Review Monitor Audio Gold 200

Voordelen

 • Speelt groots
 • ... En met rust
 • ... En plaatst gemakkelijk

Nadelen

 • Geen
 • Prijs: € 3450

  Afwerking
  Inzetbaarheid
  Muzikaliteit
  Prijs
  Monitor Audio Gold 200

  Wie aan Monitor Audio denkt, denk aan de ribbon-tweeter. Het is echt een beetje hun ‘ding’. En niet gek: wie het goed implementeert, heeft een waanzinnig snelle, open en detailrijke speaker in het assortiment. De kunst is echter scherpte te voorkomen en een naadloze overgang naar het dynamisch midden en laag te krijgen. Lukt het Monitor Audio met de gloednieuwe Gold 200?

  Wat een chique verschijning zeg! In piano-zwart is de slanke Gold 200 echt een ‘beauty’. Mooie lijnen, ronde afwerking bij de hoeken en een voet die de basis echt ‘omarmt’. Alle units zijn met een zilveren rand afgewerkt, zodat geen schroef zichtbaar is. Ook geen gaatjes voor de grille trouwens: dat gaat magnetisch. Maar ja: wie doet hier nu een grille voor? Zonde!

  C-CAM

  Monitor Audio Gold 200
  De C-CAM units: Ceramisch gecoate aluminium / magnesium units. Licht, stijf… snel.

  Zowel de ribbon als de dynamsiche woofers zijn opgetrokken uit aluminium en magnesium. En dan nog ceramisch gecoat. Monitor Audio noemt dat C-CAM: Ceramic-coated Aluminium / Magnesium. Het resultaat is een lichte en stijve unit. In geval van de ribbon: 18 mg (milligram).

  Onder de ribbon-tweeter huist de middentoner van 4″ of ongeveer 10 cm. Daaronder huist het duo voor het laag: twee 5,5″ (14 cm) woofers. Alle units, inclusief de ribbon, werken met Neodymium-magneten. Wat redelijk standaard is bij de betere units en speakers.

  Wellicht leuk om te weten: de middentoner is in een apart deel van de kast gezet om resonantie en dus kleuring te voorkomen. Overigens is de kast 2cm dik MDF met natuurlijk de nodige bracings om het geheel stijf te krijgen. Twee cm is niet overdreven dik. We zien ook redelijk vaak drie of vier cm. Al zegt dat niet alles. Het gaat om de stijfheid van de kast. We horen het later wel of de kast hoorbaar is.

  Cijfertjes

  Monitor Audio Gold 200
  Staat netjes toch? Het zijn prima te plaatsen speakers… Ook in wat lastigere kamers.

  Om even met wat cijfers te strooien: het gaat hier om een 3-weg systeem waarbij de crossovers liggen op 400 Hz en op 2,6 kHz. De tweeter pakt dus redelijk laat op, al zien we weleens 1500 Hz in de sheets voorbij komen. Volgens de papieren kan deze speaker tot 114 dB spelen. Dat is gewoonweg hard. De gevoeligheid is zo’n 89 dB, waardoor ook minder krachtige hardware deze Monitor Audio prima kunnen aansturen. Al meldt Monitor Audio wel dat 100 watt het minimum is. Wellicht door wat dips in de weerstand? Het bereik is 35 Hz tot zo’n 60 kHz.

  De test-set

  We hebben deze monitors op ons hoofdsysteem thuis gebruikt. Die set bestaat uit een NAD M12, NAD M50 streamer en een tweetal vM PA333 mono eindversterkers. De bekabeling komt bij Art Speak vandaan. We hebben met name de M50 als bron ingezet. Maar ook TV en films vanaf een htpc zijn gebruikt tijdens de test.

  Wat direct opvalt is dat het plaatsen van deze Monitors een fluitje van een cent is. We hebben echt maar heel kort hoeven draaien. Een beetje ‘toe in’ vinden ze wel fijn. Dan focusseert het wat beter. Maar afstand tot de muur is niet heel kritisch. Dat is een prettige eigenschap, want veel woonkamers zijn gewoonweg lastig en dan is een gemakkelijke speaker een uitkomst.

  Ruimte!

  Monitor Audio Gold 200
  De befaamde ribbon. Hij past naadloos in het klankplaatje.

