web analytics

Review Mutec MC-3+ USB Master Clock Generator & USB Interface

Prijs: € 1075

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Klank
Prijs
Mutec MC-3+ USB

Digitale dirigent

Inhoud

Zeker in een studio, waar men te maken heeft met een hele keten van digitale apparaten, is een centrale en precieze klok een essentieel onderdeel. De klok stuurt de informatieketen aan; het is in feite een ‘logistiek manager’ van de digitale datastroom die zorgt voor optimale aankomst, doorgifte en vertrek van het signaal.

U kent vast wel de situatie waarin u twee tikkende klokken in de kamer heeft staan. Beide tikken ze netjes per seconde de tijd af, en toch lopen ze niet synchroon en na een tijdje zelfs geheel uit fase.

Een centrale klok voorkomt dit en zorgt ervoor dat de datastroom door een en dezelfde klok wordt gecontroleerd. Professionele studioapparatuur heeft daarom altijd een woordklok in- en uitgang. De signaaldoorgifte van het kloksignaal kan ook via een S/PDIF verbinding.

Het nieuwe van de Mutec MC-3+ is dat het kloksignaal ook via een galvanisch gescheiden USB-verbinding kan lopen. Dit vergroot de mogelijkheden aanzienlijk. De meeste digitale consumenten-audio heeft een USB-aansluiting. En Mutec is erin geslaagd om de MC-3+ een prijskaartje te geven dat binnen bereik komt van de gemiddelde audioliefhebber, home studio of kleine professionele studio.

Een veel gebruikte masterclock, de Grimm CC-1, kost ca. 2.500 euro. De MC-3+ kost ca 1.000 euro. En door de eerder genoemde galvanische scheiding is het ook een apparaat waarmee u uw USB-signaal vanaf uw computer kunt opschonen. In deze review zullen we deze twee apparaten met elkaar gaan vergelijken.

Gerelateerde berichten

NuForce IA-18 voorkant

Review NuForce IA-18

Digitale dirigent InhoudHet Amerikaanse NuForce is in Nederland wellicht niet top-of-mind; het is wel een degelijk merk met interessante producten. Denk aan de desktop-serie waaronder een dac, hoofdtelefoonversterker en bijvoorbeeld iPod-dac vallen. Wij testen vandaag de NuForce IA-18 geïntegreerde versterker. Een ‘premium’ hifi-apparaat van ?3500. 

Pass Labs XP12

Video Pass Labs XP-12 voorversterker

Digitale dirigent InhoudPass Labs introduceert zeker niet zomaar een nieuw model. Als er dus een nieuw model is, dan zijn er wezenlijke verschillen onder de kap te vinden. Wij bekijken nu de Pass Labs XP-12: de opvolger van de XP-10. Wat er anders is en of dit hoorbaar is, kunt u zien in de video.

23 reacties

 1. Hallo,

  Nog even hier mijn vraag opnieuw stellen. Als je de mutec tussen de Lindemann steekt kan je dan nog de Lindemann of een ander product objectief recenseren als de mutec alles strak trekt. Of zie ik dit verkeerd? Ik wil dit echt goed snappen.

  Dank voor uw antwoord

  Geoffrey

  1. Nee, dat kan niet echt. Maar je kan wel het gehele systeem naar een hoger niveau trekken, waardoor je weer andere apparaten beter kan beoordelen. Het is puur een soort ‘boost’ voor ons referentie-systeem.

   Tevens zou je de potentie van het apparaat kunnen beoordelen. Maar we testen zowel met als zonder.

  1. “ een totaal jittervrije clock”
   AMR is wat genuanceerder dan dat.
   1. “Zero Jitter Mode* The Zero Jitter Mode utilises AMR’s ingenious Global Master Timing (GMT)* and Intelligent Memory System (IMS) to totally eliminate jitter coming from the source. The Global Master Timing clock system intelligently actualises over 28 million different real-time clock frequencies to exactly match the dynamic input clock down to 0.001Hz (i.e. ~0.04ppm accuracy) of the source. With this new vanishing-low jitter clock coupled to the Intelligent Memory System (IMS), the GMT/IMS system locks out source jitter.“

   Hun claim is dat ze een technologie hebben die input jitter elimineert tot een onhoorbaar laag niveau.
   Als die claim correct is, dan heeft een re-clocker geen enkele zin want dat doet de AMR in feite zelf al (ze bufferen het input signaal waardoor je DAC en source ontkoppelt)

   1. Bufferen gebeurt al veel langer. Denk aan Meridian cd-spelers uit de 90’er jaren. Clocks zijn inmiddels veel beter geworden: dat is een feit. Ik ken de AMR niet goed genoeg om te zeggen dat dit echt bijzonder is. Feit is: er zijn zo veel fabrikanten die dat beweren. Eerst horen, dan geloven!

 2. Vorig jaar heb ik in mijn Marantz SA7001 KI een Trichord klok en voeding laten inbouwen. Een flinke stap vooruit qua helderheid en stabiliteit. Dan lijkt me een Master Clock Generator niet meer nodig. Misschien wel iets voor mensen die muziek beluisteren vanaf een harde schijf.

