Home Review Musical Fidelity M1 CLiC

Review Musical Fidelity M1 CLiC

4
Musical Fidelity M1 CLiC

Zoals reeds besproken en getoond in de preview zet Musical Fidelity met de M1 CLiC de eerste stappen op het streamingvlak. Met het uiterlijk is niets mis en functioneel wordt er vooraf veel beloofd. Maar hoe laat dit netwerkknooppunt zich bedienen? En belangrijker nog; hoe klinkt ie?

Musical Fidelity M1 CLiC
De verlichting achter het display van de M1 CLiC zou iets minder fel of dimbaar mogen. Een getint ruitje zou ook een oplossing kunnen zijn om het contrast wat te verhogen.

Instellen
Direct na het inschakelen wordt het Musical Fidelity logo in het display zichtbaar en ongeveer 20 seconden later verschijnt het hoofdmenu. Eerst maar eens de toegang tot het thuisnetwerk vastleggen onder het kopje Settings.

Er is keuze uit bedraad of draadloos. We gaan voor bedraad en aangezien alles DHCP geconfigureerd is, stelt de M1 CLiC zichzelf probleemloos in. Door vervolgens terug te navigeren naar het hoofdmenu en de Media Server te selecteren kan er vanaf de NAS gelijk voor een track, album of playlist gekozen worden. Krap 2 minuten na het plaatsen klinken de eerste tonen al uit de luidsprekers. Natuurlijk, het is niet de eerste keer dat we een streamer aansluiten of instellen en bovendien zijn netwerk, NAS en mediaserver al voor geconfigureerd, maar dit ging wel heel erg vlot!

Bedienen
De nieuwsgierigheid naar de overige mogelijkheden van het bedieningsmenu wint het voor dit moment even van de aandacht voor de muziek, dus navigeren we vrolijk verder. Onder Inputs kan één van de zeven ingangen gekozen worden: Coax 1, Coax 2, Optical, USB DAC, AUX 1, AUX 2 en AUX 3. En ja, dat vinden wij ook veel. Voor het netwerk, de iPhone/iPod-dock en de USB-ingang (voorzijde) zijn aparte items in het hoofdmenu opgenomen. Resteert nog het apart benoemen van Favorites en Internet Radio en het hoofdmenu is compleet.

Musical Fidelity M1 CLiC
Het is druk aan de achterzijde.

Het enige puntje van kritiek met betrekking tot de bedieningservaring, is dat het iets te heldere/felle display nadrukkelijk aanwezig is. Het blijkt namelijk niet dimbaar, maar zichzelf – middels een in te stellen tijd – automatisch uit te kunnen schakelen. En dat is met name ‘s avonds wel zo prettig. De handleiding is tot op dat moment nog niet uit de doos geweest, dus met de gebruiksvriendelijkheid zit het wel goed. Pakken we die er later toch bij, dan blijkt deze Engelstalige informatie qua vormgeving nogal rommelig aan te doen. Dat kan echt beter.

De M1 CLiC beschikt over een voorversterker en kan direct aangesloten worden op een eindversterker of actieve luidsprekers. Kies dan wel bij het aansluiten voor de PRE OUT in plaats van de FIXED / TAPE OUT. Dan worden de volumeregeling en de mute-knop op de afstandbediening namelijk ook functioneel.

Klank
We besluiten alle aansluitmogelijkheden later op te pakken en eerst de klank van FLAC en MP3 over het bedrade netwerk te beoordelen, aangevuld door Internet Radio. De M1 CLiC ligt vanaf het begin lekker en makkelijk in het gehoor. Na een paar dagen pakken we ter vergelijk de – in het referentiesysteem aanwezige – Linn Majik DS erbij. Het eerste wat dan opvalt bij de M1 CLiC is dat het laag wat zwaarder wordt aangezet, al kunnen we ons voorstellen dat dit veel mensen aanspreekt. Aan detail zeker geen gebrek, maar de totale sound van de M1 CLiC is net wat ronder, romiger, noem het warmer. En dat heeft als bijkomend voordeel dat kwalitatief mindere opnames en radiostations aangenamer worden om naar te luisteren. Een Majik DS is daarvoor simpelweg te puntig en te transparant.

