web analytics

Review: MOON Evolution 650D

Prijs: € 7500

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs
SimAudio - MOON 650D CD-speler DAC

Eindoordeel

SimAudio - MOON 650D CD-speler DAC

Simaudio heeft een jaar of zes geleden een dijk van machine geïntroduceerd die zelfs na een (in de digitale wereld) eindeloos lange levenscyclus nog gerust een paar jaar zou kunnen meespelen. Dit zegt niet alleen veel over de kwaliteit van deze speler, maar ook over de filosofie en werkwijze van het Canadese Simaudio. Deze Evolution 650D is niet zomaar een product; tijdens zijn levenscyclus heeft deze Evolution 650D maar liefst vijf awards in de wacht mogen slepen. Een prestatie van niveau. Ondanks de vele lovende woorden zijn er echter wel een paar punten waar we een kritische noot over willen uitspreken.

Om te beginnen over de bouwwijze van het cd-loopwerk. Hoe zeer we ook worden getriggerd door de term ‘Quattro-Drive’ (zeker voor een doorgewinterde Quattro-rijder) plaatsen we hier toch een gemeende kanttekening. De lade van het mechanisme is namelijk van… Kunststof… Jammer. Het doet beslist niet af aan de uitmuntende geluidskwaliteit van deze speler, maar het voelt gewoon niet zo highend. Nu zijn metalen lademechanismes lange tijd niet beschikbaar geweest, dus we zullen het niet in de beoordeling aanrekenen, maar hopelijk kiest Simaudio bij een mogelijke opvolger van de 650D voor een hoogwaardiger metalen exemplaar van, bijvoorbeeld, StreamUnlimited.

En ander punt betreft de weergave van microdetail. Bij sommige spelers die eveneens zijn voorzien van een vergelijkbare ESS DAC kunnen we de snaar van een snaredrum horen rammelen tegen het velletje en kunnen we ook de specifieke klank van de snare horen rondzingen in de ketel. Ditzelfde geldt voor de aanslag van een snaar van een piano. De karakteristieke ‘klop’ en ‘squeek’ geluiden laat de MOON 650D in de weergave van muziekstukken grotendeels achterwege.

Maakt dit de 650D nu tot een slechte speler? Nee. Absoluut niet. Lang niet iedere muziekliefhebber zit erop te wachten om ook de foutjes en imperfecties in de muziekalbums te horen. Naar onze smaak is het karakter van deze 650D misschien dus wat aan de ‘lieve’ kant, maar we zijn dan wel weer zeer gecharmeerd van de rust en liefde die Simaudio via de 650D naar de luisteraar weet over te brengen. Via de muziek wel te verstaan. Het gewicht van de speler is een ander dingetje.

Fysiotherapeutisch

De MOON Evolution 6590D is gebouwd om een vulkaanuitbarsting, aardbeving en een granaatinslag te kunnen overleven. Tegelijkertijd. Dit is een trend die ons bij meer merken opvalt de laatste jaren; hifi-componenten worden geconstrueerd voor het leven. Dit in tegenstelling tot de onderrug van uw auteur. Deze heeft helse pijnen moeten doorstaan nadat deze de loodzware speler in de kofferruimte van zijn trouwe station-mobiel probeerde te manoeuvreren. En dan nog anderhalf uur de weg op; een minder fijne eerste kennismaking dus. Maar pijn maakt plaats voor liefde. Zo ook hier.

Voor wie

Voor wie zal deze MOON Evolution 650D nu een perfecte ‘allerlaatste’ cd speler zijn? Hopelijk volgen er geen represailles aan ons adres, maar wij verwachten dat muziekliefhebbers uit het Naim-kamp heel gelukkig kunnen worden met deze speler van Simaudio. Bezitters van legendarische spelers als de CD-80 en CD-94MKII van Marantz met de TDA1541-signatuur zullen met deze MOON vrijwel zeker een langdurige nieuwe liefde vinden.

En de prijs? Zeven en een half duizend Euro is in vandaag de dag zelfs in Bitcoins een stevige investering, maar deze speler met ingebouwde volwaardige DAC is de investering dubbel en dwars waard. De garantietermijn bedraagt 10 jaar waarvan 3 jaar op mechanische delen zoals loopwerk en buttons. Prik er vervolgens – zeg – een leuke Bluesound Node2 in, investeer in een Roon en een Tidal hifi-abonnement en u kunt er weer voor jaren tegenaan.

Gebruikte componenten:

Versterking: Bryston 4B Cubed eindversterker
Bryston BP26 voorversterker met MPS2 voeding
DAC: Bryston BDA-3
Streamer: Bryston BDP-3
Cd-speler: Onkyo Integra DX3800 (transport)
Interlinks: Grimm TPR (gebalanceerd)
Speakerkabels: MIT T2 (bi-wire)
Luidsprekers: Usher MD2 Beryllium Series

Gerelateerde berichten

Concept 300

Review Q Acoustics Concept 300 monitor

Eindoordeel InhoudVeel fabrikanten zeggen te innoveren. Net als bij wasmiddelen, betekent het predikaat “NIEUW” echter niet altijd een duidelijk zichtbare verbetering. Vaak is die vernieuwing ergens verstopt. De Q Acoustics Concept 300 heeft zijn grootste innovatie allerminst verstopt. Sterker nog, de monitor staat erop, letterlijk. Spoiler alert: dit is de eerste review waarbij we de […]

Dion Audio AA100

Review Dion Audio AA100 reference

Eindoordeel InhoudWe kennen Dion Audio al een tijdje. En keer op keer worden we verrast door de degelijke spullen die Miquel Blauw aflevert. Nu is het tijd om eens wat grof geschut te testen: de AA100. Nee… het is niet die club waar we de naam niet van hoeven te noemen. Het gaat om een […]

4 reacties

  1. Hi Geoffrey,

   Dit zijn inderdaad geen middenklassers. We hebben deze maal de focus gelegd op het criterium ‘de laatste speler die je nog nodig hebt’. Dan komen we automatisch bij de highend spelers. En deze beginnen zo bij de 3.000 Euro en lopen tot een kleine 8.000 Euro.

   De echte exoten komen er ook nog aan. We hebben het dan over een prijsklasse vanaf zo’n 20k. Denk aan de topspelers van Esoteric en van, bijvoorbeeld, Mark Levinson. We hebben namelijk ook flink wat lezers die hierin geïnteresseerd zijn.

   Toch ook wel eens leuk om te lezen?

Geef een reactie