web analytics

Review: NAD M50.2 high-end audio streamer

Prijs: € 4750

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs
Voorkant NAD M50.2

Klank

De NAD klinkt muzikaal, heeft een prima focus en stereobeeld. Het geheel klinkt licht gepolijst in het midden-hoog en we kunnen nergens een scherp randje ontdekken. Zelfs vrouwenstemmen bij minder goede opnames komen goed uit de verf. Op het gebied van ruimtelijkheid en driedimensionale weergave presteert de M50.2 prima en we horen zo op het eerste gehoor geen schokkende sprongen in de hoogte of in de diepte ten opzichte van de vorige generatie.

Wanneer we dezelfde albums afspelen met onze Bryston BDP2 referentiespeler krabben we toch even achter onze oren. Ondanks dat beide spelers zijn aangesloten op dezelfde BDA3 DAC van Bryston, brengt de duizend Euro goedkopere speler van het laatstgenoemde merk een rustiger en beter gedefinieerd plaatje ten gehore. Zeker bij highres muziekbestanden. Omdat de NAD een meer gepolijste weergave in het midden en hoog heeft gaat dit en koste van snelheid en microdetail. Houtklanken en koperwerk klinken bij de Bryston een fractie natuurlijker en worden beter uit de muziek getild. Het stereobeeld is bij de Bryston anderhalve meter breder terwijl ook de geluidsdiepte een meer drie dimensionaal karakter krijgt.

Nu ervaren we bij de Bryston dat een slechte opname nog wel eens kan bijten. De NAD zul je hier nooit van kunnen betichten. Deze speelt als een trouwe lobbes; lief voor alles wat hem wordt aangeboden. Bovendien weten we uit ervaring dat producten van NAD echt even de tijd nodig hebben om goed op klank te komen. We maken ons op dit punt dus niet al te veel zorgen.

Nieuw VS oud

Vervolgens plaatsen we de M50.2 in onze redactiesetup. Hierbij wordt deze vergeleken met de M50 van de eerste generatie. Als DAC gebruiken we de Pavane van Metrum. Een kwalitatief zeer goed presterend product van Nederlandse bodem.

Hier horen we dat de M50.2 minder versmeert dan de oude M50. De M50.2 weet details nét wat gemakkelijker uit de bitstroom te pulken. Daardoor zijn diverse lijnen in de muziek wat gemakkelijker te volgen dan bij de oudere M50. Al is het verschil wel heel subtiel. Tevens weet de M50.2 een wat strakker plaatje te schetsen dan de inmiddels vijf jaar oude M50. Dat is toch knap van NAD, gezien het feit dat de ‘oude’ M50 nog steeds prima kan meekomen met de huidige concurrentie.

Gerelateerde berichten

Elac Discovery - Roon Server

Review Elac Discovery DS-S101-G

Klank InhoudWe hebben de Elac Discovery al eerder besproken in een video-item. De review heeft wat langer op zich laten wachten door een verhuizing. Maar die is nu klaar. En dat betekent dat we weer vol gas kunnen gaan geven! En zie hier: de review van de Elac discovery: een zeer interessante en betaalbare ‘Roon-server’.

68 reacties

 1. Heb nu een klein maandje deze speler en ben er nog steeds super te vreden mee. De speler heeft in de tussentijd al 3 updates gehad wat ook soepel verloopt. Het is niet echt goed duidelijk wat de veranderingen zijn, of het nu software voor de speler zelf is of het BluOss besturingssysteem wat aangepast wordt. Heb zelf nog wat getest met kabels naar de M12 toe zoals met de AQ Vodka en Diamond Toslink en met de Diamond coaxiaal. Moet zeggen dat ik het mooiste resultaat behaal met de AQ Diamond Toslink. Klein nadeeltje is dat iedere keer bij opstart hij de hele losse hardeschijf moet inlezen, met een halve TB aan muziek duurt dit toch gauw een paar minuutjes.