 3. Ik heb dit apparaat zelf gehoord op een Metrum Pavane en ben al sinds mijn Totaldac tijd aan de “reclocker”.

  Het is ongelogen werkelijk verbluffend te horen wat zo’n ding doet aan de verbetering van het geluid uit een (any) DAC.

  Maar ik denk dat je het ding anders moet proportioneren; namelijk als “digitale (USB) uitgang shaper” van een player in tegenstelling tot een DAC verbeteraar. Even voor het gemak uitgaande van:

  -het feit dat er geen betere DAC bestaat dan bijvoorbeeld de Pavane (…!) en
  – het feit dat dat ding werkelijk waar beter klinkt met deze Mutec reclocker (via USB in naar AES uit)
  – waarbij de digitale informatie komt uit een Cubox-I4 met MPD en/of Squeezelite;

  zou je kunnen stellen dat de Mutec de digitale informatie beter voorbereid op de laatste stap, namelijk de D naar A conversie.

  De enige vraag blijft dan: moet je achter elke bron een reclocker zetten of eentje in je DAC…?

  Ik heb het ding ondertussen ook al open gehad en dat gekke schakelende voedinkje moet er natuurlijk onmiddelijk uit. Er zijn overigens ook al heel aardige mod’s op het web te vinden.

  Maar dat het een vet mooi kassie is staat buiten alle kijf…!

  1. Dat zal ik onthouden, eigenlijk nooit bij stil gestaan. Maar klinkt allemaal logisch. En als je het verschil duidelijk hebt waargenomen neem ik dit direct aan. Vreemd dat er zo vaak bezuinigd wordt op de voeding. Hier wordt de stabiliteit dus ook de klank beter.

 4. Zeer interessant. Overweeg de Aurender N100H USB only te kopen en heb ervaren dat de kwaliteit van usb to spdif omzetters enorm verschillen. Zo heb ik Aurenders UC100 omzetter vergeleken met de BUC1 van Bryston. Ik viel van mijn stoel. Wat een kwaliteitsverschil. Veel meer detail, openheid, controle, snelheid en dimensionality via de Bryston, die qua ontwerp superieuer is aan de Aurender UC100, die geen eigen voeding heeft etc…

 5. Ik vind deze review niet zo informatief en had graag gezien dat men wat meer de diepte in was gegaan.

  Want dit zijn erg interessante apparaten die het signaal van music servers met usb uitgang verbeteren door reclocken en galvanische scheiding. Maar € 1075,- is wel redelijk aan de prijs, er zijn meer apparaatjes op de markt die hetzelfde doen voor € 200,-. Het verschil zal in de kwaliteit zitten, dit ga ik met testen de komende tijd zelf uitzoeken.

 6. Kortom: u haalt met de MC-3+ een masterklok in huis die uw digitale apparatuur beter laat klinken. Wij voorspellen dat de MC-3+ een nieuwe norm zal stellen in uw huiskamer waarbij de woordklok inderdaad een belangrijk onderdeel gaat worden van het audiosysteem.

  Als ik dit soort zinnetjes lees dan vraag ik mij af wat ik nu gelezen heb, een recensie of een advertorial?

  Een kristal staat op een bepaalde frequentie te oscilleren.
  Daar kun je andere frequenties van aftakken b.v. de word clock= sample rate.

  In een studio met ton aan apparatuur is het prettig als alles op dezelfde sample rate loopt.
  Dat kun je bereiken met een masterclock.
  Of dat ook een verbetering is in geluidskwaliteit, is aanvechtbaar.
  Het distribueren van een clock over kabeltjes komt de kwaliteit van de timing niet ten goede.
  http://www.soundonsound.com/sos/jun10/articles/masterclocks.htm

  Ik ben het met de auteur eens, een masterclock is voor de consument niet aan de orde.
  Dat heeft een praktische rede n.l. de meeste consumenten apparatuur heeft geen word clock input.

  Wat blijft er dan over? De functie van reclocker.
  Of dat te allen tijde een verbetering is (de nieuwe norm!) acht ik eveneens zeer aanvechtbaar.

  Ik weet ook wel dat het enige waar men het in de audio wereld over eens is, is dat men het nergens over eens is maar dat korte signaal wegen beter zijn dan lange acht ik redelijk onomstreden.
  Het beste is dus een clock zo dicht mogelijk bij de DAC m.a.w. pal naast de chip die de DA doet.

  Als ik zie wat een hedendaagse DAC aan jitter performance op de mat brengt (minimaal -120 dBFS is zowat standaard bij de 1000,- DACs) dan kan ik mij niet voorstellen dat een reclocker een verbetering is.

  1. Hey Vincent. Het spijt me dat je het einde zo opvat. Dat is natuurlijk nooit de bedoeling op Alpha. Maar als we heel enthousiast zijn over een product, floept er weleens zoiets uit.

   Ik heb de Mutec thuis en op kantoor getest en Yung ook in studio-situaties. Het verschil is gewoon goed hoorbaar. Maar goed: meningen uiten mag hier! :-).

 7. Tja, wel mooi, die lage prijs, maar wel verklaarbaar. De accuratesse van deze klok is ‘ slechts’ 0,1 ppm (parts per million). Vergelijken we dit met een Esoteric Master Clock G-02 die flink duurder is, deze heeft een accuratesse van 0,01 ppm (inderdaad, een nul meer, vele malen precieser dus.

Geef een reactie