web analytics

Review NAD M33 all-in-one

Voordelen

 • Totaaloplossing
 • Oogt erg strak
 • Bijzonder fijne sound
 • Uitbreidbaar

Nadelen

 • Geen usb-b mogelijkheid
 • Geen home theatre passthrough
 • Prijs: € 5499

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs
  NAD M33

  Inleiding

  Inhoud

  De Master Series van NAD is het statement van het Britste merk. Toen NAD in 2015 het nieuwe ontwerp uit de doeken deed, was iedereen behoorlijk onder de indruk. Wat een pareltjes! Moderne behuizing, touchscreen, prachtige dual tone accenten: ja… een waar Meesterwerk. Alpha was echter niet van élk apparaat even gecharmeerd qua klank. De M12 heeft uw auteur zelf jaren mee gespeeld… heerlijk apparaat. Maar de M22 en M32 hadden wel hun eigenaardigheden bijvoorbeeld. Hoe staat het met de NAD M33? Is het gewoon een ’32’ met een groot display, of is er meer aan de hand? 

  Volgers van Alpha Audio weten natuurlijk al het antwoord. We hebben het namelijk al een beetje verklapt in onze video van de M33. Het is een bizarre machine. Daar komt het kort op neer. Maar laten we eens kijken wat NAD dan precies heeft veranderd ten opzichte van de M32.

  Purify Eigentakt

  We kunnen eigenlijk wel stellen dat de NAD M33 een totaal ander product is dan de M32. De kast is weliswaar grotendeels gelijk; de versterkertechnologie is anders, de pcb’s zijn anders … en het heeft functies die de M32 niet heeft. Denk aan Dirac-integratie. Wat de M33 heeft ‘gepikt’ van de NAD M10. (Al blijft voor ons de vraag of de M10 wel een échte Master Series is, gezien het uiterlijk… het is meer een Hyper PowerNode ofzo).

  Laten we beginnen met de Eigentakt versterkermodules. U kunt dit zien als de opvolger van nCore. Ook aan de Purify Eigentakt modules heeft Bruno Putzeys meegewerkt. En ja; die zat ook in het ‘nCore’-team. Bij Purify heeft Lars Risbo ook meegeholpen in het ontwerp. Peter Lyngdorf zit ook in het team dat Purify heeft opgericht. Grote namen dus. Overigens maakt Purify ook speaker-units. Wij gokken dat er nog meer uit deze koker gaat komen. (actieve – k*ch – speakers? k*ch…)

  Behalve dus een wezenlijk andere versterker, zien we nog meer opvallende zaken. Denk aan een geïntegreerd BluOS-board voor streaming, HDMI eARC voor connectie met een tv, bluetooth en wifi geïntegreerd én dus Dirac-integratie. Dit werkt gelijk als bij de M10: de complete meting gaat via de Dirac-app die de M33 zelf detecteert en u door de stappen leidt. Kind kan de was doen.

  Nu zijn we altijd van mening dat u beter de basisakoestiek op orde kunt brengen en dan pas aan de slag gaat met actieve room correctie. Dirac werkt prima, maar grove correcties gaan altijd ten koste van de weergave is onze ervaring. Wij adviseren ook niet boven de 200 Hz te corrigeren om niet het stemgebied aan te tasten.

  In- en Uitgangen

  De M33 biedt een heel scala aan aansluitmogelijkheden. Natuurlijk zijn er de analoge ingangen: phono en single ended in. Dan een setje XLR-ingangen en voor wie meer wil aansluiten in de vorm van een eindversterker of subs: er is een tweetal sub-uitgangen en een single-ended pre-out. Helaas geen XLR. Dat zou nog mooier zijn.

  Vervolgens zien we twee coaxiale ingangen, een duo optische ingangen en AES-in. Voor streaming is er de ethernet-ingang voor de BluOS-module. Draadloos kan ook (dual-band). Bluetooth is ook aanwezig. Handig is de eARC hdmi-input. eARC is de opvolger van ARC. eARC biedt meer bandbreedte en ondersteunt ook de nieuwste codecs voor surround. Denk aan Atmos. Al hebben wij geen home-treatre passthrough kunnen vinden… Dat zou wel handig zijn.

  Wie wil uitbreiden: dat kan. Er zijn nog twee MDC-slots beschikbaar. Helaas zien we geen USB-dac module meer. We kunnen ons voorstellen dat dit wel handig is. Wij gebruikten het in de M12 voor de htpc. Dus NAD: komt op met de usb-module én een degelijke home theatre passthrough.

  39 reacties

  1. Bedankt voor de review. De M33 lijkt mij zeer interessant.
   Werkt het met actieve speakers – zoals Dynaudio Xeo 5, alweer 8 jaar oud, dus wellicht een goede reden om te vervangen – of is dit een slechte/onlogische match?

