Home Review Mutec REF10 master clock – alles op z’n tijd

Review Mutec REF10 master clock – alles op z’n tijd

10

Voordelen

  • Brengt zeer veel rust
  • ... en inzicht
  • Slechte opnames zijn te beluisteren

Nadelen

  • Pittige upgrade
  • Externe 10 MHz clock input nodig

Prijs: € 3790

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Mutec REF10 Clock

Een paar korte metingen

Inhoud

Nu zijn we al behoorlijk onder de indruk van de Mutec MC3+ als reclocker. De jitter die we binnen het digitale domein meten is rond de 1 á 2 Ps. Dat is ongelooflijk laag. We hebben wat snelle metingen gedaan met en zonder de REF10 en het is niet zozeer dat de jitter lager wordt als we standaard metingen doen in het digitale domein (Digital I/O measurements).

Wat u op de plaatjes ziet, is allereerst het kloksignaal uit de REF10 (10 Mhz) klok. De tweede is een kloksignaal (wordclk) uit de Mutec MC3+. U ziet dat deze er anders uitzien. De Mutec overshoot een beetje zonder 75 ohm afsluiting. De tweede meting is een eye-pattern meting.  Strakker is beter. Echter zien we heel weinig verschil. We hebben ook een jitter spectrum meting gedaan. Hier zien we subtiele verschillen, maar erg binnen marge. We gaan uiteraard nog verder zoeken om te bepalen hoe we metingen kunnen verrichten die hier meer inzicht geven.

Wat u hierboven ziet is een tweetal “Jtest” jittermetingen op twee verschillende dacs. De eerste is een oversampling-dac. De tweede is een NOS-dac waar een Jtest eigenlijk helemaal niet kan, dus neem die met een dikke korrel zout als het gaat om jitterprestaties. NOS-dacs moet je anders meten. Wat ik echter interessant vond, is de reductie in spikes als de REF10 als master gebruikt wordt. Met alleen de Mutec zien we overal spikes, die zijn allemaal weg als de REF10 aan de MC3+ gekoppeld wordt. Interessant… Op de meting van de oversampling-dac zien we niets. Geen lagere jitter… helemaal niets. Waarschijnlijk omdat deze gewooneweg lockt aan het inkomende signaal met zijn eigen PLL.

Winkels met Mutec

Emrikweg 25
2031 BT Haarlem, NL
Hennesweg 20
6035 AD Ospel, NL

10 REACTIES

  1. Nou mijn set gaat als volgt
    Audioquest Powerquest 3 met Y3 en Z3 kabels en Forest netkabel
    Roon Nucleus met Sbooster en Metrum Ambre end point
    Mutec MC3 USB
    Benchmark DAC3 B
    ATC SCA2
    ATC SCM40A
    Grimm audio interlinks en XLR

    Ik geef even mee dat ik een hele mooie ATC set met zowel Plixir als Mutec MC-3 en de REF 10 heb mogen beluisteren op de Dutch Audio Event. Erg fraai…
    Mvg Pieter

  2. Ik zou dit wel eens in een vorm van een blokschema willen zien.

    De 1e klok (MC3+) kan dus beter, en de laatste klok zit in de Metrum?

    Heeft die een aansluiting voor een externe klok.
    Je moet dan wel alle onderdelen van de digitale ketting met een clock aansluiting hebben?

    ?????? een beetje omslachtig allemaal.

    • De bron – in dit geval de cd-speler of streamer – heeft óók een klok. Immers: deze geeft aan wat de samplingrate en bitdiepte is. De MC3+ haalt de referentie uit deze klok en reconstrueert het signaal. De Mutec REF10 geeft de referentieklok. En de DAC zet het op de interne klok weer om naar analoog. Echter: hoe beter het aangeleverde signaal, hoe beter het resultaat blijkt te zijn.

  3. Wat ook leuk is met de klok films kijken. Ik heb de mutec combo nu al 2 jaar staan. Voor mij geen 5.1 meer maar gewoon het stereo signaal met de dolby prologic modus of gewoon in stereo..

    Het verschil is namelijk vrij bizar. (vergelijk interne klok suround versterker of de mutec combo welke de interne klok van de suround versterker dus als slaaf gebruikt) (voor de suround formaten dolby dts enz word de interne klok van de suround versterker gebruikt) Waar je bijvoorbeeld de acteur ziet en hoort spreken hoor je de stem. Met de mutec combo hoor je de galm van de stem in de ruimte waar hij staat. Het realiteitsgehalte neemt dus een FORSE sprong.

    De mutec combo beïnvloed dus niet de dolby en dts signalen. Die worden later pas gecodeerd.

×