dinsdag, april 23, 2024
Home Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp

Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp

3

Voordelen

  • Klinkt heerlijk als DAC, preamp, headphone amp
  • Zeer veelzijdig
  • Concurrerend in zijn prijsklasse qua mogelijkheden en prestaties
  • Bijzondere vormgeving

Nadelen

  • De Mutec-wordclock is beter
  • Rammelende plastic knopjes
  • Geen eigen afstandsbediening
  • U moet van de grote LED-lampjes houden

Prijs: € 5995

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Mytek Manhattan

Inleiding

Inhoud

Wie de pagina’s van Alpha-Audio al langer volgt, zal het niet verbazen dat we houden van merken die zich (ook) richten op professionele audio. Pro audio heeft een prettig soort nuchterheid, simplesse en no nonsense. Een van de voordelen is bovendien dat de prijs vrij goed is te herleiden. Dat is ook wel logisch; de klanten (studio’s, musici, geluidstechnici) weten heel goed wat er te koop is. Dit werkt in de pro audiomarkt als een zelfregulerend mechanisme. Een insider vertelde ons dat merken zelfs redelijk goed weten wanneer de markt van een bepaald product is verzadigd; “als er van product X een bepaald aantal is verkocht, weten we dat 90% van de studio’s die dit willen en kunnen aanschaffen, er een hebben.” We bekijken een welbekende in de Pro-wereld: de Mytek Manhattan. Een dac, pre-amp en hoofdtelefoonversterker… ow en streamer. Prijs? 5.995 euro. 

Mytek’s oprichter Michal Jurewitz legt in een interview uit wat het verschil is tussen pro audio en consumentenaudio/High End:

“Het grootste verschil is het beschikbare budget. Een audiofiel spendeert in de meeste gevallen meer aan zijn audiosysteem dan een muzikant aan zijn studio. In de pro audio hebben we geleerd om producten te maken met een bepaalde prijs als budgetgrens. Bij Mytek zijn we zelfs erg goed geworden in het maximaliseren van de geluidskwaliteit met een van tevoren bepaald budget. Bij hifi en high end zijn het ontwerp, materiaalgebruik en afwerking die de prijs meer gaan bepalen. De looks gaan meer tellen dan de sound.”

Het Amerikaans-Poolse Mytek maakt sinds 1992 converters en signaalprocessors voor studio’s. De Mytek Stereo 192 DSD DAC, in 2012 door ons getest, betekende de introductie naar de consumenten-audio en met veel succes. Er werden in korte tijd duizenden stereo-DAC’s verkocht en niet alleen omdat het een van de eerste DAC’s is die native DSD aanboden. Ook de algemene geluidskwaliteit werd als bijzonder goed beoordeeld. Lees onze review er maar op na. Er was wel een dingetje met deze DAC; hij ziet er erg pro uit. Dat wil zeggen; een functioneel design, geen toeters laat staan bellen. Een paar knopjes, wat ledjes en dat is het wel.

I take Manhattan

Om ook de klant tegemoet te komen die goed geluid in combinatie met design en mooie materialen wil hebben, introduceerde Mytek in 2014 de Manhattan DAC. Eind 2017 werd de Manhattan II uitgebracht. Deze heeft een geheel nieuw moederbord, bevat de nieuwste DAC-chips en een verbeterde femto wordclock. Ook is het mogelijk om een phono-voortrap in te laten bouwen en een netwerkkaart die geschikt als Roon-endpoint. En mocht u al eerder een Manhattan hebben aangeschaft, dan biedt Mytek een hardware-upgrade aan van uw Manhattan zodat deze weer helemaal up to date is.

Looking good

De Manhattan is qua vormgeving zeker een blikvanger. Wij krijgen deze top-Mytek in Gold Silver uitvoering. Andere smaken zijn Black Matte en Silver Frost Matte. Het chassis is van metaal en aan de zijkanten voorzien van kleine kuiltjes die bij nadere beschouwing bijna alle een eigen maat en vorm hebben. Deze ‘dimples’ worden handmatig vervaardigd en in de genoemde kleuren afgewerkt. De metalen frontplaat wijkt naar het midden toe terug wat in combinatie met het kuiltjespatroon een intrigerend effect geeft.

