web analytics

Review NAD M32 geïntegreerde versterker

Voordelen

 • Modulair
 • Erg fraaie behuizing
 • Allround

Nadelen

 • Stereobeeld is wat klein
 • Prijs: € 4750

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  NAD M32 versterker

  Modulair

  NAD heeft met de M32 geen M12 + een M22 gemaakt. Het is écht een ander ontwerp, waarbij natuurlijk wel delen van de M12 zijn gebruikt. Al maakt het DDFA-principe het niet echt gemakkelijk om delen aan elkaar te knopen. Het is een ‘direct digital’ signaalpad. Dus de diverse bronnen gaan in feite direct de Zetex-chip in. Bij de M32 is de chip die uitstuurt dus anders dan bij de M32. Logisch: bij de M12 gaat er een lijnsignaal uit. Bij de M32 gaat het om twee keer 150 watt in 8 of 4 Ohm. Piekvermogen ligt hoger overigens.

  MDC

  Wat gelijk is aan de M12 en M32 is het modulaire gedeelte. Er is ruimte voor vier MDC-modules. Wij hebben de NAD M32 met een BluOS-module en een digital input-board gekregen (coax, optisch en XLR). Handig, want zo kunnen we direct streamen en eventueel andere bronnen gebruiken. Denk aan de M50 die we later ter vergelijk inzetten.

  Wie graag ook analoog speelt: ook dat kan. Er zijn zowel lijningangen voor gewone bronnen als phono beschikbaar. Net als een pre-out die ook als sub-uit in te zetten is. USB? Jep… zit er ook op. Domotica? Geen probleem; er is een RS232 poort voor talloze systemen. Net als een IR-ingang en een trigger in- en uitgang.

  Bedienen

  Bedienen gaat ofwel met de – erg strakke – afstandsbediening of via het soms wat nukkige touchscreen. Kom op, NAD: even werk van maken in de volgende versies. Niet dat we het vaak gebruiken, maar en moet toch een beter touch-screen zijn op de markt? Via het scherm zijn alle instellingen gemakkelijk te vinden. Een belangrijke is de impedantie-instelling voor uw luidsprekers. Wij hebben Focal Sopra’s en stellen de M32 daarom in op 8 Ohm. Het verschil is goed hoorbaar! Het laag is strakker en het geheel komt net wat meer los. Kortom: zeker even goed voor zitten.

  Verder vindt u hier alle instellingen voor equalizing, sub-instellingen, input-namen, et cetera. Handig is dat u ingangen ook kunt uitzetten als u ze niet gebruikt. Dat scheelt weer zoeken.

  Gerelateerde berichten

  NAD C338 - C558 - Zensor 3

  Review NAD C338 – NAD C558 – DALI Zensor 3

  Modulair Inhoud 1. Inleiding2. Modulair3. De test set-up4. De Sound5. Concluderend / Voor wie6. Specificaties NAD M32ReactiesEen complete set voor 1700 euro. Een set met bluetooth, digitale ingangen, chromecast, analoge inputs én een platenspeler… voor 1700 euro. Is het mogelijk? Ja: het kan. Wij testen een set die opgebouwd is met een NAD C338, NAD […]

  Hegel H590

  Review Hegel H590 geïntegreerde versterker

  Modulair Inhoud 1. Inleiding2. Modulair3. De test set-up4. De Sound5. Concluderend / Voor wie6. Specificaties NAD M32ReactiesGeïntegreerde versterkers… slecht, toch? Want er wordt een voeding gedeeld. En er is allerhande straling… strooivelden en andere problemen. Kortom: mijden als de pest. Of is het toch wel anders anno 2019? We hebben al wat pareltjes in handen […]

  32 reacties

  1. Iemand ideeën?

   Ik zoek een vervanger voor mijn HegelH160. Deze gebruik ik als stereoversterker, maar ik maak ook dankbaar gebruik van de zogenaamde home theater ingang. Op deze manier kan ik ook van surround geluid genieten. Nu heb ik in jullie reviews veel lovende woorden gelezen over de NADM12. Maar kan ik dan via een aansluiting nog wel gebruik maken van mijn surround?

   De NADM32 is ook een oplossing maar zou qua prestaties onder doen ten opzichte van de M12. Voor andere merken sta ik qua ideeën en voorstellen ook open. Alvast dank voor het meedenken.

  2. Is het dan niet een idee om de m12 aan te schaffen en die te combineren met bv een eindversterker van NAD die ik al heb staan, de C272 of eventueel de nieuwere C275 bee.dit omdat de M22 ook niet uitblinkt in een breed stereo beeld volgens jullie recentie. Of doe ik met een dergelijke combi de m12 veel tekort.

