Home Review NAD M32 geïntegreerde versterker

Review NAD M32 geïntegreerde versterker

32

Voordelen

  • Modulair
  • Erg fraaie behuizing
  • Allround

Nadelen

  • Stereobeeld is wat klein

Prijs: € 4750

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
NAD M32 versterker

Modulair

NAD heeft met de M32 geen M12 + een M22 gemaakt. Het is écht een ander ontwerp, waarbij natuurlijk wel delen van de M12 zijn gebruikt. Al maakt het DDFA-principe het niet echt gemakkelijk om delen aan elkaar te knopen. Het is een ‘direct digital’ signaalpad. Dus de diverse bronnen gaan in feite direct de Zetex-chip in. Bij de M32 is de chip die uitstuurt dus anders dan bij de M32. Logisch: bij de M12 gaat er een lijnsignaal uit. Bij de M32 gaat het om twee keer 150 watt in 8 of 4 Ohm. Piekvermogen ligt hoger overigens.

MDC

Wat gelijk is aan de M12 en M32 is het modulaire gedeelte. Er is ruimte voor vier MDC-modules. Wij hebben de NAD M32 met een BluOS-module en een digital input-board gekregen (coax, optisch en XLR). Handig, want zo kunnen we direct streamen en eventueel andere bronnen gebruiken. Denk aan de M50 die we later ter vergelijk inzetten.

Wie graag ook analoog speelt: ook dat kan. Er zijn zowel lijningangen voor gewone bronnen als phono beschikbaar. Net als een pre-out die ook als sub-uit in te zetten is. USB? Jep… zit er ook op. Domotica? Geen probleem; er is een RS232 poort voor talloze systemen. Net als een IR-ingang en een trigger in- en uitgang.

Bedienen

Bedienen gaat ofwel met de – erg strakke – afstandsbediening of via het soms wat nukkige touchscreen. Kom op, NAD: even werk van maken in de volgende versies. Niet dat we het vaak gebruiken, maar en moet toch een beter touch-screen zijn op de markt? Via het scherm zijn alle instellingen gemakkelijk te vinden. Een belangrijke is de impedantie-instelling voor uw luidsprekers. Wij hebben Focal Sopra’s en stellen de M32 daarom in op 8 Ohm. Het verschil is goed hoorbaar! Het laag is strakker en het geheel komt net wat meer los. Kortom: zeker even goed voor zitten.

Verder vindt u hier alle instellingen voor equalizing, sub-instellingen, input-namen, et cetera. Handig is dat u ingangen ook kunt uitzetten als u ze niet gebruikt. Dat scheelt weer zoeken.

Winkels met NAD

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084GG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

32 REACTIES

  1. Iemand ideeën?

    Ik zoek een vervanger voor mijn HegelH160. Deze gebruik ik als stereoversterker, maar ik maak ook dankbaar gebruik van de zogenaamde home theater ingang. Op deze manier kan ik ook van surround geluid genieten. Nu heb ik in jullie reviews veel lovende woorden gelezen over de NADM12. Maar kan ik dan via een aansluiting nog wel gebruik maken van mijn surround?

    De NADM32 is ook een oplossing maar zou qua prestaties onder doen ten opzichte van de M12. Voor andere merken sta ik qua ideeën en voorstellen ook open. Alvast dank voor het meedenken.

  2. Is het dan niet een idee om de m12 aan te schaffen en die te combineren met bv een eindversterker van NAD die ik al heb staan, de C272 of eventueel de nieuwere C275 bee.dit omdat de M22 ook niet uitblinkt in een breed stereo beeld volgens jullie recentie. Of doe ik met een dergelijke combi de m12 veel tekort.

  3. Ik ben helemaal niet dol op digitale versterkers. Wel heb ik 4 digitale versterkers beluisterd, en ik bezit er zelf 3.
    Dat zullen ook de enige blijven ook. Al ga ik een beetje vals spelen dat 1 digitale versterker gewoon uitstekend is. Er komen dus steeds meer erbij die wel goed zijn. Straks zijn digitale versterkers net zo’n uitblinkers als A/B klasse systemen.
    Met buizen ben ik niet bekend, met maar 1 luistersessie ooit.

  4. Het personeel van een landelijke keten was razend enthousiast over deze versterker, ikzelf hoorde nauwelijks verschil met een versterker die iets meer dan een derde koste…….Voor een GROOT en BREED beeld kom je automatisch uit bij een buizenversterker. Die heb ik nu dus ook, voor mij geen transistor versterkers meer.

