Home Review NAD HP50 hoofdtelefoon

Review NAD HP50 hoofdtelefoon

2

Prijs: € ?299

NAD Viso HP50

Het is een fascinerende ontwikkeling: was het produceren van hoofdtelefoons een paar jaar geleden voorbehouden aan specialistische merken, nu heeft elk zelfrespecterend merk wel één of meerdere modellen in het productgamma. En dus ook NAD. Wij testen de HP50 over ear hoofdtelefoon met een prijskaartje van 299 euro. 

Als we instappen, doen we het direct goed, moet NAD gedacht hebben. Want de HP50 is alles behalve een instapper. Dat laat het prijskaartje zien, maar ook de doos en afwerking. De forse doos bevat natuurlijk de HP50, maar ook een tweetal kabels (één met en één zonder afstandsbediening), een reistasje een mysterieuze haak en een tweetal verloopstekkers: één voor in bijvoorbeeld een vliegtuig en één voor een verloop van minijack naar grote jack.

Leder en aluminium

Als je als fabrikant wil meedoen in het segment van 299 euro, dan moet je niet aankomen met een ‘plastic fantastic’ hoofdtelefoon. De hoogvliegers in deze markt zijn doorgaans uitstekend afgewerkt met prachtige materialen. Denk aan zachte, lederen kussens voor op de oren en het hoofd en een metalen of aluminium frame. Al dan niet verder afgewerkt met magnesium of hoogwaardige kunststoffen uit de ruimtevaart. Zoals bij Sennheiser het geval is.

NAD heeft dat begrepen en zodoende is de Viso HP50 is gelukkig geen uitzondering. De lederen (of iets wat er veel weg van heeft) kussens zijn een genot voor het oor en de beugel is een combinatie van leder, aluminium en metaal. Alleen de buitenzijde van de units zijn afgewerkt met plastic wat we toch wat minder geslaagd vinden. Het voelt wat goedkoop en staat een beetje in contrast met de rest van de hoogwaardige materialen.

Grappig detail

NAD Viso HP50
Bij de NAD HP50 is het mogelijk de signaalkabel aan beide kanten in te pluggen. Erg handig!

We zien het niet heel vaak: een aansluiting voor de signaalkabel aan beide kanten. Toch slim, want het zal per persoon verschillen waar de bron in de zak verdwijnt. De één draagt de smartphone of bron links, de ander rechts. En om gekruiste kabels te voorkomen, heeft NAD bij de HP50 aan beide kanten een ingang voor de signaalkabel gemaakt. Erg slim!

40 mm

Net als veel concurrenten, beschikt ook deze HP50 over 40mm drivers. Volgens NAD speciaal getuned voor deze hoofdtelefoon. Dat kunnen we niet controleren natuurlijk. Maar we kunnen ons best voorstellen dat NAD units speciaal op maat laat maken door een partner. Denk aan PSB die ook tot de Lenbrook-groep behoort. NAD begint dus niet bij 0. En dat is hoorbaar.

Soft

White Noise NAD HP50
Een nette meting met een opvallende bult richting het einde. Het hoog valt wat vlot af bij de NAD HP50.

Net als de afwerking lekker zacht is, is ook de weergave vrij soft. Het laag is lekker rond en het midden heeft een prettige ‘gloed’. Het hoog is zijdezacht, maar zonder meer open van karakter. Iets meer open dan bij bijvoorbeeld de B&W P7 het geval is. Dat is goed hoorbaar bij bijvoorbeeld Porcupine Tree’s The Incident (DVD-A). Deze high-res opname van de progressive rockband kan op ‘overfrisse’ hoofdtelefoons onprettig zijn.

Het is te verklaren waarom de HP50 een wat open karakter heeft. Als we kijken naar onze metingen, zien we een bult die gaat van 4 kHz tot ongeveer 8 kHz. Van 1 kHz tot 4 kHz staat ongeveer 7 tot 10 dB lager. Dat is gewoon hoorbaar. Met deze stijging legt NAD de nadruk op een open karakter. Combineer dat met een iets warmer laaggebied en je hebt een gemoedelijk klankkarakter met een open hooggebied.

Toch vinden we het hoog wel erg hard aflopen bij de HP50. Het valt al af bij 8,5 kHz. Nu hebben veel 40mm units de neiging om hard af te lopen in het hooggebied, maar bij deze Viso hoofdtelefoon gebeurt dat wel erg snel. We hebben er geen last van gehad bij het luisteren, maar wie écht sprankeling en frisheid wenst, kan beter een ander model kiezen.

Lage vervorming

THD HP50
Vervorming is laag bij de HP50. Het ietwat warm afgetunede laag is zichbaar in deze meting. De piek bij 4300 Hz kan resonantie van de behuizing zijn. Wij hebben het niet kunnen horen.

Vervorming is laag bij de NAD HP50. We zien keurige waarden van rond de 1 a 2 procent gemiddeld. Alleen in het laaggebied en een opvallende piek rond de 4300 Hz. Wellicht resonantie van de behuizing die daar wat parten speelt. Het is overigens wel belangrijk de hoofdtelefoon goed te plaatsen, want daar is de HP50 erg gevoelig voor. Met name het laag en de vervorming hebben baat bij een goede plaatsing op het hoofd. Overigens zien we dat vaker bij over- en on-ear modellen.

Stereobeeld

We weten niet precies hoe NAD het voor elkaar heeft gekregen, maar de imaging is totaal anders bij de HP50 dan bij andere hoofdtelefoons. Bowers & Wilkins heeft ook zoiets gedaan bij de in-ears (C5). Die hebben ook een beeldvorming buiten het hoofd. De HP50 doet dat ook en dat maakt luisteren toch wel wat prettiger dan een stereobeeld in het hoofd.

On the Road

NAD Viso HP50
De NAD Viso HP50 zit heerlijk. En sluit precies genoeg af om goed te luisteren zonder contact met de omgeving te verliezen.

We hebben de NAD HP50 natuurlijk niet alleen getest op Harry Headphone in onze studio. Bij een hoofdtelefoon gaat het erom dat hij zowel thuis als onderweg goed presteert. Kortom: op pad! We prikken de signaalkabel in de Astell & Kern AK100 en gaan even een stukje wandelen.

Opvallend is dat de HP50 ook na een tijdje lopen heerlijk zit. Er is totaal geen sprake van druk op de oren, luistermoeheid of storend omgevingsgeluid. De HP50 sluit lekker af zonder dat je het gevoel hebt compleet afgesloten te zijn van de wereld. Wij horen net genoeg van onze omgeving om comfortabel over straat te kunnen lopen. Nu is dat geheel persoonlijk, dus ons advies is ook altijd: probeer het zelf even uit. Dit is een belangrijke eigenschap bij een hoofdtelefoon. Helaas vergeten veel mensen dit te testen bij de aanschaf. En ?299 blijft veel geld!

Video

Conclusie en waardering

2 REACTIES

×