web analytics

Review Monitor Audio Studio luidspreker (VS Audiovector QR1)

Voordelen

 • detailrijk
 • zuivere weergave
 • breed stereobeeld

Nadelen

 • specifieke sound
 • Prijs: € 1300

  Bouwkwaliteit
  Inzetbaarheid
  Weergave
  Prijs
  Monitor Audio Studio

  Audiovector QR1

  De QR1 is de bookshelfspeaker uit de nieuwe budgetreeks van Audiovector. In deze reeks vindt u naast de monitor een vloerstaander, een centerspeaker en een subwoofer. De QR-reeks vervangt de K-reeks die tot voor kort de budgetlijn van Audiovector vertegenwoordigde. Deze nieuwe reeks is voor het eerst ontworpen door zoon Mads, en niet door vader en grote baas, Ole Kliffoth. Misschien daarom dat er  bij dit product veel aandacht aan de looks besteed is. De QR-reeks heeft in tegenstelling tot de duurdere series maar drie kleuren. Matwit, Walnoot en Pianozwart. Vooral de zwarte versie kan ons bekoren. De tweeter contrasteert mooi met de zilveren accenten rondom en de woofer past perfect in het geheel.

  Het meest verrassende aan deze speaker zijn echter de pootjes onderaan! Daarmee geeft de ontwerper onomwonden aan, dat deze speaker echt wel op een kast geplaats kan en mag worden. Heiligschennis horen we u denken. Misschien, maar de pootjes zorgen ervoor dat de luidspreker ontkoppeld wordt van de ondergrond. Bij ons staan ze voor de zekerheid op Isoacoustics Aperta stands en dat werkt uitstekend. Belangrijk hierbij is dat de tweeter op oorhoogte komt. Achteraan vinden we een paar degelijke luidsprekeraansluitingen. Er is een metalen paneel dat verwijderd kan worden wat erop wijst dat er later een actieve versie kan komen.

  Bijzonderheden

  De QR1 heeft een mooie gouden Air Motion Transformer (AMT) met een speciale S-stop filter ervoor die vervelende s-klanken moet reduceren. De woofer is een zogenaamde Pure Piston Base driver. Een speciaal design dat vervorming helpt verminderen. Binnenin zit een driedelig membraam, gebaseerd op de hogere series, dat er op zijn beurt voor moet zorgen dat de kast heel stil en rigide blijft. Er zit dus best wel wat technologie in deze bescheiden luidspreker.

  Vooral de toevoeging van zo’n filter kan in een normale leefruimte heel wat onaangename zaken vermijden. Natuurlijk doen actieve speakers met DSP of versterkers met Dirac meer in de ruimte. Maar de filter werkt en neemt het iets te veel aan scherpte in sommige opnames weg. We komen hierop terug. De langwerpige baspoort vinden we aan de voorzijde. Dat heeft als voordeel dat de luidspreker dichter tegen een achterwand kan geplaatst worden. Deze keuze verraadt opnieuw de insteek om de speaker gewoon ergens neer te zetten. Er is voor deze speaker trouwens geen passend statief voor handen.

  Gerelateerde berichten

  Bryston 3B SST3

  Review Bryston 3B³

  Audiovector QR1 Inhoud 1. Inleiding2. Audiovector QR13. Monitor Audio Studio4. The same only different5. SamenvattingReactiesDe Canadese techneuten van Bryston hebben de Bryston versterkerlijn weer eens stevig onderhanden genomen. Ten opzichte van de SST2-generatie is er, naar zeggen, weer een flinke sprong voorwaarts geboekt. Maar, is de nieuwe cubed-lijn nu werkelijk zo goed als Bryston zelf […]

  Swans M1

  Audiovector QR1 Inhoud 1. Inleiding2. Audiovector QR13. Monitor Audio Studio4. The same only different5. SamenvattingReactiesEen degelijke set monitorluidsprekers voor 1.250 euro? En dan ook nog uitgevoerd met een bandtweeter en weggewerkt in een keurig, chique ogend kastje? ?Dat kan niet!?, zal de doorgewinterde hifi-liefhebber zeggen. Daar moet de hifi-maffia achter zitten. Nee hoor, tenzij u […]

  5 reacties

  1. Hi geoffrey vanhouwaert,

   Inderdaad, wie is nu niet gek op een shoot-out! Je hebt een leuke schrijfstijl. Ik voel het enthousiasme als ik je review lees.

   Twee vraagjes.. Je schrijft: ‘De sound van de Studio in zijn geheel vinden we wel heel specifiek en behoorlijk eigenzinnig. Het is een unieke sound die nergens anders mee te vergelijken is.’ Wat bedoel je daar precies mee? Hoe zou je de unieke sound omschrijven? B&W, om zo maar eens een merk te noemen, heeft toch ook zijn eigen sound?

   De andere vraag gaat over de gebruikte kabels. Ik zie dat je QED Genesis Silver Spiral hebt gebruikt voor de tests. Is daar een speciale reden voor, of was dat de meest geschikte kabel die je op dat moment had liggen?

   1. Hallo,

    Bedankt dat u het enthousiasme in de tekst aanvoelt. Om op uw vragen te antwoorden. De genesiskabel werd meegeleverd en ging inderdaad heel goed. We hebben ondertussen gekozen voor de QED XT40 om mee te spelen. Ook al door Alpha getest.

    De Studio heeft gewoon niet de vertrouwde Monitor Audio sound zoals bijvoorbeeld bij de Silver of Gold reeks. Het is echt een buitenbeentje met een eigen klank. Een sound die je moet liggen en die we ook niet bij andere merken terugvinden. Komt waarschijnlijk door die D’appolito opstelling.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

  Geef een reactie