Als we de Manhattan II optillen is ook duidelijk dat we met een zware jongen (m/v) te maken hebben; 8 kilo maar liefst. Niet alleen de dikke aluminium top- en bodemplaten zijn daar debet aan, maar ook de forse ringkerntrafo’s die het analoge en digitale deel van stoom voorzien.

Van links naar rechts zien we aan de voorzijde de aan-uitknop, twee pijltjestoetsen voor de menubediening (menukeuze resp. navigeren in het menu). Twee vierkante knoppen aan weerszijde van het LED-display zijn sneltoetsen die de eigenaar zelf kan instellen. Rechts een volumeknop die ook klikbaar is voor selectie van menu-items. En tenslotte twee 6,35 mm hoofdtelefoonuitgangen. Mytek levert er tegen meerprijs een kabel bij voor het geval u uw hoofdtelefoon gebalanceerd wilt aansluiten; de twee uitgangen worden dan als links en rechts gebruikt.

U kunt de Mytek Manhattan II behalve op de gewone pootjes, ook op conische spikes plaatsen. In het chassis zijn hier schroefgaten voor gemaakt. En we kunnen niet anders zeggen; het ziet er erg chic uit met spikes!

Plastic

In onze goud/zilver uitvoering zijn de knopjes wat lastig te traceren; bovendien doen deze plastic onderdelen wat goedkoop aan, zeker omdat de rest van het chassis zo uitmuntend is afgewerkt. De knoppen zijn naar ons oordeel te licht van gewicht. Bij het aanzetten van de Manhattan horen we het bij u vast bekende geluid van een cheap ass rammelend of loszittend knopje. Dit past niet bij de look & feel die van een topmodel met een bijpassend fors prijskaartje.

U kunt de Mytek Manhattan II bedienen met de bijgeleverde afstandsbediening. Dat is een Apple Remote. Tja. We zien dit vaker bij audiomerken die vanuit de pro-wereld komen. De gedachte is een hele praktische: “waarom zouden we tijd en energie investeren in een remote control als we daarvoor al iets hebben wat goed functioneert?” Daarbij vergeten deze merken dat de doelgroep van luxe audioproducten gewend is om een afstandsbediening erbij te krijgen die qua vorm en functie past bij het product. Een merk als AVM verkoopt een universele en high end uitgevoerde afstandsbediening die op alle toestellen past.

Winkels met Mytek

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL

3 REACTIES

    • Ja, die reactie kan ik me voorstellen. Laten we hopen dat Mytek dit in een volgende ‘batch’ zal verbeteren. Wij hebben de Manhattan uiteindelijk beoordeeld op klank en veelzijdigheid, zie ook de vergelijking met andere merken. Een DAC, hoofdtelefoonversterker, pre-amp, streamer en phonostage met zoveel instelmogelijkheden en klankmatige eigenschappen is voor een basisprijs van 6.000 euro (excl. uitbreidingsopties) helemaal geen slechte deal. Koopt u deze als losse componenten dan bent u minstens het dubbele kwijt. Dus: de rammelende knopjes zijn een minpuntje, maar dat maakt het geen slecht product.

      • Ik vind dat het wat mild wordt beoordeeld. Bouwkwaliteit krijgt hij als ik de schuif bekijk, als nog een voldoende. De digitale wereld is voor mij betreft wat doorgeslagen.

        Kijk naar merken zoals Leben, Luxman, Accuphase en Marantz. Geen wankelende knopjes een top afwerking en kwaliteit dat 20 jaar tot 30 jaar meegaat.

        De phono stage en voorversteking van deze mytek is echt niet van hoog niveau hoor.

        Ik lees graag jullie reviews, maar als alles overdreven gezegd 4,5 ster krijgt, dan wordt het aardig neutraal en in mijn ogen niet krachtig om als koopwijzer te dienen.

        Mvg Ricardo

×