Home Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp

Review Mytek Manhattan II streamer – dac – pre amp

3

Voordelen

  • Klinkt heerlijk als DAC, preamp, headphone amp
  • Zeer veelzijdig
  • Concurrerend in zijn prijsklasse qua mogelijkheden en prestaties
  • Bijzondere vormgeving

Nadelen

  • De Mutec-wordclock is beter
  • Rammelende plastic knopjes
  • Geen eigen afstandsbediening
  • U moet van de grote LED-lampjes houden

Prijs: € 5995

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Mytek Manhattan

Test setup

Inhoud

We hebben de Mytek Manhattan II getest als hoofdtelefoonversterker/DAC met de Mutec MC3+ Masterclock USB als vergelijking. Stroomfiltering via een Van Medevoort PFM2 filter, stroomkabels van Supra en Audioquest.

Audiobron: Vox voor Mac OSX, iMac 27” en Macbook Pro Retina. In de studio hebben we de Manhattan II aangesloten op een aantal aanwezige studiomonitors, onder meer de Dynaudio BM5A mkII via XLR. Gebruikte hoofdtelefoons: Hifiman Sundara, Oppo PM-3. De Sennheiser HDVD 800 hoofdtelefoonversterker/DAC en de Fostex HP-V1 hoofdtelefoonversterker gebruiken we als vergelijkingsmateriaal.

The Sound

We kunnen makkelijk nog pagina’s volschrijven over deze Manhattan II. Het is immers een zeer veelzijdig apparaat; DAC, streamer, voorversterker, phonostage, hoofdtelefoonversterker, masterclock en what not. Het is ook mooi dat we dit topmodel van Mytek kunnen vergelijken met de eerder door ons geteste Mytek Brooklyn.

Als we beginnen met het hoofdversterkergedeelte, horen we een duidelijke verbetering van de Manhattan II ten opzichte van de Brooklyn. Klonk laatstgenoemde nogal vlak en vonden we dat deze niet het maximale uit de hoofdtelefoons haalt, de Manhattan II is een heel ander verhaal. Aan alles merken we dat deze versterker autoriteit, kracht en souplesse heeft. En weinig tot niet kleurt. Daardoor is het erg prettig om lange luistersessies te houden.

De dubbele hoofdtelefoonuitgang hebben we vooral gebruikt om samen te luisteren naar muziek. De versterker kon twee hoog-ohmige hoofdtelefoons gemakkelijk aan. Het verschil met de eveneens zeer neutrale Sennheiser HDVD 800 is dat de Mytek Manhattan II nog meer controle heeft over de aangesloten hoofdtelefoons. En daardoor genieten we van een bredere soundstage, dieper stereobeeld en tegelijkertijd een prettige rust, die de technici onder ons ‘lage ruisvloer’ noemen. Daar komt de snelheid als een prettige extra bij. Want de Manhattan heeft snelheid, ritme. Mogen we nog ‘swing’ zeggen?

De streamer werkt feilloos, evenals het Roon endpoint. Roon herkent de Manhattan II onmiddellijk, muziek selecteren en luisteren maar. En ook als voorversterker aangesloten op studiomonitors gedraagt de Manhattan II zich als een precisie-instrument. Om te beginnen de volumeregeling die heerlijk precies en fijnmazig werkt. Het is ook erg prettig dat het volume van de hoofdtelefoons onafhankelijk kan worden geregeld van het line-out volume. We spelen allerlei soorten muziek, van jazz tot symfonische rock, kamermuziek en orkestmuziek. High res, lossless en MP3. De Manhattan II klinkt bij elke track anders en zo hoort het ook. Elke mix is immers verschillend; plaatsing van de instrumenten, ruimtelijkheid, diepte, dynamiek. En dat laat deze DAC goed horen, en het is ook een herkenbare signatuur van studio-apparatuur. Waar hifi-merken meestal proberen om een bepaalde sound-signatuur aan hun apparatuur toe te voegen zodat het herkenbaar is voor de klant, zijn studio-apparaten gereedschap of instrumentarium waarmee kan worden gesleuteld aan een opname. Neutraliteit is daarbij essentieel.

