Review MOON 600i V2

Voordelen

 • Klinkt heerlijk energiek
 • Ritmisch karakter
 • Prachtig open middengebied

Nadelen

 • Alleen analoog
 • Eén XLR-ingang
 • Prijs: € 8200

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  MOON 600i

  Inleiding

  Inhoud

  Onlangs hebben we de MOON 680D onder handen gehad. Een prachtige converter mét streamer. Kortom: een interessant pakket voor wie een hoogwaardig digitaal systeem zoek. Maar mist nog een component in de keten: een versterker. Dus vandaag: de MOON 600i V2… de perfecte partner. 

  Bij de MOON 700i V2 was het vrij duidelijk dat we met een high-end powerhouse te maken hadden. Het is een vrij fors ding. De MOON 600i V2 is dat helemaal niet. Het had zo een voorversterker kunnen zijn. Ware het niet dat we op de achterzijde aansluitingen zien voor luidsprekers. En de naam: 600… waar de i voor integrated staat natuurlijk.

  Bescheiden

  Er is meer bescheiden aan de MOON 600i. Deze nieuwe V2-versie heeft 125 watt bij 8 Ohm en 250 watt bij 4 Ohm. Dat is ruim voldoende voor de meeste speakers, maar het is geen krachtpatser. De 700i V2 doet daar 50 watt bij. En ook dat is geen enorme krachtpatser. De Bryston gaat gewoon over de 300 watt in 8Ohm. Maar dat is allemaal op papier. Waar het natuurlijk om gaat: hoe is de voeding? Hoe wordt het vermogen afgegeven?

  In de MOON zien we een compleel dual-mono ontwerp: twee voedingen, twee input-kanalen, twee output-kanalen. En alles is compleet differentieel opgebouwd. Als we de documentatie lezen, gebruikt MOON geen global feedback. Dit om snelheid en transparantie te behouden. Nu weten we dat feedback voor- en nadelen heeft. Het kán zorgen voor meer controle en lagere vervorming. Maar het kán ook te droog worden. En andere problemen – fasegedrag, verlies van openheid – introduceren. Zo zien we wederom dat elke fabrikant zijn eigen pad volgt. En dat is mooi. Het zorgt voor diversiteit.

  De bescheidenheid die we op papier lezen – in termen van vermogen – verdwijnt als sneeuw voor de zon als we de eerste noten horen: de MOON 600i V2 is krachtig, energiek, detailrijk… het staat als een huis. Maar over de weergave straks meer. Eerst maar eens kijken wat u in huis haalt.

  Connectie

  De 600i V2 biedt één keer XLR-in en vier keer single ended in. Dan ook nog een setje single ended uit voor wie een eindversterker wil koppelen. We hadden graag meer XLR-in gezien. Zeker omdat het complete ontwerp volledig differentieel en dual mono is opgebouwd. Het kan dus zeker profiteren van gebalanceerde ingangen.

  Verder treffen we achterop nog:

  • RS232 (home automation)
  • Simlink
  • IR in (voor een ir-oogje)
  • Trigger

  Met vijf ingangen zien wij genoeg connectiviteit. Wellicht was voor 8200 euro een phono-ingang leuk geweest. Maar ja: als u die op niveau van de 600i V2 wilt, dan is dat financieel niet haalbaar, schatten we in.

  De afwerking is gelijk aan de MOON 680D: strak, netjes en modern. We beginnen het display steeds meer te waarderen: lekker grote letters. En het is goed te dimmen, waardoor het ‘s avonds niet hoeft te storen. U schakelt deze helemaal uit door de knop twee seconden in te houden.

  Nog een gek dingentje wat we hebben gemerkt bij onze sample, is dat mute nog steeds een héél licht signaal doorlaat. We horen high-hats heel zacht door de Focals. Zeker niet storend, maar wel wat maf, omdat het lijkt alsof het relais niet helemaal afsluit. Het blijkt dat de eerste 50 modellen dit hadden en dat het nu is opgelost. Kortom: geen nood.

   
   

  Winkels met Moon

  Alpha High End Brussel

  Joseph Bensstraat 21
  1180 Ukkel, BE

  Contact

  Alpha High End Antwerpen

  Pelikaanstraat 126
  2018 Antwerpen, BE

  Contact

  Alpha High End Brasschaat

  Bredabaan 1031
  B-2930 Brasschaat, BE

  Contact

  Alpha High End Turnhout

  Sint-Antoniusstraat 15
  2300 Turnhout, BE

  Contact

  Hifi Studio Wilbert

  Korte Jansstraat 11
  3512GM Utrecht, NL

  Contact

  Rhapsody Audio

  Borneolaan 25
  1217GX Hilversum, NL

  Contact

  17 reacties

  1. De Moon zou je ook eens met de Audio Analogue Maestro Anniversary kunnen vergelijken.
   Deze versterker is dual mono gebouwd heeft meer gebalanceerde ingangen en is helemaal analoog, maar wel een tikkie zwaarder..

  2. Goedemorgen Jaap,

   Je bent zowel enthousiast over de 700i V2 als over de 600 i V2. Welke van deze twee past beter bij BenW 803d3 speakers? Ik wil de Moon gaan vergelijken met Michi. Hartelijke groet, Hermann

   1. Beide zijn geweldig. Echt. 700i heeft meer grunt en controle in het laag. Dat is wel gunstig bij de 803 gok ik. Al zal de 600i het ook prima kunnen. Ligt eraan hoe hard je gaat draaien.

   2. Zelf heb ik een 600iv2 en heb geluisterd naar een 803d3 en een 804d3, omdat ik op zoek was naar nieuwe speakers. De 804’s kwamen helemaal ‘tot leven’ met de 600. Met de 803’s bekroop mij het gevoel dat de 600i wat power mist. Het klonk allemaal een stuk minder ‘engaging’ en wat ingehouden. Wellicht gaat het beter met de 700iv2, maar dat was (helaas) geen optie.

    1. Dag Lazlo,

     Dank voor je toevoeging. Bizar dat een zware 600iV2 dat zo matig pakt. Kan het bijna niet geloven. Een 803D3 is geen makkie, maar een 600iV2 is geen watje… Hoe hard werd er gedraaid?

     1. Hi Jaap. Ik weet het niet helemaal zeker meer. Ik denk dat de versterker max op 50 stond en ik schat in dat het geluid ergens rond de 60-70 Db was; iets luider dan thuis.

      Ik kan het niet verklaren, omdat 125 watt per kanaal meer dan genoeg zou moeten zijn. Het is niet de eerste keer, toen ik onze 340i verving met een 600i ervaarde ik iets soortgelijks. Het verschil was zo groot dat ik mijn 340i inruilde voor de 600iv2. Ik zou het ook weer niet matig willen noemen. Het kan wel veel beter.

  3. Prachtig spul, echt niet gevaarlijk, maar voor de ware hifi/high end liefhebber die graag zelf zijn componenten kiest en after sales service kan en mag verwachten en daar simpelweg het geld voor ( over) heeft……Dit soort mooi gebouwde verstekers staan over 20 jaar nog rustig ergens in een huiskamer te spelen in plaats van dat het over 10 jaar kapot ergens op een vuilnisbelt beland……Is ook veel beter voor het milieu en de mensheid……

  Geef een antwoord