web analytics

Review Monitor Audio Studio luidspreker (VS Audiovector QR1)

Voordelen

 • detailrijk
 • zuivere weergave
 • breed stereobeeld

Nadelen

 • specifieke sound
 • Prijs: € 1300

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Monitor Audio Studio

  Conclusie

  Het is een interessante test gebleken. Eentje waar we veel uit geleerd hebben. Beide luidsprekers zijn topklasse. Bent u op zoek naar een snelle, detailrijke luidspreker dan zit u zowel bij de Audiovector QR1 als bij de Monitor Audio Studio goed. Hun geluid heeft misschien dezelfde signatuur toch zijn er duidelijke verschillen waarneembaar. Met een passende versterker bekomt u in elk geval een heel cleane maar meeslepende sound. Verdere kenmerken zijn neutraliteit met een open weergave en strak laag. Vooral de Monitor Audio Studio is, zoals eerder gezegd, een geval apart. Ze heeft wat TLC nodig. De Audiovector QR1 heeft niet zoveel sterallures en voelt zich overal thuis. Keuzestress dus want betaalbare audio klonk nog nooit zo goed!

  Samenvatting

  Beide luidsprekers hebben duidelijk heel wat kwaliteiten. De QR1 speelt moeiteloos. De AMT-tweeter is speciaal getuned voor dit model en zorgt voor veel sprankeling. Stemmen klinken loepzuiver en de kleinste details worden naar voor gebracht. Ondanks het feit dat de tweeter aanvankelijk met de meeste aandacht gaat lopen is de driver zo mogelijk nog beter. Het laag is strak, gecontroleerd en van hoge kwaliteit. De interactie tussen tweeter en driver is wat ons betreft naadloos. Niet voor niets hebben we deze speaker als referentie gekozen.

  De Studio moet niet onderdoen. Nog meer inzicht in de opname en eenzelfde schoon middengebied. Hij is wel duurder, zeker als u er de bijpassende statieven bijneemt. Die passen echter prachtig bij de speaker en maken het plaatje compleet. Ze zijn tevens een meerwaarde voor de klank. Qua versterking gedraagt de Studio zich als een echte diva. We hoorden bij elke versterker verschillen. Dat betekent wel dat ze op een hoger niveau kunnen gebracht worden als uw versterker ook van ‘goeden huize’ is. De sound van de Studio in zijn geheel vinden we wel heel specifiek en behoorlijk eigenzinnig. Het is een unieke sound die nergens anders mee te vergelijken is.

  Specificaties

  Monitor Audio Studio Audiovector Qr1
  Tweeter MPD Transducer Gold Leaf AMT
  Freq bereik 48 Hz – 60 kHz 45 Hz – 45 kHz
  Gevoeligheid 86 dB 87 dB
  Impedantie 4 Ohm 4 – 8 Ohm
  Crossover 2,7 kHz 3 kHz
  Afmetingen / gewicht 34,0 x 15,6 x 36,1cm – 7.6 Kg 32,5 x 19 x 23,2cm, 6.2 Kg
  Prijs 1300 euro 1000 euro

  Gebruikt systeem

  • Roksan K3 geïntegreerde versterker
  • Isoacoustics Aperta stands
  • NAD M50 streamer
  • Dion Audio NOS Dac 16
  • Analoge interlink: Van den Hul D102MKIII
  • Digitale interlink: Van den hul The Triaxial, Dion Audio DI75
  • Speakerkabel: Qed Genesis Silver Spiral

  Gerelateerde berichten

  AVI S21 voorversterker

  Samenvatting Inhoud 1. Inleiding2. Audiovector QR13. Monitor Audio Studio4. The same only different5. SamenvattingReactiesAVI is Brits: écht Brits wel te verstaan. En daar pronkt het merk behoorlijk mee. Neem een kijkje op de site en het staat bol van reclame over hoe het productengamma tot stand komt. Vaak is het echter zo dat de luidst […]

  Jamo R909

  Samenvatting Inhoud 1. Inleiding2. Audiovector QR13. Monitor Audio Studio4. The same only different5. SamenvattingReactiesIk stap met bloedende oren de luisterruimte uit. De afgelopen drie uur heb ik noodgedwongen met gebarentaal mezelf uitgedrukt. En die gebaren bestonden slechts uit het simuleren van een volumeknop en totale verbazing. Terug naar: Inleiding

  5 reacties

  1. Hi geoffrey vanhouwaert,

   Inderdaad, wie is nu niet gek op een shoot-out! Je hebt een leuke schrijfstijl. Ik voel het enthousiasme als ik je review lees.

   Twee vraagjes.. Je schrijft: ‘De sound van de Studio in zijn geheel vinden we wel heel specifiek en behoorlijk eigenzinnig. Het is een unieke sound die nergens anders mee te vergelijken is.’ Wat bedoel je daar precies mee? Hoe zou je de unieke sound omschrijven? B&W, om zo maar eens een merk te noemen, heeft toch ook zijn eigen sound?

   De andere vraag gaat over de gebruikte kabels. Ik zie dat je QED Genesis Silver Spiral hebt gebruikt voor de tests. Is daar een speciale reden voor, of was dat de meest geschikte kabel die je op dat moment had liggen?

   1. Hallo,

    Bedankt dat u het enthousiasme in de tekst aanvoelt. Om op uw vragen te antwoorden. De genesiskabel werd meegeleverd en ging inderdaad heel goed. We hebben ondertussen gekozen voor de QED XT40 om mee te spelen. Ook al door Alpha getest.

    De Studio heeft gewoon niet de vertrouwde Monitor Audio sound zoals bijvoorbeeld bij de Silver of Gold reeks. Het is echt een buitenbeentje met een eigen klank. Een sound die je moet liggen en die we ook niet bij andere merken terugvinden. Komt waarschijnlijk door die D’appolito opstelling.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  Geef een reactie