web analytics

Review Monitor Audio Silver 300

Voordelen

 • Snelheid
 • Afwerking
 • Plaatsing

Nadelen

 • Mist soms een beetje body
 • Prijs: € 949

  Bouwkwaliteit
  Aanstuurbaarheid
  Klank
  Prijs
  Monitor Audio Silver 300

  Set-up en installatie

  Inhoud

  We plaatsen de luidsprekers op ongeveer 30 cm(!) van de achterwand en draaien ze lichtjes in zodat we nog net de binnenkant van de luidsprekers zien. De luidsprekers staan 1m80 uit elkaar en luisterpositie bevindt zich op ongeveer twee meter afstand. De geringe afstand van de achterwand vormt geen enkel probleem ondanks de twee basspoorten achteraan. Meer zelfs, in onze ruimte bekomen we hierdoor iets meer fundament.

  We gebruiken onze Bryston B60R om de Silver 300 aan te drijven. Met de Bryston bekomen we een aansturing met voldoende vermogen om een zuivere weergave te garanderen. Met een gevoeligheid van 90db zijn ze relatief gemakkelijk aan te sturen maar toch merken we dat een goede versterking noodzakelijk is. Met de Rega Brio en de Arcam SA10 lukt het niet zo goed want we missen controle en punch in de weergave. De Arcam SA20 en Atoll IN200 gaan wel uitstekend.

  Eerste indruk

  Onze playlist passeert een aantal keer de revue en we stellen aanvankelijk weinig wereldschokkende dingen vast. We horen een evenwichtig geluid met voldoende snelheid en detail. Het stereobeeld is ruim en de muziek komt mooi naar de luisteraar toe. We gaan er eens goed voor zitten om te kijken of we een aantal elementen nog wat duidelijker kunnen beschrijven. De luidsprekers zijn al ingespeeld dus daar hoeven we ons deze keer geen zorgen over te maken.

  Luistersessie

  Met vloerstaanders moet je vaak heel wat schuiven en draaien en moet je ook wat medewerking krijgen van de luisterruimte. Want al snel kunnen de bastonen overheersen of is het stereobeeld zoek. De Silver 300 is een relatief gemakkelijk luidspreker die overal wel goed klinkt. Toch loont het de moeite om de beste verhouding te zoeken tussen indraaien, afstand van de achtermuur en de afstand tussen beide luidsprekers. Wij hadden aanvankelijk het probleem dat de ene luidspreker overheerste maar na wat aanpassingen kregen we een mooi stereobeeld. Hoog tijd voor wat muziek.

  Het is bijna niet te geloven dat Prince al bijna twee jaar niet meer onder ons is. We halen het album “Diamonds and Pearls” van onder het stof en zijn benieuwd hoe deze klassieker zal klinken op de Silver 300. Op dit album staan bekende nummers als “Cream”, “Diamonds and Pearls”, “Money don’t Matter” en “Gett Off”. Vooral dit laatste nummer heeft een zware baslijn die wel eens kan overheersen. Maar de Silver 300 presenteert dit nummer heel evenwichtig zonder ergens de nadruk op te leggen. Vocals blijven verstaanbaar en het nummer komt verrassend snel door.

  Balans

  Hope Sandoval van Mazzy Star maakte in 2016 het prachtige album “Until the hunter” met The Warm Inventions. Dit album staat vol met dromerige folkpareltjes met de bezwerende stem van Sandoval in de hoofdrol. De Monitor Audio laat de emotie in de nummers voldoende doorkomen en stemmen worden nooit scherp. De tweeter laat genoeg detail door maar zorgt ervoor dat u geen hoofdpijn krijgt na een halfuur luisteren. Het stereobeeld is heerlijk coherent nu en lekker breed. De luidsprekers ‘verdwijnen’ niet helemaal maar dat is met vloerstaanders zelden het geval. Tijdens het nummer “Day Disguise” beginnen de puzzelstukjes op zijn plaats te vallen. We beginnen de signatuur van de luidspreker beetje bij beetje te ontrafelen. Snel, luchtig en gebalanceerd zijn termen die telkens terugkeren.

  “New Energy” van Four Tet is een bijzonder afwisselend elektronisch album met erg veel kleine details en gelaagde soundscapes. De complexe songs komen moeiteloos onze ruimte binnen en alle elementen zijn mooi van elkaar te onderscheiden. Met het verhogen van het volume, verhoogt ook  de fun factor. Het strakke laag komt nog beter door en de elektronische beats knallen beheerst maar erg snel door de woofers. Af en toe missen we hier een beetje body in de weergave maar dat ligt ook gedeeltelijk aan onze ruimte. De Silver 500 kan hier waarschijnlijk soelaas brengen.