Lichtreclame

We zullen eerlijk zeggen dat de eerste indruk van de Mytek Manhattan II niet meteen gunstig was. Bij het aanzetten schreeuwen enorme LED’s ons tegemoet; het leek eerder een lichtreclame van een kermisattractie dan een display van een audio-apparaat. Maar toen we eenmaal vertrouwd waren geraakt met de bediening en de functies, werden we steeds enthousiaster over deze Mytek. We zijn als Alpha-Audio meestal kritisch over apparaten die pretenderen alles te kunnen. En meestal hebben we daarin ook gelijk… Less is more, we kunnen het niet vaak genoeg opschrijven.

Mytek heeft in die zin een mooie opbouw in de consumentenaudio-serie. Als bouwer van A-D en D-A converters is het instapmodel, de Liberty, een mooie DAC met als extra een digitale volumeregeling. Wilt u een mooie voortrap en volumeregeling plus de DAC, dan is er de Brooklyn. Het topmodel is het superlatief qua DAC, pre-amp en clock; als optie kunt u nog een phonostage en een streamingmodule erbij kiezen.

De concurrenten

Welke andere merken bieden een even breed pakket aan als de Mytek Manhattan II? Moon heeft de 430HA D3. Een uitmuntende hoofdtelefoonversterker en DAC, maar geen streamer (u kunt een aparte Mind streamer van Moon nemen) en geen phono-stage. De AVM Ovation SD 6.2 komt qua functies (DAC, streamer) en prijsstelling erg in de buurt van de Mytek Manhattan II, maar mist een phono voorversterker. Auralic biedt met de G2 ook een uitstekende DAC/streamer en pre-amp maar ook geen phono. Met de opties om modulair een streamer en een phonostage toe te voegen, is de Manhattan II een erg aantrekkelijke propositie in de categorie streamer/DAC’s tot 10.000 euro.

Zijn we dan helemaal hoteldebotel van deze Manhattan II?

Niet helemaal. Mytek doet erg gewichtig over de femtoclock. Nu hebben wij de Mutec (het scheelt maar twee letters) MC3+ aangesloten en de klokfunctie vergeleken. Om een lang verhaal kort te maken; de Mutec is beter. Nog meer rust, controle. Tja, het kan dus altijd beter zullen we maar zeggen…

Winkels met Mytek

Korevaarstraat 2 e-f
2311 JS Leiden, NL

3 REACTIES

    • Ja, die reactie kan ik me voorstellen. Laten we hopen dat Mytek dit in een volgende ‘batch’ zal verbeteren. Wij hebben de Manhattan uiteindelijk beoordeeld op klank en veelzijdigheid, zie ook de vergelijking met andere merken. Een DAC, hoofdtelefoonversterker, pre-amp, streamer en phonostage met zoveel instelmogelijkheden en klankmatige eigenschappen is voor een basisprijs van 6.000 euro (excl. uitbreidingsopties) helemaal geen slechte deal. Koopt u deze als losse componenten dan bent u minstens het dubbele kwijt. Dus: de rammelende knopjes zijn een minpuntje, maar dat maakt het geen slecht product.

      • Ik vind dat het wat mild wordt beoordeeld. Bouwkwaliteit krijgt hij als ik de schuif bekijk, als nog een voldoende. De digitale wereld is voor mij betreft wat doorgeslagen.

        Kijk naar merken zoals Leben, Luxman, Accuphase en Marantz. Geen wankelende knopjes een top afwerking en kwaliteit dat 20 jaar tot 30 jaar meegaat.

        De phono stage en voorversteking van deze mytek is echt niet van hoog niveau hoor.

        Ik lees graag jullie reviews, maar als alles overdreven gezegd 4,5 ster krijgt, dan wordt het aardig neutraal en in mijn ogen niet krachtig om als koopwijzer te dienen.

        Mvg Ricardo

×