 2. Ik zag hier al verscheidene keren het gebruik van een rs232 voor het regelen van het volume, ik ben er nog niet in geslaagd dit werkende te krijgen tussen M50 en M51 Heb al twee rs232 kabels geprobeerd, geen van beide werkte, zelfs deze die ik met de vermelding dat het een “Null Modem” moest zijn.

  1. Dag Ferdinand! Bij mij werkt het gewoon. Let op dat je je volume van de M51 op variabel zet. Daarna schakel je de stroom uit. Sluit de rs232 aan en start eerst de M 50 op. Daarna pas de M51. Sukses! tom

    1. Ik had toevallig nog zo’n kabel liggen, is wel 5m lang. Zodra ik een kortere heb gevonden zal ik hem vervangen.
     Misschien op een rommelmarkt kijken of een oud computerwinkeltje. Misschien bij Conrad online shop?

      1. Hoi Fernand, ik heb ook een RS232 kabel tussen mijn M50 en M51. heb deze gekocht bij Kabeldirect.nl
       Het klopt dat daar alleen 2 vrouwtjes uiteinden van te koop zijn, dus je hebt 2x een Gender changer nodig. Ik heb mijn factuur er even bijgezocht; dit was het:

       GCM-9M9M Gender changer RS232 adapter M-M € 2,50 1 € 2,50 —- DEZE DUS 2X NODIG —-

       SE/11019018 Roline RS232 Nullmodem Kabel 1,8m € 4,95 1 € 4,95 (MAAR DEZE HEB JE DUS AL ALS HET GOED IS)

      1. Een nulmodem kabel is inderdaad aan beide uiteindens vrouwtje – vrouwtje een D-sub 9pins dus niet. Ik zal eens maandag kijken thuis wat voor text er bij mij op die kabel staat. Lastig hoor :)

 3. Dag Martin010, ik lees dat u het volume regelt met de app (via rs kabel), is dat niet een minder geluidsvriendelijk dan de volume knop van de M12 ? Ik las ooit dat het invloed heeft op de geluidskwaliteit, om die reden staat mijn M51 op fixed volume.

  1. Hoi Fernand, je bediend dus echt de volumeknop van de M12.
   De knop beweegt niet maar je ziet de numeriek van de volume indicatie veranderen. Niet wat je soms ziet dat je het geluid wat je er naar toe stuurt of zend harder maakt.

     1. Dat zou dus werken met ingebouwde BluOs module ook. Ik wacht nog af, ik heb begrepen dat Jaap ene insteekt in zijn M12 en ben benieuwd hoe die gaat ten opzichte van de M50
      Wie weet vervang ik dan mijn M50 en M51 voor de M12, ik gebruik immers nooit de cd afspeelfunctie en rip functie van de M50

      1. Je tablet werkt dan als afstandsbediening. De cd functie gebruik ik nu om mijn cd collectie te rippen, en zal daarna nog sporadisch gebruikt worden. Je hoort wel duidelijk verschil in cd kwaliteit van een cd of cd kwaliteit van Tidal.

    1. Dat gevoel heb ik ook wel een beetje.
     Het beïnvloede toch mijn aankoop in het begin, maar toch de stoute schoenen aangetrokken. En geen spijt hoor ;)

     Mooie is ook dat de cd spoor van een sacd ook geript kan worden, cd’s die met dbpoweramp niet geript konden worden heeft deze speler geen moeite mee.

     Enige wat lastig is om muziek van een externe HD op de M50.2 te krijgen, het lukt wel via de PC maar gaat heel langzaam en kan ze later met de BluOss app niet terug vinden wel de map maar die is dan leeg? Heel vreemd.

      1. Je kan via de computer in de mappen van HD M50.2 komen en hier veranderingen aanbrengen.

       Dat is wel goed geregeld.

