als iets je stoort, wanneer je geïrriteerd opkijkt van hé, moet dat nou, of een detail zich losmaakt uit het klankbeeld en op zichzelf gaat staan, dan moet je je stoel uit, maar zo, nee, ik hoef nooit op mn hoede te zijn

  Geef een antwoord