Musical Fidelity M1 CLiC Wireless
De draadloze verbinding op de M1 CLiC functioneert naar behoren. Handig trouwens dat de meegeleverde antenne een magnetisch voetje heeft.

DAC
De upsampling DAC (Sample Rate Converter) in de M1 CLiC presteert uitstekend. MP3 als netwerkstream – getest vanaf 192 t/m 320 kbps – levert bijvoorbeeld al een mooi resultaat op. En op de weergave van FLAC is helemaal niets aan te merken.

Maar we zijn natuurlijk ook erg benieuwd wat de verschillende ingangen aan verbetering kunnen brengen. Daarom wordt het volgende lijstje afgewerkt:

  • Coax » Pioneer DVR-560H HDD/DVD-recorder
  • Optical » Samsung DCB-9401R Digital Cable Receiver
  • AUX » Pioneer DVR-560H HDD/DVD-recorder
  • iPhone/iPod Dock » Apple iPhone 3GS
  • USB voorzijde » USB-stick en -externe harde schijf

Met name het audiosignaal vanuit de Samsung DCB knapt erg op door deze als Optical via de M1 CLiC te laten lopen. Voor de Pioneer HDD/DVD-recorder levert het – ten opzichte van de normale rechtstreekse verbinding met de NAD M3 – voor zowel Coax als AUX niet direct een hoorbaar verschil op. De Apple iPhone valt klankmatig eerlijk gezegd een beetje tegen. Maar die kennen we alleen goed van weergave via de oordopjes, dus concreet vergelijkingsmateriaal in relatie tot andere Docks ontbreekt. Weergave via de USB-stick verloopt probleemloos, maar de externe harde schijf wordt niet weergegeven. De gebruiksaanwijzing biedt uitkomst; de M1 CLiC accepteert alleen FAT en FAT-32 geformateerde schijfindelingen. Het bijvoorbeeld populaire NTFS wordt dus niet geaccepteerd. Iets om rekening mee te houden.

Conclusie

Musical Fidelity M1 CLiC
Wit pijltje naar beneden is de SRC, wit pijltje omhoog de DAC.

Musical Fidelity heeft zich geconcentreerd op datgene waar ze goed in zijn; namelijk een goed klinkende M1 DAC ontwikkelen. Door daar vervolgens de Stream700 module van StreamUnlimited aan toe voegen en het aantal aansluitmogelijkheden te verruimen, is de M1 CLiC ontstaan. Een fijne en zeer complete netwerkspeler (digital streamer) verkrijgbaar voor 1499,- euro.

Ruimte voor verbetering is er ook. Het display mag contrastrijker (getint ruitje) of in stapjes dimbaar, de (online) handleiding kan beter/fraaier en bediening via een app zou welkom zijn. En bij het in- en uitschakelen van de M1 CLiC wilde er soms – via de ingang op de versterker – nog wel eens een plopje hoorbaar zijn over de luidsprekers.

Aanvulling
Naar aanleiding van de eerder geplaatste preview werd er gelijk geïnformeerd naar de mogelijkheid om de M1 CLiC te bedienen via een app. Alpha Audio heeft aansluitend contact gezocht met StreamUnlimited en kreeg de volgende reactie:

“Wij zijn in overleg met Musical Fidelity over de integratie van een NetAPI die wordt vastgelegd in de firmware van het apparaat. De bediening van de M1 CLiC met iPhone of iPad zou dan via een doorontwikkelde versie van SongBook kunnen. Momenteel is de testfase in volle gang. Afhankelijk van de resultaten en de daar aan gekoppelde beslissing van Musical Fidelity, zou het met een maand of 3 een feit kunnen zijn. Bestaande gebruikers kunnen de extra functionaliteit dan middels een eenvoudige firmware-update (verloopt via de afstandbediening) verkrijgen.”