  Behalve dat de speaker zich gemakkelijk laat plaatsen, zet het ook een opvallend ruimtelijk beeld neer. Ook als u niet in het midden zit. En dat is bij luidsprekers met een ‘bandje’ lang niet altijd het geval. Immers: de afstraling van een bandtweeter heeft wel wat weg van een magneto- of elektrostaat: het is geen puntbron, waardoor de spreiding wat minder is. Niet bij deze Monitors dus…

  We horen een heerlijk kamerbreed stereobeeld met ruim voldoende diepte. De beeldvorming is gelukkig niet alleen naar voren, maar ook genoeg de diepte in. Te veel ‘in your face’ gaat vermoeien. Dat klinkt de eerste twintig minuten lekker, maar daarna is het tijd voor ontspanning. Tenminste: bij ons wel.

  Naadloos

  Monitor Audio Gold 200
  Mooie terminals achterop. Keurig me degelijk kabel. Intern gebruikt Monitor trouwens zilverkabel. Wij gebruiken ook zilver om één geheel te krijgen.

  De kust bij het toepassen van een ribbon, is dat deze naadloos binnen het klankbeeld past. En dat is moeilijk. Er is een handvol fabrikanten die het kan. Dali weet het bijvoorbeeld prima te integreren bij de Rubicons en Epicons. Raidho lukt het ook. En hoe zit het met Monitor Audio?

  Naadloos… dat is het gevoel wat we krijgen als we lekker wat plaatjes voorbij laten komen. Vocalen klinken als één geheel en niet en los stuk hoog en een los stuk midden en laag. Tevens laat de ribbon een stuk rust horen wat we nog niet vaak hebben gehoord bij een speaker in deze prijsklasse. Deze speaker kost namelijk ? 3450 per paar, wat gewoon scherp is gezien de prestaties en afwerking.

  Totaalplaatje

  Monitor Audio Gold 200
  Superfijne voet. Je schroeft ze er zo onder en ze zijn stelbaar.

  Goed: hoe klinkt de Monitor Audio nu als geheel? We kunnen eigenlijk maar één woord verzinnen: compleet. Het laag is netjes aanwezig en klink strak en gedefinieerd. Het midden is wonderschoon en het hoog is crisp, open en helder. We verwachten niet anders met een ribbon. (Ja, we zijn een beetje fan van bandtweeters).

  Opvallend is dat de speaker een autoriteit en rust laat horen die eigenlijk niet hoort bij dit formaat. Want hoewel het een vloerstaander is, is het een compact model. Hij is op gebied van volume bijvoorbeeld kleiner dan onze Lentus, maar hij gaat wel dieper en heeft beduidend meer punch dan de Duo. Dat heeft toch zo zijn voordelen. Denk aan het weergeven van wat rauwer werk, zoals de nieuwe Muse. De bassdrum komt lekker strak en diep de kamer in beuken met de Monitors. Bij de Lentus is het wat tam in het laag. Dat zet je wel even aan het denken als liefhebber van dit genre!

   
   

  Winkels met Monitor Audio

  Binnenwatersloot 30
  2611 BK Delft, Zuid Holland, NL
  Koningsstraat 35
  2011TC Haarlem, Noord Holland, NL
  Korevaarstraat 2 e-f
  2311 JS Leiden, NL
  Schoenmakersstraat 19
  6041EX Roermond, NL

  60 reacties

  1. Ik las laatst reviews over de kef q950 en de Klipsch rp 8000 f.Beide luidsprekers die wat betreft prijs een fors stuk onder deze MA 200 maar de hemel in geprezen worden als zijnde te goed voor hun klasse(setprijs 1500 euro).Enig idee hoe MA gold 200,Kef 950Q en Klipsch rp 8000 f klankmatig tegenover elkaar staan?Zijn de MA hun meerprijs van 2000 euro waard?Enig idee Jaap?Een direkte vergelijking is moeilijk,aangezien geen dealer al deze 3 merken tegelijk in zijn assortiment heeft.

   1. Beste John,

    Ik ken deze Klipsch niet. En wat ik van Klipsch ken, ben ik niet van onder de indruk. Ik vind ze vaak schreeuwerig en niet genuanceerd in de weergave. KEF 950Q heb ik nog niet getest. KEF is een totaal andere sound dan Monitor Audio. Het lijkt me dus sowieso niet echt vergelijkbaar, omdat de klant voor een KEF niet echt snel terecht gaat komen bij een Monitor Audio en andersom. KEF is een UniQ-systeem, Monitor Audio een Ribbon (veel directioneler dan KEF). Ik gok dat de Monitor Audio beter / strakker / detailrijker in het laag gaat zijn en meer definitie heeft. Maar dat is een gok…

     1. Het is echt onmogelijk om via YouTube te beoordelen. Daar zit een microfoon, compressie en een andere set speakers tussen… Precies de reden dat we nooit iets laten horen. KEF heeft een breed afstraalgedrag en een wat prominenter midden. Monitor Audio heeft wat meer hoog extensie en – denk ik – wat strakker en beter gedefinieerd laag.

