web analytics

Headphone Heaven – Deel 3: Moon 230HAD

Prijs: € 1.350

Bouwkwaliteit
Inzetbaarheid
Weergave
Prijs
Moon 230 HA

De Moon 230HAD vervolgd

Deze ‘kleine Moon’ is in alle opzichten de bescheidener uitvoering van de 430. Toch is de geluidskarakteristiek onmiskenbaar Moon: zeer neutraal, open en transparant met een klein vleugje warmte. Hierdoor is het uitermate prettig om lange luistersessies te houden; van luistermoeheid zult u met de Moons niet snel last hebben.

De Moon 230HAD heeft in tegenstelling tot de ‘430’ geen gebalanceerde in- en uitgangen ook geen mogelijkheid om de gain (ingangsspanning) te regelen. Dat is bij single ended ook minder nodig . De twee Sennheisers klinken grosso modo hetzelfde als bij de Moon 430 waarbij de 230HAD inlevert op verfijning en ruimtelijkheid.

De HD800’s zijn daardoor nog neutraler en wij vinden het bijna te analytisch worden. We durven het bijna niet te zeggen maar we krijgen de neiging om op zoek te gaan naar een Loudnessknop om meer dynamiek aan de muziek te geven.

Oppo PM-1

De Oppo PM-1 is, zoals verwacht, vergevingsgezinder. Wat is dit toch een fijn apparaat zeg! Natuurlijk horen we verschillen met de Moon 430 maar het blijft genieten van deze planar magnetic hoofdtelefoon. De snelheid, openheid gekoppeld aan dynamiek en punch zorgt ervoor dat we naar de PM-1 willen blijven luisteren. We merken dat we met de Oppo meer in de muziek worden getrokken, ook wanneer de hoofdtelefoonversterker niet in de categorie ‘non plus ultra’ valt.

Oppo PM-3

We sluiten de Oppo PM-3 aan, het ‘instapmodel’ magneplanar exemplaar van Oppo. Waar we bij de 430 heel duidelijk hoorden wat het verschil in resolutie en ruimtelijkheid is tussen de PM-1 en PM-3, was dit bij de Moon 230HAD veel minder. Met andere woorden: de PM-3 klinkt eigenlijk even ‘lekker’ als de PM-1. Al zijn er wel verschillen aan te wijzen.  Die waren echter minder in het oor springend dan bij het topmodel van Moon. Een conclusie zou kunnen zijn dat de ‘430’ in staat is om nog veel meer uit een high end hoofdtelefoon te halen en dat bij de Moon 230HAD op een bepaald kwaliteitsniveau van de headset de grens is bereikt. Logisch.

Gerelateerde berichten

OPPO HA-1 en PM-1

Review OPPO PM-1 hoofdtelefoon en HA-1 versterker-dac

De Moon 230HAD vervolgd InhoudJe moet wel lef hebben om als merk, dat met name bekend staat om zijn blu-ray-spelers, met een hoofdtelefoon en hoofdtelefoonversterker van respectievelijk 1400 en 1500 euro op de markt te komen. Gewoon even de markt te betreden met een setje van net geen 3000 euro. Het moet dan wel verdomd […]

Teufel Real Pure

Review Teufel Real Pure over-ear hoofdtelefoon

De Moon 230HAD vervolgd InhoudWie veel op pad is en toch graag op een fatsoenlijke manier muziek wil luisteren, heeft vandaag de dag bijzonder veel keuze. In-ear, on-ear, over-ear, noise cancelling, met draad, zonder draad… en natuurlijk combinaties hiervan. Wat nu als u al die opties niet nodig hebt, maar gewoon een degelijk over-ear model […]

2 reacties

  1. Ik kan wat gemist hebben of er aan voorbij zijn gegaan, maar ik lees nooit wat over Lehman audio. Ik heb zelf een Lehman Linear koptelefoonversterker met HifiTuning Suprème zekering erin in combinatie met een Metrum Musette dac ook met deze zekering erin, de Sennheiser HD800 en de Bleusound Vault2 als digitale bron/ streamer, bekabeling van Crystal cable, Nordost en Audioquest, maar dit maakt echt mooie muziek. De weergave is subliem en heb hier echt veel muzikaal plezier van.
    M. Vr. Groet Paul

Geef een reactie