4 REACTIES

  1. Beste Philip,

    Allereerst dank voor je uitgebreide reacties.
    En ik kan me voorstellen dat de functionaliteit die een Musical Fidelity M1 CLiC je kan bieden je doet duizelen.
    Voor alle duidelijk; het streamen (of streaming) in deze review slaat op het selecteren en afspelen van muziekbestanden met de M1 CLiC via een bedraad of draadloos netwerk (beide worden ondersteund). Het apparaat beschikt dus zelf over een netwerkmodule om data op te halen en dit vervolgens om te zetten naar een audiosignaal.
    Daarnaast biedt de M1 CLiC nog meer aansluitmogelijkheden zoals USB en iPod/iPhone-docking en een upsampling DAC-functionaliteit voor analoge en digitale apparaten.
    De M1 CLiC beschikt niet over de specifieke Apple Airplay-functionaliteit.

    Dus heb je een computer, laptop of NAS met daarop muziekbestanden in bijv. MP3 of FLAC-formaat (en nog vele andere formaten), de M1 CLiC kan ze via een bedraad of draadloos netwerk ophalen en afspelen. Maar zorg wel voor de juiste netwerkconfiguratie.
    Heb je een USB-stick of externe harde schijf met muziek, kwestie van inpluggen en afspelen. Een iPod of iPhone, idem.

    De M1 CLiC is dus niet alleen een DAC, maar ook zelf een muziekstreamer. Aanvullend: stel je hebt een playlist gemaakt op je computer en deze gedeeld voor het netwerk, dan kan de M1 CLiC deze playlist ophalen en afspelen.

    Ik deel je mening dat iTunes teveel een gesloten iets is, waarbij je overgeleverd bent aan de Apple-omgeving met bijbehorende apparatuur. Uit je verhaal maak ik ook op dat het (draadloos) streamen van muziek nog vrij vers is en dat je hongerig bent om meer uit de mogelijkheden – die er trouwens gewoon zijn – te halen.

    Toch vind ik het gevaarlijk om nu de M1 CLiC als ‘het apparaat’ voor jou te adviseren. Er zijn namelijk veel meer oplossingen voorhanden, eventueel ook van Bang en Olufsen.

    Het beste advies wat ik misschien voor dit moment kan geven is het eerste deel van de vierdelige cursus die Jaap heeft samengesteld: Cursus streaming netwerken ? Deel 1
    Wellicht dat die je helpt om wat meer achtergrondinformatie voor jezelf te vergaren, zodat je gerichter kunt zoeken naar de beste oplossing.

  2. Ik ben vergeten te vermelden in m?n tekst hierboven, dat er wel een oplossing bestaat voor de tekortkomingen van AirportExpress en iTunes WiFi audio streamen. Om toch te kunnen gebruiken voor andere alternatieve Flac en EAC players. het is een kleine programmaatje die ook voor Windows gebruikers kan gedownload worden trial versie of betalend, en het heet Airfoil en Airfoil Speakers moeten wel samen geïnstalleerd worden. te verkrijgen op

    http://www.rogueamoeba.com/airfoil/speakers.php

    Echter zoek ik nog steeds verder voor een AirportExpress alternatief. Ik wens in staat zijn om all mijn computer sound te kunnen laten passeren. Zoals programma’s die niets met muziek te maken hebben, maar ook wel audio bevatten, zoals een audio editor, movie bewerking programma’s, enz ,enz.

  3. hello, dank voor deze review

    gezien ik nogal nieuw ben in de digitale wereld en de bijbehorende technische termen.
    ben ik een beetje in de war betreffend dit toestel. Daar er voor mij sommige informatie ontbreekt (gebruik en netwerk aansluiting), deels ook door dat ik vermoedelijk de correcte betekenis niet ken voor het vaak gebruikte woord ?streamen?