   2. Hoi. Ik heb Kefs Q700’s en MA Gold. Ik wilde upgraden en keek toen ook naar de Q900. Wat mij toen opviel is dat met name het lage gedeelte beter vertegenwoordigd was en de rest een beetje hetzelfde klonk.

    Toen stuitte ik op de MA 300 Gold. Ik was meteen verkocht. Het verschil tussen de Kefs en de MA’s is wat mij betreft zeker 2000,- waard. Het is een compleet andere klasse. In de MA (300) Golds zit wat mij betreft veel meer detail en ‘refinement’ in het hoog/midden en ik vind de midden-laag/laag bijzonder prettig klinken. De Kefs (Q700’s) klinken mij nu ‘schel’ in de oren. Daar waar ik van de Kefs na een tijdje luisteren genoeg kreeg, kan ik van de Golds geen genoeg krijgen.

    Ik ben minder bekend met Klipsch, maar wat ik hoorde vond ik het scheller (metaalachtiger) klinken dan de KEFs. De ‘horns’ van Klipsch schijnen echter fenomenaal te zijn…

      1. Beste Slome, de vloerstaanders (pianolak) zien er veel mooier uit, maar Bose (die ik beslist niet aanraad) gaf het juiste voorbeeld. En de https://www.bax-shop.nl/studio-subwoofer/dynaudio-18s-actieve-studio-subwoofer heeft specs waar je bij de subwoofer van toen (met de pakken melk) alleen maar kon dromen. Mijn zwager heeft stevige tafels gemaakt, waar ik de ESL’s op kan plaatsen, en de actieve sub eronder. De ESL heeft een groot nadeel, als de opname niet perfect is, klinkt het veel minder. Het is geen gezicht, maar audio is er niet voor het oog. En om het 3D effect weer perfect te krijgen, verplaats ik de tafels zo, dat de boxen 1mtr. van de achterwand staan. Groetjes, van DE muziekliefhebber 🙂

       1. Hey Ferry! 🙂 Ik waardeer jouw passie en suggesties! Zelf vond ik de looks EN sound van de MA’s de perfecte combinatie voor mij. Misschien in de toekomst wordt het wat anders, maar zeker geen monitors voor de huiskamer (sorry). Groetjes, van een muziekliefhebber.

  2. Vraagje.
   Ben nu zelf in bezit van 4 keer de MA Silver RX8 met een center in combinatie met de Anthem MRX310.
   Ivm verbouwing heb ik besloten terug te gaan naar stereo en ben ik van plan de RX8 en te verkopen en 2 mooi zuilen terug te kopen.
   Nu had ik al de Paradigm prestige serie op het oog. Lees alleen nu deze lovende recensie over de Gold 200. Zou ik voldoende hebben aan mijn Anthem MRX 310 om de gold 200 aan te sturen?

  3. Ik sta paf van de specificaties. Maar raad iedere bezitter aan. Om deze speakers op de juiste plaats te zetten. De fabrikant heeft de speakers getest in een ruimte zonder reflecties en hij weet ook dat elke luidsprekerbox vraagt om vrije ruimte. Heb het al vaker geopperd, hoe lager de frequentie hoe meer de geluidsgolf de vorm krijgt van een cirkel en wanneer de box geen vrije ruimte heeft wordt het laag door de reflecties enorm versterkt, waardoor het midden en vooral het hoog veel zachter wordt weergegeven. Misschien klinkt hij nog veel beter 😉

  4. Probeer eens wat met de plaatsing, dichterbij een muur kan soms verschil maken. Bij mij staan ze vrij opgesteld en ik heb mooi laag. Mijn B&W’s gaven op alle muziek een “warmer” geluid, maar de Gold 200 heeft een beter gedefinieerde bas. Ik draai veel acoustische muziek (jazz en klassiek) en ik heb een contrabas nog nooit zo mooi gehoord bij mij thuis. Ook de Stones, King Crimson en Genesis klinken van hoog tot laag beter. Het is ook een kwestie van wennen en wat vind je mooi.
   Van bi-wiring en esoterische kabels heb ik het nut nog nooit kunnen inzien, voor mij is het net zoiets als kwakzalverij. Probeer eens een goede 4mm2 luidspreker kabel van een euro of vijf.