     1. Hai Martin, ik heb hem ook maar gekocht en gecombineerd met de M51. Mijn tidal mqa gaat met blauwlampje Tidal mqa tot 96k via spdiv. Draai je op de M12? Voor volume heb ik de rs 232 aangesloten op de M50.2

      1. Hoi Tom,

       Gefeliciteerd met je aankoop, en blij mee ;)
       Ik speel hem via de M12 met een rs232 kabel en heb ook het blauwe lampje en kan via m’n iPad de volume regelen, super handig.
       Alles werkt perfect, moet nog wel Wennen aan het BluOss systeem.

 4. Hoi,
  Door het bezit van diverse Master componenten blijft deze speler maar trekken.
  Na nogmaals doorlezen van deze review toch een paar vragen.

  – MQA, er staat dat om van MQA te kunnen profiteren een rs232 kabel aan te sluiten op de M12. Betekent dat je muziek afspeel via deze kabel of moet er dan toch nog gebruik worden gemaakt van HDMI of coax spdif?

  – l2s, er staat in de handleiding dat I2s (nog) niet voorhanden is via HDMI. Komt dit nog wel? En zo niet is dit een gemis?
  Is I2s wel te vinden op de HDMI module voor de M12?

  – CD, een cd draaien was tijdens de test niet echt handig om te doen, is dat nog steeds zo?

  – las ik nu ook in deze review dat een red book cd wel te rippen is in 24bit 192khz, als je dat zou willen.

  – weergave van cd-hoesjes als je b.v. Tidal afspeel, werkt dit nu al?

  Alvast bedankt voor de info

  Martin

  1. – MQA, er staat dat om van MQA te kunnen profiteren een rs232 kabel aan te sluiten op de M12. Betekent dat je muziek afspeel via deze kabel of moet er dan toch nog gebruik worden gemaakt van HDMI of coax spdif?

   Er gaat GEEN audiosignaal door de RS232-kabel. Je hebt dus alsnog een hdmi- of coax- of optische kabel nodig.

   – l2s, er staat in de handleiding dat I2s (nog) niet voorhanden is via HDMI. Komt dit nog wel? En zo niet is dit een gemis? Is I2s wel te vinden op de HDMI module voor de M12?

   Geen idee of het nog komt. De ‘gewone’ M50 kan het wel met de M51 dac en volgens mij ook met de M12+hdmi-module.

   – CD, een cd draaien was tijdens de test niet echt handig om te doen, is dat nog steeds zo?

   Geen idee… niet meer geprobeerd.

   – las ik nu ook in deze review dat een red book cd wel te rippen is in 24bit 192khz, als je dat zou willen.

   Dat weet ik niet zeker eerlijk gezegd (ik heb de M50.2 niet zelf getest). Maar waarom zou je dat willen? Het biedt geen voordeel, behalve dat je meer ruimte kwijt bent.

   – weergave van cd-hoesjes als je b.v. Tidal afspeel, werkt dit nu al?

   Dat heeft altijd gewerkt hoor. :-).

   1. Hoi Jaap bedankt voor je info.

    Heb de NAD M50.2 nu een paar dagen in bezit. Een super mooie speler en dito geluid.

    Heb een vraagje over MQA.
    Als ik met een RS232 kabel draai zie ik naast het logo MQA een blauw stipje staan en zonder die kabel een groen stipje.
    Wat moet nu wezen?
    Ook raar is dat zonder die RS232 kabel springt mijn M12 op 96khz.

    Des ondanks ik een snelle internet heb (glasvezel) is dat het geluid af en toe wegvalt met Tidal MQA, met cd kwaliteit geen probleem. Kan dat een buffer probleem wezen van de speler?

    Martin.

    1. Dag Martin,

     Blauw of groen is beide een andere ‘status’. Blauw is volledig. Groen is een stadium ervoor. En dat klopt dus ook.

     In the BluOS app, the MQA indicator glows green or blue to indicate that the Player is decoding and playing an MQA stream or file, and denotes provenance to ensure that the sound is identical to that of the source material. It glows blue to indicate it is playing an MQA Studio file, which has either been approved in the studio by the artist/producer or has been verified by the copyright owner.

     Over de stotteringen. Hoe speel je precies? Draadloos of bedraad?

