web analytics

Headphone Heaven – Deel 3: Moon 230HAD

Voordelen

 • Krachtige en uitstekend presterende hoofdtelefoonversterker
 • Inzetbaar als voorversterker voor digitale bronnen
 • Uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding DAC

Nadelen

 • Beperkte aansluitmogelijkheden analoge bronnen
 • Geen mogelijkheid meerdere hoofdtelefoons tegelijk aan te sluiten
 • Prijs: € 1.350

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Moon 230 HA

  De Moon 230HAD vervolgd

  Deze ‘kleine Moon’ is in alle opzichten de bescheidener uitvoering van de 430. Toch is de geluidskarakteristiek onmiskenbaar Moon: zeer neutraal, open en transparant met een klein vleugje warmte. Hierdoor is het uitermate prettig om lange luistersessies te houden; van luistermoeheid zult u met de Moons niet snel last hebben.

  De Moon 230HAD heeft in tegenstelling tot de ‘430’ geen gebalanceerde in- en uitgangen ook geen mogelijkheid om de gain (ingangsspanning) te regelen. Dat is bij single ended ook minder nodig . De twee Sennheisers klinken grosso modo hetzelfde als bij de Moon 430 waarbij de 230HAD inlevert op verfijning en ruimtelijkheid.

  De HD800’s zijn daardoor nog neutraler en wij vinden het bijna te analytisch worden. We durven het bijna niet te zeggen maar we krijgen de neiging om op zoek te gaan naar een Loudnessknop om meer dynamiek aan de muziek te geven.

  Oppo PM-1

  De Oppo PM-1 is, zoals verwacht, vergevingsgezinder. Wat is dit toch een fijn apparaat zeg! Natuurlijk horen we verschillen met de Moon 430 maar het blijft genieten van deze planar magnetic hoofdtelefoon. De snelheid, openheid gekoppeld aan dynamiek en punch zorgt ervoor dat we naar de PM-1 willen blijven luisteren. We merken dat we met de Oppo meer in de muziek worden getrokken, ook wanneer de hoofdtelefoonversterker niet in de categorie ‘non plus ultra’ valt.

  Oppo PM-3

  We sluiten de Oppo PM-3 aan, het ‘instapmodel’ magneplanar exemplaar van Oppo. Waar we bij de 430 heel duidelijk hoorden wat het verschil in resolutie en ruimtelijkheid is tussen de PM-1 en PM-3, was dit bij de Moon 230HAD veel minder. Met andere woorden: de PM-3 klinkt eigenlijk even ‘lekker’ als de PM-1. Al zijn er wel verschillen aan te wijzen.  Die waren echter minder in het oor springend dan bij het topmodel van Moon. Een conclusie zou kunnen zijn dat de ‘430’ in staat is om nog veel meer uit een high end hoofdtelefoon te halen en dat bij de Moon 230HAD op een bepaald kwaliteitsniveau van de headset de grens is bereikt. Logisch.

  Gerelateerde berichten

  Test Pass Labs HPA-1

  Headphone Heaven – Deel 1: Pass Labs HPA-1

  De Moon 230HAD vervolgd Inhoud 1. Inleiding2. De Line-Up3. Review Moon Neo 230HAD4. Headphone Heaven’s pijnbank5. De Moon 230HAD vervolgd6. DigiMoon7. Specificaties Moon 230HADReactiesOp de High End-beurs in München waren dit jaar behalve draaitafels ook de hoofdtelefoons ruim vertegenwoordigd. Bijna elk merk had wel een hoofdtelefoonlijn geëxposeerd. Maar ook Personal audio is nog behoorlijk ‘trending’. […]

  Edifier W830BT

  Review Edifier W830BT hoofdtelefoon

  De Moon 230HAD vervolgd Inhoud 1. Inleiding2. De Line-Up3. Review Moon Neo 230HAD4. Headphone Heaven’s pijnbank5. De Moon 230HAD vervolgd6. DigiMoon7. Specificaties Moon 230HADReactiesWanneer een hond een Chinees huis binnenloopt wordt dit gezien als een gunstig teken. We zijn nog steeds in het jaar van de hond en dus hebben we voor u, zoals beloofd, […]

  2 reacties

  1. Ik kan wat gemist hebben of er aan voorbij zijn gegaan, maar ik lees nooit wat over Lehman audio. Ik heb zelf een Lehman Linear koptelefoonversterker met HifiTuning Suprème zekering erin in combinatie met een Metrum Musette dac ook met deze zekering erin, de Sennheiser HD800 en de Bleusound Vault2 als digitale bron/ streamer, bekabeling van Crystal cable, Nordost en Audioquest, maar dit maakt echt mooie muziek. De weergave is subliem en heb hier echt veel muzikaal plezier van.
   M. Vr. Groet Paul

  Geef een reactie