   1. Hoewel in ons geval de Gold 200 ontzettend gemakkelijk te plaatsen was, kan dit soms wel de factor zijn die roet in het eten gooit. Een ribbon straalt doorgaans gunstig af. Het probleem zit echter 9 van de 10 keer in het laag.

    Probeer echt – als je tijd hebt – te gaan schuiven. Naar voren, achteren, draaien en opzij… je zal versteld staan van de verschillen.

   2. Bi-wiring kwakzalverij?

    Hebt u het al ooit eens uitgeprobeerd? U zult direct het verschil horen.
    De respectievelijke frequenties gaan naar de respectievelijke drivers met de laagste impedantie voor die welbepaalde frequentie. Elektriciteit zoekt altijd de weg met de minste weerstand. Dat staat wetenschappelijk en gevoelsmatig bij het beluisteren vast!

  5. Ben in het bezit van de gold 200, en rotel 1582 mk2
   Ik mis toch wel behoorlijk laag.
   Ik heb ls cables van TCI (anaconda) bi-wired aangesloten.
   Alles gecontroleerd, staan ook in fase.
   verder een heel mooi open en gedetailleerde sound.
   Alleen het laag blijft magertjes….
   wie heeft er nog tips?

   1. Beste Herjo er is iets mis met de hardware. Wat niet goed werkt is makkelijk uit te vinden. Sluit de speakers aan op een andere versterker, je begrijpt wel wat ik bedoel. Dus als de bas nu wel werkt is er iets mis met de versterker. Keek fff naar de handleiding, misschien staat de select switch RCA (tulp) stand unbalanced indien XLR balanced.

  6. Ik heb een Denon PMA1520AE met bijpassende CD speler en Denon DNP-730AE streamer en een Denon TU-QS10 Tuner (geweldig oud beest). Ik had de PMA1500R II en ben een paar jaar geleden toch weer bij Denon uitgekomen. Heb bij vrienden prachtig engels spul gehoord, maar zag teveel reparaties net na de garantie periode, bedrijfszekerheid is voor mij belangrijk.
   De combinatie met de Monitor Audio’s bevalt me prima. Ik heb meer dan voldoende vermogen en ook op laag niveau klinkt het goed. Als de Denon PMA2500NE er toen was geweest was dat misschien wel mijn keuze geweest, maar voorlopig ben ik dik tevreden.

  7. Heb sinds een paar maanden de Gold 200 in huis.
   Ze vervangen een paar B&W CDM9NT.
   Wat een upgrade! Ik heb natuurlijk weer naar B&W geluisterd, maar vond daar niet de rust en ruimte van de Monitor-Audio’s.
   Alle muziek, van Albert King via Beethoven tot Sonny Rollins klinkt “natuurlijk” op deze luidsprekers, ik heb er geen ander woord voor. Het wordt allemaal met zoveel gemak neergezet en Stevie Ray Vaughan kan ze ook laten beuken, hoor!
   Kortom ik vind het een koopje.

  8. Ik zag op een website dat bij de MA Gold 200 een versterker wordt aangeraden van 100-150 watt. Ik wil ze koppelen aan een Roksan Caspian M2 (85 watt). Weet iemand of dit kan of is de Roksan te licht hiervoor?

   1. Vermogen dat aanbevolen wordt, geeft alleen een indicatie. Wat veel zwaarder meeweegt is controle en akoestiek van de ruimte waar het staat. De MA is geen lastige speaker. Zowel op gebied van aanstuurbaarheid als plaatsing. Ik gok dat het prima kan.

  9. wat is het verschil tussen oude Gx 200 en Gold 200 nieuwste versie? zijn er verschillen qua klank, beter of slechter in hoog, mid, en laag?
   ben van plan op een tweedehand GX200 te kopen via marktplaats. vandaar die vragen.
   met vriendelijke groeten
   Theo

  10. Is de MA 200 voldoende voor mijn ruimte van 30 m2 met mijn hegel h160 en is 30cm van de muur voldoende ?
   Of moet (kan) ik voor de MA 300 gaan ?

