Home Review NAD C546BEE

Review NAD C546BEE

28

Voordelen

  • Fris en kristalhelder geluidsbeeld
  • Jogshuttle
  • Degelijke bouw

Nadelen

  • Weinig vernieuwing
  • Kabelkritisch

Prijs: € 599

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Geluid
Prijs
NAD C546BEE

Een vervelend moment. De cd-speler heeft het zojuist begeven en de 1100 albums op cd afspelen, wordt opeens een uitdaging.  Wat dan? Alles rippen en op de server zetten? Of een nieuwe cd-speler? Vandaag nemen we de NAD C546BEE onder de loep. Het laatste model cd-speler van NAD. Is het een waardige vervanger van zijn voorganger, of überhaupt een oudere cd-speler? 

De NAD C546BEE is de opvolger van de C545BEE. Een cd-speler die wereldwijd volop geprezen werd voor zijn prestaties. Ja, zie dat dan maar eens te over treffen als zijn opvolger. Dat hebben ze bij NAD zonder meer geprobeerd. Maar is deze opvolger wel écht bete? Is bij deze 456BEE niet stiekem gekozen voor het handhaven van het kwaliteitsniveau? Samen dan met wat extra modernere technologie?

De verschillen

Als we kijken naar de specificaties zijn we geneigd om voor het handhaven van het kwaliteitsniveau te kiezen. Leest u even mee. De C545BEE had een 24 bits Burr-Brown D/A-converter. De C546BEE een 24 bits Wolfson D/A-converter. Deze combineren ze in de C546BEE met een nieuwe op-amp. Beide hebben zowel een coaxiale als optische uitgang. Uiteraard ook de RCA-uitgang. Ziet er op papier uit als een opvolger met redelijk gelijke specs.

Wel zien we op de C546BEE een paar nieuwe dingen. Bijvoorbeeld de jogshutlle. Een ronde draaiknop aan de voorkant. Hiermee kunt u skippen naar het volgende nummer, afspelen en op pauze zetten. Tevens valt ook de USB-ingang aan de voorkant op. Geschikt om vanaf een USB-opslagmedium muziek af te spelen. Nou… misschien toch wat extra’s dan!

Oud en vertrouwd

NAD c546

Cd’s waren op technisch vlak een sprong vooruit ten opzichte van Lp’s. Cd’s staan nog steeds gegarandeerd voor een stukje kwaliteit. Dus lekker oud en vertrouwd pakken we een stapel oude, maar ook nieuwe cd’s voor de test. Gaat de NAD C546BEE ervoor zorgen dat we weer die sprankel krijgen bij het luisteren van cd’s?

We plaatsen de C546BEE in de volgende setup: Rotel RB870(versterker), Rotel RC870, Jbl century Gold speakers, Syncro platenspeler linn arm en Audio Technica element. We wisselen de Nad C541 om voor de nieuwe C546BEE. Belangrijk is dat de C546BEE zich thuis gaat voelen in de setup. Dus….inspelen!

Lekker een cd opzetten

NAD c546

Een goede 2 weken later en de NAD C546BEE is helemaal gesetteld in zijn nieuwe omgeving. Tijd voor een luistersessie. We luisteren een hoop, een hele hoop. Maar we gaan er drie benoemen. Ray LaMontagne – Trouble. Dit is typisch zo’n album waar je iedere keer weer nieuwe dingen ontdekt. Ook na een tijd niet geluisterd te hebben, weer helemaal verliefd op kan worden.

Ook luisteren we Us and Them – Summer green and Autumn brown. Prachtige vocalen en mystieke elektronische geluiden. En Ben Calpan – In the Time of the great remembering. Een verrassende mix van Folk, country en pop. Wat direct op valt is dat er mede door de NAD meer hoorbaar is. Deze ‘extra’s’ is eigenlijk het beste te verwoorden als een upgrade voor de cd’s. Straks meer over de sound. Even wat dingen uit de praktijk.

Het design van de NAD is vernieuwd, maar past zo tussen de lijn van enkele jaren geleden. Groot pluspunt. Al zal er wel wat kleurverschil tussen zitten. Het ‘groen’ is niet altijd gelijk geweest bij NAD. Dat is overigens een verhaal op zich, maar daar komen we nog wel een keer op bij een verslag van een fabrieksbezoek.