    1. Klopt het is dan de bedoeling de m12 met bluesound module aan te schaffen. ik wil dan eerst spelen met de rest van mijn oude set de C272 als eind versterker en de quad 22 l als luidspreker. Later als ik weer wat gespaard heb :) zou ik dan de eindversterker upgraden naar de C275 en luidsprekers bv vervangen door een paar martin logan uit het instap segment.

  3. Ik ben helemaal niet dol op digitale versterkers. Wel heb ik 4 digitale versterkers beluisterd, en ik bezit er zelf 3.
   Dat zullen ook de enige blijven ook. Al ga ik een beetje vals spelen dat 1 digitale versterker gewoon uitstekend is. Er komen dus steeds meer erbij die wel goed zijn. Straks zijn digitale versterkers net zo’n uitblinkers als A/B klasse systemen.
   Met buizen ben ik niet bekend, met maar 1 luistersessie ooit.

  4. Nee dit nieuws is diverse keren bevestigd door dezelfde persoon. Anders had ik het niet gezegd. Los daarvan ken ik ook verhalen van journalisten die ook spullen gratis kregen en dan een review schreven. Ik heb ze gelezen, die waren enorm gekleurd.

  5. Het personeel van een landelijke keten was razend enthousiast over deze versterker, ikzelf hoorde nauwelijks verschil met een versterker die iets meer dan een derde koste…….Voor een GROOT en BREED beeld kom je automatisch uit bij een buizenversterker. Die heb ik nu dus ook, voor mij geen transistor versterkers meer.

   1. Beste Luister,

    Dat is natuurlijk ongelooflijke onzin. Er zijn genoeg transistor-versterkers met een groot stereobeeld. Net als dat er genoeg buizenversterkers zijn met een plat stereobeeld.

    Ik draai thuis met de M12 en op de redactie met een Pass Labs XP12 en een Dion Audio T92 (buizen). De XP12 en M12 zijn beide transistor. Beide uitstekende prestaties op gebied van imaging.

    Alpha Audio is géén platform voor niet-onderbouwde uitspraken. Kortom: bij een volgende reactie graag ofwel onderbouwen, ofwel geen harde uitspraken doen.

    1. “Alpha Audio is géén platform voor niet-onderbouwde uitspraken.”

     Doet mij denken aan die fameuze uitlating van Karl Popper over Adler.
     Ik citeer:
     “As for Adler, I was much impressed by a personal experience. Once, in 1919, I reported to him a case which to me did not seem particularly Adlerian, but which he found no difficulty in analyzing in terms of his theory of inferiority feelings, although he had not even seen the child. Slightly shocked, I asked him how he could be so sure. “Because of my thousandfold experience,” he replied; whereupon I could not help saying: “And with this new case, I suppose, your experience has become thousand-and-one-fold.”

   2. Volgens mij heb jij last van een zekere mate van tunnel-visie, met deze niet onderbouwde stellingname. Maar troost je, je bent beslist niet de enige en zeker ook niet de laatste.

  6. Zolang mensen niet weten en begrijpen hoe geluid werkt en wat de eigenschappen van geluid zijn zul je nooit audio kunnen begrijpen en kunnen sturen. Een mens kan geluid in een 3-dimensionaal spectrum waarnemen. Maar…ga je kijken naar de feiten dan zie je dat 99% van alle producten in de audio 2-dimensionaal zijn. Dat heeft niks met smaak te maken, dat is een feit wat helaas de werkelijkheid is. De meeste audio producten kunnen niet of nauwelijks diepte weergeven. Een NAD is helaas ook een 2-dimensionaal product. Maar los van de stage die een versterker kan opbouwen is er een veel groter probleem anno 2018. De meeste versterkers en bij digitale bronnen is dit probleem nog veel groter. En dat is het feit (opnieuw heeft ook dit niks met smaak te maken) dat de diversiteit (gelaagdheid) in klank heel klein en beperkt is. Diversiteit is het belangrijkste aspect in geluid en ook in muziek wat de emotie bij de mens doet ontstaan. Wanneer dit aspect beperkt is, verlies je feitelijk (en ook hier heeft het niks met smaak te maken) heel vele emotie en ook informatie die wel op de opname staat. Mensen moeten leren beginnen bij de essentie. En dat is muziek. Wanneer je muziek niet begrijpt en kunt lezen zul je nooit audio kunnen begrijpen en kunnen uitoefenen.

