web analytics

Review Naim 500-serie met Kudos Titan 606

Voordelen

 • Oogt lekker strak
 • Speelt erg groot...
 • En detailrijk...
 • En dynamisch

Nadelen

 • Matching kán lastig zijn
 • Veel 'kastjes'
 • Prijs: € 80000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs

  De sound

  Inhoud

  Open, helder, dynamisch en ritmisch. Dat zijn de termen die boven komen drijven als we naar de Naim-set luisteren. Vocalen zijn ongekend goed te volgen; elk laagje, elke nuance. Ongelooflijk hoe dit Naim-systeem dit zo nauwkeurig kan uitpluizen. Stemmen zijn zo echt dat het bijna eng is.

  Met name de Kudos Titan 606 is strak en precies op gebied van vocalen. Het midden is wat prominenter bij deze luidspreker. Tenminste: ten opzichte van de Focals. En zeker ten opzichte van de Vienna die zeer relaxed is in het midden, zoals we al eerder hebben geschreven én hebben laten zien in de metingen. Als u die na elkaar zou luisteren, zou u écht van de stoel vallen.

  Heel anders

  Wie de Focal, Kudos en Vienna’s naast elkaar zet, zal merken dat het dus drie héél verschillende speakers zijn. Van heel rustig tot energiek en punchy. De Kudos mag dan ‘ouderwets’ ogen: het is een erg moderne speaker die heel erg precies te werk gaat. Dat hadden we niet echt verwacht in eerste instantie. Schijn bedriegt.

  De NAIM-set laat deze verschillen zonder moeite horen. Waarschijnlijk omdat het systeem veel detail kan laten horen én de luidsprekers erg gecontroleerd aanstuurt. De ND 555 is gewoonweg een chirurg. We horen écht ultraveel resolutie. Elke nuance is hoorbaar, voelbaar. Zonder moeite.

  Voor de NAC 552 geldt dat idem. We hebben het gevoeld dat er in feite geen pre-amp staat. En zo hoort dat natuurlijk. Wel mag het volume iets nauwkeuriger zijn werk doen via de afstandsbediening. Een tikje doet niets, maar een druk weer net te veel. Lastig mikken, zullen we maar zeggen.

  De NAP 300 DR heeft voor ons gevoel een overvloed aan stroom… kortom: elke speaker wordt met deze set tot het maximum gedreven. En dat legt de goede én minder goede elementen bloot.

  Nu zult u denken na deze beschrijvingen dat het allemaal erg analytisch en overscherp de kamer in komt. Maar dat is niet zo. Tenminste: als u de juiste luidspreker pakt. En let op de gebruikte bekabeling. Laten we dat eens verder toelichten.

  Matching

  We merken na een paar dagen luisteren dat de Naim-set bijzondere kwaliteiten heeft. Na een paar dagen? Ja… dit is gewoon even wennen voor ons. Een schakel van onze referentie naar dit is niet 1-2-3 gedaan. Soms duurt dat gewoon even. Net als met een nieuw album waarbij een muzikant een totaal andere richting op is gegaan. Geef het even de tijd. Dan vat wellicht het kwartje. Of niet.

  Bij de Naim-set is het kwartje zeker gevallen. Album na album komt voorbij. De nieuwe Steven Wilson, Massive Attack, Angus & Julia Stone, Beth Gibbons, Muse… de ND 555 heeft het druk gehad, zullen we maar zeggen. En bij nagenoeg elk album valt op hoe gelaagd deze set weergeeft. We ontdekken zonder moeite nieuwe nuances. Bizar.

  Met name in dat prachtige, open middengebied, glanst deze set. En het laag is strak en punchy. Heerlijk. Maar het is heerlijk, mits de speaker niet zelf te veel kleurt. Want dan kan het dus te veel worden. Het is dus een beetje een fragiele balans. Een balans die verloren ging met de Vienna Acoustics set. Die punchte te veel. En daardoor werd het geheel wat vermoeiend na een tijdje.

  Maar bij de Focals én de Kudos set gaat het wél goed. Daar is het smaak wat u zelf prettig vindt. De Kudos heeft een ongekend mooi middengebied met een enorme resolutie. Elke fiber van een snaar is hoorbaar. Erg indrukwekkend, maar daar moet u ook van houden.

  De Focals middelen wat ons betreft uitstekend. Maar eerlijk is eerlijk: ze hebben níet de resolutie van de Kudos Titan 606 in dat middengebied. Het is nog steeds erg fraai. En het is allemaal iets gemoedelijker. Maar als je een stuk akoestisch gitaar of vocaal werk op zet, weet de Kudos er meer uit te halen.

  Winkels met Naim

  Bender Hifi

  Steenstraat 54
  6828 Arnhem, Gelderland, NL

  Contact

  Dé Audiowinkel

  Spoorstraat 18
  7491 CK Delden, Noord Holland, NL

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Omera Hifi en Streaming

  Markt 3
  3131 CR Vlaardingen, AF

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, AF

  Contact

  Tune Inn

  Laat 29A
  1811EB Alkmaar, AF

  Contact

  12 reacties

  1. Als je met dit soort merken gaat stoeien wil ik wel een review meemaken van Chord Electronics.
   Valt ook in dit segment.
   Van Naim zie je best veel reviews op internet, van Chord Electronics sporadisch.
   Misschien een idee?

   Groet.

  2. Een Naim set zoals hier beschreven koop je niet in een keer. Dat is je weg zoeken naar boven met steeds andere upgrades. Dit is inderdaad een indrukwekkende set. Als je deze set zomaar neerzet dan heb je een hele tijd nodig om alle nieuwe aspecten van de muzikaliteit te beoordelen. Echter binnen 3 seconden hoor je dat je iets bijzonders hebt staan. Naim is mijns inziens zijn gewicht in goud waard. je kan er altijd een hoop andere componenten aan koppelen. Als het geluid op front is zoals in de beschrijving moet het ook net zo ver naar achteren en opzij te beluisteren zijn. Luister maar eens naar Takla Makan van Yello als je deze opstelling nog hebt staan Jaap. Soms kan je ook rca gebruiken met naim onderling, toch is de DIN-plug met een andere impedantie mooier wijder en echter qua geluid.

  3. De pre-amp (NAC 552) heeft zes ingangen. Twee zijn voor single-ended cinch-inputs. De overige zijn DIN.
   Echt? Dus met verloopkabelsofzoiets? Of alles van Naim kopen? Nee, niet anno 2021 zo eigenwijs mag je niet zijn, of heb ik iets gemist, Jaap?

   1. Naim gebruikers van high-end zullen tussen de verschillende apparaten een DIN kabel gebruiken. Als je verschillende apparaten aanschaft krijg je de DIN kabel(s) er bij geleverd.

    Als je kijkt op de achterkant van de wat vriendelijker geprijsde geïntegreerde versterkers en de pre-amps dan zie je meestal dat er een gelijk aantal DIN en RCA aansluitingen aanwezig is.

  Geef een antwoord