web analytics

Review NAD M10 all-in-one

Prijs: € 2999

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs

Conclusie

De NAD M10 is een compacte, veelzijdige krachtpatser. Stand alone zal hij alles bieden wat de moderne liefhebber zoekt. Wij treffen alle in- en uitgangen aan die we nodig hebben. De enige die mist, is een phono-input. Maar ja: wie graag platen speelt, kan een phono-trapje aanschaffen en gebruik maken van de analoge ingang.

Dirac

Inhoud

Een interessant punt van de M10 is dat ze de software van Dirac. Deze software kan tot op zekere hoogte akoestische problemen in de luisterruimte oplossen. Ook kan het impulsgedrag van het systeem in positieve zin optimaliseren.

Geen vervanging

Nu vinden we dit soort geavanceerde, DSP-gestuurde, actieve correctiesystemen een prima ontwikkeling. Wat echter héél belangrijk is om te beseffen, is dat het geen vervanger is voor goede akoestiek. Een systeem als Dirac kan namelijk géén reflecties corrigeren. Een reflectie is een reflectie. Je kan een notch-filter op die specifieke frequentie toepassen, maar dan filtert het systeem ook cruciale informatie weg.

Wij hebben de afgelopen tijd zeer veel tijd en energie gestopt in onze akoestiek. Dit om overduidelijke redenen; wij kunnen niet serieus testen als we geen goede ruimte hebben. Als we Dirac aan het werk zetten, zien we gelukkig al een zeer nette curve. Er is dus niet zoveel te corrigeren, behalve een klein bultje in het laaggebied. En een minimaal dipje rond 100 Hz. Beide zijn al op te lossen met een beetje herplaatsing van de luidspreker, schatten we in. Maar we gaan het in dit geval door Dirac laten doen.

Het stappenplan van Dirac is overigens kinderlijk eenvoudig. Download de app en volg de stappen; de App vindt de M10 namelijk vanzelf. Neem wel de tijd voor het inmeten. Inmeten duurt ongeveer 10 minuten. Ow: en een paar oordoppen is wenselijk… wij worden wel wat doof van de sweeps…

Luisteren

Als we vervolgens gaan luisteren, horen we eerlijk gezegd niet heel veel verschil tussen wel en niet Dirac. Logisch: Dirac hoeft niet heel veel te doen in onze ruimte. Echter: wel vinden we het een tikkie klinisch met het filter aan. Wij prefereren eerlijk gezegd de NAD M10 puur… dat geeft wat meer ‘schwung’, lucht en ruimte in de weergave.

Nu zullen de Dirac Fans al direct met de vinger in de lucht gaan en vermelden dat de curve te tweaken is en dat deze Dirac-licentie maar tot 500 Hz gaat… Impulsrespons-correcties… etc… Ja: allemaal waar. De curve ís te tweaken. En ja: deze correctie stopt bij 500 Hz. Maarrr… wij zijn sowieso van mening – hoe goed het systeem ook is – dat u niet moet corrigeren boven de 200 / 300 Hz. Dat gaat bijna altijd ten koste van transparantie, detail en – met gebrek aan een beter woord – muzikaliteit. De meeste problemen zitten daarbij ook bijna altijd in het laaggebied. Check onze meting maar. Boven de 300 Hz is de meting nagenoeg vlak. En dat is hij altijd wel geweest.

Nu kan Dirac in andere gevallen wellicht wél een positieve invloed hebben. Er zullen genoeg ruimtes zijn met vervelende laagproblemen. En ja: dan kan Dirac zeker helpen. Kortom: gewoon lekker meten en proberen. Baat het niet, schaadt het niet, want het kan ook uit.

We gaan verder

Maar goed: we luisteren verder zonder Dirac. En dat bevalt ons uitstekend in combinatie met de Focal Sopra No1. De match komt vriendelijk over. De M10 houdt opvallend veel grip op deze forse monitor-speakers. We horen absoluut geen gerommel of compressie. En dat is knap, gezien de belasting en de grootte van onze ruimte. Kortom: het is een zeer capabel systeem!

Opvallend is dat de NAD M10 anders getuned is dan de M32. De M32 klinkt wat afstandelijker en – lijkt wel – iets minder energiek dan de M10. In ieder geval is de match op onze Focals met de M10 wat prettiger. We worden wat meer in de muziek getrokken. En dat voor 2000 euro minder dan de M32. Zo ziet u maar!.

Koning All-in-One?

Is het daarmee dé all-in-one? In termen van veelzijdigheid en balans komt hij bijzonder hoog op de lijst. Geen twijfel. De markt van all-in-one’s groeit echter explosief. En de concurrentie is bikkelhard aan het worden. Denk aan NAIM, Hegel, Linn…. AVM… We moeten maar weer eens een shootout plannen. Dat kan zomaar een strijd der Titanen gaan worden!

Gerelateerde berichten

Review Yamaha Vinyl 500 – Meer dan analoog genot

Dirac InhoudDe langspeelplaat is weer helemaal terug van weggeweest. Naast de doorgewinterde muziekliefhebber valt vooral de jongere generatie massaal voor het zwarte vinyl. Yamaha komt deze groep tegemoet met haar betaalbare Yamaha MusicCast Vinyl 500 draaitafel, maar hoe is het gesteld met de kwaliteit? Voor Alpha Audio het moment om een stapeltje zwart nostalgie van […]

Cocktail Audio X30

Review Cocktail Audio X30

Dirac InhoudEen digitale streamer, CD-ripper, krachtige versterker, digitale- en FM-tuner, professionele digitale uitgangen, een high end Burr-Brown DAC. En dat alles in één apparaat, voor nog geen duizend euro. Is dat te mooi om waar te zijn?

7 reacties

 1. Lijkt me een prima all-in one.
  Zeker toen ik een week of drie geleden in een audiowinkel stond om een tweedehands C375BEE te kopen die net verkocht was aan een ander. De verkoper liet mij een Arcam horen die volgens hem beter is dan die peperdure NAD M32 of dergelijke type. Na drie minuten wist ik al dat die Arcam niet op kon tegen notabene een digitale NAD uit China, en die drie duizend euro meer kost het waard is om te besteden.
  De X factor in het geluid is wat ik mis bij de concurrenten.

  Voor NAD natuurlijk fijn dat er een kerel in Nederland zit die hun audio wel kan waarderen.

 2. Vriendelijk, grip, capabel.. einde review.

  De rest is een feature opsomming en een excuus waarom jullie de unique selling point (dirac) niet konden testen.

  Beetje mager, ik had iets meer verwacht na de teaser van vorige week.

  1. De meerwaarde van de M2 zou in de Dirac zitten, zou je verwachten. Dat komt er in deze review niet uit, in tegendeel. Ik denk dat veel luisteraars toch in de woonkamer of althans niet drastisch akoestisch aangepaste ruimte luisteren. Klinkt de M2 dan ook klinisch of is Dirac dan een echte meerwaarde?

   1. U bedoelt de M10…? Dirac kán een meerwaarde bieden. Maar het afhankelijk van de situatie. Is de ruimte echt matig, dan is een set met dirac een betere keuze. Is de ruimte wel prima, dan niet schatten wij in.

Geef een reactie