De jogshuttle draaiknop werkt fantastisch. We zitten bij het luisteren naast de cd-speler. Willen we naar het volgende nummer, voldoet een simpele en kleine draai naar rechts. Even op pauze drukken we knop in. Heel simpel, maar van toegevoegde waarde. Zeker bij het luisteren met een hoofdtelefoon. De functie Stop en Open, delen dezelfde knop. Gelukkig zit er een goede vertraging in het stoppen van de cd en het openen van de lade. Dit om beschadigingen aan de cd te voorkomen.

RCAAAAAHHHH

NAD c546

We luisteren met de Mackenzie rca kabel van AudioQuest. Een erg fijne kabel met een prima prijskaartje. Eigenlijk één van onze standaard testkabels. We hadden toevallig ook nog een rca kabel van Supra liggen en besloten deze eens aan de NAD C546BEE te hangen. Toen gebeurde er iets magisch in de set-up: dit leverde ons de extra sprankel op waar we naar op zoek waren in deze set.

De review van de Supra EFF-IRB kabel volgt. Geen zorgen. Maar Ray LaMontagne klinkt ineens veel meer in Trouble. Het licht gerookte stemgeluid van Ray krijgt een frisse en oprechte beleving. De instrumenten krijgen allemaal een plekje in de ruimte en er is duidelijk onderscheid te maken in het muzikale geheel.

Bij Ben Caplan eigenlijk precies hetzelfde. Het geluid is kristalhelder en daar werkt de NAD C5456BEE erg hard voor. Ten opzichte van de C541 is dit een geval van zwart/wit naar kleurentelevisie. Bij Us and Them ervaren we het heldere cd geluid als overweldigend. Het mystieke geluid heeft een zware bas als onderlaag meelopen. Dit komt zo goed tot z’n recht. Echt een duidelijke vooruitgang. De NAD C546BEE draait zn hand niet om voor wat bas en zeker ook niet hoge vocalen.

Vernieuwing verbetering?

Dat de NAD C546BEE een grote stap vooruit is ten opzichte van de C541 mag niet als een verrassing komen. Maar als we kijken naar hoeveel vernieuwing de C546BEE met zicht brengt, ten opzichte van de C545BEE, dan vragen we ons toch ook een beetje af of het niet gewoon een verbeterde C545BEE is. De kast is hetzelfde. Voor zover wij zien of kunnen zien, zijn er maar 3 dingen anders. De chipset voor de D/A converter, de Jogshuttle en de USB aansluiting. We hebben de C545BEE ook horen spelen. En er zit we een andere signatuur aan de dac-set-up van de ‘5’ ten opzichte van de ‘6’. Voor de rest zijn de apparaten vrijwel identiek aan elkaar. En dat is wel positief. Misschien was een digitale ingang een optie geweest, zodat je de C546BEE ook als DAC zou kunnen inzetten. Of vragen we dan te veel?

Winkels met NAD

Sint-Antoniusstraat 15
2300 Turnhout, BE
Joseph Bensstraat 21
1180 Ukkel, BE
Pleinweg 136
3083 EP Rotterdam, Zuid-Holland, NL
Bredabaan 1031
B-2930 Brasschaat, BE
Pelikaanstraat 126
2018 Antwerpen, BE
Schoenmakersstraat 19
6041EX Roermond, NL
Grotestraat 23
5931 CS Tegelen, NL
Parkweg 23
8084CG 't Harde, NL
St. Ceciliastraat 28
5038 HA Tilburg, NL
Geldropseweg 105
5611 SE Eindhoven, NL
Breestraat 146-148
2311CX Leiden, Zuid Holland, NL
Hermesweg 2
3741 GP Baarn, Utrecht, NL
Theresiastraat 151 - 157
2593 AG Den Haag, Noord Holland, NL
St.-Katelijnevest 53
2000 Antwerpen, BE
Beethovenstraat 9-b
1077 HL Amsterdam, Noord Holland, NL

28 REACTIES

    • Prima… maar dit zegt toch ook net zo goed dat streaming in opkomst is? “With the popularity of streaming services such as Spotify, Tidal, Deezer, Apple Music, Amazon Music and Qobuz”.

