Review Meze 99 Classics Gold

Voordelen

 • Mooi ontwerp
 • Prettige klank
 • Erg comfortabel

Nadelen

 • Kan té warm worden op een krachtige amp
 • Metaal klinkt door in units bij contactgeluid
 • Prijs: € 309

  Bouwkwaliteit
  Comfort
  Klank
  Prijs
  meze-99-classic-gold

  Hoofdtelefoons worden steeds meer een stijlobject waarmee u zich onderscheidt van uw soortgenoten. Een headset, op uw oren of nonchalant om uw nek gedrapeerd, is mede bepalend voor uw imago.Hoe komt u dan over met ons testobject: de Meze 99 Classics Gold?

  “Toon me uw auto en ik zeg wie u bent” was een gevleugeld gezegde in de 20e eeuw. In de 21e eeuw zou het best kunnen dat uw hoofdtelefoon veel over u onthult. Beats By Dr Dre? Voor hipsters die van deep house en ‘gansta rap’ houden. Grado of bijvoorbeeld Stax is voor de fijnproever. Een Bowers P7? De modebewuste, ietwat hippe liefhebber?

  Uit Roemenië – en geïmporteerd door Dune Blue – komt een merk voor hoofdtelefoons dat de toon zet met de Meze 99 Classics Gold, gemaakt van massief hout. Wij kenden het Roemeense Meze nog niet en toch is het een merk dat al enige jaren actief is met het maken van hoofdtelefoons. Een merk waarbij design en natuurlijke materialen de boventoon voeren.

  Antonio Meze is oprichter en naamgever van het bedrijf. Van beroep industrieel ontwerper richtte hij in 2010 zijn hoofdtelefoonmerk op; zijn doel is, volgens de Meze website: “the antifragility of classics.” Duidelijk toch?

  [nextpage title=”Hout”]

  De Meze is een opvallende verschijning. Zeker in het goud is het een ware eyecatcher. Het walnotenhout contrasteert mooi met de goudkleurige details op de oorschelpen en de hoofdband. Wie niet van goud houdt: de Meze 99 Classics is ook verkrijgbaar in een lichte houtkleur met zilveren accenten en walnotenhout met zilver.

  Meze geeft zelf aan dat de selectie en het prepareren van het hout een langdurig proces is. Het merk kiest voor de duurzame methode; het hout wordt luchtgedroogd en niet volgens een sneller procedé omdat dit de kwaliteit van het hout ten goede komt. Het hout is ook duurzaam in die zin dat het om bomen gaat die aan het eind van hun levenscyclus zijn. Het kost bij elkaar 45 dagen van bewerking voordat het hout klaar is om als oorschelp in een Meze Classics door het leven te gaan.

  Nu valt over smaak niet te twisten, dus dat doen we ook niet. Feit is dat het ontwerp van de Meze 99 Classics bijzonder is. Hij valt zonder meer op tussen de andere soorten die het vooral moeten hebben van een grote print van de merk naam aan de zijkant.

  De Meze 99 Classics kost 309 euro. Wij hadden dat echt niet kunnen gokken: hij oogt veel kostbaarder. Ook de bijgeleverde accessoires; korte en lange kabels, afneembare pluggen, een vliegtuigadapter en een luxe opbergtas horen erbij. Dat zien we normaal gesproken bij een model van tegen de 500 euro.

  Ook het afwerkingsniveau is ook prima voor elkaar. Het is in onze ogen echt knap dat Meze dit alles voor 309 euro kan verkopen. En daarbij is ook nog gedacht aan de vervangbaarheid van onderdelen. Alle elementen zijn vervangbaar; er is geen lijm gebruikt, alleen schroefverbindingen. We waren dan ook in staat om een heel groot gedeelte van de Meze 99 Classics uit elkaar te halen en weer in elkaar te zetten.

  [nextpage title=”Past precies”]

  De hoofdband is ook een bijzonder ontwerp. We zullen proberen het in woorden te vatten. De houten oorschelpen zitten vast aan een metalen frame, dat als een dubbele buitenring is gevormd. Daarbinnen is de kunstleren hoofdband die met behulp van een soort elastisch materiaal in lengte kan variëren.