   1. MA-200 is ruim voldoende. En 30cm is te krap naar mijn mening. Voor bijna elke speaker. Dat is echter proberen, want het is ook afhankelijk van de ruimte of dat nog kan of niet. Een Hegel gaat het prima trekken!

    1. Wat is dan de aanbevolen ruimte van de muur 40cm , 50cm ? Mijn visaton luidsprekers VIB etra2 (1m20 hoog) staan 30cm van de muur , de bas-reflex zit wel vooraan en dat gaat prima.
     De Dali Epicon 2 , kan je die dichter bij de muur plaatsen ? Het verschil met de Epicon 6 zit dit voornamelijk in het laag ?

     1. Dag Franky,

      Het verschilt enorm per speaker en wat je zoekt. Verder van de muur betekent veelal strakker laag. En een dieper stereobeeld. Dichter bij de muur betekent meer laag, maar minder gedefinieerd. Al is de ene speaker wel gevoeliger dan de ander daarvoor. En ook de kamer maakt een verschil. Ik houd zelf een minimum van 50 cm aan.

      1. Beste Jaap,
       Ik kan deze luidsprekers tweedehands in het wit kopen , maar ik heb een donkerbruine muur achter mijn lichtbruine tv-meubel en lichtgrijze vloer , zal dit matchen . 4mm² is dit dik genoeg van kabels en bi-wiren of niet ? Welke kabel beveel je aan , kostprijs ?

       1. Dag Franky,

        Of iets qua kleur past… geen idee. Dat is smaak en ik ben half kleurenblind :-). De speakerkabel zou ik niet op bezuinigen. Dikte zegt lang niet alles. Pak een degelijke kabel. Zeker bij de Gold 200! Bi-wiren werkt soms wel, soms niet. Dat ligt namelijk ook aan de versterker. Prijs van een kabel zegt niet alles. Ik zou persoonlijk gewoon een paar types proberen en kijken of de combinatie goed is.

       2. Daar gaat het niet echt om bij bi-wire. Daar gaat het meer om het scheiden van signalen om zo optimale overdracht te realiseren. De winst verschilt echter enorm per speaker en per eindversterker. Het kan zelfs slechter worden met bi-wire.

  11. Het eerste wat bij Monitor Audio opvalt is dat alle series erg veel (optisch gezien) op elkaar lijken. Zelfs tot aan de huidige Platinum toe.

   Als je de moeite mocht willen nemen en even bij de teaser op hun site kijkt, krijgen we van afstand een volledig plaatje van de PlatinumII. Duidelijk moge zijn dat MA een volledig nieuwe weg is ingeslagen met de serie. Of deze optisch mooier is geworden vind ik nu even moeilijk te beoordelen!

    1. Ben erg benieuwd naar je bevindingen t.z.t. Volgens mij zijn we de enige twee die erg nieuwsgierig zijn hier (haha). Ben ook een beetje MA fan, zou hem blind durven kopen (was ooit eens een topic hier, geloof ik).

  12. Dank je wel voor de snelle reactie! Ga snel een luistersessie doen. Het ziet erg mooi uit, als het dan nog eens fantastich klinkt ben ik verkocht

   1. Het klinkt raar maar er zijn winkels waar vreselijk goed spul wordt verkocht. Maar staan er soms verkopers die in staat zijn de fase om te draaien tussen versterker en speaker. Of wordt de luidsprekerbox helemaal verkeerd neergezet. Ook niet vergeten dat een versterker en eventuele voorversterker prima moet zijn. Als het financieel eigenlijk te gortig wordt dan zit je met DRA 100 van Denon voor ‘n dubbeltje op de eerste rij. http://www.denon-hifi.nl/nl/product/hifi/amplifier/dra100

  13. En hoe groot is het verschil ten opzichte van de gx200, die nu aanzienlijk goedkoper is dan de nieuwe golds (?1000). Is het die ?1000 waard voor op de pm14s1. En mochten ze inderdaad te zwaar zijn, wat is dan een goed alternatief. Alvast bedankt!

  14. Ha Jaap,

   Ik heb zelf , de inmiddels 6 jaar oude voorganger, de GS20, waar ik eigenlijk nog steeds zeer tevreden over ben. Ondanks dat valt mijn oog toch regelmatig op de B&W 804 of een Rubicon 6. Maar nu ik jou zo de loftrompet hoor spelen over de Gold 200……
   Ik heb immers al eerder 2 setjes Monitor Audio’s gehad en ben altijd content met deze fabrikant. Ik moet zeggen dat ik zowel de B&W 804 als de Rubicon 6 persoonlijk niet ken.
   Monitor Audio heb ik inmiddels de nodige (positieve) ervaring mee.