  Gerelateerde berichten

  AudioQuest Kabels

  Massatest AudioQuest USB-kabels

  Set-up en installatie Inhoud 1. Inleiding2. Set-up en installatie3. Testapparatuur en specificatiesReactiesUSB-kabels en audio; er is al veel over geschreven. Jaap?s artikel ?De USB-kabelmythe? leverde zoveel heftige reacties op dat enkele discussianten op de alom gevreesde Alpha-Audio blacklist terechtkwamen. Toch blijven we ons afvragen: hoe zit dat nu met USB? We testen álle AudioQuest USB-kabels!  […]

  Aurelia Cerica

  Review Aurelia Cerica luidspreker

  Set-up en installatie Inhoud 1. Inleiding2. Set-up en installatie3. Testapparatuur en specificatiesReactiesAurelia… wie? Dat begrijpen we. We hebben er eerder over geschreven. Het merk is opgezet door de man achter Amphion: een Fins luidsprekermerk. En hoewel Amphion prima draait, wilde Antti Louhivaara – de lead engineer bij Amphion – toch voor zichzelf beginnen. Het resultaat: Aurelia! […]

  5 reacties

  1. Beste Geoffrey, de review is mooi geschreven. Maar de plaatsing?!!! van de speakers en gekozen luisterafstand, het wordt hier http://alpha-audio.nl/achtergrond/plaatsing-van-luidsprekers/ door Jaap fantastisch uitgelegd. En het viel mij op dat mijn ESL’S veel beter klonken op minstens 6 mtr. luisterafstand. Volgens de specs die ook door jouw vermeld worden, moet 32 Hertz ruim voldoende zijn voor body. Of begrijp ik body verkeerd en heb ik het over…?

   1. Hallo Ferdy,

    Ik begrijp wat je bedoelt maar dat is een richtregel. Geen absolute waarheid. Ze stonden aanvankelijk verder van de achterwand maar ze klonken toch nog iets beter in deze opstelling. Monitor Audio geeft ook zelf 30 cm! aan als minimum en in mijn ruimte kan het. Op de foto zie je ook de indraaihoek niet goed overigens.

    Steeds meer fabrikanten stemmen hun luidsprekers af om dichter bij de achterwand te kunnen staan zodat ze minder opvallen in de woning en toch nog goed te klinken in imperfecte leefruimtes. En daar sta ik volledig achter. Veel mensen willen een strakke, mooie luidspreker in de leefruimte plaatsen maar niet halfweg de ruimte. Mijn monitorspeaker heeft vooraan een basspoort net omdat ik hem dan wat dichter tegen de achterwand kan zetten. Mijn volgende speaker zal ook weer goed moeten klinken relatief dicht tegen de achterwand.

    Alle achtergrondartikelen op Alpha zijn een basis om mee te werken. Maar het is aan de luisteraar zelf om te beslissen. De Q acoustics stonden bijvoorbeeld wel verder in de ruimte. Elke luidspreker is anders. Er is trouwens ook een vloerkleed gelegd tijdens de testperiode. Ik ben nog op zoek naar een permanente oplossing.

    De ruimte is verre van perfect maar ik wil ook niet te veel aanpassingen doen. De klank uit sommige luidsprekers zal misschien nog iets beter zijn in een perfecte ruimte maar het zal bij de Silver 300 niet zoveel schelen. Er zijn ook high-end luidsprekers (Audio Note) die in de hoek van de kamer moeten staan en die klinken fantastisch.

    Ik ben niet voor algemeenheden en dergelijke. Ik luister en beslis dan zelf wat het beste werkt in mijn ruimte. Dichter bij de achterwand klonken ze iets voller en ronder. Meer body want dat hebben ze uit zichzelf niet zo erg veel. Dat vloerstaanders meestal wat ruimte nodig hebben klopt natuurlijk nog steeds.

    Binnenkort komen er weer een paar aparte artikelen waarbij ik terugblik op het voorbije jaar en mijn ervaringen over meerdere thema’s ga neerpennen. Ook over plaatsing en ruimte. Maar nu heb ik nogal druk met de reviews. Er komen weer mooie producten aan!

    Bedankt voor je reactie.

    Vriendelijke groeten
    Geoffrey

    1. Beste Geoffrey, hartelijk dank voor jouw uitleg. Was het maar waar dat deze afstand tot de achterwand en luister afstand bij elke luidspreker mogelijk was.
     Betrap mezelf op dezelfde fout, die in een reactie op een review stond van een andere lezer, je kunt een box van €1000,– niet vergelijken met de https://www.martinlogan.com/en/product/neolith die een paar euries meer kost.
     De luisterervaring kun je absoluut niet vergelijken, je moet als lezer van alpha-audio bij alle recensies onthouden, dat elk eindoordeel, in de prijsklasse wordt beoordeeld, waarin deze thuis hoort.
     Met vriendelijke groet, van DE muziekliefhebber.

  Geef een reactie