Home Review Micromega My-serie

Review Micromega My-serie

1

Voordelen

  • MyAmp en MyDac zijn erg goed
  • Scherpe prijzen
  • Uitbreidbaar

Nadelen

  • MyZic en MyGroov kunnen beter Voelt goedkoop

Prijs: € ? wisselend

We schakelen over naar Frankrijk, waar Micromega een interessante serie audioproducten heeft gelanceerd: de My-range. De serie bestaat uit een versterker met DAC en Bluetooth, een luidsprekerset, alle nodige bekabeling, een phono-voorversterker, een hoofdtelefoonversterker en een DA-converter. Genoeg voor iedereen dus! De Fransen willen met de My-serie hoogwaardige audioproducten aanbieden voor een aantrekkelijke prijs. Alpha-Audio zoekt het voor u uit of deze claim terecht is.

We krijgen via Smart Audio de hele My-serie binnen in de studio van Alpha-Audio. Het is een fraai setje om te zien. De kabels zijn verpakt in ronde, glimmende blikken trommels. Cool! En handig: de audioapparaten hebben allemaal dezelfde maten waardoor ze netjes op elkaar kunnen worden gestapeld. De apparaten komen in zowel zwart als wit.

Lego

Micromega
De introductie van de MySerie op High End Munchen

Bijzonder is het materiaal waarmee Micromega zijn My-devices fabriceert. Het is een thermoplastisch polymeer, ABS genaamd. Dit is zowel licht als sterk. Een beetje onderzoek leert dat het door zowel de automotive-industrie als Lego wordt gebruikt. Volgens Micromega hebben ze ABS gebruikt om de kosten te beperken. Later blijkt dat het ook goede eigenschappen blijkt te hebben voor audio-apparatuur. Vooral bij hoogfrequente signalen, elektrische werkingen – ABS geleidt niet – en resonantie. Het klinkt wel logisch.

Opbouw

Micromega heeft een serie-opbouw die nogal afwijkt van die van andere audioproducenten. De My-serie is qua prijsstelling gericht op de ?gemiddelde? consument; redelijk geprijsd, overzichtelijk in aanbod Een volgende stap in de collectie zou dan een stapje hoger zijn.

Micromega slaat hier echter een aantal stappen over en komt bijvoorbeeld met de Aria AirDream streamer die voor 3.600 euro van u is of de IA geintegreerde versterker van 2.500 euro. Het topmodel, de AS-400 is een klasse A-versterker, met AirDream streamermodule en een Cirrus CS 4351 DAC-chipset. Waar zijn de tussenmodellen?

Micromega MyAmp

micromega-my-serie
Zeer compact, die MySerie van Micromega… en verrassend compleet en schappelijk geprijsd.

Je zou kunnen zeggen dat de MyAmp een budgetversie is van deze topmodellen. De MyAmp is een klasse AB-versterker met een ingebouwde DA-converter: 24/96 via USB en 24/192 coaxiaal en optisch. Als extra kunt u ook via Bluetooth (APTx) verbinding maken met de versterker. Daarnaast zijn er drie conventionele RCA-ingangen. Een afstandsbediening op creditcardformaat maakt de set compleet.

De versterker weegt 1 kilo schoon aan de haak, en is 14 x 14 cm lang en breed. Micromega heeft bewust gekozen voor een 2 x 30W klasse AB versterker omdat ze volgens eigen zeggen mikken op een audiofiel publiek, en die zou minder te spreken zijn over klasse D-versterkers (hier zijn wij van Alpha-Audio het overigens niet helemaal mee eens, maar dit terzijde!).

De warmteontwikkeling die klasse AB versterkers kenmerken heeft Micromega opgelost door een opening aan de zijkant waardoor de koelribben aan de lucht kunnen worden gekoeld. Aan de forse speakerterminals en de vergulde ingangen op de achterzijde is te zien dat de My-serie is gericht op muziekliefhebbers.

Test-setup

micromega-my-serie-3
Behalve de MyAmp is er nog een MyGroove, MyDac en MyZik…

We sluiten de meegeleverde MyCable speakerkabels aan op de versterker en proberen als eerste de MySpeaker luidsprekerset. Als geluidsbron gebruiken we een MacBook Pro, afspeelinterface is Audirvana Plus. USB-kabels van Micromega en Van Medevoort.

Misschien komt het door het geringe gewicht en plastic behuizing dat onze verwachtingen aanvankelijk wat laag waren als het gaat om de geluidsprestaties van de MyAmp.

Welnu, deze verwachtingen werden ruimschoots overtroffen. Detailrijk en vol zouden we als eerste kenmerk willen noemen. De tweeweg MySpeakers zijn prima op hun taak berekend, zeker voor de bizar lage prijs van 150 euro per stuk. De bas vinden we wat te nadrukkelijk aanwezig en echt los komt het niet, maar het midden en hoog zijn prima voor elkaar.