   Nu mijn twee ledige vraag: hoe zie jij de Gold 200 t.o.v. de andere twee eerder genoemde speakers? Hoeveel beter schat je de Gold 200 in t.o.v. de GS20, tenslotte zijn ze na hun uitstapje met de GX200 terug gegaan naar dezelfde woofers als in de GS20 werd gebruik maar nu een inch kleiner (wel 2x 5,5inch t.o.v. 1x 6,5inch maar 1x 4inch voor het midden t.o.v. 6,5inch voor het midden in de GS20 ) en het grote verschil is natuurlijk dat deze een ribbon tweeter heeft t.o.v. de Gold dome C-Cam tweeter die in de GS20 zit.

   1. Dag Bert,

    De Rubicon haalt niet het niveau van de Monitor. De 804 (D?) is een compleet andere speaker. Heel andere presentatie en sound.

    Ik ken de GS20 niet goed genoeg om er iets zinnigs over te zeggen. Maar wat me opvalt is dat alle hardheid en het analytische gedrag van een band weg is bij deze Gold 200. Daarbij beschikt de speaker over een opvallend grote sweet spot in vergelijking met andere band-tweeters.

    1. Ik had voor mezelf ook al zoiets in gedachte maar ik dacht;”laat ik het eens aan Jaap vragen”.
     Betreft die tweeter zou je wel eens gelijk in kunnen hebben, de GS20 kan hier wel eens hard/scherp zijn. Ik bedoelde betreft de B&W idd de 804D, zou je hier kunnen zeggen dat deze iets grootser speelt en daarmee ook meer geschikt is voor een iets ruimere ruimte?
     Of zijn dit twee compleet verschillende producten waarbij beide fabrikanten zich richten op hun eigen visie (je omschrijving van de Gold 200 vind ik namelijk heel herkenbaar en typerend voor MA). Overigens een knap staaltje werk voor een bijzonder goede prijs/kwaliteitsverhouding. De Rubicon kost toch ca. 500 per speaker meer maar moet zijn meerdere erkennen in de Gold 200.Erg netjes van MA. Altijd wel een fan geweest van MA en lang gedacht nog eens de PL200 te kopen maar zo te horen hoeft dat nu niet, daarbij is de PL serie inmiddels ook alweer een 8 jaar oud misschien nog eens afwachten wanneer daar een keer een opvolger van komt.

     1. De 804D speelt idd wat groter dan de Monitor Audio. De Bowers speelt een beetje ‘larger than Life’… Dat kan lekker zijn. Monitor speelt wat meer in proportie… Beide zijn niet hard in het midden en hoog.
      Inderdaad heeft MA een zeer interessante speaker met de Gold-serie. Ik vind hem persoonlijk mooier dan de Rubicon… Maarrr… De Epicon 2 kost 5000 per set en heeft ook een ongekende prijs / kwaliteit. Die vind ik aanzienlijk mooier dan de Rubicon 8. En die kost even veel. Toch maf he? Dat een monitor-speaker een ‘dikke’ vloerstaander het nakijken geeft. Mooie hobby, hifi 🙂

      1. Tja, dat is idd iets wat je nooit zou geloven als je het niet zelf hebt gehoord. Ben bij een monitor altijd bang dat je teveel in het laag gaat verliezen. Qua muzikaliteit ben ik geen fan van een subwoofer bij plaatsen, vandaar dat je dan toch weer op een zuil uitkomt.
       Dan maar een Epicon 6, alsde beurs het ooit toe laat 😉

       1. Nou… met een PM14S1 moet het wel lukken hoor. Ik gok dat ze meer bedoelen dat de versterker flink controle moet hebben en tegen de dip van de bandtweeter moet kunnen.

      2. Jaap, ik ben aan het kijken naar een upgrade van mijn oude speakers Driade D70. Ik heb een Denon PMA1500R versterker. Ik heb niet veel mogelijkheden om de speakers ver uit elkaar en van de muur te zetten, dus zoek speakers die niet zo gevoelig zijn voor plaatsing en met een relatief grote sweet spot. Ik zit momenteel met 3 opties. De Dali Epicon2, de Monitor Audio Gold 100 en de Monitor Audio Gold 200. Wat zou jij mij aanraden?

  Geef een antwoord