web analytics

Review NAD C298 Eigentakt eindversterker

Voordelen

 • Superneutraal
 • Veel vermogen
 • Groeit mee
 • Prijs!

Nadelen

 • Geen idee
 • Prijs: € 2000

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Sound
  Prijs

  Inleiding

  Inhoud

  Toen wij op de High End Munchen 2019 met Peter Lyngdorf spraken over Purifi Audio waren we direct zeer nieuwsgierig. Zowel de versterkers als de speaker-units klinken als een revolutie in de audio-industrie. Maar helaas zien niet alle producten die zo vooruitstrevend zijn het daglicht. Dat is gelukkig anders met de Eigentakt (vrij vertaald: ‘eigen tempo’ / zelf klokkend) versterkers. En ook de speaker-units. Maar wij focussen vandaag op de NAD-implemtatie van de Eigentakt versterker. Maak kennis met de NAD C298 eindversterker… 

  De NAD C298 is niet de eerste versterker op basis van Purifi Eigentakt die we in handen hebben. Eerder hebben we ook de NAD M33 in handen gehad. En onze mening daarover is simpel: het is één van de beste, zo niet dé beste, versterker in zijn klasse. De NAD M33 is klankmatig gewoonweg afwezig: het is een doorgeefluik en laat de klank over aan de speaker. En zo hoort het ook.

  NAD C298

  De NAD C298 is een eindversterker die in veel gevallen gecombineerd zal worden met de NAD C658: een streamer, dac en pre-amp in één doosje. Ze vallen ook ongeveer in dezelfde klasse: 2000 euro voor de NAD C298 en 1700 euro voor de C658. U bent dan voor 3700 euro klaar op gebied van aansturing en bron. Zet er een paar fraaie speakers bij en u kunt voor rond de 6000 euro helemaal het mannetje of vrouwtje zijn!

  Zoals gezegd is de C298 gebaseerd op de Purifi Eigentakt modules. Deze zijn mede ontwikkeld door Bruno Putzys, bekend van Hypex UcD en nCore. Eigentakt is weer een doorontwikkeling daarop. Nu zit Peter Lyngdorf ook in Purifi. En hij heeft een nauwe band met Lenbrook. En Lenbrook hangt weer boven onder andere het merk NAD. Niet geheel verwonderlijk zijn de M33 en de C298 and ook één van de eerste producten met Eigentakt aan boord.

  Echter heeft NAD wel een paar dingen anders gedaan ten opzichte van de referentieontwerpen. De input stage is anders bij zowel de M33 als de C298. Dit om toch een eigen signatuur – een NAD signatuur – aan de weergeve mee te geven. Het is subtiel, maar wel merkbaar. Later zullen we dit beter kunnen beoordelen: we gaan ook zelf een Eigentakt-amp maken. De print is binnen (zie de grote pint: dat is een originele Eigentakt versterker).

  Specs

  De NAD C298 levert een gezonde hoeveelheid vermogen: 2 x 185 watt in 8 Ohm en bijna het dubbele in 4 Ohm: 340 watt. Als we bruggen – de C298 kan ook in brugmodus gezet worden om als mono-eindversterker dienst te doen – dan krijgen we een monoblok van 620 watt in 8 Ohm en 1000/1100 watt dynamisch vermogen (!). Dat zijn serieuze hoeveelheden. Als deze vermogens niet toereikend zijn, dan weten wij het ook niet meer.

  Mooi aan de C298 is dat er zowel single ended ingangen zijn als gebalanceerde inputs. Ook is er een mogelijkheid om de eindversterker via een trigger in te schakelen. En mocht dat niet kunnen, dan is er een autosense mogelijkheid. Deze is in te regelen, zodat hij niet te snel aan- of uitgaat.

  14 reacties

  1. Dat klinkt als een waanzinnige eindversterker voor jaren aan een stuk. Ik ben erg benieuwd naar jullie eigen project om een eind versterker te bouwen met de purifi modules. Wanneer gaan jullie hier meer details over bekend maken?

   1. Wat ik nog wel interessant vind is hoe de NAD verschilt met de bryston op een vloerstaander die ook lekker laag kan ten opzichte van een monitor waar nu mee getest wordt.Ik heb eens een ayre v5xe met een densen b320+ vergeleken op een audiovector sr3 super. prijs is dubbel. Verschil was voornamelijk in het laagste laag, verfijning en klank, meer controle/rust bij hoger geluidsvolume, en uiteraard grotere soundstage. Op een monitor luidspreker was het verschil in het laag weg gevallen en de verschillen dus behoorlijk kleiner. Want beide eindversterkers klinken gewoon lekker. En ik kan het weten want alles staat hier al 2 jaar thuis.

    1. Mijn ervaring is dat goede kleine luidsprekers ook sterk kunnen profiteren van een goede amp. Soms zit er meer overhead in zo’n luidspreker dan je zou verwachten en groeit hij lekker mee.

     Wat ik mooi vind aan NAD is dat de kwaliteit van het product niet de prijs bepaald. Bij veel andere merken heb ik het gevoel dat de impact die een product maakt op “kwaliteitsladder” een belangrijk deel van de prijs bepaald…. wat wil de consument ervoor betalen. NAD lijkt zich op het grote publiek te richten met uitzonderlijke kwaliteit en mooie prijzen. Erg goede strategie ;-)

   2. Van alle hifi innovaties in de afgelopen jaren lijkt Eigentakt een enorme sprong te zijn. Ik ben dan ook vooral benieuwd naar gebruik van deze versterker modules in actieve speakers.

    Mijn voorkeursopstelling is uiteindelijk actieve speakers die het liefst draadloos communiceren, alleen een stekker nodig hebben voor de stroom, neutraal van signatuur zijn, DSP hebben om akoestisch te optimaliseren en streaming services on board (liefst dat je de apps van de streaming service kan gebruiken).

    Het lijkt me stug als Lyngdorf niet zoiets gaat doen als mede aandeelhouder, maar ook Dali, Buchardt en Dynaudio lijken me het type fabrikanten dat op de Eigentakt trein zullen springen.

    1. Hallo Jaap,
     ik ben heel nieuwsgierig of er veel verschil in geluidskwaliteit zal zijn tussen jullie zelf geassembleerde versterker en de NAD.Volgens veel zelfbouwers zitten de geluidverschillen in de input bufferboards die er van verschillende merken te krijgen zijn.De meningen over de impact van deze boards verschillen nogal.Zou leuk en interessant zijn als jullie hier uiteindelijk ook mee kunnen experimenteren.
     Ben zelf ook wel geïnteresseerd in een Purifi eindbak ter vervanging van mijn Naim nap 250dr voor mijn 804 d3’s.Zou dat een goed idee zijn?
     Kijk ook eens naar March Audio,mooie betaalbare Purifi versterkers.
     Groet Ronald

     1. Beste Ronald,

      Het mooie van Eigentakt is dat het – naar mijn mening – geen klank heeft, mits de producent dat natuurlijk niet zelf heeft toegevoegd. Kortom: je zou je 804’s gaan horen zoals ze echt klinken. Ik neem aan dat je ze gekozen hebt, omdat je ze fijn vindt klinken :-).

  Geef een reactie