  5. Zolang mensen niet weten en begrijpen hoe geluid werkt en wat de eigenschappen van geluid zijn zul je nooit audio kunnen begrijpen en kunnen sturen. Een mens kan geluid in een 3-dimensionaal spectrum waarnemen. Maar…ga je kijken naar de feiten dan zie je dat 99% van alle producten in de audio 2-dimensionaal zijn. Dat heeft niks met smaak te maken, dat is een feit wat helaas de werkelijkheid is. De meeste audio producten kunnen niet of nauwelijks diepte weergeven. Een NAD is helaas ook een 2-dimensionaal product. Maar los van de stage die een versterker kan opbouwen is er een veel groter probleem anno 2018. De meeste versterkers en bij digitale bronnen is dit probleem nog veel groter. En dat is het feit (opnieuw heeft ook dit niks met smaak te maken) dat de diversiteit (gelaagdheid) in klank heel klein en beperkt is. Diversiteit is het belangrijkste aspect in geluid en ook in muziek wat de emotie bij de mens doet ontstaan. Wanneer dit aspect beperkt is, verlies je feitelijk (en ook hier heeft het niks met smaak te maken) heel vele emotie en ook informatie die wel op de opname staat. Mensen moeten leren beginnen bij de essentie. En dat is muziek. Wanneer je muziek niet begrijpt en kunt lezen zul je nooit audio kunnen begrijpen en kunnen uitoefenen.

  6. Ah! Op deze review zat ik te wachten. De looks en modulariteit spreken me enorm aan.

    Ik was erg benieuwd naar de sound, waarover je schrijft: ‘stand alone is de NAD M32 geen koning stereobeeld. De diepte en breedte die we horen is aardig, maar niet klasse-overstijgend.’

    Mmmm….Maar is een mooi, diep, breed (en een geraffineerd) stereobeeld niet een van de belangrijkste eigenschappen van een versterker? Tenminste voor mij wel.

    Ik neig naar de mening van fernand; ‘te zwak voor het uitstervend ras en te duur voor de starters’

    • Ik vind imaging ook erg belangrijk. Maar weet wel dat héél veel versterkers geen koning stereobeeld zijn (naar mijn mening). Kijk naar Rotel… Denon…. Marantz… de instap AVM’s….Etc… allemaal metertje voor en achter de speakers. Niet meer… Deze M32 gaat iets verder dan dat. Maar niet heel veel als we eerlijk zijn. Wel speelt het qua detail, verfijning, souplesse en klankbeeld op hoog niveau.

  7. Wat een mooie ‘totaaloplossing’, al denk ik dat die enerzijds voor menig audio fanaten net iets te zwak zal bevonden worden en anderzijds voor de starters wat te duur zal bevonden worden en al zeker als de streaming mogelijkheid er nog eens bijgevoegd moet worden, en laat dat nu precies hun hoofdeis zijn voor hun eerste stereo setje, geen kosten aan cd speler, alleen Spotify en hupsakee klaar is kees.
    Als ik de vraag krijg van familie, vrienden, koppels, samenwonenden, gehuwden wat te kopen en prijs om muziek van het internet te kunnen spelen en ik vermeld voorzichtig iets met een prijs van om en bij de 2000€ vallen de monden open …… amai zeg, daar kopen we elk een deftige smartphone van … slik, zucht, tegenwoordig is het meest voor de hand liggende antwoord (verdediging) … ik hoor het verschil toch niet.
    Tja, Jaap, en alle lezers , we zijn een uitstervend ras.
    Het moet gezegd, Nad brengt toch regelmatig prachtige dingen uit en altijd met een zeer opmerkelijk prijs/kwaliteit verhouding, de 4 sterren voor deze M32 is zeker een juiste beoordeling.
    Ik onthou uit het review vooral het resultaat met de M50 aangesloten op deze M32, als je die hebt, houden. (tenzij je hem misschien wilt vervangen met een M50.2)

  8. Dat vind ik echt een goeie, Jaap!! Maar als je er vijf hebt moet je ze ook durven uitdelen, vind ik. What HiFi heeft heeft veel macht en kunnen derhalve scherper zijn in hun beoordelingen, al vind ik hun mening lang niet altijd correct en zijn vooral gestoeld op hun eigen voorkeuren. Lees hun review bv, maar eens over de Oppo Sonica, die is echt gekleurd om het nog voorzichtig uit te drukken, Nee, geef mij dan maar Alpha Audio.

×