Stapje hoger

Hoe zouden de Aurelia Aniara?s klinken op de MyAmp? Dat zijn genadeloos analytische luidsprekers en bovendien niet de gemakkelijkste qua aansturing. Spannend dus!

De Aurelia?s laten goed horen wat ruimtelijkheid en focussering betekent. Het boemerige van de bas maakt plaats voor een losse weergave van het geluid; het komt echt los van de luidsprekers te staan en je hoort breedte en diepte. Deze versterker heeft echt heel wat in zijn mars!

Micromega MyDac
De uitstekende Micromega MyDac… nu écht zonder piepende voeding.

De ingebouwde DAC doet het ook uitstekend. We vinden de optische aansluiting iets mooier (helderder en ruimtelijker) dan de USB-aansluiting, De Bluetooth-functie is een aardige bijkomstigheid maar de verbinding is bij ons wat instabiel. Als we tussen de laptop en de MyAmp lopen, vallen er gaten in de muziek. Met een iPhone hebben we dit probleem al wat minder.

De kleine afstandsbediening is erg handig ingericht en ook deze doet uitstekend dienst. De combinatie MyAmp, MySpeaker en de luidsprekerkabels kost 899 euro. De geluidskwaliteit en de gebruiksmogelijkheden van deze set vinden wij beter dan de alles-in-een systemen, soundbars of soundbases die voor dezelfde prijs (en vaak meer, veel meer) in de schappen van uw audiowinkel liggen.

MyDac, MyZic en MyGroov

Micromega MyDac
Simpel… betaalbaar en goed… De MyDac is niet complex. En dat is zijn kracht.

De Micromega MyDac hebben we al eens eerder getest, november 2012. We waren er toen al lovend over, en daar hebben we ook nu niks aan toe te voegen. Prettig is dat de hinderlijke pieptoon nu echt weg is; de fabrikant heeft kennelijk geluisterd naar de kritiek die onder meer op onze website hierover was te lezen. Deze DAC kan nog prima mee in de vaart der volkeren!

Over de hoofdtelefoonversterker en de phono-voortrap zijn we iets minder lovend dan over MyAmp en MyDac. Misschien wel omdat deze twee eerder genoemde apparaten zo goed zijn en zo veel bieden voor het geld, dat we nu weer wat hooggespannen verwachtingen hadden van deze apparaatjes. We hebben de MyZic getest met verschillende hoofdtelefoons; de Grado SR80i, de Bowers & Wilkins P 5 en P7 en de Ultrasound HD.

Nu zijn dit geen lastig aan te sturen hoofdtelefoons; daarom hebben we er ook de Sennheiser HD 420 aan gekoppeld: een ?classic?, veel gebruikt in studio?s, een open hoofdtelefoon met een hoge impendantie waar je de meerwaarde van een versterker goed kunt horen. De MyZic doet het prima bij makkelijk aan te sturen hoofdtelefoons; als u een wat complexere headset heeft, kunt u beter verder zoeken. De MyZic verliest dan het overzicht, zo lijkt het. Focussering, diepte en ruimtelijkheid vooral in de lagere frequenties schieten te kort.

Micromega MyGroov
De binnenzijde van de MyGroov. Deze viel een beetje tegen.

De MyGroov phono voortrap hebben we getest op een Thorens TD 160 draaitafel met een Grado Silver cartridge. Bij Alpha-Audio doen we niet aan platenspelers en ik had de MyGroov aangesloten om Jaap te laten horen dat vinyl minstens even goed is (zo niet beter) als high res audio. Met de MyGroov lukte het helaas niet om Jaap hiervan te overtuigen. Dezelfde tracks (van het Stockfisch label) op FLAC en op hoge kwaliteit vinyl persing klonk digitaal toch echt gecontroleerder, ruimtelijker en, tja, mooier. We wagen nog eens een poging, maar dan met andere analoge ?gear?!

Prijzen Micromega MySerie

Prijslijst My-serie:
MyAmp 499
MySpeaker 149 (per stuk)
MyDAC 299
MyZic 199
MyGroov 199
MyCable: speaker (179), USB (45), RCA interlink (59) en digitaal coax (55)

1 REACTIE

  1. Klasse D uitgaande van een versterker die ik heb, en dat van dé versterker fabrikant bij uitstek in het middensegment. Het was ook mijn laatste klasse D versterker ooit.
    In mijn auto heb ik twee klasse D versterkers, ook maar matig.
    Niet slecht, maar het mist de warmte en druk van een goed ontworpen klasse A/B layout.
    Micromega heeft dus wel een punt dat audiofielen klasse D maar niks vinden.

    Bij mij speelde ook de hoge verwachtingen een rol, en het was en is een teleurstelling hoe klasse D is.

    De A/B klasse is volwassen en volmaakt, en klasse D zit nu vermoedelijk in een fase waar de A/B klasse ook in zat halverwege de jaren 70 van de vorige eeuw. Wat ruis, veel ploppen, gejengel, dof, blik.

×