web analytics

Review NAD M10 all-in-one

Voordelen

 • Lekker compact
 • Mooi gemaakt
 • Fijn scherm
 • Heel veelijzijdig

Nadelen

 • Dirac kan voor verwarring zorgen
 • Geen phono-input
 • Prijs: € 2999

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Klank
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  New Acoustic Dimension… In dit geval gaat dat zeker op, want de nieuwe NAD M10 krijgt standaard Dirac mee. Voor wie geen idee heeft, wat Dirac inhoudt: het gaat om actieve room correctie software. Dat geeft de NAD M10 dus de mogelijkheid om met behulp van een meegeleverde microfoon ‘foutjes’ in de kamerakoestiek te corrigeren. Nu al geïnteresseerd? En er is meer…. 

  De NAD M10 is een enorm compleet product. Dusdanig compleet dat u alleen nog een paar luidsprekers nodig hebt om tot een zéér complete luisterervaring te komen.

  Streamen? Geen probleem met BluOS (Bluesound). Digitale ingangen? Present! Coax, optisch en hdmi-arc zitten achterop. Analogen ingangen? Present! Twee keer cinch is voor handen. En dan is er nog bluetooth en usb. Wilt u later graag nog een subwoofer of een andere eindversterker toevoegen? Ook dat is mogelijk. Kortom: zéér compleet. Het enige dat wij nog missen is een phono-stage. Anno nu toch wel leuk.

  Het gevaar…

  Echter, zoals we wel vaker hebben aangegeven – hebt u héél vaak te maken met compromissen als het om all-in-one producten gaat. Al die functies (denk aan: d/a-converters, eindversterkers, streamers, analoge ingangen, antennes voor wifi, bluetooth en in dit geval ook een hdmi-board) moeten één voeding delen. Ruis van het ene board, kan overspringen naar andere componenten.

  Nu heeft NAD uiteraard enorm zijn best gedaan om dat te minimaliseren. Logisch: het is een Master-series product, wat wil zeggen dat het een premium-product is. Echter: het is géén M32, wat gericht is op de purist. Het is een product, gericht op de ‘jongere’ gebruiker die gemak en kwaliteit zoekt in één product. Geen stapels… gewoon één kastje, speakers eraan: klaar.

  Als we de NAD M10 even open schroeven, zien we dat het kastje echt nokje vol zit. Bovenop zien we de sturingsprint met de Cortex A9 processer (onder het koelblokje) en geheugen (rechts ernaast), de Sabre 9028-dac (onder het kabeltje dat over de print loopt) en de input-print (daar weer achter). Daaronder zit de voeding en de welbekende nCore eindtrap. De eindversterker kan 160 watt in 8 Ohm leveren en zo’n 300 watt in 4 Ohm. Continu vermogen is 100 watt. Dat is echt ruim voldoende voor een serieuze luidspreker.

  HyperNode?

  Als u goed kijkt naar de M10, heeft het technisch en qua positionering veel weg van een PowerNode 2i op steroïden. Een soort HyperNode… Immers: het is géén M32 op dieet. De M10 is namelijk niet modulair en is qua design wezenlijk anders. Al heeft de PowerNode 2i geen display. Echter: functioneel komt de M10 véél meer overeen met de PowerNode 2i dan met de M32, die overigens een BluOS-module nodig heeft om überhaupt te kunnen streamen.

  Gerelateerde berichten

  Paradigm PW AMP

  Video Paradigm PW Amp

  Inleiding InhoudWe hebben van Paradigm de PW Amp op de redactie gekregen. Een interessant apparaatje waar we al in Canada kennis mee hebben gemaakt. De PW Amp is een streamer op basis van DTS Play-Fi. Een relatief nieuw systeem waar alle fabrikanten mee aan de slag kunnen gaan. Kortom: verwacht meer van dit platform!

  Review Yamaha WXC-50 streamer voorversterker

  Inleiding InhoudIn het voorjaar van 2016 kondigt Yamaha een groot aantal nieuwe producten aan binnen het Yamaha MusicCast ecosysteem. Tijdens de X-FI 2016 vraagt het bedrijf ons om de Yamaha WXC-50 eens ‘audiofiel’ aan de tand te voelen. Wij nemen dit aanbod graag van Yamaha aan.

  9 reacties

  1. Fantastische review Jaap, deel de zelfde mening inzake akoestiek aanpassing
   Dirac is slim, maar heeft ‘n nadeel “Sweetspot”
   Sweetspot kom je (publiek) niet tegen in het https://www.concertgebouw.nl/

   Had op deze site (nu onvindbaar) ‘n artikel gelezen over https://dekennisvannu.nl/site/artikel/Akoestische-geheimen/7170

   Wat heb je zelf gebruikt aan apparatuur om de akoestiek te meten?
   Wat is trouwens de vrije ruimte, achter de Focal’s Sopra #1?
   En hebben deze Sopra’ s minder vrije ruimte nodig dan de QUAD’S 2812?

   Met vriendelijke groet van DE muziekliefhebber

   1. Zal mezelf maar antwoord geven, DIRAC gaat ongewenste reflecties tegen, waardoor bepaalde frequenties niet worden versterkt.

    DIRAC kan onmogelijk de reflecties/galm verminderen in een badkamer.
    De akoestiek van ‘n goeie concertzaal, kun je in de huiskamer/salon alleen maar mogelijk maken, indien het plafond 6 mtr of hoger is.
    En dan wordt het echt zoeken naar de juiste bekleding, van alles (plafond/vloer en wanden).
    Ik bedoel met goede akoestiek ‘n ruimte zonder Sweetspot, maar alleen al de plaatsing van de speakers, die een gelijkbenige driehoek moeten vormen met de luisteraar.
    Toont aan dat de perfecte (concertzaal) akoestiek een utopie is.

    Nog fff over de plaatsing van de Focal’s, liever de afstand voorzijde Sopra en de achterwand.
    Waarschijnlijk nemen zij in de lengte net zoveel ruimte in als de ESL’S
    niet in de breedte, de Sopra is tenslotte veel smaller.

  2. Lijkt me een prima all-in one.
   Zeker toen ik een week of drie geleden in een audiowinkel stond om een tweedehands C375BEE te kopen die net verkocht was aan een ander. De verkoper liet mij een Arcam horen die volgens hem beter is dan die peperdure NAD M32 of dergelijke type. Na drie minuten wist ik al dat die Arcam niet op kon tegen notabene een digitale NAD uit China, en die drie duizend euro meer kost het waard is om te besteden.
   De X factor in het geluid is wat ik mis bij de concurrenten.

   Voor NAD natuurlijk fijn dat er een kerel in Nederland zit die hun audio wel kan waarderen.

  3. Vriendelijk, grip, capabel.. einde review.

   De rest is een feature opsomming en een excuus waarom jullie de unique selling point (dirac) niet konden testen.

   Beetje mager, ik had iets meer verwacht na de teaser van vorige week.

   1. De meerwaarde van de M2 zou in de Dirac zitten, zou je verwachten. Dat komt er in deze review niet uit, in tegendeel. Ik denk dat veel luisteraars toch in de woonkamer of althans niet drastisch akoestisch aangepaste ruimte luisteren. Klinkt de M2 dan ook klinisch of is Dirac dan een echte meerwaarde?

    1. U bedoelt de M10…? Dirac kán een meerwaarde bieden. Maar het afhankelijk van de situatie. Is de ruimte echt matig, dan is een set met dirac een betere keuze. Is de ruimte wel prima, dan niet schatten wij in.

  Geef een reactie