web analytics

Review: MOON Evolution 650D

Prijs: € 7500

Klank
Features
Optiek
Bouwwijze
Prijs
SimAudio - MOON 650D CD-speler DAC

Connectivity en functionaliteit

Inhoud

Het achterpaneel van de 650D geeft een gevulde eerste indruk. Zowel gebalanceerd als single-ended analoog uit, digitaal S/PDIF coaxiaal en gebalanceerd AES-EBU. Digitaal in heeft de MOON AES-EBU, S/PDIF coaxiaal en optisch, en via USB. Vervolgens vinden we een RS-232 poort, Simlink aansluitingen, twee external power supply ingangen, een netspanningsaansluiting en een powerswitch.

We reviewen de MOON Evolution 650D als pure cd-speler, maar feitelijk is deze machine veel meer dan zomaar een ‘cd-speler’. De DAC-sectie is gebaseerd op een prachtige 32-bits ESS ES9016 Sabre Hyperstream DAC. Daarnaast heeft de fabrikant de functionaliteit van een hoogwaardige externe DAC toegevoegd. De Evo 650D betitelen als een ‘cd-speler’ is dus wat te kort door de bocht. Simaudio positioneert de Evo 650D dan ook als een hoogwaardige DAC. Met een cd-lade. Fair.

Hierom heeft de fabrikant naast de gebruikelijke analoge en digitale uitgangen dus ook digitale ingangen opgenomen, zodat de gebruiker er in een oogwenk een externe streamer op kan aansluiten. Menig bezitter van een Bluesound Node of vergelijkbare prijsgunstige streamers kunnen de geluidskwaliteit dus met een simpele handeling substantieel verbeteren. Het gaat een beetje voorbij aan de door ons gestelde criteria ‘de laatste cd-speler die u nodig hebt’, desondanks prijzen we deze eigenschap.

Qua bediening heeft de Evo 650D geen web interface of app beschikbaar. Er is dan ook geen netwerkaansluiting voorhanden. Simaudio heeft daarentegen het Control4-protocol in haar gehele productlijn geïmplementeerd. Zo ook bij de Evolution 650D. Hiermee kan een MOON-product naadloos via de RS-232 interface worden geïntegreerd in Control4 home-automation of smart home omgevingen. De hiervoor benodigde drivers zijn geheel kosteloos via de website van de fabrikant te downloaden.

Geen behoefte aan Control4 functionaliteit? Geen punt. Simaudio heeft er bovendien voor gekozen om een functionele en zeer robuust gebouwde infrarood afstandsbediening mee te leveren. En deze remote is, net als de 650D gebouwd volgens welhaast militaire specificaties. Beide zijn gebouwd voor het leven. Ná een apocalyps.

Opbouw

Intern ziet de MOON Evolution 650D er al even indrukwekkend uit. Links een prachtig separaat voedings-board met een tweetal ringkerntrafo’s uit eigen fabriek. De voeding is lineair uitgevoerd en wordt gelijkgericht, afgevlakt en gefilterd met kwaliteitscomponenten. Nergens hebben we het idee dat de fabrikant ergens een olifantenpaadje heeft willen nemen om op kosten te besparen.

Het mainboard met logic en DA-conversie is eveneens overzichtelijk van opzet. Simaudio heeft een Prachtige ESS ES9016 Sabre DAC toegepast en voor de uitgangstrap maakt de fabrikant gebruik van prima presterende NE5532 opamps. Boven het mainboard is een board met de in- en uitgangen voor de DAC-geplaatst. Alles is dus mooi modulair opgebouwd.

Gerelateerde berichten

Bowers & Wilkins MM1

Connectivity en functionaliteit InhoudBij alpha-audio kennen we Bowers & Wilkins vooral van de ‘gewone’ luidsprekers als de 700- en 800-serie. En natuurlijk van de bijzonder vormgegeven Zeppelin waarin een iPod past. Nu komen de Britten met een high-end luidsprekerset voor de desktopcomputer. Verloochenen ze hiermee hun afkomst, of is het juist een hele slimme zet?

Logitech UE Air Speaker top

Review Logitech UE Air Speaker

Connectivity en functionaliteit InhoudEr valt enorm veel te kiezen in het segment van Apple Airplay speakers. Er zijn immers genoeg audiofabrikanten die maar al te graag een graantje willen meepikken. Verschil in benadering van het concept is er ook. De aanwezigheid of het juist achterwege laten van een docking station bijvoorbeeld. Van Logitech kregen we […]

4 reacties

  1. Hi Geoffrey,

   Dit zijn inderdaad geen middenklassers. We hebben deze maal de focus gelegd op het criterium ‘de laatste speler die je nog nodig hebt’. Dan komen we automatisch bij de highend spelers. En deze beginnen zo bij de 3.000 Euro en lopen tot een kleine 8.000 Euro.

   De echte exoten komen er ook nog aan. We hebben het dan over een prijsklasse vanaf zo’n 20k. Denk aan de topspelers van Esoteric en van, bijvoorbeeld, Mark Levinson. We hebben namelijk ook flink wat lezers die hierin geïnteresseerd zijn.

   Toch ook wel eens leuk om te lezen?

Geef een reactie