      1. Nog wat zitten klooien en heb mijn hele netwerk opnieuw opgestart en de netgear verdeler er tussenuit gehaald. Heb de RS232 kabel weer aangesloten. Status is nu, drop-outs bijna nul en de MQA heeft een blauwe punt en de M12 geeft 96khz aan.

       Heeft Tidal ook muziek die 192khz is?

       Mijn vorige speler de Auralic Aries Femto klinkt toch niet zo zuiver dan de NAD M50.2 aangesloten via AQ Diamond coaxiaal. Echt een verbetering.

       Zijn jullie niet te streng geweest qua klank met de NAD?

  1. Beste stoommachine. Ik zou netfilters niet direct vergelijken met netwerk-spelers. Ook zonder dac is dit een interessant product. Weliswaar is de doelgroep kleiner als er geen dac in zit, maar er zijn legio liefhebbers die een prachtige converter hebben staan. En voor die doelgroep is een M50(.2) zeker interessant.

 5. Beste Harro, je review zo overziend doe je naar mijn gevoel betere zaken met de aanschaf van de Aurender A10. Weliswaar ruim 1000 euro duurder maar dan heb je ook iets bijzonders inclusief MQA gecertificeerde DAC en preamp. En wil je de CD functie erbij hebben, haak je er via toslink een speler naar keuze aan (CD of multiplayer). Bovendien kun je direct genieten van MQA Master via Tidal, prachtig geïmplementeerd. Het enige wat ik nog niet helemaal begrijp zijn de wisselende samplerates van de MQA Masters, deze variëren van 44.1khz tot 192khz. Dat geldt overigens ook voor b.v. de Mytek Brooklyn DAC, dus het ligt echt aan de Masters van TIDAL. Heb jij daar een verklaring voor?

  1. Hallo Pim. De M50.2 is een hele mooie speler en heeft een paar hele interessante features ten opzichte van een aantal geduchte concurrenten, maar ik vraag me af of deze doorslaggevend genoeg zullen zijn voor de doelgroep die ze willen bereiken.

   Bovenop de aanschafprijs van 4750 Euro komt inderdaad nog een extra investering voor een MQA gecertificeerde DAC of een DAC-preamp. Anders kun je inderdaad niet van de MQA voordelen genieten en in dat geval schiet je ruim boven het investeringsniveau van sommige excellent presterende concurrenten uit. Je conclusie is juist, de A10 is zo’n excellent presterende concurrent. NAD heeft hier beslist een valide strategie achter zitten en wanneer we de fabrikant een beetje denken te kennen zal een en ander zich ergens na een toekomstige firmware aandienen.

   Wat betreft de MQA Masters is eenvoudig uit te leggen. Het maakt niet uit waarin de MQA codering is versleuteld, zolang het maar een lossless bestand betreft. Althans, zo heb ik dit van verschillende importeurs begrepen.

   Zowel 16/44.1 WAV files kunnen dus MQA codering bevatten, maar ook highres bestanden met een grotere bit-breedte en sampling rate. En ondersteunt de speler of DAC geen MQA, dan speelt hij deze bestanden – mits hij de resolutie aankan – toch 100% verliesloos af. Juist dit maakt MQA in mijn beleving zo interessant. Misschien zelfs wel interessant genoeg voor een revival van de compactdisc over een jaar of 20. MQA-CD. Wie weet…

   1. Dag Harro, wat de hardware betreft zijn we het helemaal eens. Wat betreft de MQA Masters moet ik uit eigen ervaring vaststellen dat deze onafhankelijk van de samplerates allemaal 24bit bandbreedte hebben, 16 bit zou m.i. ook tegen de filosofie van het principe zijn. Maar over dit punt heb ik nog wat vragen met toelichting aan Jaap gesteld, vraag maar eens ;) Fijne Paasdagen!

    1. Dag Pim,

     Ik heb het ook nog eens gevraagd. Ik heb als antwoord gekregen dat het om de Master gaat. En de authenticiteit ervan. Niet zozeer de samplingrate. Het kan dus goed een 16 bit / 44,1 kHz-file zijn als dat het origineel is. Dat had ik ook niet verwacht. We gaan zeker dieper graven. In mei zijn we op high-end. Dan proberen we wat meer mensen voor de camera te krijgen.

