Review Musical Fidelity V90-HPA

Musical Fidelity V90 HPA

De Musical Fidelity V90-HPA is een geweldig mooi gebouwde en zeer degelijke hoofdtelefoon versterker: er is geen genre waarin hij zich niet thuis voelt en hij heeft te allen tijde vermogen te over.

 

Net als de V90-DAC, V90-AMP en V90-BLU maakt ook deze HPA een zeer goede eerste indruk. Het is simpelweg een net ontworpen kastje dat door de naadloze pasvorm goed oogt en solide aanvoelt. Keurig wek, Musical Fidelity!

Flexibel

Musical Fidelity V90 HPAAan de voorkant van de unit vinden we een tweetal dipswitches (schakelaars). Eén voor het in- en uitschakelen en de andere voor het schakelen tussen de ingangen: RCA of USB (USB gaat tot 24bit / 96KHz).

Verder zien we zowel een 3,5mm hoofdtelefoon-ingang als een 5mm variant. Als laatste is er aan de voorkant van de V90-HPA een heel mooi aanvoelende volumeknop aanwezig. Deze heeft ? in tegenstelling tot de V90-AMP ? wel een begin en eindpunt heeft. Dit omdat Musical Fidelity bij de HPA een potmeter gebruikt, in tegenstelling tot de AMP.

Aan de achterkant bevindt zich een USB-ingang en een stereo RCA in- en uitgang om deze hoofdtelefoonversterker bijvoorbeeld te kunnen plaatsen tussen uw CD speler en versterker. Handig, nietwaar?

We hebben de V90-HPA getest met zowel FLAC-files via de USB-ingang als met een cd-speler (een Myryad MC 100). Zo kunnen we zowel de lijningang testen als de USB-input. Tevens tellen we dan ook de DAC op de proef. Als referentie hoofdtelefoon pakken we een Beyerdynamic DT990. De 250 ohm-versie

Het Geluid

Musical Fidelity V90 HPAWat meteen opvalt aan de HPA, is dat hij niet echt natuurgetrouw speelt. Er is een vrij duidelijke kleuring aanwezig in het laag, het midden-hoog, en het hoog. Nu moeten we wel bekennen dat in combinatie met de DT990 dit geen verkeerde combinatie vormt. In tegendeel zelfs. Het maakt de muziekbeleving vrij prettig.

We voelen ons wat meer betrokken. Elke CD die afspelen, openbaart zich op een heel andere, maar prettige manier. Overigens geldt dit ook voor de USB-ingang. De kleuring moet dus wel plaatsvinden in de aansturing van de hoofdtelefoon en niet in de converter en usb-receiver.

Tikkie fel

Het hoog van de V90-HPA is wat aan de felle kant. In ieder geval bij de combinatie met de Beyerdynamic. En niet iedereen zal het frissere hoog waarderen. Echter: wij vinden het middengebied zo mooi vol en warm dat de het wat frisse – en soms felle – hoog de muziekbeleving niet negatief wegdrukt.

Klassieke stukken hebben een ongekende finesse. Veel verfijning en dynamiek. En dat geldt ook voor het betere Metal-werk. Een genre dat lang niet altijd goed uit de verf komt. Wel bij deze Musical Fidelity HPA.

Tijdens de test heeft de HPA echt stamina laten zien. Nooit lijkt hij tot het eind van zijn kunnen te zijn gedreven. Er lijkt altijd nog wat reserve aanwezig. Ook bij de meest veeleisende muziekstukken. En dat zorgt voor een heerlijke souplesse. En dat heeft weer zijn invloed op de imaging, dynamiek en openheid. Heerlijk.

Gerelateerde berichten

Lynx Hilo

Review Lynx Hilo dac – adc

Het komt steeds vaker voor dat consumenten een sprong wagen naar de Pro-audio wereld. En het komt ook steeds vaker voor dat fabrikanten van pro-audio een stap wagen in het consumentensegement. Niet gek: feitelijk streven we allemaal hetzelfde na. Namelijk een neutrale weergave realiseren in de woonkamer. We testen vandaag de Lynx Hilo converter. 

Nuforce bluetooth in-ears

Review NuForce BE6 bluetooth in-ears

Bluetooth: de wereldwijde standaard voor draadloze data-uitwisseling op kortere afstand, is in 1994 bedacht door een Nederlander (Jaap Haartsen) die voor Ericsson in Emmen werkte. Als codenaam voor het project koos men voor een verwijzing naar de Vikingkoning Harald Blåtand (Harald Blauwtand), die het christendom invoerde bij de Vikingen. Wij testen een nieuwe in-ear die op […]

Review Asus Xonar Essence One

Asus is nu niet direct een merk dat je als hifi-liefhebber in je set gaat plaatsen. Sterker nog: dat kon ook helemaal niet, tenzij je een complete pc om de geluidskaart heen gaat bouwen. Tot voor kort, want nu komen de Taiwanezen met de Essence One usb-dac? jazeker: een d/a-converter! 

5 reacties

    1. Dag Jan,

      fijn om te horen dat hij ook werkt samen met een lastige hoofdtelefoon als de HD650 elke koptelefoonkenner weet dat dat een vermogen hongerig monster is.

Geef een reactie

Ga verder met deze blogpost:

Review Divaldi Amp 02 hoofdtelefoonversterker

Review Divaldi Amp 02 hoofdtelefoonversterker