  Als u de Meze 99 Classics opzet, beweegt de hoofdband automatisch mee al naar gelang de grootte van uw hersenpan. In de praktijk betekent dit dat de hoofdtelefoon altijd past. Sterker nog, bij iedereen die de Meze opzette, was de eerste reactie dat hij heel fijn paste. Niet te strak, goed om de oren, niet te zwaar en zeker niet beklemmend; iets wat we bij gesloten types hoofdtelefoon wel vaak meemaken.

  Het is in feite een dubbel compliment, want het is bepaald geen sinecure om een nieuw ontwerp te maken van een hoofdtelefoon die bovendien mooi past!

  We moeten we opmerken dat de metalen beugel goed hoorbaar is als je erop tikt. Het resoneert. En dat kan knap irritant worden als je gaat lopen tijdens het luisteren. Puntje van aandacht dus.

  [nextpage title=”Klank”]

  Goed, de Meze ziet er fraai uit en zit lekker. En dan de hoofdvraag; hoe klinkt het? Zowel uw redacteur als collega Jaap zijn het erover eens dat de klank vooral ‘lekker’ is. Voor een gesloten hoofdtelefoon zit er opvallend veel lucht en focussering in het geluidsbeeld.

  Dat de hoofdtelefoon enigszins kleurt naar het warme toe (volle bas en zachte hoge tonenweergave) wordt bevestigd door de metingen in Harry Headphone. De sweep en white noise-meting laten zien dat er gekozen is voor een vol laag. Niet erg: het is populair en het gaat erom dat het strak blijft.

  We vermoeden dat het gebruik van hout deze warme klankkleur beïnvloedt. Kan ook wat anders zijn natuurlijk, maar goed…

  We vinden de klank overigens wel heel erg prettig; het geheel wordt nooit overvloedig warm of wollig. In tegendeel: het laag is behoorlijk strak. Tenminste, zolang we er geen krachtige hoofdtelefoonversterker aan koppelen. Als we de Moon 230 HAD aansluiten op de Meze 99 Classics worden we getrakteerd op een toch wel wat te vol en te warm geluid. De Moon geeft namelijk nog wat extra punch aan de hoofdtelefoon en dat is gewoon teveel voor de Meze. Deze is duidelijk bedoeld om rechtstreeks op een geluidsbron te worden aangesloten. Denk aan een mooie mobiele speler of een smartphone. Niet erg: gewoon een Alpha tip…

  [nextpage title=”Specificaties”]

  Unit 40mm Mylar
  Frequentiebereik 15 Hz – 25 kHz
  Gevoeligheid 103 dB bij 1 kHz / 1 mW
  Impedantie 32 Ohm
  Kabel Losse kevlar OFC kabel / meerdere lengtes
  Plug 3,5 mm
  Gewicht 260 gram
  Materiaal Hout, metaal, leder

  4 reacties

  1. Hoi Yung Lie,

   Ik ben afgelopen zondag naar de
   Canjam in Essen geweest en heb daar heel wat merken koptelefoons beluisterd.
   Ik heb daar ook de Meze classic koptelefoon op gehad. Ik was qua geluid en vormgeving helemaal verkocht.
   Wat een goede koptelefoon voor die prijs.
   Ik heb daar ook hele dure koptelefoons op gehad, maar ik vond ze niet allemaal geweldig. Ik vond de Oppo serie erg goed, maar ook de Beyerdynamic DT 1770 en DT 1990 waren heel goed.En zo kan ik er nog meer opnoemen.
   Maar gezien mijn budget vind ik de Meze classic voor dat geld een aanrader!

   Bedankt voor de tip!

   Met vriendelijke groeten,
   Henk Driessen.

  2. Ik heb deze koptelefoon nu 3 maanden in mijn bezit.
   Geweldig mooi zuiver en gedetailleerd geluid en inderdaad mooi ontwerp met goede materialen.
   Zeker prijs waard en speelt velen in deze prijsklasse weg.echt een van mijn beste investeringen van de laatste tijd.

  3. Zeker een mooi product….kan conclusie wel onderschrijven…zekef wat betreft de warme klankkleur.

   Wat ik niet lees is dat de koptelefoon behoorlijk strak op het hoofd zit…wellicht een kwestie van gewenning, maar voor velen toch een belangrijk punt!

  Geef een antwoord