  7. Ah! Op deze review zat ik te wachten. De looks en modulariteit spreken me enorm aan.

   Ik was erg benieuwd naar de sound, waarover je schrijft: ‘stand alone is de NAD M32 geen koning stereobeeld. De diepte en breedte die we horen is aardig, maar niet klasse-overstijgend.’

   Mmmm….Maar is een mooi, diep, breed (en een geraffineerd) stereobeeld niet een van de belangrijkste eigenschappen van een versterker? Tenminste voor mij wel.

   Ik neig naar de mening van fernand; ‘te zwak voor het uitstervend ras en te duur voor de starters’

   1. Ik vind imaging ook erg belangrijk. Maar weet wel dat héél veel versterkers geen koning stereobeeld zijn (naar mijn mening). Kijk naar Rotel… Denon…. Marantz… de instap AVM’s….Etc… allemaal metertje voor en achter de speakers. Niet meer… Deze M32 gaat iets verder dan dat. Maar niet heel veel als we eerlijk zijn. Wel speelt het qua detail, verfijning, souplesse en klankbeeld op hoog niveau.

  8. Heb je deze kunnen vergelijken met de C390DD? Qua specificaties lijkt hij vrijwel overeen te komen: zelfde techniek, zelfde vermogen, verschil lijkt mij vooral een fancier uiterlijk (en veel hogere prijs). Of heb ik dit mis en heeft de M32 echt een veel beter klankbeeld?

   1. We hebben ze niet naast elkaar gezet. Maar als je goed leest maken we een vergelijk met de C390DD. En ook in de video halen we hem aan… Al trekken we daar nog geen conclusies.

    De M12 is beduidend beter dan de C390DD. De M12 is minder lastig te combineren en is stabiel tot 2 Ohm.

  9. Wat een mooie ‘totaaloplossing’, al denk ik dat die enerzijds voor menig audio fanaten net iets te zwak zal bevonden worden en anderzijds voor de starters wat te duur zal bevonden worden en al zeker als de streaming mogelijkheid er nog eens bijgevoegd moet worden, en laat dat nu precies hun hoofdeis zijn voor hun eerste stereo setje, geen kosten aan cd speler, alleen Spotify en hupsakee klaar is kees.
   Als ik de vraag krijg van familie, vrienden, koppels, samenwonenden, gehuwden wat te kopen en prijs om muziek van het internet te kunnen spelen en ik vermeld voorzichtig iets met een prijs van om en bij de 2000€ vallen de monden open …… amai zeg, daar kopen we elk een deftige smartphone van … slik, zucht, tegenwoordig is het meest voor de hand liggende antwoord (verdediging) … ik hoor het verschil toch niet.
   Tja, Jaap, en alle lezers , we zijn een uitstervend ras.
   Het moet gezegd, Nad brengt toch regelmatig prachtige dingen uit en altijd met een zeer opmerkelijk prijs/kwaliteit verhouding, de 4 sterren voor deze M32 is zeker een juiste beoordeling.
   Ik onthou uit het review vooral het resultaat met de M50 aangesloten op deze M32, als je die hebt, houden. (tenzij je hem misschien wilt vervangen met een M50.2)

  10. Dat vind ik echt een goeie, Jaap!! Maar als je er vijf hebt moet je ze ook durven uitdelen, vind ik. What HiFi heeft heeft veel macht en kunnen derhalve scherper zijn in hun beoordelingen, al vind ik hun mening lang niet altijd correct en zijn vooral gestoeld op hun eigen voorkeuren. Lees hun review bv, maar eens over de Oppo Sonica, die is echt gekleurd om het nog voorzichtig uit te drukken, Nee, geef mij dan maar Alpha Audio.

    1. Ja heel goed dus, Jaap, maar niet uitmuntend. Je moet dus echt op dit apparaat vallen om bepaalde functionele redenen, wil het een aankoop worden voor dat bedrag.

      1. Helaas krijg je daar 5 sterren wanneer je een bedrag van 4 0000 betaald. Deze informatie komt van iemand die bij een fabrikant werkt die aanwezig was bij de bespreking ervan in Engeland. Veel reviews zijn tegenwoordig betaald. En daarmee krijgen consumenten een vertekend beeld van de werkelijkheid. En dat is best een trieste gedachte.

       1. Inderdaad, als dat zo is, maar je moet het wel kunnen staven. dunkt me. Van horen zeggen is niet goed genoeg. Mogelijk is dit dus ook nepnieuws.

  Geef een reactie