    ik ben verward met de term ?muziek streamen?. gezien digitale muziek files in een netwerk op twee totaal verschillende manieren kunnen aangesloten worden en afgespeeld.
    Bv. een externe Disk of MP3-player in een netwerk kan bekabeld verbonden zijn met een DAC en dan naar je versterker.
    Bv. je muziek op jou computer afspelen via Bluetooth, AirportExpress of WiFI in een draadloos omgeving, naar een Wifi ontvanger (Airport), die dan aangesloten is op een DAC.

    uit voorbeeld (2) concludeert ik dan dat dit muziek streamen is. (draadloos afspelen)
    Maar vermoedelijk ben ik helemaal verkeerd?? En is muziek streamen gewoon een gebruikte term om ?digitale muziek-files af te spelen? ?? (niets met draadloos netwerk te maken)

    Met alle respect voor uw uitstekend review, mis ik nog deze details:
    Bij deze review is me feitelijk niet duidelijk of het alleen om een digitale DAC-Player gaat?
    Of als er ook een WiFi ontvanger aanwezig is om draadloos digitale files te kunnen ontvangen van een computer met WiFi uitgerust, of bijvoorbeeld en een externe disk in een draadloos netwerk
    Ik spreek niet over internet-muziek die doorgaans via een Ethernet kabel aangesloten wordt.

    Ik heb echt iemand nodig die licht in het digitale duisternis kan werpen.
    Namelijk lees ik nu (recent) vaker reviews en opzoeking. Om de evolutie van digitale techniek bij te leren, alvorens te investeren in dure apparatuur, die dan misschien niet geven wat ik ervan verwachten.

    internet-muziek is niet wat ik zoek (is ok, maar hoeft voor mij niet)
    wat ik zoek, is een toestel zoals de hier omschreven Musical Fidelity M1 Clic (als WiFi inbegrepen is)
    Maar misschien heb ik voldoende met de Musical Fidelity M1 DAC (hier moet ik dan wel afzonderlijk een oplossingen zien te vinden om draadloos een verbinding te kunnen maken.

    Mijn prioriteit is naar muziek te luisteren via mijn playlist op m?n Mac en Windows computer. Wel wens ik een optimaal digitaal klank om te zetten naar mijn B&O audio systeem gelegen in een andere kamer.
    Heden beschik ik sinds twee maanden (Wifi) AirportExpress samen met iTunes.

    … en ik haat deze gesloten systeem van AirportExpress en iTunes, voor 2 redens:
    Wifi audio werkt alleen via AirportExpress samen met iTunes. Wat betekend dat eenmaal je iTunes afsluit, je helemaal geen klank meer hebt. (want je speakers moeten dan wel aangesloten zijn op die AirportExpress. En het is onbegonnen werk om tekens je speaker los te koppellen. en een uur later opnieuw aan te sluiten.
    iTunes ondersteund geen FLAC files, Dus moet men dan een andere audio prog gebruiken die dat wel kan. ….. maar andere programma’s kunnen geen gebruik maken van Airport (Mac systeem). Dus zit je weer zonder muziek (of moet je weer je speakers ontkoppelen.

    Ik vindt het gewoon verschrikkelijk met al die media marketing omtrent AirPlay. …. want er verteld niemand de tekortkomingen van dat systeem.
    eenmaal iTunes uitgeschakeld, heb je geen klank meer.

    Wel moet ik toegeven omtrent AirPort Express, het werkt 100% heel goed:
    op voorwaarde adt je je beperkt tot mp3, AAC en aiff bestanden.
    Is AirPort Express een prachtig WiFi audio oplossing. (maar is z?n gel niet waard voor gevorderde audiofile gebruikers.
    (en als je technisch veel aanleg heb om die te kunnen configureren )

    AirPort Express gebruik ik alleen nog voor m?n printer in een draadloos netwerk te gebruiken) ….. en in afwachting tot ik een beter oplossing gevonden heb.

    Kan U mij een degelijk draadloos-audio oplossing aanbevelen?
    om dan aan een DAC aan te sluiten? internet radio mag, maar is absoluut geen prioriteit.

    Amaai, ik wist niet dat mijn ?vraagje? zone uiteenzetting ging worden.
    Sorry

    Philip