      Ik heb trouwens ook nooit geclaimd dat cd dood is. Ik heb gezegd dat voor mijn gevoel cd zog goed als dood is. Dat had trouwens meer te maken met cd-spelers verkoop en niet zozeer het medium zelf.

      Dat geldt ook voor platenspelers. Veel liefhebbers kopen een tweedehands speler en kopen nieuw (en 2e hands) vinyl. Dus de spelers zelf verkopen niet in verhouding tot de muziek. Dat zal ook voor cd gelden.
      Streaming

      • dr kleven wel bezwaren aan een cd. Wanneer je op je cd’s een lichtkanon loslaat en ze demagnetiseert klinken ze al weer beter. Sterker nog: Louis heeft er een paar voor me behandeld en die klinken echt lekker los. Nu is dus de vraag of de bron van een streamer domweg een cd is, dat zou jammer zijn want je wil van de nadelen vh medium af. Mocht dat dus jammer zijn dan zijn er nog wel andere voordelen aan streamen, zo zijn cdspelers notoir slijtbaar en kan je de kanaalscheiding na een paar jaar niet meer waarnemen. dus dat moet je welk in de gaten houden, je zit na verloop van tijd naar de correcties te luisteren die de software van je speler zelf bedenkt. En dat is niet echt de muziek die je wil,. Nou vraag ik me af of je kan horen t verschil tussen dezelfde opname via cd of via streamen. Ik heb nagelaten dat te checken toen ik even bij Jaap was maar in feite gaat t om die vraag. Wie weet krijg ik van Jaap nog een keer de kans voor die test. 🙂

      • Als je denkt dat de cd speler verantwoordelijk is voor harde “S’en” dan zit je toch echt verkeerd te denken.

        Een harde “S” klanken is 9 van de 10 keer de combinatie van je speakers en de akoestiek van de ruimte. Het anders neer zetten van speakers of beter akoestische veranderingen (lees verbeteringen) aan brengen in je ruimte heeft aanzienlijk meer effect.

        • Bedankt Bert,

          Is een combinatie van akoestiek, speakers, slechte opname, bron,… Heb er ook al veel over gelezen. Sommige opnames klinken slecht door de koptelefoon, in de auto, bij een vriend.

          Mijn speakers zijn gekend voor wat scherper hoog. Dus helpt ook al niet. En mijn huis is zo kaal en minimaal als maar kan. Dus ja. Wel parket en wat tapijt maar veel kale muren. Ik ga eerst eens wat cd’s testen bij de audiozaak op andere speakers en eens een paar andere bronnen op mijn set aansluiten.
          Ga ook nog een groot schilderij hangen op de achterwand.

          Maar misschien toch ook nieuwe speakers hoewel ik ze voor veel muziek top vind. En misschien ook een andere bron. Leuke hobby toch. Je blijft bezig. Komt wel goed. Nogmaals dank. Alle info is welkom.

          Groeten

          Geoffrey

          • Dag Geoffrey,

            Als ik het zo hoor, is het een kwestie van én / én / én bij jou. Een frisse speaker, kale kamer en bijna geen demping. Eerlijk gezegd zou ik eerst je akoestiek gaan aanpakken en dan pas investeren in andere componenten. Er zijn talloze mooie oplossingen bij akoestiek. Check Mutrox eens. Die heeft mooie foto’s op doek met akoestische werking.

          • Net alles nog eens herlezen over akoestiek. Denk dat ik daar eens mee ga beginnen. Ik ga de set ook eens op een andere plaats zetten.

            Groeten

            G

        • Ik geloof niet dat de s-klanken samenhangen met akoustiek, akoustiek is vooral de oorzaak van gebroken glazen, vullingen die uit je kiezen springen, gillende ariaas die niet meer te verdragen zijn, de hogere toetsen van de piano die een gehoorschade teweegbrengen, maar s-klanken zijn typisch voor bekabeling(vóór de versterking)/voeding

  1. Dank voor de review.
    Zou deze NAD de voorkeur hebben boven een cd-speler van een aantal jaren oud bijvoorbeeld de Moon CD-1 of de Primare cd31)?
    Is de techniek in die jaren verder geevolueerd met een transparanter, natuurlijke (analoge) sound of kun je daarvoor beter een speler kopen van een aantal jaren oud uit de hogere prijsklasse?