   Idem voor gebruik met een Focal Utopia headphone?

   1. Het is de eindversterker die zo bijzonder is. Natuurlijk is er een pre-out. Maar daar actieve speakers op aansluiten is niet heel logisch idd. Ik zou wellicht een M12 pakken… Of een andere pre-amp zoeken. Wellicht een Metrum Adagio. Voor de Utopia is maar 1 keuze logisch: een high end hoofdtelefoon versterker. Alles minder is gewoon niet goed genoeg.

    1. Beste Jaap, dank voor je reactie. Een duur apparaat van twee dagen oud laat ik echt niet repareren! Gebruiksaanwijzing is alleen Engelstalig en zeer summier en incompleet, bij een dergelijk apparaat mag je toch iets meer verwachten.

    2. Nou, met een Chord DAVE klinkt zo’n Utopia anders ook heel aardig hoor! En je zult er ook wel actieve speakers op aan kunnen sluiten neem ik aan. Hoewel ik over die combi nog nooit iets gehoord/gelezen heb.

      1. Nee, maar samen met de Hugo tt2 wel een alternatief voor een high end hoofdtelefoon versterker. Vraag maar eens aan Stefan Gürtler.
       Ook bij de kleinere dacs van Chord is het hoofdtelefoon gedeelte serieus gebouwd.

    1. Een prachtig apparaat en lang op gewacht. Sinds ruim twee weken in mijn huiskamer. Echter niets dan problemen ermee. Apparaat is zeer instabiel en schakelt zichzelf voortdurend uit. Remedie vaak alleen een koude start. Een nieuw exemplaar kan niet voor februari geleverd worden. Daar komt nog bij dat een fatsoenlijke gebruiksaanwijzing ontbreekt. Kortom: een zeer dure miskoop.

     1. Erg spijtig dat te horen. Wij hebben hem zonder enige problemen kunnen testen. Dus het lijkt erop dat u een ‘maandagmorgen-model’ hebt. Reparatie niet mogelijk? Handleiding staat gewoon online trouwens. Volgens mij ook op de usb-stick.

      1. Beste Jaap, dank voor je reactie. Een duur apparaat van twee dagen oud laat ik echt niet repareren! Gebruiksaanwijzing is alleen Engelstalig en zeer summier en incompleet, bij een dergelijk apparaat mag je toch iets meer verwachten.

   1. Jaap, schat jij in dat de M33 zelfs mijn Kef Blades zou kunnen aansturen?

    Ik begrijp dat hij ook in mono geschakeld kan worden en dat je van 2 M33’s 2 monoblokken kunt maken, mochten ze te weinig power hebben voor mijn Kef Blades (type 1).
    Het geluid is verfijnd genoeg?

     1. Die functioneert nog prima Huite, maar ik hoop ooit eens een zeer goede super geïntegreerde versterker te treffen die mijn Pink Faun streamer, Antelope dac, MBL voorversterker en Hegel H30 eindversterker minimaal kan evenaren bij het aansturen van mijn Kef Blades.
      Het zou het wat simpeler en overzichtelijker maken en het kabeloerwoud drastisch reduceren.
      Mijn vriendin is nu in staat geluid uit de tuner te krijgen, maar om iets te streamen zou ik eerst een heel stappenplan voor haar moeten schrijven :-).

      Zou dat een M33 kunnen zijn, of de darTZeel lhc-208 of de nieuwe McIntosch 12000?

       1. Verder voldoet hij niet aan mijn criteria omdat hij niet de eindversterker en misschien zelfs niet de voorversterker overbodig maakt.

  2. Voor de echt geinteresseerde: dit mooie monster wordt uitgebreid getest en beschreven in de Stereophile van oktober 2020. De moeite om te lezen.

   Muzikale groet met Tord Gustavsen Trio, The Ground, ECM, Qobuz high res 24/96. Mooooiiiii

  3. Fijne review. Ik word daar wel hebberig van.
   2 vragen:
   – Ik gebruik op de M12 een ingang met fixed volume control op 0 dB als ht pass through. Werkt prima. Dat kan op de M33 dus niet?
   – Hou verhoudt zich het vv gedeelte man de M33 t.o.v de M12.

  4. Vreemd dat ze gestopt zijn met het leveren van de NAD DD USB2.0 mdc module (of een opvolger). Ik heb er nog een te pakken gekregen in een outlet en die werkt zonder probleem in een NAD C368.

   Zou zomaar kunnen dat als je de module uit de M12 in de M33 steekt, hij gewoon wordt ondersteund :) …

  Geef een reactie