      1. Ik zie en lees het, dus unfolding en rendering van 16bit/44.1k Redbook naar 24bit/xxxk. Opmerkelijk, ben wel benieuwd hoe dat die oprekking van de bitdiepte plaats vindt… There is more to explore ;-)

      2. Ik denk dat het gewoon 16/44,1 blijft maar dan met correctie van post- en pre-ringing, en nog wat andere truukjes?

       Correctie:

       An MQA CD is a Red Book CD and is 100% compatible with any existing CD player. The audio on the disc is MQA-encoded PCM, and will play back happily without a decoder. In this case, the sound quality is slightly better than a typical CD, because the audio is already de-blurred in the studio. However. if the bitstream is passed to an MQA decoder, it is unfolded to 176kHz (in this case) and rendered to the DAC at 24-bit.
       Read more at http://www.stereophile.com/content/mqa-encoded-cds-yes#tR2zrlm6cexFjUPM.99

     1. Dag Jaap, gelukkig is dat kennelijk ook niet het geval en vindt encoding plaats tot een Hi-Res bestand. Ik ben dan wel benieuwd hoe je 16bit omzet naar 24bit…, waar komt die data vandaan? Rendering is toch een beetje een container begrip…, wordt vervolgd mag ik aannemen ;-)

 6. Hij ziet er prachtig uit, maar voor 4750,- kan ik wel een betere upgrade verzinnen tov M50. Ik zou dan de M51 dac vervangen voor een nóg betere dac en het zou me niet verbazen als ik met die combi dan weer boven het niveau van de M50.2 speel. Echt een gemiste kans van NAD dit. Ik ben benieuwd hoeveel ze er hier van gaan verkopen, en het zou me niet verbazen als ze binnen niet al te lange tijd met een M50.2 light zullen komen, zonder de opslag dus, en wat mij betreft ook zonder de cd functie. Dan kan het stukken betaalbaarder worden en daarmee aantrekkelijker voor een veel grotere groep consumenten.

 7. Hoi Fernand,
  Dit kan ik echt nog niet zeggen. Hopelijk heeft de M12 die ik te leen krijg een bluOss module zodat ik kan vergelijken.

  En ben natuurlijk ook benieuwd in hoeverre de M12 beter is met stereo dan mijn M17.
  Ik gebruik de M17 en de M27 voor surround en de M22 op de front speakers. Ik wil de M12 tussen de M17 en de M22 plaatsen. Dit met HT pass through.

 8. Eindelijk een review over de langverwachten M50.2.
  Nu ik hem zo lees wordt mijn enthousiastme wel getemperd.
  Jammer dat hij geen muziek dvd’s afleest en de HDMI functie schijnt ook nog niet te werken?
  Ook lees ik niks over de streaming kwaliteit met muziekaanbieders zoals spotify en Quobuz.
  Ik denk na dit gelezen te hebben dat ik voor een M12 kiest die samen met mijn Auralic Aries een betere combi vormen.
  De prijs van 4750,- is erg fors en heeft denk ik ook wel te maken dat die ander Master apparaten ook met 500,- en 1000,- voor de M17 omhoog zijn gegaan.

 9. Gezien ik het niet zo heb van ingebouwde harde schijven krijg ik pas echt goesting naar een M12 met ingebouwde Bluesound module gecombineerd met mijn Nas.
  Nog een paar upgrade’s geduld en ik denk dat de M50.2 nog wel zijn 5 sterren zal bekomen.

 10. Gezien ik het niet zo heb van ingebouwde harde schijven krijg ik pas echt goesting naar een M12 met ingebouwde Bluesound module gecombineerd met mijn Nas.
  Nog een paar upgrade’s geduld en ik denk dat de M50.2 nog wel zijn 5 sterren zal bekomen.

Geef een reactie